Homo zijn als voetballer is niet iets waar je “gewoon” voor uitkomt

4 december, 2018 door Julien Goyet 0

Johan Derksen was, zoals je misschien wel meegekregen hebt, vorige week weer ‘ns behoorlijk lomp tijdens een uitzending van Veronica Inside. Homoseksuele voetballers moeten zich niet zo aanstellen, want het is helemaal niet zo verschrikkelijk om uit de kast te komen, zei hij. Daarna vlogen lhbt’ers Twitter aan om deze oude heteroseksuele cisgender man met de hashtag #SorryJohan een lesje in het homoschap te leren: het is in Nederland, helaas, nog niet altijd even gemakkelijk om uit te komen voor je seksuele voorkeur, en vooral niet op een voetbalclub.

Ik wilde vier voetballers die inmiddels openlijk homo zijn uitgebreider spreken over homo-onvriendelijkheid in het voetbal, hoe het was om op de voetbalclub uit de kast te komen, waar ze tegenaan liepen en of ze denken dat homofobie snel uit het voetbal zal verdwijnen.

Luuk (21) is centraal verdedigende middenvelder

1543930849164-Schermafbeelding-2018-12-03-om-154915
Brian wilde liever geen foto bij zijn tweet.

VICE: Hey Brian, je bent pas gestopt met voetbal. Waarom?
Brian: Ik wist het al dat ik homo was op mijn veertiende, maar kwam er pas voor uit toen ik negentien was. Het seizoen dat ik stopte, had ik een blessure aan mijn rug. In diezelfde tijd begon ik steeds meer te worstelen met mijn geaardheid. Mijn blessure speelde een rol in mijn keuze om te stoppen, maar voetbal leek me vooral niet te combineren met mijn seksuele voorkeur. Voetbal heeft nou eenmaal een soort machocultuur, waarin homoseksualiteit echt nog een taboe is.

Hoe merk je dat?
In het voetbal hoor je dagelijks homofobe uitspraken. Het woord homo wordt op de velden vaak in een negatieve zin geroepen, van “vuile homo” tot “je bent toch geen mietje”. Dat wil niet zeggen dat diegene automatisch homofoob is, maar het taalgebruik komt wel hard aan. Je voelt je niet geaccepteerd. Ik ben persoonlijk gelukkig nooit uitgescholden. Een grapje moet natuurlijk kunnen. Het gaat vooral om het schelden en beledigen. Dat moet wat mij betreft veranderen.

Nu ben je openlijk uit de kast. Hoe reageerden je oud-teamgenoten?
Overwegend positief. Ik heb wel een paar vervelende reacties gehad, bijvoorbeeld toen ik een relatie aankondigde op Facebook. Sommigen reageerden met: ''Is dit een grap?'' en ''Ben je daarom nou gestopt?'' Dat was wel kwetsend.

Je voetbalde op hoog niveau. Heb je nooit spijt gehad dat je bent gestopt?
Ik mis het voetbal wel, en dan vooral vanwege het niveau. Het was enorm uitdagend. Maar als je het gevoel hebt dat je niet helemaal jezelf kunt zijn, is het op een gegeven moment gewoon niet meer leuk.

Denk je dat het taboe van homoseksualiteit in de voetbalcultuur op een gegeven moment verdwijnt?
Dat gaat lang duren. Het is een conservatieve wereld waar niet gauw iets aan verandert. Misschien in kleine stappen. Kijk bijvoorbeeld maar naar het damesvoetbal. Het heeft lang geduurd voordat dit serieus werd genomen, maar na een aantal succesjaren is het toch gelukt.

Wat zouden die stappen moeten zijn, volgens jou?
Wat vooral zou helpen is als er profvoetballers en trainers zijn die uit de kast komen. In 2013 kwam de Amerikaanse voetballer Robbie Rogers uit de kast. Het maakte veel los en werd over het algemeen goed ontvangen. Zoiets zou in de Eredivisie toch ook moeten kunnen? Je zou zeggen dat er wel een paar homo’s rondlopen. Als die uit de kast zouden komen, zou dat echt een signaal zijn voor jongeren die hiermee worstelen. Het laat zien dat het wél kan, en er niks mis mee is.

Ik denk niet dat we iemand als Johan Derksen monddood moeten maken. We moeten juist het dialoog aangaan. De KNVB en voetbalclubs hebben een enorm bereik en grote achterban. Ze zouden daar gebruik van moeten maken, en zich meer moeten uitspreken. Uiteindelijk zal één ding ons allemaal moeten verbinden: de liefde voor de sport.

Wat zou je willen zeggen tegen jongens die nu op voetbal zitten en bang zijn om uit de kast te komen?
Het loont altijd om er met iemand over te praten, bijvoorbeeld met teamgenoten waarmee je goed kunt opschieten en die je vertrouwt. Dat lucht op en geeft je moed. Mensen die je langer kent zullen er begrip voor hebben en je helpen. Vergeet niet dat je voetbalt voor je plezier, en zodra dat verloren gaat moet je altijd voor jezelf kiezen. Dat heb ik ook gedaan, en dat heeft me uiteindelijk alleen maar geholpen.

online adverteren www.zanox.nl
Categories
Tags

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën