Alles over gember: smaakbom en wondermiddel

8 november, 2019 door Redactie delicious. 0

Gembersiroop, djahé, sushigember, gekonfijt of verse gemberwortel. Allemaal varianten van gember en duizend-en-een-manieren om het te gebruiken. Als smaakbom in Aziatische gerechten, als extra kick in een zoete taart of als medisch wondermiddel. Zie jij door de gemberwortels het bos niet meer? Wij helpen je!

Meteen aan de slag? Bak deze heerlijke worteltaart met gember en limoen!

Verse gember

Verse gember is simpelweg de wortelknol van de gemberplant en kent een rijke geschiedenis. Al eeuwen wordt dit knobbelige knolletje gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Om het te gebruiken moet je de gemberwortel eerst schillen. Daarna kan er gelijk mee worden gekookt! De pittige en friszure smaak is lekker in Aziatische gerechten, zoals deze geroerbakte zalm met sobanoedels of deze kip uit de oven met gemberquinoaBovendien kan je van verse gember hele lekkere thee maken: overgiet een stukje geschilde gemberwortel met heet water en klaar!

Gemberpoeder (of djahé)

Wij gebruiken het allerliefst verse gember, maar als je dit niet in huis hebt dan is gemberpoeder een goede vervanger. Gemberpoeder is gedroogd en gemalen gemberwortel. Door dit proces heeft gemberpoeder een scherpere smaak dan de verse wortel. Gemberpoeder wordt het meest gebruikt in zoete recepten, zoals deze perentaart met gember. Ook handig om te weten: 1 tl gemberpoeder staat gelijk aan 2 cm verse gemberwortel.

Ga voor zoet met deze aardbeien-ijstaart of tulband met mandarijntjes.

aardbeien-ijstaart - delicioustulband-mandarijnen-delicious

Gembersiroop

Gembersiroop is een dikke siroop gemaakt van gemberwortel en suiker. Je kan het gebruiken als vervanging voor verse ge mber, maar het is wel een stuk zoeter en milder van smaak. Daarom is het heel lekker in zoete recepten of cocktails, maar ook in deze mihoensalade met gemberkip! Gembersiroop zelf maken? Kook twee delen suiker met één deel water en voeg hier geraspte gemberwortel (ongeveer een half deel) aan toe. Even samen laten koken en afgekoeld gebruiken.

Gekonfijte gember

Gekonfijte gember is eigenlijk gewoon een lekker snoepje: de gember wordt namelijk ingelegd in suiker. Stukjes gemberwortel worden gekookt in suikersiroop en daarna door de suiker gerold. Zo krijgt het een smeuïge zoete smaak en dat smaakt superlekker in zoet, zoals deze gevulde anijskoekjes. Het verschil tussen gekonfijt en stemgember (wat ook wel gekonfijt wordt genoemd) is niet altijd helemaal duidelijk. Stemgember is gemaakt van jonge gemberwortels, waar minder vezels inzitten. Stemgember wordt in siroop verkocht, maar heeft geen suikerlaagje en is natter en plakkeriger dan gekonfijt

Gemberwortel schillen? Gebruik een lepel!

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

Een wondermiddel?

Wanneer we last hebben van een verkoudheid gaan we massaal aan de gemberthee. Niet zo gek, want de wortel staat bekend als wondermiddel en het internet staat vol met diens magische geneeskracht. Gember zit inderdaad vol goede voedingsstoffen en vitaminen, maar het Voedingscentrum geeft aan dat de helende werking nog niet is bewezen. Het kan wel verlichting tegen misselijkheid bieden. Onze conclusie? Gember is vooral gewoon superlekker!

Beeld: iStock. Bron: Voedingscentrum

The post Alles over gember: smaakbom en wondermiddel appeared first on delicious.magazine.

online adverteren www.zanox.nl
Categories
Tags

Real-time - laatste nieuws ...

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën