Nieuw huis voor witte dolfijnen na jaren gevangenschap in China

20 juni, 2019 door NOS.nl buitenlands nieuws 0

Twee witte dolfijnen (ook wel beluga's genoemd) zijn succesvol overgeplaatst vanuit een aquarium in Sjanghai naar een reservaat in IJsland. Na toenemende druk op het dierenpark in China ging de leiding van het park op zoek naar een nieuwe locatie voor de dieren.

Little Gray en Little White, geboren in het wild, werden gevangengenomen toen ze twee jaar waren en traden jarenlang op als attractie in de Changfeng Ocean World Zoo. Er was veel kritiek, omdat de dieren zouden lijden onder hun gevangenschap.

In 2012 kreeg het dierenpark een nieuwe eigenaar, Merlin Entertainment. Dat bedrijf ging vervolgens op zoek naar een nieuwe omgeving voor de dieren.

Die werd dus gevonden: er is een reservaat gekocht in de Klettsvik Bay, op het IJslandse eiland Heimaey. Het is een bekende plek, enkele jaren geleden leefde de orka Keiko uit de Free Willy-films er ook al. De baai is 32.000 vierkante meter groot en ingericht op het beschermen van de dolfijnen.

Lange reis

Deskundigen vrezen namelijk dat de twee dieren in het wild niet zouden overleven. De orka Keiko ging achttien maanden na zijn vrijlating in 2002 dood. Wetenschappers zullen de dieren bestuderen om te zien hoe ze zich aanpassen aan hun nieuwe thuis. Witte dolfijnen kunnen in goede omstandigheden een l veertig tot zestig jaar oud worden.

De afgelopen achttien maanden hebben de voorbereidingen voor de verhuizing plaatsgevonden. De twaalf jaar oude dieren moesten een lange vliegreis maken in speciale containers en vervolgens nog op een vrachtwagen naar het reservaat gebracht worden. De BBC heeft beelden van de verhuizing en van de dieren in het nieuwe reservaat.

Afhankelijk van hoe Little Gray en Little White het doen, kan het opvangcentrum misschien in de toekomst ook de thuisbasis worden van andere witte dolfijnen. Er zijn ook ideeën voor een bezoekerscentrum, toeristen kunnen dan vanaf boten naar de dieren kijken. Maar deze plannen zijn nog niet concreet.

online adverteren www.zanox.nl
Categories
Tags

Real-time - laatste nieuws ...

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën