Nationale Theater neemt boze witte man serieus

19 april, 2019 door ANP 0

In de Koninklijke Schouwburg in Den Haag gaat zaterdagavond De wereld volgens John in première, een nieuwe eigen productie van Het Nationale Theater en artistiek leider Eric de Vroedt. De spraakmakende Haagse volksbuurt Duindorp speelt een hoofdrol in het stuk, net als een jonge Duindorper (Joris Smit), die zich heeft ingesloten in het gorillaverblijf van dierentuin Blijdorp in Rotterdam.

De wereld volgens John, mede geschreven door Joeri Vos, gaat met name over de ‘normale Nederlander’ die zich steeds meer ergert, aan onder meer ,,graaiende bazen” en ,,klagende nieuwkomers”. De voorstelling is de opvolger van de toneelhit De Nation van dezelfde makers, die vooral over de multiculturele samenleving ging. De Vroedt zegt in het programmaboek dat hij in The Nation nog te weinig oog had voor die gewone Nederlander. ,,Ik wil in deze voorstelling de ‘boze witte man’ serieus nemen, zonder hem op een blok te hijsen. Ik probeer hem te doorgronden en me in hem in te leven.”

De Vroedt maakte De wereld volgens John als een ‘spin-off’ van The Nation, de tv-serie-achtige, zeer actuele productie die buitengewoon in de smaak viel bij publiek en pers. De kaarten waren niet aan te slepen en extra voorstellingen werden ingelast. De figuur John Landschot (Bram Coopmans), die ook al The Nation rondliep, heeft in de nieuwe voorstelling zijn eigen radioprogramma waarin opvallend (Haags) nieuws centraal staat. Hij gaat in gesprek met inbellers: omstanders, belanghebbenden, buurtbewoners en politici. Ook burgemeester Pauline Krikke (Betty Schuurman) komt in het stuk voorbij.

Deed De Vroedt voor The Nation persoonlijk inspiratie op in de Haagse Schilderswijk, voor De wereld volgens John deed hij dat weer in Duindorp. Duindorpers streden de afgelopen jaarwisseling met Scheveningers om het hoogste vreugdevuur, dat gevaarlijk uit de hand liep. De Vroedt was er voor die tijd al te vinden, vertelt hij in het programmaboek: ,,Om de bouw van het Duindorpse vreugdevuur te aanschouwen. Hoewel de wijk kampt met een negatief imago, omdat bewoners in de media worden afgeschilderd als racisten of asocialen, werd ik hartelijk ontvangen en getroffen door de sterke gemeenschapszin.”

De wereld volgens John toert tot de zomer door het land.

Het bericht Nationale Theater neemt boze witte man serieus verscheen eerst op Nieuws.nl.

online adverteren www.zanox.nl
Categories
Tags

Real-time - laatste nieuws ...

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën