ArtiQ haalt miljoen binnen voor software die longziektes opspoort

20 juni, 2019 door Redactie Dutchcowboys 0

Bij een eerste investeringsronde heeft ArtiQ één miljoen euro binnengehaald. Het bedrijf ontwikkelt software die helpt luchtwegaandoeningen op te sporen, te behandelen en op te volgen. Het bedrijf is een spin-off van de KU Leuven.

De investering wordt gebruikt om het softwareplatform, ArtiQ|PFT genaamd, te lanceren. Hiermee moet de longfunctie van patiënten betrouwbaar en snel worden geëvalueerd. Marko Topalovic, CEO van ArtiQ, zegt hierover: “ArtiQ|PFT gebruikt artificiële intelligentie om longfunctietesten te lezen. Zo kunnen longziektes beter opgespoord worden. Nu gebeurt dat meestal manueel door specialisten. De software analyseert binnen één seconde de resultaten van longtesten en geeft op basis hiervan een objectieve en betrouwbare interpretatie die accurater is dan een menselijke analyse.”

Machine learning

Artsen van het Universitair Ziekenhuis (UZ) Leuven hebben deels meegeholpen aan de ontwikkeling van de software. Die is inmiddels klinisch gevalideerd en ondersteund de Leuvense artsen al meer dan een jaar bij de diagnose en behandeling van longaandoeningen. In totaal herkent de software inmiddels negen veelvoorkomende longaandoeningen zoals: astma en chronisch obstructieve longziekte (COPD). Doordat de software nu op de markt komt, kunnen meer ziekenhuizen en artsen er gebruik van maken.

Volgens longarts Wim Janssens, tevens medeoprichter van ArtiQ, kan de software patronen in cijferreeksen herkennen. “Bij longfunctietesten krijg je lange cijferreeksen als resultaat. De patronen in deze cijfers moeten geïnterpreteerd worden om tot een diagnose te komen. Dankzij onze algoritmes op basis van machine learning kunnen computers twee keer zo accuraat zijn als longartsen. Onze software kan dus een goede tweede mening vormen voor artsen, vooral als het om zeldzame, maar heel specifieke patronen gaat.”

Cloud

Het is mogelijk om de software rechtstreeks te verbinden met toestellen voor longfunctietesten. Daarbij kan het ook via de cloud gekoppeld worden aan een elektronisch patiëntendossier. Zo wordt er na de test dan gelijk een rapport toegevoegd met de resultaten in het dossier van een patiënt. ArtiQ wil voor het einde van het jaar de technologie implementeren in andere Belgische ziekenhuizen. Daarna gaat er ook gekeken worden naar het buitenland, want ook internationaal zijn veel groeimogelijkheden.

online adverteren www.zanox.nl
Categories
Tags

Real-time - laatste nieuws ...

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën