Advocaat nabestaanden ‘overvallen’ door Srebrenica-oordeel Hoge Raad

19 juli, 2019 door NOS.nl binnenlands nieuws 0

Nabestaanden reageren teleurgesteld op het oordeel van de Hoge Raad, dat Nederland maar voor een klein deel aansprakelijk is voor de dood van moslimmannen in Srebrenica in 1995. "Ik voel me er wat door overvallen", zegt Simon van der Sluijs, een van de advocaten van de 'Moeders van Srebrenica'.

Het Gerechtshof had de aansprakelijkheid van de Nederlandse Staat eerder vastgesteld op 30 procent, maar de Hoge Raad verminderde dat tot 10 procent. "We hebben er bij de behandeling over geklaagd dat het hof zomaar die 30 procent aansprakelijkheid had aangenomen", reageert Van der Sluijs. Volgens hem heeft niemand zich uitgelaten over de kans dat de moslimmannen de val van Srebrenica hadden overleefd als Nederlandse Dutchbat-militairen ze niet hadden weggestuurd van hun compound. "De Hoge Raad heeft daar nu in al zijn wijsheid 10 procent van gemaakt."

Zo maakt de rechter het vonnis bekend:

De Hoge Raad benadrukte in het vonnis dat de Nederlandse militairen in Srebrenica deel uitmaakten van een VN-missie en dat de Staat dus niet volledig aansprakelijk kan zijn voor hun handelen. Van der Sluijs is tevreden dat de hoge rechters wel een gedeeltelijke aansprakelijkheid erkennen, maar vindt de 10 procent dus veel te laag. "Als je gaat zeggen wat er moet gebeuren, ben je ook aansprakelijk voor je handelen."

'Deur nu echt dicht'

Balkan-correspondent Mitra Nazar zegt dat het oordeel, dat in Nederland niet meer kan worden aangevochten, ook voor veel andere Bosnische moslims een teleurstelling is. "Dit is te doen geweest om erkenning te krijgen voor wat er is gebeurd, en voor wat er is misgegaan", zegt ze. "Maar die deur is nu wel echt dicht."

Advocaat Van der Sluijs wilde na het vonnis nog niet zeggen of er op Europees niveau verder wordt geprocedeerd. De moeders van Srebrenica lieten eerder wel weten dat ze bereid zijn om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg te gaan.

online adverteren www.zanox.nl
Categories
Tags

Real-time - laatste nieuws ...

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën