​Nederlandse regering buigt zich over kunstmatige intelligentie

9 oktober, 2019 door Laura Jenny 0

In de Tweede Kamer wordt deze week onder andere gesproken over kunstmatige intelligentie. Staatssecretareis Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft een actieplan gepresenteerd. Hierin staat dat de investeringen van de overheid, maar ook van bedrijven, moeten worden verdubbeld op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Artificial Intelligence

Niet dat de regering op dit moment niets investeert: dit jaar wordt er 64 miljoen euro in artificial intelligence gestoken. In 2020 moet dat echt dubbel zoveel zijn, meent Keijzer, om Nederland concurrerend te houden. Willen we niet geleefd worden door de technologie, dan moeten we die voor ons laten werken, zo staat in het actieplan.

Eén van die manieren is om tenminste de kennis over algoritmes en AI op te schroeven. Daarin is de overheid niet alleen, recentelijk is de nationale AI-cursus gelanceerd door Jim Stolze, waarmee kinderen, jongeren en volwassenen in een paar uur meer te weten komen over de invloed die kunstmatige intelligentie kan hebben op hun dagelijks leven.

2 miljard euro

Nu moeten ook de ambtenaren op cursus, meent Keijzer. Plus, er moet een onderzoek worden gestart om te kijken in hoeverre kunstmatige intelligentie de overheid kan helpen. Denk daarbij niet per se aan de politici in de Kamer, maar juist de gezondheidszorg, scholen en defensie. Niet alleen de overheid moet geld in AI steken, want ook start-ups en het MKB moeten aan de bak. Er moet financiering komen voor het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie en het liefst zo’n 2 miljard euro in zeven jaar.

En voor wie er bij het idee van kunstmatige intelligentie meteen aan iRobot denkt: er moet ook worden gekeken naar regels om te zorgen dat mensenrechten niet worden geschonden en intact blijven bij de ontwikkeling van AI. Dat geldt ook voor algoritmes. Die moeten scherper in de gaten worden gehouden, zodat niet herhaald wordt wat er bij Amazon gebeurde: daar bleek de kunstmatige intelligentie zich te hebben ge-machinelearned tot een nogal discriminerende persoonlijkheid. Vrouwen werden daar na verloop van tijd standaard afgewezen.

online adverteren www.zanox.nl
Categories
Tags

Real-time - laatste nieuws ...

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën