Nieuws

Ambtenaren zijn het meest honkvast

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 23 april, 2018  

Een op de drie werknemers zit tien jaar of langer bij dezelfde werkgever, blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral bij de overheid gebeurt dat vaak; bijna 60 procent van de ambtenaren heeft z'n tienjarig jubileum al gehaald.

Ook in de industrie, het onderwijs, de financiële sector en de bouw zijn medewerkers honkvast. Ruim 40 procent werkt al meer dan tien jaar bij hetzelfde bedrijf, al dan niet in dezelfde functie. Het gaat om cijfers van eind 2016, de meest recente die beschikbaar zijn.

Vast contract

Een 'baan voor het leven' is al lang niet meer vanzelfsprekend, maar langdurige dienstverbanden zijn er dus nog wel degelijk. Het gaat volgens het CBS dan meestal om werknemers die wat ouder zijn en relatief vaak een vast contract hebben. Bij de overheid heeft ruim 85 procent van de medewerkers een arbeidscontract voor onbepaalde duur.

De dienstverbanden zijn het kortst in de horeca en de categorie 'overige zakelijke dienstverlening'. Daaronder vallen bijvoorbeeld callcenters, verhuurbedrijven, de beveiliging en schoonmaakbedrijven. Meer dan de helft van de werknemers zit daar korter dan twee jaar bij hetzelfde bedrijf. Hooguit 10 procent heeft de tien jaar gehaald.

..
lees verder

President Nicaragua schrapt hervormingen na dodelijke protesten

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 22 april, 2018  
De omstreden hervorming van het socialezekerheidsstelsel in Nicaragua, die leidde tot massale protesten, wordt geschrapt. Dat heeft president Ortega vanavond gezegd in een toespraak op televisie. Volgens Ortega heeft het bestuur van het socialezekerhei.....
lees verder

Naakte schutter Nashville eerder gearresteerd bij Witte Huis

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 22 april, 2018  

De man die ervan wordt verdacht dat hij in de Amerikaanse staat Tennessee vier mensen heeft doodgeschoten, is vorig jaar gearresteerd bij het Witte Huis. Dat zegt de politie van Nashville. De schutter opende vanochtend naakt het vuur op bezoekers van een wegrestaurant in een voorstad van Nashville. Daarbij vielen vier doden en drie gewonden.

De politie heeft de man waarschijnlijk geïdentificeerd, omdat de auto die hij gebruikte op zijn eigen naam stond. Er is sinds vanochtend een klopjacht gaande op de dader. Tientallen agenten, honden en een helikopter zijn naar hem op zoek. Naar nu blijkt gaat het om dezelfde man die afgelopen jaar bij het Witte Huis in Washington DC staande werd gehouden omdat hij zich op een plek bevond waar het publiek niet mag komen.

Wapenvergunning ingetrokken

Zijn wapenvergunning zou eerder zijn ingetrokken op verzoek van de federale politiedienst FBI. Waarom die dat verzoek heeft gedaan, is niet bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van de politie had de 29-jarige man vier wapens toen hij zijn wapenvergunning kwijtraakte. Die zijn daarna ter bewaring aan zijn vader gegeven, die inmiddels heeft toegegeven dat hij ze heeft teruggegeven aan zijn zoon.

Na de schietpartij heeft de politie een aanvalsgeweer van het type AR-15 en een ander vuurwapen teruggevonden. Vermoedelijk gebruikte de schutter dat wapen. Twee andere wapens die hij in zijn bezit zou hebben zijn nog niet teruggevonden en de politie sluit niet uit dat de voortvluchtige schutter die nog bij zich draagt.

AR-15

De Democraat Jim Cooper, die namens de staat Tennessee lid is van het Huis van Afgevaardigden, heeft na de schietpartij opgeroepen tot strengere wapenwetten. Onder die wetten zouden burgers minder makkelijk aan aanvalswapens als de AR-15 kunnen komen.

Sinds de schietpartij op een middelbare school in Florida in februari is er veel protest tegen particulier bezit van de AR-15, die voor militair gebruik is ontworpen.

..
lees verder

Protesten Nicaragua ‘resultaat van elf jaar onder overheersende regering’

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 22 april, 2018  
In Nicaragua wordt al dagenlang ongekend fel gedemonstreerd tegen de regering. Er zouden tot nu toe zeker 25 doden en honderden gewonden zijn gevallen. Een journalist werd gisteren doodgeschoten terwijl hij verslag deed van de rellen in de stad Bluefie.....
lees verder

Sombroek vindt het wel goed zo

Door: home - NRC   / 22 april, 2018  
Joyce Sombroek speelde haar laatste duel voor Laren, dat de play-offs niet haalde. De 27-jarige keepster geeft de voorkeur aan haar studie. ..
lees verder

Een prima seizoen, maar weer geen prijs voor AZ

Door: home - NRC   / 22 april, 2018  
Net als vorig jaar verloor AZ de bekerfinale. Nu tegen Feyenoord. Een hard gelag voor de club die volgens velen het best voetbalt. ..
lees verder

Oud erotisch lied in ‘Noord-Hollands’ Fries ontdekt

Door: home - NRC   / 22 april, 2018  
Een 17de-eeuws lied blijkt te zijn geschreven in de Noord-Hollandse variant van het Fries. En verhaalt beeldend over ‘nachtvrijen’...
lees verder

Feest in Rotterdam na bekerwinst, dertig aanhoudingen

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 22 april, 2018  
Een jaar na het kampioenschap vierde Rotterdam vanavond weer feest. Na de dertiende bekerwinst van Feyenoord sprongen veel fans traditiegetrouw in de Hofpleinfontein. Bekijk hieronder hoe fans de bekerwinst ervaren: Ook even verderop op het Stadhuisple.....
lees verder

Barbie wees ons op ontwerpfout in EPD

Door: home - NRC   / 22 april, 2018  
Waarom krijgen wij niet iedere keer een appje als een zorgverlener zich toegang verschaft tot ons medische dossier, vraagt Vincent Icke zich af. ..
lees verder

Van telefoonnotities tot houthakken: zo creëer je een monsterhit

Door: home - NRC   / 22 april, 2018  
The New York Times reconstrueerde, aan de hand van WhatsAppjes, ingesproken berichten en demo's, hoe The Middle langzaamaan zijn veelgeprezen vorm kreeg...
lees verder

D66 wil dat bemiddelingsbureaus pgb’s verdwijnen

Door: NOS politiek   / 22 april, 2018  

D66 wil af van bemiddelingsbureaus voor het persoonsgebonden budget (pgb). D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp heeft samen met zorgverzekeraar Zilveren Kruis en belangenorganisatie Per Saldo een plan opgesteld waarmee fraude met pgb's wordt teruggedrongen.

"Het is verschrikkelijk dat geld dat bedoeld is voor goede zorg, door sommige mensen misbruikt wordt voor auto's en een flinke bankrekening", schrijft Bergkamp in een persverklaring. Daarom willen de drie partijen dat de bemiddelingsbureaus binnen twee jaar verdwijnen en dat er gewaarborgde hulp komt voor pgb-houders die hun eigen administratie niet kunnen doen.

In de verklaring schrijven de opstellers van het plan dat vorig jaar vermoedens van fraude waren bij 20 procent van de 12.000 pgb's die via Zilveren Kruis zijn uitbetaald. Directeur Gerrits van de verzekeraar vindt dat er iets tegen moet worden gedaan. "Het pgb is een prachtig instrument dat klanten veel vrijheid geeft in het regelen van zorg. Helaas wordt daar soms misbruik van gemaakt."

Fraudegevoelig

Mensen met een pgb hebben de mogelijkheid zelf hun langdurige zorg in te kopen. Bemiddelingsbureaus kunnen ze daarbij helpen met advies, hulp bij de administratie en bemiddeling bij het vinden van een zorgverlener. Vaak gaat het om budgetten van duizenden euro's per jaar.

Er bestaan gevallen waarbij de bureaus alles voor de pgb-houders doen, inclusief het innen van het geld en het leveren van de zorg. Dat maakt de bemiddelingsbureaus fraudegevoelig. Er zijn geen diploma's of een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig om een zorgbedrijf te beginnen en het pgb te beheren van cliënten met een psychiatrische achtergrond of lichte verstandelijke beperking.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) riep eerder op tot het creëren van meer mogelijkheden om fraude met de pgb's aan te pakken. Dat deed de NZa na onderzoek naar problemen met het terugvorderen van onterecht uitbetaald pgb-geld. Eerder was ontdekt dat er in 2016 18,9 miljoen euro onterecht is gedeclareerd in de zorg. 13,5 miljoen euro daarvan betrof fraude met pgb's.

..
lees verder

Onweer en hagel; het is gedaan met het zomerweer

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 22 april, 2018  

Het was de afgelopen week warm voor de tijd van het jaar. Er werden records gebroken: donderdag was de warmste 19 april ooit (althans sinds de metingen begonnen in 1901) en ook vandaag sneuvelde het dagrecord. Het was om 16.50 uur 26,5 graden in De Bilt.

Maar rond diezelfde tijd werd in andere delen van het land een omslag ingeluid. Onweer en hagel in het oosten, het zuiden en het zuidoosten maakten een einde aan het zomerweer.

Op sociale media worden video's en foto's gedeeld:

De komende avond en nacht daalt de temperatuur fors. Zo fors dat er ongeveer 10 graden verschil zit tussen de maximumtemperatuur van vandaag en die van morgen. "Een dergelijk verschil is geen unicum, maar het is wel bijzonder", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke.

De hele komende week blijft vrij koel ten opzichte van afgelopen dagen. Het wordt rond de 13 à 14 graden met wisselvallig weer. Dat is waarschijnlijk ook het geval op Koningsdag, aanstaande vrijdag.

..
lees verder

Ruim 3500 bijentellers: ‘We zijn overdonderd door het enthousiasme’

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 22 april, 2018  

Ruim 3500 mensen hebben dit weekeinde bijen geteld in hun tuin of op het balkon in het kader van de eerste Nationale Bijentelling. Op zondagavond hadden ze bij elkaar meer dan 36.000 bijen geturfd.

De meest voorkomende bij is de honingbij, die ruim 12.000 keer is geteld. Op nummer twee staat de rosse metselbij, en ook de hommel is vaak gezien.

Voor deze eerste bijentelling was de deelnemers gevraagd om gedurende een halfuur alle bijensoorten in hun tuin te tellen, zoals het vosje, de aardhommel en de bijvlieg.

Overdonderd door het enthousiasme

De organisatie vindt het een succes: "We zijn onder de indruk, we hadden niet verwacht dat zoveel mensen zouden meedoen", zegt woordvoerder Marchien de Ruiter. "Het is namelijk best lastig om bijen te tellen en de soorten uit elkaar te houden. Wij zijn dus best een beetje overdonderd door het enthousiasme en animo."

Het lastig te zeggen of het goed nieuws is dat er 36.000 bijen zijn geteld: "Het is de allereerste keer, dus we kunnen niet zeggen of dat veel of weinig is", aldus De Ruiter. Experts hadden van tevoren ingeschat dat er misschien tien bijen per tuin geteld zouden worden. Die verwachting is uitgekomen. "Pas echt interessant wordt het natuurlijk als we cijfers van meerdere jaren hebben. Dan kun je trends zien."

Dat de honingbij op nummer één staat, had de organisatie wel verwacht: "Daar gaat het wel goed mee, dankzij de duizenden imkers." De rosse metselbij, op de tweede plaats geëindigd, is ruim 5000 keer gespot. "Dat is een bijensoort die onze hulp nodig heeft. Het beestje verblijft graag in bijenhotels, die steeds meer mensen in hun tuin hebben. Dat hij nu zo vaak geteld is, is wat ons betreft het bewijs dat die hulp een succes is."

De telling is een initiatief van Nederland Zoemt, waarin LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN en Naturalis samengaan. De natuurorganisaties maken zich zorgen over de wilde bij en willen graag bijhouden hoe het met de verschillende soorten gaat.

De helft van de bijna 360 bijensoorten die in Nederland voorkomen, is bedreigd. Bijen zijn nog steeds belangrijk voor ons voedsel: 80 procent van de eetbare gewassen is afhankelijk van bijen voor de bestuiving.

..
lees verder

Israël ontkent betrokkenheid bij moord op Palestijnse ingenieur

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 22 april, 2018  

Israël ontkent dat zijn inlichtingendienst betrokken is bij de moord op de Palestijnse ingenieur en Hamas-lid Fadi al-Batsh, in Maleisië. Minister van Defensie Lieberman zei tegen een Israëlisch radiostation dat al-Batsh een rakettenexpert was, geen heilige. Maar hij wijst de suggestie dat de Mossad achter de liquidatie zat van de hand.

De 35-jarige al-Batsh woonde sinds acht jaar in Maleisië. Hij was elektrotechnisch ingenieur en gaf les op de universiteit. Hij werd zaterdagochtend vroeg door het hoofd geschoten toen hij naar een moskee liep voor het ochtendgebed. De twee daders gingen er op een motor vandoor.

Gewend

De Palestijnse radicale Hamas-beweging beschuldigt de Mossad van de moord. Lieberman wijst dat van de hand. "Terroristische organisaties geven van elke aanslag Israël de schuld. Wij zijn dat gewend", zei hij tegen een Israëlisch radiostation.

Volgens hem is het aannemelijk dat de moord op al-Batsh het gevolg is van een intern Palestijns conflict. "We zien voortdurend dat facties in terroristische organisaties rekeningen met elkaar vereffenen en ik neem aan dat dit ook nu het geval is."

Europeanen

De Maleisische vicepremier Hamidi zei zaterdag dat de daders vermoedelijk Europeanen zijn, "met banden met een buitenlandse inlichtingendienst". Ook zei hij dat al-Batsch door Israël als een risico kon worden beschouwd.

Alleen al tijdens de oorlog in Gaza, in 2014, vuurde Hamas duizenden raketten op Israël af. De meesten werden onderschept. Tot op de dag van vandaag belanden er geregeld Hamas-projectielen op Israëlisch grondgebied en beantwoordt het Israëlische leger die met eigen aanvallen.

Er zijn nog geen verdachten aangehouden voor de liquidatie van al-Batsh .

..
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën