Nieuws

Voorzichtig feestje in schrikachtig Manchester na winst op Ajax

Door: home - NRC   / 25 mei, 2017  
Waar het Amsterdamse Museumplein tjokvol was, leek Manchester woensdagavond uitgestorven. Toch vierden voetbalfans de overwinning uiteindelijk wel. ..
lees verder

Vijf doden bij dubbele aanslag in Jakarta

Door: home - NRC   / 25 mei, 2017  
Wie de daders zijn van de aanslag op een busstation in Oost-Jakarta is nog niet bekend. De bommen ontploften in afwachting van een optocht in het kader van de Ramadan. ..
lees verder

Rutte in gesprek met Turkse jongeren over ‘pleur op’-uitspraak

Door: NOS politiek   / 24 mei, 2017  
VVD-leider Rutte heeft vanavond zijn "pleur op"-uitspraak toegelicht in een gesprek met Turks-Nederlandse jongeren in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger. Daarvoor was ook PvdA-leider Asscher uitgenodigd, maar hij kwam niet. Hij vond het in verband met .....
lees verder

Trump on tour in Europa: Vaticaanstad

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

29 minuten. Zo lang spraken president Donald Trump en paus Franciscus vandaag met elkaar. Het gesprek vond plaats in het Vaticaan, achter gesloten deuren. En wat de twee met elkaar bespraken, werd niet meteen duidelijk.

Iedereen probeerde de gezichten van de paus en de president af te lezen. Trump leek zijn best te doen voor een goede glimlach, terwijl het gezicht van de paus eerder zorgelijk was te noemen. "Geen echt ontspannen sfeer", concludeerde Vaticaankenner Andrea Vreede.

"Ik zal niet vergeten wat u gezegd heeft", zei Trump tegen paus Franciscus voordat hij de bibliotheek van de paus verliet. Waar zal hij op doelen? Uit verklaringen van het Witte Huis en het Vaticaan blijkt later dat het klimaat, terrorisme en vrede aan bod zijn gekomen.

De paus zou het onderwerp klimaatverandering hebben opgeworpen en erop hebben aangedrongen bij Trump dat de VS zich houdt aan de afspraken die zijn vastgelegd in het akkoord van Parijs. Trump heeft zich in het verleden uiterst kritisch uitgelaten over dat klimaatakkoord.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson heeft Trump er "nog geen definitief besluit in genomen." Dat zal ook pas gebeuren nadat zijn bezoek aan Europa voorbij is.

De president twitterde zelf na afloop dat hij na zijn bezoek aan het Vaticaan nog meer vastbesloten is om "vrede te brengen in onze wereld". Hij vond het een enorme eer om paus Franciscus te ontmoeten.

Ook Melania Trump had een momentje met de paus. "Wat geeft u hem te eten?", vroeg paus Franciscus haar grappend, doelend op de president. Daarbij noemde hij potica, een Sloveense lekkernij. Veel aanwezige journalisten verstonden echter 'pizza'.

Ook de outfit van Melania trok de aandacht. Ze droeg vandaag een zwarte sluier, iets wat verplicht is voor echtgenotes van presidenten tijdens een bezoek aan de paus. Opvallend want tijdens het bezoek aan Saudi-Arabië reisde de first lady nog blootshoofds.

Na zijn bezoek aan het Vaticaan sprak Trump kort met de Italiaanse president Mattarella en premier Gentiloni. Met die laatste zou Trump het hebben gehad over migratie.

De Italiaanse premier zou Trump op het hart hebben gedrukt de Amerikaanse grenzen te openen voor meer vluchtelingen. En ook zou hij hebben gevraagd om financiële steun voor reddingsoperaties van bootvluchtelingen op zee.

De twee zullen elkaar later deze week opnieuw ontmoeten op Sicilië voor de G7-conferentie waar economische kwesties aan de orde komen.

Selfies

Melania bezocht ondertussen een kinderziekenhuis van het Vaticaan. Ze ging op de foto met jonge patiëntjes en kreeg tekeningen van ze. Ze sloot haar bezoek af met een gebed in de kapel van het ziekenhuis.

Waar Trump gaat, daar is vaak ook protest. Zo ook in het Vaticaan. Zo'n duizend demonstranten, voornamelijk Amerikaanse expats, demonstreerden tegen zijn komst. De protesten verliepen rustig.

'Hellhole' Brussel

Na het bezoek aan het Vaticaan namen de Trumps 's middags het vliegtuig naar de volgende bestemming: Brussel. Het hol van de leeuw voor de Amerikaanse president. Hij noemde het vooraf een hellhole en stak zijn kritiek op de EU niet onder stoelen of banken.

Toch liet de Belgische premier al weten dat de eerste kennismaking met Trump "hartelijk en respectvol" was. Morgen in Trump on tour een overzicht van Trumps bezoek aan de hoofdstad van België en de koninklijke familie.

..
lees verder

Manchester United overtuigende winnaar Europa League

Door: home - NRC   / 24 mei, 2017  
<p>Het duurde 21 jaar eer Ajax weer in een Europese finale stond en vijftien jaar voor een Nederlandse club om zover te geraken.</p> ..
lees verder

Agenten komen om bij zelfmoordaanslagen Jakarta

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 24 mei, 2017  
Bij twee zelfmoordaanslagen in de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn drie politieagenten om het leven gekomen. Vijf andere agenten en vijf burgers raakten gewond. De aanslagen vonden plaats bij een busstation in Jakarta, vijf minuten na elkaar. Volgen.....
lees verder

#paardenmiddel: mensen klagen over NL-Alert Ajax-finale

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 24 mei, 2017  
Verbazing en verontwaardiging op sociale media over de NL-Alert die vanavond werd verstuurd over de grote drukte in Amsterdam vanwege Ajax. "Schrik me de pleuris", "dit is bedoeld voor rampen" en "val me hiervoor niet lastig" zijn enkele reacties op Tw.....
lees verder

Formatiedag 70: vrijdag nieuwe ronde, nieuwe kansen

Door: NOS politiek   / 24 mei, 2017  

Informateur Schippers heeft voor vrijdag een nieuwe ronde gesprekken georganiseerd met de fractievoorzitters. Zij gaat proberen ze over te halen om "uit hun comfortzone" te komen, zoals ze het zelf noemt.

De dag van vandaag stond een beetje in het teken van verstoorde verhoudingen.

ChristenUnie-leider Segers was achteraf helemaal niet gecharmeerd van de manier waarop D66-leider Pechtold gisteren onderzocht of er met hem wel te regeren viel.

Weinig zin

"Het leek meer op onderhandelen dan op een verkennend gesprek", zegt Segers vandaag getergd. Hij had van Pechtold een lijst lastige onderwerpen voorgelegd gekregen, met onder meer medisch-ethische onderwerpen als voltooid leven en orgaandonatie.

Pechtold had toestemming gekregen van zijn fractie om zo'n verkennend gesprek met Segers te voeren, al was van begin af aan duidelijk dat dat volgens de D66-fractie weinig zin had. En dat was gisteren dus ook de conclusie.

"Ik had een handtekening onder het D66-verkiezingsprogramma moeten zetten", zegt Segers. "Dat zat er niet in."

VVD en CDA vinden die onwrikbare opstelling van Pechtold niet prettig. Daarom ging VVD-leider Rutte er nog met Pechtold op het strand over napraten, maar dat leidde niet tot een andere uitkomst.

Van tafel

Nu deze vier-partijen-optie ook van tafel is, moet Schippers opnieuw aan de fractievoorzitters vragen wat zij willen, in de hoop dat ze met nieuwe ideeën komen of van oude bezwaren afstappen.

Dat gaat vrijdag gebeuren, vanaf 10.00 uur, te beginnen met Henk Krol van 50Plus. Als laatste is Pechtold aan de beurt, om 16.30 uur.

..
lees verder

Dit betekent het als je problematisch veel drinkt

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

Nederlanders drinken problematisch veel en hebben amper de intentie te minderen. Uit groot internationaal onderzoek naar riskant alcoholgebruik blijkt dat Nederland in de top drie staat van Europese landen. Net achter Ierland en Denemarken. Maar wat houdt dat eigenlijk in: problematisch drankgebruik? En wat is dan eigenlijk normaal drinken?

De vraag wat problematisch drankgebruik is, is moeilijk te beantwoorden volgens Floor van Bakkum van Jellinek. "Wat jij problematisch vindt, vindt iemand anders misschien wel normaal. En andersom." En bovendien hangt het heel erg af van de persoon, diens bouw, en hoeveel en hoe vaak hij of zij drinkt.

In het algemeen betekent problematisch drankgebruik, dat jouw drankgebruik tot problemen leidt. Heb je bijvoorbeeld regelmatig blackouts? Of moet je wel eens naar de spoedeisende hulp door drank? Maar ook: voel je je schuldig door drinken of wat je daardoor hebt uitgespookt? En zorgt het voor problemen op je werk en studie, en in je omgeving?

Antwoord je 'ja' op die vragen, misschien moet je je dan eens achter je oren krabben of je wel zoveel moet drinken. Je kunt bijvoorbeeld ook een keer een avondje niet drinken, of wat rondjes overslaan.

Gezondheid

Behalve dat overmatig drankgebruik problematisch kan worden, is het nou ook niet echt gezond. Volgens de World Health Organisation is het voor gezonde mensen al onverstandig om meer dan één eenheid alcohol per dag te drinken.

Drink je meer? Dan neemt de kans op gezondheidsproblemen toe: alcoholgebruik kan leiden tot kanker, verschillende hart-, vaat- en leverziektes, hersenbeschadiging en verslaving. Hoe groot de kans en de schade is, is afhankelijk van allerlei factoren zoals je bouw, je geslacht en de situatie. "Daar bestaat geen formule voor", volgens Fleur.

..
lees verder

Ontsnapping ‘handboei-crimineel’ mede door fouten personeel

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

Fouten van justitiepersoneel waren een factor bij de ontsnapping van de 'handboei-crimineel' in januari. Dat blijkt uit onderzoek van de Dienst Justitiële Inrichtingen.

De 'handboei-crimineel', die vijf weken na zijn ontsnapping weer werd opgepakt, kon geboeid van zijn bewakers wegrennen na een bezoek aan het ziekenhuis.

Uit het onderzoek blijkt dat de bewakers van het gevangenentransport de handboeien niet volgens de instructie hadden vastgemaakt.

Vuurwapengevaarlijk

In de communicatie zijn ook fouten gemaakt. De bewakers wisten niet dat deze gevangene een blessure aan zijn hand had. Ook wisten ze niet dat hij vuurwapengevaarlijk en onberekenbaar was.

De fouten worden onder de aandacht gebracht van het personeel om herhaling te voorkomen. De twee medewerkers krijgen een disciplinaire maatregel.

De Inspectie Veiligheid en Justitie ziet geen reden voor verder onderzoek.

..
lees verder

‘Ik word helemaal gek!’ Ajax-fans fantaseren over winst

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

Ruim honderdduizend Ajax-supporters kijken op het Museumplein in Amsterdam naar de Europa League-finale. Helemaal vooraan staat hij in zijn rood-witte shirtje, de 24-jarige Koen uit Voorburg.

Samen met een groep vrienden is hij naar het Museumplein gekomen om de wedstrijd Ajax-Manchester United te zien. Ondanks dat hij uit de buurt van Den Haag komt, ligt zijn voetbalhart in Amsterdam. "Ajax is gewoon mijn club. Ze spelen mooi en dat is toch wel het mooiste dat er is."

"Intens gelukkig", voelt Koen zich als Ajax vanavond wint. "Een onbeschrijfelijk gevoel. Dat had ik al na de overwinning op Lyon en Schalke 04, maar het zal nu al helemaal niet te beschrijven zijn."

In het Manchester-kamp hangt een ietwat bedrukte sfeer na de aanslag in een concerthal van afgelopen maandag. Daar staat Koen wel bij stil. "Je denkt toch: wat doet dat met het team uit Manchester? Wat doet dat met de supporters van de tegenstander?"

Met een dubbel gevoel staat hij op het veld. "Maar tegelijkertijd mogen we onze feestvreugde er niet door laten drukken", zegt Koen. "We staan erbij stil, natuurlijk, maar we mogen hier nog wel steeds met z'n honderdduizenden een voetbalfeest vieren."

Op de vraag of hij Manchester de overwinning gunt, moet Koen even nadenken: "Vind ik moeilijk", zegt hij twijfelend, maar zijn vriend onderbreekt hem: "Tuurlijk niet!"

"Nee, eigenlijk niet inderdaad", zegt hij lachend. "Het liefst zie je natuurlijk Ajax gewoon met 4 of 5-0 winnen."

Halverwege het veld staan Ed en Emma, vader en dochter. Uit Bergschenhoek komen ze, een plaatsje in de buurt van Rotterdam. Ze durven het bijna niet hardop te zeggen tussen de Amsterdammers.

Sinds hij een jaar of acht is, volgt Ed de wedstrijden van Ajax op de voet. En zo vader, zo dochter. Emma is inmiddels een nog grotere fan dan haar vader. Ze is gespannen en fantaseert al over het moment dat Ajax wint. "Ik word helemaal gek! Ik ga al mijn vrienden uit Rotterdam bellen en dan laat ik ze zien wat écht kampioen worden is."

Vader Ed is naar eigen zeggen nuchterder, hoewel hij wel een gat in de lucht springt na een overwinning. "Ik ga denk ik hard juichen en klappen. Wellicht een traantje laten."

Ook het duo uit Bergschenhoek heeft de bomaanslag van maandagavond in het achterhoofd. Ed: "Ik denk er nu wel aan als je hier rondloopt, een groot veld met veel mensen. Maar het is lastig om daarvoor thuis te blijven."

Gunnen jullie de tegenstander de winst?

"Ik wil natuurlijk dat Ajax wint, maar als Manchester zegeviert, is het niet anders: jammer. Dan hebben we een goede serie neergezet."

Emma schudt hard nee. "Gunnen, daar doen we niet aan. Volgende keer weer." Ed voegt daar nog aan toe: "Als United toch wint, dan hoop ik dat ze er in Manchester een beetje steun en troost uit halen."

Patrick heeft zijn gezin meegenomen, zijn vrouw en zijn twee dochters Luna en Joy. Helemaal uit Den Bosch komen ze. "We hebben een hotelletje geboekt, we gaan ervan uit dat het goed komt."

Al sinds hij het zich kan heugen, is Patrick Ajax-fan. "Ja, zo geboren. Dat zit er gewoon in." Ondanks dat hij in Brabant geboren en getogen is, zal Ajax zijn club blijven. "Het is dé club van Nederland, sowieso. Amsterdam, de godenzoon he. Dat is er met de paplepel ingegoten."

En die liefde geeft Patrick over op zijn dochters. Een beetje verlegen zijn ze, tussen al die duizenden mensen. Ze vinden het wel spannend op zo'n groot veld. "21 jaar geleden was ik nog te jong en mijn ouders namen mij niet mee. Ik wil het daarom nu echt niet missen. Ik neem hen daarom nu wel mee, ze moeten zelfs mee", zegt de vader lachend.

Over mogelijke terreurdreiging maakt Patrick geen zorgen. "Heel erg triest wat er is gebeurd. Zoiets kan ook hier gebeuren. Maar op het moment van de wedstrijd denk ik daar niet zo aan."

En wat wordt je reactie als Ajax wint?

"Als ze hebben gewonnen, gaat er van alles door me heen denk ik. Dat is niet te beschrijven. Huilen, wie weet. "

..
lees verder

Door deze finale maken jonge Ajax-fans hun eigen herinnering

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 24 mei, 2017  
Eindelijk, na twintig jaar, staat Ajax weer eens in een finale waar de hele wereld naar kijkt. Voor de oudere fans een moment om de finale in Stockholm te vergelijken met toen, 1995 - maar voor nieuwe fans de gelegenheid om zelf een herinnering aan een.....
lees verder

LAKS: Minder examenklachten dan in 2016

Door: home - NRC   / 24 mei, 2017  
<p>De scholierenorganisatie vermoedt dat het aantal klachten dit jaar lager is uitgevallen door een technische storing.</p> ..
lees verder

Belgische kluizenaar geniet in ‘zijn’ kloostertje in de Alpen

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 24 mei, 2017  
Stan Vanuytrecht is begonnen aan zijn 'baan' als kluizenaar in een afgelegen klooster in de Alpen. "De mist, de regen, ik houd zelfs van het onweer hier", zegt de 58-jarige Belg tevreden. "Het is altijd mooi hier." Vanuytrecht waakt over een 350-jaar o.....
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën