Aha! Dit is waarom je kippenvel krijgt als je het niet eens koud hebt

11 juli, 2018 door Girlscene RSS 0

We weten allemaal dat we kippenvel krijgen als we het koud hebben. Onze haren gaan overeind staan om ons te beschermen tegen de kou. Allemaal leuk en aardig, maar soms krijg je ook kippenvel als je bijvoorbeeld muziek luistert of iemand vertelt een ontroerend verhaal. Koud hebben we het niet, maar toch zijn daar ineens die mierentietjes. Hoe dan?! Kijk, daar weten wij het antwoord op. 

Wij zijn met z'n allen zoogdieren, dat wist je waarschijnlijk al. Zoogdieren hebben aan elke haarwortel een spiertje. Onbewust spannen we deze spiertjes aan, zodat ze omhoog gaan staan. Dit is een automatische reactie op een bepaalde vorm van stress, zoals kou of een emotie. 

Hoe kan het dan dat we kippenvel krijgen als we in een warm bad stappen? Tja, dat klinkt niet erg logisch, maar toch gebeurt het. Dat komt door de temperatuurverandering. Doordat het ineens erg warm is, ziet je lichaam dit als gevaar. Hierdoor wordt er adrenaline afgegeven en huppakee, daar is de 'chicken skin'. Trouwens, wist je dat de wetenschappelijke naam voor kippenvel 'pilo-erectie' is? 

kippenvel oorzaakHeb je weleens gemerkt dat je ook kippenvel krijgt als je muziek luistert? Dat kan kloppen, maar toch ligt het op het gebied van muziek een stukje anders. Herken je dat je zelf probeert te voorspellen wat er in een liedje gaat gebeuren? Dat is precies de reden waarom je kippenvel krijgt. Als je voorspelling klopt, dan komt dopamine en dat zorgt voor kippenvel. Best leuk om te weten, toch? 

Conclusie: iedereen krijgt kippenvel en daar kunnen we helemaal niks aan doen. Ach ja, die paar bultjes op je huid zijn niet zo erg. 

Bron: nrc.nl, scientias.nl

online adverteren www.zanox.nl
Categories
Tags

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën