Nieuws

‘Vertrouweling Netanyahu bereid tegen de premier getuigen’

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 21 februari, 2018  

De politieke toekomst van de Israëlische premier Netanyahu is ronduit onzeker, nu een vertrouweling van hem bereid is tegen de in opspraak geraakte regeringsleider te getuigen, melden media in Israël.

Het vroegere hoofd van het ministerie van Communicatie, Schlomo Filber, zou een afspraak met justitie hebben gemaakt om te getuigen in een corruptieproces tegen Netanyahu, om hiermee zijn eigen vervolging af te wenden.

Vorige week meldde de politie aan het Openbaar Ministerie dat er voldoende bewijs is om de premier te vervolgen voor twee corruptiezaken. De openbaar aanklager moet nog besluiten of Netanyahu wordt aangeklaagd.

Omgekochte media

Filber werd eerder deze week opgepakt vanwege zijn rol bij het economisch bevoordelen van een communicatiebedrijf. In ruil daarvoor zouden de media-onderdelen van dat bedrijf gunstig berichten over Netanyahu en zijn familie.

Gisteren kwam al naar buiten dat een andere vertrouweling van de premier, media-adviseur Nir Hefetz, is vastgezet wegens pogingen om een rechter om te kopen zodat die een corruptiezaak tegen de echtgenote van Netanyahu zou laten vallen.

Heksenjacht

Netanyahu veegt alle aantijgingen van tafel en spreekt van een door de media georkestreerde heksenjacht. Maar de bewindslieden van Netanyahu's Likudpartij, die het aanvankelijk voor hun leider opnamen, blijven al dagenlang stil.

De hoofdredacteur van de krant Haaretz schrijft vandaag dat dit "de laatste dagen zijn van het tijdperk Benjamin Netanyahu". En de leider van de oppositionele Arbeidspartij laat in de media weten dat hij zich voorbereidt op spoedige verkiezingen.

De Israëlische bevolking is verdeeld over de premier: de Jerusalem Post haalt een recente peiling aan waarin 48 procent van de ondervraagden zegt dat Netanyahu moet opstappen, terwijl 40 procent vindt dat hij moet aanblijven.

..
lees verder

Onrust onder conservatieve twitteraars vanwege verdwijnen (nep)volgers

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 21 februari, 2018  

Onder voornamelijk conservatieve Amerikaanse Twitter-gebruikers is de afgelopen uren onrust ontstaan. Ze melden massaal op Twitter dat ze volgers zijn kwijtgeraakt, vaak honderden of zelfs duizenden tegelijk. Het vermoeden bestaat dat het gaat om een schoonmaakactie van Twitter, bedoeld om nepaccounts te verwijderen.

De kans bestaat dat er onder deze accounts ook veel zogeheten Russische bots zijn, die waarschijnlijk zijn gemaakt door de trollenfabriek Internet Research Agency. Deze organisatie wordt genoemd in het onderzoek van de Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller.

De omvang van de vermoedelijke schoonmaak is nog niet duidelijk. Wel wordt er veel over gesproken op Twitter. Volgens het netwerk zelf zijn er al bijna 80.000 tweets verstuurd met de #TwitterLockOut.

De NOS heeft Twitter om een reactie gevraagd.

Het platform kampt al jaren met de aanwezigheid van miljoenen bots op het platform. Bots zijn geautomatiseerde Twitter-accounts die gebruikers volgen en, aangestuurd door mensen, over elk onderwerp kunnen meepraten om onrust te zaaien en het debat te beïnvloeden.

Hoe groot het probleem precies is, is onduidelijk. De schattingen over het aantal bots lopen uiteen. Onderzoekers kwamen vorig jaar uit op 48 miljoen nepgebruikers. Volgens Twitter zijn het er minder, maar het bedrijf heeft er belang bij dit getal lager in te schatten. Want hoe meer bots er onder de 330 miljoen maandelijks actieve twitteraars zitten, hoe minder het platform waard is.

..
lees verder

‘Uitbreiding Lelystad Airport met een jaar uitgesteld’

Door: home - NRC   / 21 februari, 2018  
<p>Dat gaat minister Cora van Nieuwenhuizen van Verkeer en Waterstaat woensdag bekendmaken in een persconferentie, meldt RTL Nieuws. </p> ..
lees verder

Gewonden door brand in flat Rotterdam

Door: home - NRC   / 21 februari, 2018  
<p>Dertien bewoners zijn vanwege het inademen van rook door ambulancepersoneel behandeld, van wie elf naar het ziekenhuis zijn gebracht. </p> ..
lees verder

Jonge Italianen zoeken werk in Nederland

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 21 februari, 2018  

Marilea (26) studeerde een jaar geleden af. Internationale Betrekkingen in Rome. Daarnaast had ze al een studie Talen en Cultuur afgerond in Florence. Ze spreekt Italiaans, Frans, Engels, wat Spaans en heeft twee jaar lang Japans geleerd. "Maar daar ben ik veel van vergeten hoor. Dat moet ik wel weer even oefenen."

Toch kan Marilea maar niet aan werk komen. Net als een derde van alle Italianen tussen 18 en 35. "Ze vragen om werkervaring als ik solliciteer, maar tijdens je studie heb je geen tijd om ervaring op te doen. En hoe kun je ervaring krijgen als je niet aan werk komt?"

Marilea doet daarom een maatschappelijke stage, bij de gemeente Rome. In de culturele sector dus ze doet iets wat aansluit bij haar interesse. Maar ze koopt er letterlijk en figuurlijk geen brood van. "Ik kan met wat ik verdien mijn huur betalen en dat is het. De enige garantie die ik heb gekregen is dat er na de stage geen baan voor me is."

Dus wil Marilea net als veel andere jonge Italianen het land uit. Het maakt eigenlijk niet uit waarnaartoe. Als er maar werk is. "Ik heb een paar vrienden die naar Frankrijk zijn gegaan. Een paar zitten in Londen. Een vriendin van me zit in Brussel. En ze hebben allemaal werk gevonden. Dat wil ik ook."

De uittocht van jonge, hoogopgeleide Italianen begon rond de crisis. Jaarlijks vertrekken er zo'n 100.000 Italianen naar het buitenland en in 2016 waren de jongeren de grootste groep met ongeveer 40.000 emigranten. En volgens de Italiaanse Stichting Migratie wordt de groep millennials die vertrekt steeds groter. "De keuze is niet zozeer of ze willen weggaan, maar of ze willen blijven," zegt de Stichting in de onlinekrant The Local.

Het is ook geen toeval dat in dezelfde periode het aantal Italianen dat naar Nederland komt explosief is gegroeid. Voor de crisis begon, kwamen er ruim 1600 Italianen per jaar naar Nederland. Vorig jaar waren dat er maar liefst 6500. Onder hen veel jongeren, op zoek naar een baan.

Die braindrain is slecht voor de Italiaanse samenleving, maar headhunters wrijven in hun handen. "De zaken gaan heel goed voor ons," zegt Pietro Valdes. Hij is directeur van de Italiaanse tak van het wereldwijde recruitmentbedrijf Badenoch & Clark. "Het afgelopen jaar zagen we een groei van twintig procent dus je kunt wel zeggen dat het lekker met ons gaat."

Valdes merkt dat veel Nederlandse bedrijven interesse hebben in de Italiaanse millennials. Omdat de jongeren weinig kansen in eigen land zien, zijn ze bereid hard te werken om zich te bewijzen in een ander land. Ze zijn ambitieus, geven meer dan de volle honderd procent en ze zijn goedkoop. De Italiaanse jongeren zijn al blij als ze de helft van het startsalaris van een afgestudeerde Nederlander krijgen. Een win-win situatie dus.

Het is precies wat Nederland zo aantrekkelijk maakt voor Marilea. "Een contract krijgen is een stuk makkelijker, in alles is Nederland efficiënter en de kwaliteit van het leven is er heel hoog. Ik zou heel graag naar Nederland willen. Al was het alleen al omdat ik altijd zo gefascineerd ben door jullie tulpen en de natuur, hahaha!"

Begin maart zijn er verkiezingen in Italië. In de campagne merkt Marilea er niets van dat de partijen jongeren willen behouden. De verkiezingsbeloftes gaan vooral over hogere pensioenen, lagere belastingen en migranten. De dingen waarop vooral oudere kiezers hun keuze op 4 maart gaan bepalen. Waarom de partijen het niet over jongeren hebben? "Ik heb geen idee", zegt ze.

Met haar talenknobbel en haar culturele achtergrond denkt Marilea iets te kunnen doen in het culturele netwerk tussen Nederland en Italië. Maar als we Valdes moeten geloven zitten Nederlandse bedrijven meer op technerds te wachten. "Hoog technologische ontwikkeling, IT en Finance. In die drie dingen zijn de Italianen goed en om hen zitten Nederlandse bedrijven te springen."

Het is dus maar de vraag of Marilea in Nederland terechtkomt. Maar voor de zekerheid heeft ze er een zinnetje uit een nieuwe taal bijgeleerd. "Wie weet tot in Nederland."

..
lees verder

Geest van het referendum blijft nog wel even spoken

Door: home - NRC   / 21 februari, 2018  
Over 28 dagen zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen. ..
lees verder

Tweede Kamer ziet nog volop geld om leraren beter te betalen

Door: NOS politiek   / 21 februari, 2018  

Tweede Kamerleden zien mogelijkheden om geld weg te halen bij de talrijke onderwijsuitgaven waar leraren geen direct profijt van hebben.

Kamerleden komen met allerlei ideeën, zoals de hoogte van de vergoedingen van het woud aan onderwijsbesturen, de ongevraagde extra's in de cao en de inhuur van onderwijsconsultants. "Er ligt op allerlei plekken nog geld en de bezem moet erdoor heen", zegt D66-Kamerlid Van Meenen.

De Tweede Kamer spreekt vandaag met minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs over de leraren. Het zal vooral gaan over de hoge werkdruk en de lage salarissen. Het kabinet heeft onlangs een deal gesloten met de onderwijsbonden over de verlaging van de werkdruk. Scholen krijgen voor het komende schooljaar 237 miljoen euro om extra leraren, klassenassistenten of conciërges aan te nemen.

De coalitie is blij met het extra geld, maar hoopt dat er vanuit de onderwijssector zelf ook kritisch gekeken wordt naar het bestedingspatroon. "De sector moet ook zelf iets gaan doen", zegt D66'er Van Meenen. Hij constateert dat veel besturen 'top-down' gefinancierd zijn: de staf wordt goed betaald en voor de leraren in de klas is minder geld beschikbaar.

Het CDA heeft uitgerekend dat op basisscholen veel geld opgaat aan cursussen, fondsen en andere extra's. In het voortgezet onderwijs is dat veel minder. "Als ze het gelijk zouden trekken, kan een basisschoolleraar zomaar zo'n 10 procent meer verdienen", denkt Kamerlid Rog. Hij wil duidelijkheid hierover van de minister.

Rog vindt al die regelingen erg duur. "Leraren weten helemaal niet dat er van alles geregeld is in de cao met geld dat anders in hun portemonnee terecht zou komen."

GroenLinks en SP komen onder het motto 'Stop weglekkende onderwijsmiljoenen' met een aantal voorstellen. Zo willen ze een onderzoek naar het geld voor raden van toezicht in het onderwijs, werk dat de medezeggenschapsraad ook kan doen. "Deze mensen ontvangen vaak vorstelijke beloningen."

De twee oppositiepartijen willen opheldering over een voorstel van het ministerie om externe adviseurs in te huren die plannen moeten maken voor de verlaging van de werkdruk. "Zo'n adviseur kost 1100 euro per dagdeel en dat geld kan beter naar bijvoorbeeld klassenassistenten", zegt GroenLinks-Kamerlid Westerveld.

SP-Kamerlid Kwint wil dat minister Slob kijkt naar het overgeorganiseerde onderwijsveld. "Het regent overlegstructuren, clubjes en belangenorganisaties. Het lijkt ons sterk dat er hier of daar niet een van weg kan."

Alle partijen benadrukken dat de werkdruk snel verlaagd moet worden. De werkgevers en bonden in het primair onderwijs zijn nu bezig met de cao-onderhandelingen, maar de gesprekken over de cao op de middelbare school zijn vastgelopen. De leraren willen minder uren voor de klas staan.

Kaartenbak

Regeringspartij VVD hoopt dat minister Slob snel meer leraren voor de klas krijgt. Kamerlid Heerema wil dat zzp'ers ook betaald kunnen worden uit het vervangingsfonds, nu kan dat niet.

Verder hoopt hij dat de ruim 10.000 leraren die doorbetaald thuis zitten weer aan de slag gaan. "Er zit heel veel bevoegde leraren in de kaartenbak, die moeten we stimuleren weer aan het werk te gaan", aldus Heerema.

Het is aan minister Slob om te kijken welke plannen van de Tweede Kamerleden levensvatbaar zijn. Het debat is van 14.00 tot 18.00 uur.

..
lees verder

Dag 13 Winterspelen: de (halve) finales ploegenachtervolging

Door: home - NRC   / 21 februari, 2018  
Zowel de mannen als de vrouwen vervolgen op de ploegenachtervolging hun jacht op medailles. ..
lees verder

Gewonden door brand in flat Rotterdam

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 21 februari, 2018  
In een flat in Rotterdam woedt brand. De brandweer meldt dat er dertien mensen zijn behandeld voor onder meer het inademen van rook. Elf van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Er zijn meerdere woningen ontruimd, de bewoners worden in een hotel opg.....
lees verder

Blokkades melkveehouders mogelijk begin maart opgeheven

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 21 februari, 2018  

Minister Schouten van Landbouw streeft ernaar geblokkeerde melkveehouders die de administratie inmiddels wel op orde hebben snel te deblokkeren. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Binnen anderhalve week moeten alle bedrijven opnieuw zijn beoordeeld. Geblokkeerde boeren mogen geen koeien aan- of afvoeren.

Begin deze maand werd duidelijk dat meer dan 2000 boerenbedrijven waren platgelegd na onregelmatigheden in de administratie van melkkoeien. Ze schreven meerdere pasgeboren kalfjes toe aan één koe. Zo geven op papier minder koeien melk en kan een boer in werkelijkheid meer melkkoeien houden dan is toegestaan. Het sjoemelen met het aantal melkkoeien heeft alles te maken met het mestquotum. Met het oog op het milieu geldt een maximum voor de hoeveelheid fosfaat die melkveehouders mogen produceren.

Op dit moment zijn volgens Schouten 750 bedrijven gedeblokkeerd. De boeren die nog op slot zitten, worden binnen anderhalve week opnieuw gecontroleerd. De NVWA en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn er volgens Schouten zeven dagen per week mee bezig.

Ontheffing

De minister laat weten dat veel boeren afgelopen week de administratie hebben aangepast en herstelmeldingen hebben ingediend. Per dag worden er tussen de 120 en 160 meldingen beoordeeld. Als blijkt dat de papieren in orde zijn, kunnen boeren ervan uitgaan dat ze uiterlijk begin maart worden gedeblokkeerd en dus weer koeien mogen aan- en afvoeren.

Boerenbedrijven waar door de blokkade ruimtegebrek dreigt te ontstaan doordat ze geen pasgeboren kalfjes mogen afvoeren, kunnen contact opnemen met de NVWA en vragen om een ontheffing. Daar zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden.

Getroffen melkveehouders zijn vorige week een petitie begonnen tegen de overheid. Ze vinden dat ze worden gecriminaliseerd en dat sommige bedrijven ten onrechte zijn geblokkeerd.

..
lees verder

VS: Noord-Korea zag op valreep af van ontmoeting bij Spelen

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 21 februari, 2018  

De Amerikaanse vice-president Pence zou bij de Olympische Spelen een ontmoeting hebben met Noord-Koreaanse afgevaardigden maar de afspraak is afgezegd. Dat zeggen een woordvoerder van Pence en functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens de stafchef van Pence is Noord-Korea afgehaakt nadat de Amerikaanse vicepresident mensenrechtenschendingen van Pyongyang aan de kaak had gesteld en plannen ontvouwde voor nieuwe economische sancties. Hij vraagt zich tegelijkertijd af of het bewind van Kim Jong-un überhaupt van plan was om te praten.

Volgens persbureau Reuters was het ook de bedoeling dat Pence zou spreken met de zus van Kim Jong-un, die een bezoek bracht aan de Spelen in Zuid-Korea.

De zus, Kim Yo-jong, nodigde Zuid-Korea tijdens haar bezoek uit voor topoverleg, maar de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hapte vooralsnog niet toe. Hij zei dat Noord-Korea eerst met de VS moet spreken. Ook wil hij toezeggingen over het afbouwen van het nucleaire programma van de noorderbuur.

..
lees verder

Ook de politie begint de moed te verliezen

Door: home - NRC   / 21 februari, 2018  
Mag ik dan nog een demagogische sneer uitdelen: wel geld naar verlaging van de dividendbelasting, niet naar de politie. ..
lees verder

Trumps juridische bodyguard verdoezelt diens affaires

Door: home - NRC   / 21 februari, 2018  
De persoonlijk advocaat van Trump is druk met diens relaties uit het verleden, maar speelt ook een rol in het Ruslanddossier. ..
lees verder

‘Besluit over uitbreiding Lelystad Airport met jaar uitgesteld’

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 21 februari, 2018  
Het besluit over de uitbreiding van Lelystad Airport wordt met zeker een jaar uitgesteld, melden RTL Nieuws en De Telegraaf. Volgens beide media maakt minister Cora van Nieuwenhuizen dit vandaag bekend. Het plan was om Lelystad Airport per april 2019 .....
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën