Dit is de reden waarom je het horen van je eigen stem zo haat

13 augustus, 2019 door Girlscene RSS 0

Jezelf terug horen in een Snapchat-filmpje van een vriendin. Argh, klink ik echt zo?! Helaas is het antwoord ja. Je eigen stem horen is altijd weer verschrikkelijk. Je stem klinkt zó anders dan je van jezelf verwacht. Hoe kan het dat we zo anders klinken dan we denken? Wij hebben het antwoord voor je.

Toch is het best gek dat we bijna nooit klagen over de stem van iemand anders, maar als we onze eigen stem horen vinden we het vreselijk. Als we een opname van onze stem horen, vragen we ons af of dat vreselijke geluid echt uit onze mond komt. Helaas wel, en het is ook wat anderen horen als je praat. Maar hoe komt het dat die stem zo onbekend klinkt in je eigen oren? Daar is een reden voor.

De reden dat jij je eigen stem haat
Omdat er zoveel mensen zijn die het naar vinden om hun eigen stem te horen, is er een woord voor bedacht: stemconfrontatie. De grootste reden dat we onze eigen stem verschrikkelijk vinden is omdat het geluid dat je terug hoort van een opname, heel erg afwijkt van de stem die je hoort in je hoofd.

via GIPHY

Hoe kan het dat we onszelf anders horen?
Dat het zo anders klinkt dan in onze beleving, komt doordat we onze eigen stem op andere manieren horen dan de stemmen van anderen. De stemmen van je vrienden hoor je alleen van buitenaf. De geluidsgolven komen dan via de lucht je oren in en de trillingen worden daar vervolgens omgezet naar zenuwimpulsen. Maar je eigen stem hoor je via buitenaf en van binnenuit. Je hoort je stem namelijk via de lucht én je beenderen. Dat zorgt voor een ander geluid.

Je eigen stem
Als je praat, hoor je je stem van twee kanten. Eerst hoor je namelijk het geluid dat uit je mond komt en door de lucht naar je oren gaat, zo horen andere mensen je stem ook. Maar als je praat, gaat je stemgeluid ook direct via je nek en je schedel naar het oor. Op een geluidsopname van je stem hoor je alleen dat eerste deel: de geluidstrilling die via de lucht komt en niet het stemgeluid dat vervolgens door je schedel naar je oor gaat. Je hoort daarom dus je stem zelf lager dan dat hij in werkelijkheid is. 

Maar waarom klinkt het zo verschrikkelijk?
We zijn zo gewend aan ons eigen stemgeluid (en hoe wij dénken te klinken) dat we het heel gek vinden om een ander geluid te horen dan we gewend zijn. We 'herkennen' dus onze eigen stem niet meer wanneer we luisteren naar een opname. Daarom vinden we het al snel irritant klinken.

Het werkt een beetje hetzelfde als met foto's. Je kijkt in de spiegel en denkt er echt super fleeky uit te zien, yes, je gaat even een goed fotootje maken vanavond! Tot je de foto terugziet en denkt, huh zie ik er echt zo uit?!

Bron: ad.nl | Beeld: iStock

online adverteren www.zanox.nl
Categories
Tags

Real-time - laatste nieuws ...

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën