Nieuws

Bedreigde organisator extreem-rechts protest: ik sta voor witte Amerikanen

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  
De Amerikaan Jason Kessler vreest voor zijn veiligheid. De extreem-rechtse activist organiseerde vorig weekend de Unite the Right betoging in Charlottesville die uitmondde in ongeregeldheden. Kessler is een witte nationalist die woont in Charlottesvill.....
lees verder

Erdogan leest Duitse vicepremier de les: hoe oud bent u eigenlijk?

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  

De Turkse president Erdogan heeft de Duitse vicekanselier Gabriel in een harde persoonlijke aanval gewaarschuwd niet langer kritiek te hebben op Turkije. "Wie denkt u dat u bent, dat u zó de Turkse president aanspreekt?" vroeg Erdogan retorisch aan Gabriel in een door de Turkse tv uitgezonden toespraak. "Ken uw grenzen", voegde de president eraan toe.

Gabriel reageerde gisteren kritisch op een 'stemadvies' van Erdogan aan Turken in Duitsland. Die Turkse kiezers moeten van Erdogan niet op de CDU, de SPD of Die Grünen stemmen bij de verkiezingen van volgende maand, omdat die partijen "vijanden van Turkije" zouden zijn. Gabriel (SPD), tevens minister van Buitenlandse Zaken, reageerde boos op deze "nooit eerder vertoonde inmenging in de soevereiniteit van Duitsland".

Erdogan las Gabriel vandaag uitgebreid de les: "Hoe lang zit u eigenlijk in de politiek? Hoe oud bent u?" Vervolgens herhaalde Erdogan zijn stemadvies nog eens en noemde hij Gabriel een "ramp".

Merkel

Ook bondskanselier Merkel kreeg een veeg uit de pan. Erdogan zei dat hij "die dame die de leiding heeft over Duitsland" een lijst had gegeven met 4500 namen van "terroristen" die door Turkije worden gezocht.

Die lijst is afgewezen, zei Erdogan, maar Merkel had wel van hem geëist om Duitsers in Turkse gevangenschap vrij te laten. "Het spijt me, maar net zoals zij een rechterlijke macht hebben, hebben wij die ook."

De relatie tussen Turkije en Duitsland is verslechterd door de Duitse kritiek op het beleid van Erdogan en het besluit van Berlijn om asiel te verlenen aan Turkse militairen die vervolging vrezen in hun eigen land.

..
lees verder

Conservatieve manifestatie Boston afgebroken na tegendemonstratie

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  
In de stad Boston is een rechts-conservatieve bijeenkomst afgebroken na een massale tegendemonstratie van linkse groepen. Enkele tientallen conservatieven hadden zich verzameld in een park in het centrum van Boston. Op de tegendemonstratie kwamen volge.....
lees verder

Week in beeld: Barcelona, bosbranden en boerka-stunt

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  

De aanslag in Barcelona is het dieptepunt deze week. Een busje rijdt met hoge snelheid over de drukbezochte Ramblas. Er vallen veertien doden en meer dan honderd gewonden. Een groep vermoedelijke daders, een terreurcel van twaalf Marokkaanse jongeren, wordt nog geen drie dagen later opgerold.

Grote brandhaarden blijven maar oprukken in Europese landen. Op verschillende plekken is het aanhoudend heet en droog. Portugal, Frankrijk, Spanje, Griekenland, Italië, Montenegro, Kroatië en Bosnië worden zwaar getroffen.

Er loopt een schip aan de grond in de Westerschelde en er stapt een Nederlander in het huwelijksbootje: de dochter van een sultan uit Maleisië trouwt haar Dennis uit Lisse. En we zien, zoals elk jaar rond deze tijd, de Perseiden: de vallende sterren, of beter gezegd, het stof en steen van meteoren die verbranden in onze atmosfeer.

De week in beeld in tien foto's en een video.

..
lees verder

Iman van Ripoll lijkt brein achter terreur Catalonië

Door: home - NRC   / 19 augustus, 2017  
In Catalonië is een klopjacht gaande op de man die donderdag toeristen doodreed. Ook over de imam van de plaats Ripoll wil de politie dringend alles weten...
lees verder

Catalaanse Ripoll hart van Spaanse terreurcel, inwoners zijn verbijsterd

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  

Een 22-jarige man van Marokkaanse afkomst lijkt het enige nog levende lid te zijn van een terreurcel die aanslagen voorbereidde in de Catalaanse plaats Ripoll. De Spaanse politie is nog altijd op zoek naar Younes Abouyaacoub, die mogelijk het busje heeft bestuurd waarmee de aanslag in Barcelona werd gepleegd.

De terreurcel achter de aanslagen zou twaalf leden tellen. Vier verdachten zijn gearresteerd en vijf verdachten werden tijdens de aanslag in Cambrils gedood. Geen van hen had een voorgeschiedenis van terreurgerelateerde feiten.

Huiszoekingen

Wel kwamen ze bijna allemaal uit de kleine stad Ripoll, 100 kilometer ten noorden van Barcelona, tegen de Pyreneeën aan. De Spaanse politie heeft er vanochtend ook het huis van een imam doorzocht, meldt de krant El Pais.

Mogelijk was de geestelijke nauw betrokken bij de aanslagen en is hij omgekomen bij de ontploffing in het huis in Alcanar, waar de terroristen hun aanslagen voorbereidden totdat hun explosieven voortijdig afgingen. In het huis zijn twee lichamen gevonden.

De bewoners van Ripoll, dat slechts elfduizend inwoners telt waarvan negen procent immigrant, begrijpen er niets van. Volgens Jordi Munell, de burgemeester van Ripoll, kent iedereen elkaar en zijn de mensen er kapot van.

In zijn stad vinden nog steeds huiszoekingen plaats, en ook langs de grenzen en op luchthavens zijn de controles opgevoerd.

Een van de doodgeschoten verdachten is volgens Spaanse media Moussa Oukabir. Zijn tien jaar oudere broer Driss Oukabir gaf zichzelf aan bij de politie en zou hebben gezegd dat hij niets met de aanslag te maken heeft en dat zijn paspoort was gestolen. Het busje dat bij de aanslag werd gebruikt stond op zijn naam.

Verbijsterd

Munell beschrijft de Oukabirs in Britse kranten als een normale familie. "Het heeft ons verrast dat deze tragische gebeurtenissen verband houden met een familie uit Ripoll. Ze hebben hier al vele jaren gewoond en we hebben nog nooit een probleem gehad."

Moussa zou zich hebben ingezet om sociale uitsluiting van kinderen te voorkomen en had nooit problemen. Mensen die hem kende zijn verbijsterd. Zijn zwangere zus zou na het nieuws zijn ingestort en opgenomen.

Op Facebook noemde Moussa Oukabir zich Moussa De La Vega. Op sociale media zou hij het hebben gehad over het "doden van de ongelovigen" en plaatse hij een foto met de tekst: Ik ben Syrië.

Volgens de krant El Confidential wilde de groep in eerste instantie de Sagrada Familia opblazen, de beroemdste kerk van Barcelona en een belangrijke toeristische trekpleister.

..
lees verder

#Jeugdjournaalbus: Nune (13) helpt bij Gronings festival

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  
De hele zomer gaat de Jeugdjournaalbus langs kinderen die helpen bij toeristische attracties en evenementen in Nederland. Deze keer zijn we bij Nune van 13. Hij werkt op het Noorderzon festival in Groningen...
lees verder

Honderden Nederlanders 18 uur gestrand op station Oostenrijk

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  

Het Sziget-festival in Boedapest is voor honderden Nederlanders anders geëindigd dan verwacht. De trein waarmee zij van Hongarije naar Nederland reizen heeft 18 uur stilgestaan. Naar verwachting gaat de treinreis al met al 43 uur duren.

Door hevig noodweer in Oostenrijk brak een bovenleiding. Daardoor kwam de trein met 900 passagiers, vooral Nederlanders, stil te staan bij station Andorf in Oostenrijk. Jochem Giesen uit Leiden is onder de passagiers. Hij dacht in eerste instantie dat de trein snel weer in beweging zou komen. "Er werd eerst gedacht dat het een uurtje ging duren. Ik ging slapen en zag toen ik wakker werd dat we nog niets waren opgeschoten."

18 uur stilstand

De vermoeide festivalbezoekers vertrokken gisteren om 15.15 uur uit Boedapest. Zij kochten hun kaartje voor de Nederlandse festivaltrein bij Festival.Travel. Volgens die organisatie zou de trein om 17.00 uur weer vertrekken, maar dat gebeurde uiteindelijk om 18.00 uur. De reizigers komen op z'n vroegst morgenochtend om 07.00 uur aan op eindstation Amersfoort.

Een gelukje voor de gestrande reizigers is dat de trein stilstond op een station. Ze konden dus naar buiten om de benen te strekken of wat te kopen bij de plaatselijke supermarkt. De sfeer in de trein is goed, zegt Jochem. "We kunnen een beetje Netflix kijken en kaartspelletjes spelen."

Festival.Travel heeft geprobeerd om de treinreizigers zo snel mogelijk weg te krijgen, maar dat is niet gelukt, vertelt woordvoerder Ruud Bongaerts. "Voor en achter de trein staan andere treinen, dus we kunnen geen kant op", zegt hij. "Ook hebben we geprobeerd om bussen naar de trein te krijgen, maar de situatie is door het noodweer zo slecht in Oostenrijk dat de bussen daar niet kunnen komen."

Festivalbezoeker Giesen vond het regenachtige weer in eerste instantie helemaal niet erg. "Tijdens het festival was het erg warm, dus de regen was wel lekker verkoelend."

Maar het weer sloeg snel om met windstoten van 120 kilometer per uur, hevige regenval en blikseminslag. Daardoor is het treinverkeer bij de Oostenrijks-Duitse grens dus stilgelegd. In Oostenrijk kwamen twee mensen om en raakten zo'n honderd mensen gewond toen een feesttent instortte.

Nieuwe vrienden

Op Twitter vragen treinreizigers om restitutie. Aan die oproep wordt waarschijnlijk geen gehoor gegeven. "Het is overmacht", zegt Bongaerts van Festival.Travel. "Als je kijkt naar wat er gisteren is gebeurd, zie je dat het niet zomaar een stormpje is geweest. We hebben geluk gehad dat we veilig zijn."

Giesen bekijkt het van de positieve kant. "We zitten hier met goede vrienden. Zelf ben ik met één vriend gekomen, en nu heb ik al een paar nieuwe vrienden gemaakt."

..
lees verder

Neonazi’s en tegendemonstranten demonstreren in Berlijn

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  

Ongeveer vijfhonderd neonazi's en vijfhonderd tegendemonstranten liepen vandaag door de straten van Berlijn. De demonstranten kwamen naar de Duitse hoofdstad om stil te staan bij de 30ste verjaardag van de dood van Rudolf Hess, de plaatsvervanger van Adolf Hitler. De demonstratie liep niet uit de hand.

Rudolf Hess kreeg een levenslange gevangenisstraf in de Spandau-gevangenis. Hij was de enige gevangene daar van 1966 tot zijn dood in 1987. Neonazi's kijken op tegen Hess omdat hij, volgens hen, zijn waarden nooit vergooide.

Op een van de spandoeken was een citaat van Hess te lezen: "Ik heb nergens spijt van". Dat waren Hess' laatste woorden voor zijn veroordeling in 1966. Een ander spandoek ontkende dat Hess zelfmoord heeft gepleegd op 93-jarige leeftijd. "Het was moord. Genoeg over die zelfmoordleugen."

De organisatoren van de demonstratie hadden deelnemers opgeroepen om geen marsmuziek te draaien en om stil te zijn terwijl ze langs de plek waar ooit de Spandau-gevangenis stond, liepen. Duitsland heeft na de Tweede Wereldoorlog verboden om nazisymbolen te dragen. Daarom mochten de neonazi's vandaag ook geen swastika tonen.

Vorige week, bij een vergelijkbare demonstratie in het Amerikaanse Charlottesville, droegen demonstranten wel helmen, schilden en vlaggen met extreem-rechtse symbolen erop.

Anti-fascistische demonstranten schreeuwden naar de extreem-rechtse lopers. "Ga naar huis. Berlijn is míjn huis", was te lezen op een van de spandoeken van de tegendemonstranten.

Neonazi's in Duitsland

Er zijn niet heel veel neonazi's in Duitsland. De laatste jaren daalde het aantal rechts-extremisten, maar die daling is nu gestopt, vertelt correspondent Judith van de Hulsbeek. "Dat komt vooral ook door de jongeren die zich bij zogenoemde nieuw-rechts bewegingen aansluiten als Der Dritte Weg en Die Rechte."

Maar je ziet het ook aan het aantal concerten met extreem-rechtse bandjes, zegt Van de Hulsbeek. "Laatst was er nog een festival waar meer dan 5000 mensen op af kwamen. Daar spelen extreem-rechtse bands als Sturmwehr en Frontalkraft."

..
lees verder

Doden en gewonden bij treinontsporing in India

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  
In de Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn zeker vijf doden en tientallen gewonden gevallen toen vijf treinwagons van de rails afliepen en op elkaar botsten. Het ongeluk met de sneltrein gebeurde in het district Muzaffarnagar, noordelijk van de hoofdst.....
lees verder

Spermadonor verwekte veel meer kinderen dan toegestaan

Door: home - NRC   / 19 augustus, 2017  
<p>Spermadonoren mogen in Nederland volgens de regels maximaal 25 kinderen verwekken bij één kliniek. </p>..
lees verder

Luidkeels meeblèren op de Lowlands Greatest Hits Sing-along

Door: home - NRC   / 19 augustus, 2017  
Lowlands viert zijn 25-jarige jubileumfeest met een meezingfestijn. De Grote Lowlands Greatest Hits Sing-along bracht de anthems die alle edities kleurden. ..
lees verder

Honderden belangstellenden bij herdenking ‘dodenspoorwegen’

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  

Op landgoed Bronbeek in Arnhem zijn voor de vijftigste keer de slachtoffers herdacht van de 'dodenspoorwegen' uit de Tweede Wereldoorlog. Enkele honderden mensen woonden de plechtigheden bij, onder wie tientallen veteranen.

Na de val van Nederlands-Indië nam Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden mensen gevangen. Die werden gedwongen de spoorweg tussen de toenmalige landen Birma (nu Myanmar) en Siam (nu Thailand) en de Pakan Baroe-lijn op Sumatra aan te leggen.

De spoorlijnen werden gebruikt voor de aanvoer van troepen en materieel voor de Japanners. In totaal werden 250.000 mensen gedwongen eraan mee te werken. 100.000 van hen overleefden de ontberingen niet, onder wie bijna 2800 Nederlandse krijgsgevangen. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat met de aanleg werd begonnen.

Reünie

De herdenking begon met een reünie van spoorwegveteranen. Daarna volgde een herdenkingsceremonie bij het Drie-Pagodenmonument. Veteranen, nabestaanden en familieleden kwamen daar bij elkaar, evenals vertegenwoordigers van de krijgsmacht, de gemeente Arnhem en herdenkingsorganisaties.

..
lees verder

Man met 77 telefoons opgepakt op festival Pukkelpop

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  
De Belgische politie heeft op het muziekfestival Pukkelpop een man opgepakt die 77 gestolen telefoons op zak had. Een alerte festivalganger merkte de 39-jarige man vannacht op en schakelde de politie in. De mobieltjes werden gevonden in de rugtas van d.....
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën