Inkomstenbelasting privé of zakelijk betalen

26 maart, 2019 door Redactie 0

De inkomstenbelasting betalen… Doe je dat privé of zakelijk?

Ieder jaar voor 1 mei is het weer aan de orde: de aangifte inkomstenbelasting. Na jouw aangifte berekent de Belastingdienst de hoogte van jouw inkomstenbelasting aan de hand van jouw bedrijfswinst. Dat ziet de Belastingdienst namelijk als jouw inkomen, en daar moet je dus belasting over betalen. Maar hoe doe je dit als zzp’er? Betaal je deze belasting privé of zakelijk? En hoe boek je de inkomstenbelasting vervolgens in de boekhouding?

Inkomstenbelasting: belasting over jouw persoonlijke inkomen

De inkomstenbelasting betaal je over jouw persoonlijke inkomen, maar naast de privé-onttrekkingen uit je bedrijf (jouw salaris) kan dat inkomen uit meerdere dingen bestaan. Denk bijvoorbeeld aan uitkeringen, jouw eigen woning of jouw pensioen. Privé-onttrekkingen uit je bedrijf zijn dus maar één onderdeel van jouw persoonlijke inkomen, en dat maakt de inkomstenbelasting een privéaangelegenheid.

Inkomstenbelasting privé of zakelijk betalen

Dat betekent niet dat je de inkomstenbelasting niet zakelijk kunt betalen. Je kunt er zowel voor kiezen om deze belasting privé te betalen als om deze zakelijk te betalen. In het eerste geval betaal jij met jouw privérekening, in het tweede geval met jouw zakelijke rekening. Maar let wel: als je de betaling van de inkomstenbelasting met zakelijk geld doet, dan geldt dit voor jouw boekhouding als een privé-onttrekking. Je boekt deze afschrijving in jouw administratie dan ook als privé-opname. Dus hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk betaal je de inkomstenbelasting privé.

Geld opzij zetten voor de inkomstenbelasting

Is de hoogte van de inkomstenbelasting voor jou nog (te vaak) een verrassing? Neem dan deze tip ten harte: zet maandelijks geld opzij. Zo heb je aan het einde van het jaar genoeg geld om de inkomstenbelasting te betalen, zonder dat je financieel in de problemen komt. Of je die belasting nu privé of zakelijk betaalt.

Het bericht Inkomstenbelasting privé of zakelijk betalen verscheen eerst op ZZPcentrum.

online adverteren www.zanox.nl
Categories
Tags

Real-time - laatste nieuws ...

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën