Ik stuurde een week lang voor elk wissewasje een tikkie naar mijn vrienden

11 januari, 2019 door Julien Goyet 0

Als je op de hoogte wil blijven van onze beste stukken zonder je suf te scrollen, schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

In 2019 krijg ik mijn laatste jaar studiefinanciering. Hoewel ik het geluk heb dat ik nog onder het oude systeem val en vier jaar lang gratis geld van de overheid krijg, heb ik geen cent te makken. Mijn stagevergoeding bij VICE heeft daar helaas nog weinig verandering in gebracht.

Mijn huur en boodschappen slokken namelijk maandelijks de helft van mijn inkomen op. Daarnaast moet ik ook nog mijn telefoonrekening, reiskosten, zorgverzekering en studieboeken betalen. Dat heb ik inmiddels geaccepteerd. Maar dat ik daardoor zelden geld overhoud om me goed te vermaken, zit me dwars. Als ik bijvoorbeeld mijn geld uitgeef aan fun en aan de bar sta voor drie bier, is het op z’n zachtst gezegd klote dat er een stem in mijn hoofd opdoemt die me vraagt of ik dat nou wel moet doen. Ik moet namelijk de volgende dag ook nog ontbijten.

Goed, ik ben blut en dat is vervelend, maar ik haat het ook om geld terug te vragen voor elke scheet. Ik vind het juist leuk om rondjes te geven, en mensen af en toe eens te trakteren. Bovendien: niemand wil bevriend zijn met een gierige lul. Ikzelf word er ook bloedchagrijnig van als een vriend een tikkie stuurt voor dat ene biertje dat ik heb gedronken, maar niet zelf heb betaald.

Maar door de kille leegte op mijn bankrekening heb ik geen andere keus. Ik ga dat ene biertje terugvragen, ik ga een ritje achterop mijn fiets in rekening brengen, ik ga mijn huisgenoot een tikkie sturen elke keer dat hij een slok neemt uit mijn pak melk. Misschien eindigt dat wel in sociale zelfmoord, beland ik in een vriendschapsloze put waar ik moederziel alleen overblijf met een smak geld en slechts het zuchtende geluid van al mijn vrienden die ik zojuist een gierig tikkie heb gestuurd. Maar ik ga het risico nemen. Ook al krijg ik pijn in mijn buik bij de gedachte, het is hoog tijd om mijn bankrekening uit het slop te trekken. Daar ga ik.

Maandag

De week begint niet zo lekker. Ik heb het hele weekend ziek op bed gelegen en blijf vandaag thuis. De 42,75 euro die nu op mijn rekening staat is voor mijn doen best netjes.

Ik rol veel te laat en nog grieperig mijn bed uit. Ik open de vriezer om een boterham te pakken, maar er zit niks in. Ik ram het deurtje dicht en trek scheldend mijn schoenen aan om naar de supermarkt te gaan. Als ik in mijn pyjamabroek langs de afbakpizza’s loop, herinner ik me dat ik twee weken geleden een tikkie ben vergeten te sturen. Een vriendin van mij appte destijds onverwachts dat ze bij me zou komen eten, terwijl ik al voor mezelf gekookt had. Ik gooide dus een diepvriespizza voor haar in de oven. Normaal gesproken zou ik denken: “Fuck it, het is al twee weken geleden,” maar ik verman mezelf. Ik zou nu graag een nieuwe diepvriespizza eten, maar wil eerst mijn geld terug om ervoor te kunnen betalen. Ik raap wat moed bij elkaar en verstuur het eerste betaalverzoek.

1547210855689-49270409_1890592597661127_7183198717975986176_n__1__8cb

Pfoe, ik ben blij dat de week voorbij is. Hoewel mijn portemonnee een klein beetje is gespekt door dit onderzoek, kan ik bewijzen dat geld niet gelukkig maakt. De 25,89 euro die ik eraan heb verdiend door een totale lul te zijn helpt zeker niet mee om mijn vriendschappen te behouden. Ik kan door het verdiende geld misschien wel weer wat rondjes geven in de kroeg, maar ik ben benieuwd wie er nog met me mee wil.

online adverteren www.zanox.nl
Categories
Tags

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën