Hoe staat het ervoor met de kwaliteit van partydrugs in Nederland?

16 mei, 2018 door Nils de Lange 0

Hoewel onze moeders en levers het graag anders hadden gezien, staat onze lijven de komende maanden weer een zware beproeving te wachten: het partydrugsseizoen is geopend. Maar hoe zit het eigenlijk met de drugskwaliteit momenteel? Het Trimbos-instituut brengt hier elk jaar een rapport over uit, gebaseerd op duizenden drugssamples die gebruikers langsbrengen om te laten testen.

Dat half Nederland tot september met klapperende kaken lekker staat te gaan op deephouse, ergens op een veld nét ver genoeg van de bewoonde wereld om niet al te veel overlast te veroorzaken, is inmiddels geen publiek geheim meer. Dus laten we ons in plaats van op het ontkennen van drugsgebruik richten op de kwaliteit van het spul dat we onze lichamen inkieperen.

Het zogeheten DIMS-onderzoek van het Trimbos is dit jaar gebaseerd op bijna 12.000 samples, en het ging hierbij met name om xtc, speed, cocaïne en 4-FA. Het instituut heeft bij deze samples gekeken naar de puurheid en met welke middelen ze zoal versneden worden, en heeft ook de gemiddelde prijs die mensen voor hun drugs hebben betaald in kaart gebracht.

Uit het onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de drugs nogal verschilt. Het kan dus nooit kwaad om even langs een testpunt van het Trimbos te fietsen voor je van het padje gaat, om te kijken wat je eigenlijk precies gaat slikken of snuiven. We lichten hier de opvallendste resultaten uit het rapport voor je uit. Neem ze goed in je op—zo wordt de kans weer een stukje groter dat je het gezellig houdt als je de endorfinesluizen binnenkort eens goed openzet.

Xtc
De sterkte van pillen stijgt al jaren, en ook dit jaar is de gemiddelde hoeveelheid mdma per pil weer flink toegenomen. Het gemiddelde lag afgelopen jaar op 167 mg mdma per pil, vergeleken met 156 mg in het jaar daarvoor. Dat is niet per se goed nieuws: wie weleens een te groot kwartje heeft afgebeten weet dat het niet altijd lekker is om té hard gaan, en bovendien liggen bij een hogere dosering gevaren als uitdroging op de loer.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek van Trimbos dat veruit het grootste gedeelte van de pillen zo’n flinke bom mdma bevat: 65% van de geteste pillen bevatte meer dan 150 mg mdma. En slechts 6% van de pillen bevatte minder dan 100 mg—de kans dat je tegen een heel lichte pil aanloopt is dus niet zo groot. De sterkste pil die het Trimbos onder de loep nam bevatte afgelopen jaar 278 mg mdma, genoeg om zelfs de meest doorgewinterde pillenslikker omver te blazen. De gemiddelde prijs van een pil was afgelopen jaar 4,10 euro.

Cocaïne
Na xtc was cocaïne de drug die het meest ter controle werd aangeboden. De gemiddelde prijs van coke is al lange tijd min of meer gelijk: rond de 50 euro per gram. De gemiddelde kwaliteit van cocaïne varieert, maar neemt de afgelopen jaren iets toe. In 2014 bevatte een gram van het spul dat je bij die Tony in z’n Volkswagen Golf koopt 59% cocaïne, in 2016 was dat 67% en in 2017 68%. In de afgelopen jaren werd coke vooral versneden met levamisol, een antiwormenmiddel dat in de diergeneeskunde wordt gebruikt. In 2015 bevatte nog 71% van de geteste coke-samples het middel, dat vooral als je veel gebruikt gevaarlijk kan zijn. Afgelopen jaar zat in nog maar 41% van de geteste samples levamisol. Andere middelen waarmee coke vaak wordt versneden zijn cafeïne en de pijnstiller fenacetine.

Speed
Bij 8% van de samples die het afgelopen jaar binnen werden gebracht ging het om speed. De zuiverheid van speed in Nederland schommelt de afgelopen jaren rond de 50%. Het afgelopen jaar bevatten de binnengebrachte speed-samples gemiddeld 46% amfetamine. Ook de prijs van speed kent al jaren geen grote schommelingen. Gemiddeld betaalde je het afgelopen jaar 7,40 euro voor een gram.

4-FA
Van alle ‘nieuwe psychoactieve stoffen’ (die ook wel designerdrugs worden genoemd) vormt 4-FA veruit het grootste deel: 72%. De populariteit van 4-FA is wel sterk gedaald sinds de drug vorig jaar op de opiumlijst werd gezet. In 2015 werden 728 samples van de drug ter controle bij het Trimbos aangeboden, in 2016 meer dan duizend en vorig jaar nog maar 684. 4-FA komt voor als poeder, als pil of als capsule. Het geteste poeder is gemiddeld 72% zuiver, en kost gemiddeld 15,40 euro per gram. De 292 geteste pillen bevatten gemiddeld 120 mg 4-FA en kostten gemiddeld 4,75 euro. De capsules—poeder in een omhulsel—waren gemiddeld 69% zuiver, en je betaalde er gemiddeld 6,05 euro voor.

Ketamine
De gemiddelde zuiverheid van de ketamine die het Trimbos afgelopen jaar testte bedroeg 64%. Voor een grammetje keta ben je gemiddeld 25,10 euro kwijt. In de keta-samples die het Trimbos door de testmachine haalde werden naast ketamine ook andere psychoactieve stoffen aangetroffen. 86% van de samples bevatten daadwerkelijk keta. Andere stoffen die in de samples werden gevonden waren chloorfeniramine, lidocaïne en 2-fluordeschloorketamine. Van de geteste samples bevatte 2% helemaal geen werkzame stoffen.

Wil jij ook zeker weten wat je gebruikt, laat dan je drugs testen bij een van de testpunten van het Trimbos-instituut. Als je een beetje van je drugs inlevert, kun je een week later bellen voor de uitslag van de test. Check hier waar je de testpunten van het Trimbos kunt vinden.

online adverteren www.zanox.nl
Categories
Tags

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën