Kindhuwelijk kan erkend worden bij meerderjarigheid, dwang niet getoetst

11 februari, 2019 door NOS politiek 0

Kindhuwelijken die in het buitenland gesloten zijn, kunnen in Nederland erkend worden als de partners beiden 18 jaar zijn geworden. Dat gebeurt niet automatisch, maar wel als een van de partners een verzoek indient en de juiste papieren overlegt. Dat schrijft minister Dekker na vragen van GroenLinks.

Het huwelijk wordt dan ingeschreven bij de burgerlijke stand, zonder dat er getoetst wordt of sprake is geweest van dwang bij het sluiten van het huwelijk of bij het instemmen met registratie. Volgens Dekker is dat in lijn met een internationaal verdrag over de geldigheid van huwelijken.

'Hinkende' huwelijken

In dat verdrag staat dat buitenlandse huwelijken zo veel mogelijk erkend moeten worden. Zogeheten 'hinkende' huwelijken moeten voorkomen worden. Dat zijn huwelijken die in het ene land rechtsgeldig zijn, maar in een ander land niet erkend worden. Echtgenoten en kinderen kunnen volgens Dekker veel last ondervinden van zo'n hinkend huwelijk.

Alleen als de openbare orde in het geding is, wordt er afgeweken van de regel dat buitenlandse huwelijken in Nederland erkend worden.

Dekker vindt kindhuwelijken onwenselijk en een mensenrechtenschending, en daarom zijn ze in ons land ook verboden. Toch wil hij niet zo ver gaan om huwelijken die in het buitenland zijn gesloten hier niet te erkennen.

Ook geen scheiding

Als een huwelijk niet wordt erkend, kan er ook niet worden gescheiden bij de Nederlandse rechter, betoogt Dekker. "Een echtscheiding biedt ook bescherming aan de betrokkenen en eventuele kinderen."

Daarnaast verandert het niet erkennen in Nederland niets aan de geldigheid van het huwelijk in het buitenland. "Hoewel de betrokkene naar Nederlands recht ongehuwd zal zijn, zal hij of zij wel degelijk gehuwd zijn in het land waar het huwelijk is gesloten", schrijft Dekker.

online adverteren www.zanox.nl
Categories
Tags

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën