Nieuws

VS: Assad bereidt een nieuwe gifgasaanval voor

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 27 juni, 2017  

Het Witte Huis zegt dat het erop lijkt dat de Syrische regering een gifgasaanval voorbereidt. De Amerikanen waarschuwen president Assad dat hij en zijn leger een hoge prijs zullen betalen als ze zo'n aanval uitvoeren.

In een verklaring schrijven de Amerikanen dat de voorbereidingen lijken op de handelingen die voorafgingen aan de chemische aanval die het Syrische leger op 4 april uitvoerde. Daarbij kwamen zeker zeventig burgers om in rebellengebied.

Het Syrische leger ontkende destijds dat het een gifgasaanval had uitgevoerd. Desondanks voerden de Amerikanen toen een vergeldingsaanval uit en vuurden een kruisraket af op de Syrische luchtmachtbasis Shayrat.

De vergeldingsaanval bracht de Amerikanen in conflict met de Russen, die Assad als hun bondgenoot beschouwen. De zaak werd niet op de spits gedreven, vooral doordat de Amerikanen zeiden dat de raketaanval uitsluitend bedoeld was om de Syriërs duidelijk te maken dat ze niet nog eens chemische wapens moesten inzetten.

..
lees verder

Braziliaanse president aangeklaagd in omvangrijk corruptieschandaal

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 27 juni, 2017  

De Braziliaanse president Michel Temer is aangeklaagd voor corruptie en witwassen. De belangrijkste federale aanklager van Brazilië beschuldigt hem ervan dat hij steekpenningen heeft aangenomen.

In de aanklacht schrijft de aanklager Rodrigo Janot dat Temer de Braziliaanse burgers heeft bedrogen. Hij zou zich hebben laten omkopen in ruil voor hulp bij belastingzaken en het verstrekken van leningen door staatsbanken.

Temer had afgesproken dat hij zo'n 11,5 miljoen dollar aan smeergeld zou krijgen van het grootste vleesverwerkende bedrijf ter wereld, JBS SA. De corruptie kwam aan het licht doordat leidinggevenden van het bedrijf stiekem geluidsopnamen hadden gemaakt op verzoek van de politie.

Politieke druk

De extreem impopulaire president zelf ontkent elke betrokkenheid bij het corruptieschandaal, dat politieke gevolgen zou kunnen hebben. Volgens de Braziliaanse wet moet het parlement nu stemmen of Temer voor het hooggerechtshof moet verschijnen.

De coalitie waar de partij van Temer deel van uitmaakt heeft een meerderheid in het lagerhuis en denkt een proces te kunnen voorkomen. De verwachting is dat hij de komende weken opnieuw zal worden aangeklaagd en de roep om zijn aftreden groter zal worden.

Oud-minister de cel in

Temer is niet de enige politicus die de Braziliaanse justitie in het vizier heeft. Er lopen onderzoeken naar een derde van de kabinetsleden. Ook werd vandaag oud-minister van Financiën Antonio Palocci veroordeeld tot 12 jaar cel.

Palocci was minister onder de afgezette president Dilma Rousseff en werd eveneens aangeklaagd voor corruptie. Hij is een van de politici die in de cel belandden door de anti-corruptiecampagne 'Operatie Wasstraat'.

..
lees verder

Braziliaanse president Temer (76) aangeklaagd voor aannemen van steekpenningen

Door: home - NRC   / 27 juni, 2017  
De president zou steekpenningen hebben aangenomen van vleesgigant JBS, ter waarde van 500 duizend real (150 duizend euro). ..
lees verder

Farmaceut moet cel in vanwege uitbraak meningitis

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 27 juni, 2017  

Een Amerikaanse oud-farmaceut moet negen jaar de cel in, omdat hij betrokken was bij een dodelijke uitbraak van hersenvliesontsteking (meningitis) in 2012.

De 50-jarige Barry Cadden was mede-oprichter en hoofd van het farmaceutische bedrijf New England Compounding Center in Framington, Massachusetts. Om kosten te drukken werd volgens de openbaar aanklager niet altijd hygiënisch gewerkt. Zo werden medicijnen gemaakt in ruimtes die niet steriel waren en werden vervuilde ampullen gebruikt.

Besmette injecties

De onhygiënische manier van werken in het bedrijf leidde in 2012 tot een grote uitbraak van meningitis in de VS. 778 mensen werden ziek, 76 van hen overleefden het niet.

De uitbraak werd veroorzaakt door een lading steroïde-injecties, die besmet waren met een schimmel die fungale meningitis kan veroorzaken - een zeldzame vorm van hersenvliesontsteking. Volgens de aanklagers was Cadden verantwoordelijk voor het transport van de steroïden en liet hij het doorgaan, ook al wist hij dat ze in een ruimte waren gemaakt die niet steriel was.

Het New England Compounding Center bestaat inmiddels niet meer.

..
lees verder

VN: vrijwel alle wapens FARC ingeleverd

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 27 juni, 2017  
De Verenigde Naties zeggen dat de Colombiaanse rebellenbeweging FARC vrijwel al zijn wapens heeft ingeleverd. Het inleveren maakt deel uit van een historisch vredesakkoord dat de opstandelingen vorig jaar sloten met de regering. De VN zegt 7132 wapens .....
lees verder

Merkel zet deur open voor Duits homohuwelijk

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 27 juni, 2017  

De kans dat Duitsland het homohuwelijk invoert is sterk toegenomen nu CDU-leider en bondskanselier Merkel heeft voorgesteld er een vrije kwestie van te maken. Dat wil zeggen dat CDU-parlementariërs zelf een afweging mogen maken of ze voor of tegen stemmen. Tot nu toe was het CDU-partijstandpunt 'nee' en mochten de CDU-Bondsdagleden daar niet van afwijken.

Ongeveer een derde van de CDU-Bondsdagleden is voorstander van het homohuwelijk. De meeste andere partijen zijn ook voor, zodat er een duidelijke meerderheid is voor het openstellen van het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht.

Homo's kunnen zich in Duitsland sinds 2001 al wel laten registreren maar zij hebben niet dezelfde rechten als gehuwden. Zo mag een homo wel het kind van zijn partner adopteren maar mogen ze niet samen een kind adopteren.

Switch

De switch van Merkel haalt de wind uit de zeilen van de andere partijen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van september. Gisteren had SPD-leider Schulz de gelijkstelling van homoparen tot breekpunt voor een eventuele coalitie gemaakt. De liberale FDP en de Groenen hadden dat al eerder gedaan.

Volgens persbureau DPA heeft Merkel de wijziging van haar standpunt afgestemd met de leider van de invloedrijke Beierse zusterpartij CSU, Horst Seehofer. In het behoudende Beieren is de tegenstand tegen het homohuwelijk groot.

..
lees verder

Kwart van ICT-bedrijven heeft last van personeelstekort

Door: home - NRC   / 27 juni, 2017  
<p>De bedrijven zeiden afgelopen voorjaar minder te kunnen produceren omdat ze te weinig personeel hadden. </p> ..
lees verder

Gebruik sociale media stijgt vooral door WhatsAppende ouderen

Door: home - NRC   / 27 juni, 2017  
<p>Acht op de tien Nederlanders van 12+ gebruikt sociale media, blijkt uit nieuw CBS-onderzoek. Ouderen zijn bezig met een inhaalslag op de jongere leeftijdsgroepen.</p> ..
lees verder

Trump is wereldwijd impopulair, behalve in Israël en Rusland

Door: home - NRC   / 27 juni, 2017  
<p>In een wereldwijde opiniepeiling komt Donald Trump naar voren als een ‘gevaarlijke’ en ‘intolerante’ president, die het imago van de VS beschadigt.</p> ..
lees verder

Allemaal opsluiten, die ellendige graaiers

Door: home - NRC   / 27 juni, 2017  
We zijn niet allemaal hetzelfde, dus mensen in andere beroepen, met andere vaardigheden, verdienen niet hetzelfde. ..
lees verder

Dutchbat-veteranen dienen schadeclaim in voor trauma’s Srebrenica

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 27 juni, 2017  

Een groep Dutchbat-veteranen wil een schadevergoeding van de Nederlandse staat voor de trauma's die zij hebben overgehouden aan de vredesmissie in de Bosnische enclave Srebrenica. Ruim tweehonderd oud-militairen eisen 22.000 euro per persoon.

Het bedrag is gebaseerd op zo'n 1000 euro per jaar sinds de missie in Srebrenica, inmiddels 22 jaar geleden. De veteranen hebben door hun ervaringen in de Bosnische enclave schade opgelopen op allerlei vlakken, zei advocaat Michael Ruperti in de talkshow Jinek. "De maat is vol."

De Dutchbatters stellen Defensie aansprakelijk. Onder hen zijn een aantal oud-leidinggevenden en officieren die nog steeds in het leger dienen. Ze willen dat de Staat de schade die zij hebben geleden erkent en hen nationaal eerherstel geeft. Opgeteld dienen zij een schadeclaim in van ruim 4,5 miljoen euro.

Defensie compenseert momenteel alleen Dutchbatters die kunnen aantonen dat zij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben overgehouden aan de missie in Srebrenica. "Maar dit gaat om zoveel meer dan alleen PTSS", zei Ruperti.

Voor schade die niet aantoonbaar het gevolg is van PTSS, bijvoorbeeld schade op sociaal vlak, is geen compensatieregeling. De advocaat zei dat zijn cliënten daarover in gesprek wilden met Defensie, maar dat het ministerie de "deur op slot heeft gehouden".

'Onmogelijke missie'

De veteranen die Defensie aansprakelijk stellen voor de trauma's die zij opliepen, hebben zich ook aangemeld bij de claim die vorig jaar juni werd ingediend. Toen eisten veteranen een compensatie omdat zij op een "bij voorbaat onmogelijke missie" zijn gestuurd.

Toen de klagers deze claim indienden, zeiden hun advocaten dat de Dutchbatters onherstelbare emotionele en economische schade hebben geleden. Ze zijn ruim twintig jaar verantwoordelijk gehouden voor het mislukken van de missie.

De ruim tweehonderd veteranen die nu een schadevergoeding eisen, vormen ongeveer een derde van de totale groep Dutchbatters. Volgens Ruperti hebben zij nooit erkenning gekregen voor de schade die zij hebben geleden. "En ook het ontvangen van excuses leeft heel erg bij deze groep."

..
lees verder

Dekker: kwestie Argos en Reporter zaak van publieke omroep

Door: NOS politiek   / 27 juni, 2017  
Staatssecretaris Dekker zal de publieke omroep niet vragen de programmering op de radio volgend jaar aan te passen. In antwoord op Kamervragen van de SP benadrukt hij "dat de NPO onafhankelijk is in zijn inhoudelijke keuzes''. Onlangs ontstond ophef na.....
lees verder

‘Morgen minder files door lerarenstaking’

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 26 juni, 2017  
De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht morgenochtend minder files vanwege de aangekondigde lerarenstaking. Veel basisscholen beginnen morgenochtend namelijk een uur later, waardoor ouders van schoolgaande kinderen later de weg op gaan. "Daardoor sp.....
lees verder

Vluchtauto van de weg gedrukt na achtervolging op A73

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 26 juni, 2017  
De A73 bij Nijmegen is dicht omdat agenten tijdens een achtervolging een auto van de weg hebben gedrukt, meldt Omroep Gelderland. Volgens de politie kreeg een automobilist bij Cuijk een stopteken, maar negeerde de man dat. Tijdens een dollemansrit reed.....
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën