Foto’s van de eerste Pride-beweging in New York

8 november, 2018 door Lisa Lotens 0

Bang dat je iets mist? Begrijpelijk. Daarom hebben we een nieuwsbrief met onze beste stukken, video’s én winacties.

De Stonewall-rellen vormden in 1969 het startschot voor de Pride-beweging in de Verenigde Staten. Lhbt+'ers werden gediscrimineerd, getreiterd en gemarginaliseerd, en klommen daarom de barricaden op om hun mensenrechten op te eisen. De druppel die de verzetsemmer deed overlopen was de gewelddadige ontruiming door de politie van de gaybar The Stonewall Inn. Tien jaar later kreeg ook de lhbt-emancipatie in Nederland voeten aan de grond, wat gevierd wordt in de tentoonstelling 'With Pride' die vanaf 8 november te zien is in de expositieruimte van de OBA Oosterdok in Amsterdam.

De Amerikaanse Fotograaf Fred McDarrah fotografeerde de verhalen die zich afspeelde in de gaycultuur in New York ten tijde van de Pride-beweging in de jaren zeventig. 25 jaar geleden, bij het 25-jarige jubileum van de Stonewall-rellen, bracht hij daarover een boek uit genaamd Pride: Photographs after Stonewall. Dat boek wordt al tijden niet meer verkocht. Nu de Stonewall-rellen een halve eeuw geleden zijn, wordt er een nieuwe editie van het fotoboek uitgebracht.

McDarrah fotografeerde de lhbt-gemeenschap ten tijde van het verzet op een intieme manier, en legde zo een transformerende wereld vast op microniveau. Zelf deed hij even hard mee aan die hervorming. Bekijk hieronder de legendarische foto's:

1540352496392-119_PRIDE
online adverteren www.zanox.nl
Categories
Tags

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën