Na het zien van deze kaarten kijk je compleet anders naar de wereldkaart

13 september, 2017 door Marloes de Hooge 0

Er is iets geks aan de hand met de wereldkaart. Of eigenlijk is dat al heel erg lang zo, maar de meeste mensen weten niet beter.

Het probleem is als volgt: de wereld is een bol, een 3D-object wat we met een wereldkaart plat hebben proberen te maken. De wereldkaart zoals wij die nu kennen is dus 2D, maar om dat allemaal een beetje normaal op een kaart te krijgen hebben de makers destijds gesjoemeld met perspectieven. Antarctica is standaard op wereldkaarten te groot, en werelddeel Afrika te klein. Het zijn vooral de groottes die niet kloppen. Vorig jaar was er een Japanner die dit probleem heeft aangepakt, en de wereldkaart opnieuw heeft ingedeeld en vormgegeven. Hajime Narukawa maakte de meest accurate wereldkaart die afstanden en groottes veel beter in beeld brengen, maar nog steeds blijven we massaal naar die good old Mercatorkaart kijken, want die is ook voor bijvoorbeeld Google Maps het uitgangspunt.

The True Size

Maar er zijn meer mensen die dat stom vonden, omdat sommige landen veel groter zijn dan wij denken. Daarom is de website thetruesize.com zo leuk, want daar kun je landen oppakken en verplaatsen om de werkelijke grootte te vergelijken.

Het werkt als volgt: je tikt een land in dat je wilt verplaatsen - bijvoorbeeld de Verenigde Staten - en sleept dat vervolgens naar een ander werelddeel. Sleep je dat naar Scandinavië, dan zie je dat het land ineens een stuk groter wordt en dat de verhouding tussen de Verenigde Staten en Scandinavië op de wereldkaart die wij kennen dus helemaal niet klopt. En zo werkt dat voor alle landen. De website Bored Panda laat dan zien met een aantal mooie voorbeelden, en ik heb er ook een aantal gemaakt zodat je zelf de verschillen kunt zien. De verschillen worden vooral duidelijk wanneer je landen richting de polen verplaatst of andersom. Als het goed is kijk je vanaf nu in ieder geval nooit meer hetzelfde naar de traditionele wereldkaart!

verenigde-staten-kaart-australië.
Leg de Verenigde Staten maar eens naast Australië, dan zie je dat ze niet echt voor elkaar onder doen
online adverteren www.zanox.nl
Categories
Tags

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën