In een jaar 34 procent meer leden voor Forum voor Democratie

12 februari, 2019 door NOS politiek 0

Wat het aantal partijleden betreft was Forum voor Democratie vorig jaar de grootste stijger. De partij kreeg er in 2018 zo'n 34 procent bij en kwam begin dit jaar uit op bijna 31.000 leden. Forum is daarmee de vierde partij, blijkt uit cijfers van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Ook de Partij voor de Dieren en Denk zagen hun ledental relatief flink toenemen. Grote verliezers waren (in die volgorde) D66, VVD, CDA, 50Plus en PvdA. Het CDA blijft met ruim 43.000 leden wel de grootste partij. Coalitiepartner VVD, in Kamerzetels verreweg de grootste, is qua ledental de achtste partij.

Min of meer stabiel bleven GroenLinks, ChristenUnie, SP en SGP. Van de PVV kun je geen lid worden.

2,4 procent van de kiesgerechtigden

Op 1 januari waren ruim 317.000 mensen lid van een politieke partij, dat is 2,4 procent van de kiesgerechtigden. Het aantal is een lichte daling ten opzichte van een jaar eerder. Tussen 2017 en 2018 was er nog een stijging.

Volgens het Documentatiecentrum neemt het ledental vaker toe in jaren waarin Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden, zoals in 2017 het geval was, en daalt het aantal de jaren erna weer.

online adverteren www.zanox.nl
Categories
Tags

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën