Nieuws

Verzekeraars zien stijging fraude in wijkverpleging

Door: home - NRC   / 18 oktober, 2017  
Zilveren Kruis vermoedt dat er voor 50 miljoen euro onterecht is gedeclareerd. Andere verzekeraars noemen geen bedragen. ..
lees verder

Ook Filippino’s klagen over de moorden

Door: home - NRC   / 18 oktober, 2017  
De populariteit van president Duterte is gedaald door zijn oorlog tegen drugs. Hij paste zijn beleid aan, maar dat is slechts een „pr-exercitie”, zeggen critici...
lees verder

Inspraak oké, maar niet tegenspreken a.u.b.

Door: home - NRC   / 18 oktober, 2017  
Is inspraak een middel van de overheid om bezwaren van burgers te horen, of juist om ze te overtuigen van beleid, vraagt Jutta Chorus zich af. ..
lees verder

Politicus Sint-Eustatius biedt excuses aan voor doodsbedreigingen

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 18 oktober, 2017  
Politicus Clyde van Putten op Sint-Eustatius heeft zijn excuses aangeboden voor de eerdere doodsbedreigingen die hij deed aan het adres van Nederlandse militairen. Op de lokale radio zei Van Putten dat zijn eerdere opmerkingen verwerpelijk waren en da.....
lees verder

Ook studiobaas Amazon weg na beschuldiging seksuele intimidatie

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 18 oktober, 2017  
In de VS is weer een kopstuk uit de entertainmentindustrie opgestapt vanwege beschuldigingen van seksuele intimidatie. De baas van film- en tv-studio Amazon, Roy Price, heeft ontslag genomen. Vorige week vertelde producer Isa Hackett op televisie dat P.....
lees verder

Schrijver George Saunders wint Man Booker Prize voor Lincoln in the Bardo

Door: home - NRC   / 17 oktober, 2017  
Zijn roman Lincoln in the Bardo ontving dinsdagavond in Londen de prestigieuze prijs voor de beste Engelstalige roman van het afgelopen jaar. ..
lees verder

Voltrekt zich een nieuwe seksuele revolutie?

Door: home - NRC   / 17 oktober, 2017  
Vrouwen pikken seksueel geweld en seksuele intimidatie echt niet meer. ..
lees verder

Neergeschoten student uit Groningen is blijvend verlamd

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  
De 21-jarige student die zondag werd neergeschoten in Groningen, is blijvend verlamd. Dat werd vanavond door de politie bekendgemaakt in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Gisteren liet de politie weten dat de student waarschijnlijk een willeke.....
lees verder

CDA’er Hugo de Jonge wordt vicepremier in Rutte III

Door: home - NRC   / 17 oktober, 2017  
De drie vicepremiers in het kabinet-Rutte III zijn bekend: Hugo de Jonge (CDA), Kajsa Ollongren (D66) en Carola Schouten (CU). ..
lees verder

Feyenoord leert, maar niet snel genoeg

Door: home - NRC   / 17 oktober, 2017  
Feyenoord verloor dinsdag ook het derde groepsduel van Sjachtar Donetsk (1-2). Het is wachten op de nekslag. ..
lees verder

Real en Tottenham houden elkaar in evenwicht

Door: home - NRC   / 17 oktober, 2017  
<p>De topper in Madrid eindigde in 1-1. Liverpool zorgde voor spektakel door met 7-0 te winnen van NK Maribor.</p> ..
lees verder

Jongeren depressief door schulden: ‘Deurwaarders dragen bij aan probleem’

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  

Schulden van jongeren stapelen zich vaak op door de agressieve handelwijze van incassobureaus. Uit landelijk onderzoek blijkt dat in 2015 zeker de helft van de Nederlanders tussen de 18 en 27 jaar schulden had. "De deurwaarders die aanbellen, houden nergens rekening mee", zegt ex-schuldenaar Ines (23).

Ines bouwde haar eerste schulden op toen toen ze 18 was, vertelt ze in Nieuws en Co op NPO Radio 1. Ze stopte voortijdig met haar mbo-opleiding en moest daarom haar ov-kosten en lesgeld terugbetalen. Ines had geen werk en kon met moeite haar rekeningen betalen, laat staan dat ze op korte termijn haar schuld kon aflossen.

Nadat ze door geldgebrek enkele maanden op rij haar zorgpremie niet had betaald, ging het ineens hard. Haar schuld liep op tot ruim 3000 euro. Al snel volgden brieven van schuldeisers. Niet veel later stonden er deurwaarders voor het huis van haar ouders, waar Ines op dat moment woonde. "Het enige wat zij zeiden was: je hebt een schuld openstaan en die moet je binnen deze termijn terugbetalen."

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn bezorgd over de methodes van incassobureaus. De ACM constateert dat incassobureaus vorderingen vaak onterecht verhogen.

Daarnaast kopen de bureaus volgens de toezichthouders vaak onbetaalde facturen op bij providers, energiebedrijven en zorgverzekeraars. De firma's zijn dan van hun openstaande kredieten af en de incassobureaus verdienen aan de hoge tarieven en incassokosten. Met deze handelwijze vergroten ze het schuldenprobleem in Nederland, schrijft de Volkskrant.

De agressieve houding van deurwaarders en incassobureaus leidt ertoe dat de schulden van jongeren sneller oplopen, zeggen hulpverleners van Back-Up, een organisatie die tieners en twintigers begeleidt bij het aflossen van betalingsachterstanden. "Jongeren raken in paniek, met het gevolg dat zij hun post niet meer openmaken en vluchten in bijvoorbeeld drugsgebruik", zegt een maatschappelijk werker in Nieuws en Co.

Ook Ines raakte in paniek toen de facturen zich bleven opstapelen. "Ik voelde me depressief, agressief, verdrietig en angstig." Ze had niet het gevoel dat haar schuldeisers haar wilden helpen. "Toen ik met mijn zorgverzekeraar belde om een schuldregeling te treffen en vertelde dat ik zelfmoordgedachten had en wel voor de trein kon springen, zei de telefoniste dat ik dat dan maar moest doen."

Medewerkers van Back-Up krijgen dagelijks te maken met jongeren met zulke problemen. "Van iemand met een schuld van 3000 euro denken wij: dat valt nog wel mee, daar kunnen we wat mee." De begeleider krijgen regelmatig jongeren over de vloer die schulden van tienduizenden euro's hebben opgebouwd. "Ook bij hen is het meestal begonnen met onbetaalde telefoonrekeningen en zorgpremies."

Meer coulance

Het nieuwe kabinet wil de misstanden bij de incasso aanpakken. Zo komt er een incassoregister met bureaus die voldoen aan overheidseisen en moeten schuldeisers voortaan eerst de mogelijkheden voor een betalingsregeling onderzoeken.

De medewerkers van Back-Up pleiten al langer voor meer coulance bij de schuldeisers. Die zouden soepelere regelingen moeten treffen en begrijpelijkere taal moeten gebruiken bij bijvoorbeeld aanmaningen.

Ook Ines vindt dat incassobureaus zich begripvoller moeten opstellen. Zelf is ze na vijf jaar inmiddels weer schuldenvrij, of clean zoals ze zelf zegt. "Nu moet ik weer opnieuw beginnen. En voorzichtig zijn."

..
lees verder

Rechter houdt inreisverbod VS opnieuw tegen

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  

Een federale rechter op Hawaï heeft een stokje gestoken voor een nieuwe versie van het inreisverbod van de regering-Trump, die morgen moest ingaan. Dat gebeurde na een verzoek van de regering van de eilandenstaat.

Het is de derde keer dat rechters het inreisverbod van Trump tegenhouden. De beperkingen moesten morgen ingaan voor inwoners van Iran, Libië, Noord-Korea, Somalië, Syrië, Tsjaad en Jemen. Ook sommige Venezolaanse functionarissen waren wat de regering betreft niet meer welkom.

Onder druk van rechterlijke vonnissen had de regering-Trump het inreisverbod al genuanceerd; alleen vanuit Noord-Korea mocht niemand de VS nog in; van andere landen mochten bijvoorbeeld grootouders en broers en zussen van Amerikaanse staatsburgers het land wel in.

Niet bevoegd

Hawaï vond die verruiming niet groot genoeg en betoogde voor de rechtbank dat Trump niet de bevoegdheid heeft om inwoners van zes van de acht landen tegen te houden. De staat verzette zich niet tegen het inreisverbod voor Noord-Koreanen en Venezolaanse functionarissen.

De rechter ging mee met de bezwaren van Hawaï. "Deze wet heeft precies dezelfde fouten als zijn voorganger", meldde rechter Derrick Watson. "Er is onvoldoende bewijs dat de komst van inwoners van deze landen schadelijk is voor de VS."

De Amerikaanse regering heeft boos gereageerd op de nieuwe blokkade. Het Witte Huis spreekt van een "gevaarlijk onjuiste" uitspraak en verwacht dat het inreisverbod het uiteindelijk toch haalt, als het voor een andere rechter komt.

Het ministerie van Justitie noemt de uitspraak "onjuist" en zegt snel in beroep te gaan tegen het besluit.

Eerdere zaak

Het is niet de eerste keer dat Hawaï met succes ingaat tegen het inreisverbod van de regering-Trump. In juli verwees een federale rechter van de eilandengroep een eerdere versie van het inreisverbod naar de prullenbak.

President Trump probeert al sinds zijn aantreden mensen uit veelal islamitische landen buiten de deur te houden. Hij zegt daarmee terroristen te willen weren.

..
lees verder

Wiebes wordt minister van paradoxen

Door: home - NRC   / 17 oktober, 2017  
Hoe tegenstrijdig ook, er komt een minister die economie en klimaat moet verenigen. Politici én activisten zijn positief...
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën