Nieuws

Fluwelen leiderschapswissel beslecht richtingenstrijd SP

Door: home - NRC   / 14 december, 2017  
Misschien wel de aardigste man van het Binnenhof kan altijd nog een lezing naar zich vernoemd krijgen. ..
lees verder

Raadsleden: lokale democratie in gevaar door samenwerking van gemeenten

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 14 december, 2017  

Gemeenteraadsleden kunnen niet genoeg controle uitoefenen op besluiten die wethouders nemen in samenwerkingsverbanden van gemeenten. Dat blijkt uit een enquête van Raadslid.Nu onder ruim 1400 raadsleden, schrijft de Volkskrant.

In die verbanden bepalen wethouders van verschillende gemeenten steeds vaker gezamenlijk beleid, bijvoorbeeld over samenwerking op gebied van afvalinzameling of jeugdzorg.

De wethouders presenteren dat beleid vervolgens als voldongen feit aan de raad in hun eigen gemeente, zeggen de raadsleden. Ruim de helft van de ondervraagden ziet dit als een bedreiging van de lokale democratie.

Ongeldig verklaren

Die ontevredenheid over gemeentelijke samenwerking is niet nieuw. Hetzelfde bleek ook uit een enquête uit 2013. Sindsdien is het aantal samenwerkingsverbanden alleen maar toegenomen.

"Toen hebben veel gemeenten de intentie uitgesproken dat ze raadsleden goed zouden betrekken bij de besluitvorming", zegt directeur Henk Bouwmans van Raadslid.Nu tegen de Volkskrant. "Het is teleurstellend dat de raadsleden blijkbaar niet tevreden zijn gesteld."

Uit de enquête blijkt dat de raadsleden niet tegen de samenwerkingsverbanden zijn, maar ze willen wel meer mogelijkheden om er invloed op uit te oefenen.

..
lees verder

Sint-Maarten weer een stap dichter bij Nederlands hulpgeld

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 14 december, 2017  
Het parlement van Sint-Maarten heeft ingestemd met het installeren van een zogenoemde Integriteitskamer. De oprichting daarvan is de laatste voorwaarde die Nederland had gesteld aan het verstrekken van 550 miljoen euro aan hulpgeld. De Integriteitskame.....
lees verder

Vicepresident Ecuador veroordeeld tot 6 jaar cel vanwege corruptie

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 14 december, 2017  

De vicepresident van Ecuador is veroordeeld tot zes jaar cel vanwege corruptie. Jorge Glas heeft smeergeld aangenomen van het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht.

Glas kreeg zo'n 11,4 miljoen euro van Odebrecht. In ruil daarvoor gunde hij overheidsopdrachten aan het bouwbedrijf. De 48-jarige vicepremier had in augustus zijn taken al neergelegd onder druk van president Moreno.

666 miljoen euro

Odebrecht, dat in heel Latijns-Amerika grote bouwprojecten uitvoert, is verwikkeld in een aantal omvangrijke fraudezaken in onder meer Brazilië, Peru en Ecuador. Het bedrijf heeft al toegegeven dat het zo'n 666 miljoen euro aan steekpenningen heeft betaald in twaalf landen in Latijns-Amerika.

Een voormalige topman verklaarde vorige maand dat de Venezolaanse president Maduro 30 miljoen euro aan smeergeld heeft gekregen. Ook in het grote corruptieschandaal dat Brazilië al jaren in zijn greep houdt, speelt Odebrecht een rol, naast staatsoliebedrijf Petrobras.

..
lees verder

Geen overlastgevers meer in de straat

Door: home - NRC   / 14 december, 2017  
Straten waar al veel overlast is, moeten beschermd worden, vindt Rotterdam. Overlastgevers mogen daar niet meer wonen. ..
lees verder

Het nuttige bestaan van de driftmensch

Door: home - NRC   / 14 december, 2017  
Ik maak me regelmatig druk om hoe de samenleving verbeterd kan worden. De driftmensch maakt zich voornamelijk druk om waar ik me druk om maak. Maar zijn bestaan is noodzakelijk. ..
lees verder

Wereldkampioen! En Emile Roemer premier

Door: home - NRC   / 14 december, 2017  
In zijn hart had Emile Roemer al lang geaccepteerd wat zoveel gewone mensen in de politiek hebben te accepteren: hij was er niet handig genoeg voor. ..
lees verder

Op lange afstanden verliest de trein

Door: home - NRC   / 14 december, 2017  
De internationale ambities van de NS zijn bescheiden. Op afstanden langer dan 500 kilometer is het vliegtuig koning. ..
lees verder

Coalitie Rotterdam verliest meerderheid, D66’er begint eenmansfractie

Door: NOS politiek   / 13 december, 2017  

De coalitie van Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 verliest alsnog haar meerderheid in de gemeenteraad van Rotterdam. D66-raadslid Jos Verveen legt zich er niet bij neer dat hij uit de fractie is gestoten en houdt vast aan zijn zetel. De consequentie is dat hij dan als D66-lid wordt geroyeerd. "En dan voel ik me niet langer gebonden aan het coalitieakkoord", zegt Verveen.

Het voortbestaan van de coalitie hing afgelopen zomer al aan een zijden draadje toen Leefbaar-raadslid Mohammed Anfal plotseling overstapte naar de door de islam geïnspireerde partij Nida. Daarmee verloor de coalitie haar meerderheid in de raad. Dankzij de steun van de CU-SGP-fractie kon de coalitie uiteindelijk toch doorgaan.

Ondanks de krappe meerderheid besloten vijf D66-raadsleden vorige maand de samenwerking met hun fractiegenoot Verveen op te zeggen. De aanleiding was een interview in het AD waarin Verveen zich kritisch uitliet over zijn fractiegenoten.

Fractie Verveen

Verveen legt zich hier niet bij neer. Volgens hem is hij onrechtmatig en in strijd met de reglementen uit de fractie gezet. "Volgens de reglementen kan er alleen sprake zijn van een afsplitsing als een raadslid zelf besluit om zich af te splitsen. Niet als hij uit de fractie wordt gezet."

Verveen is niet bereid zijn zetel in de raad op te geven en zal donderdag, als de raad vergadert, aanwezig zijn, kondigt hij aan. Naar verwachting zal dan bekend worden dat hij als Fractie Verveen verder gaat. De consequentie daarvan is dat hij zijn lidmaatschap van D66 en zijn plaats op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen kwijtraakt, beseft Verveen.

"Dat is niet mijn keus. Als het aan mij ligt, blijf ik D66-lid. Maar als de partij mij mijn lidmaatschap afneemt, voel ik me niet langer gebonden aan het coalitieakkoord", zegt Verveen.

Het verlies van de meerderheid in de raad zal voor de coalitie naar verwachting geen grote gevolgen hebben. De verkiezingen voor de gemeenteraad zijn in maart. Er staan geen grote beslissingen meer op de agenda. Wel kan het verlies van de meerderheid het college in de problemen brengen bij actuele kwesties, zoals de problemen bij de aanleg van de Hoekse Lijn.

..
lees verder

‘De Rohingya waren doelwit in Birma: 6.700 doden in één maand’

Door: home - NRC   / 13 december, 2017  
Onderzoek door Artsen zonder grenzen laat zien dat de Birmezen in augustus en september duizenden Rohingya hebben vermoord. ..
lees verder

Pensioenfondsen blijken kwetsbaar bij stresstest

Door: home - NRC   / 13 december, 2017  
<p>De dekkingsgraad van de pensioenfondsen zou met 24 procentpunt kunnen dalen, in het geval van een “extreme, maar denkbare” situatie. </p> ..
lees verder

Brits parlement stemt voor aanpassing brexit-wet

Door: home - NRC   / 13 december, 2017  
De wijziging is een tegenslag voor premier May: met de wijziging mag het parlement een definitieve Brexit-deal terugsturen. ..
lees verder

Vannacht zijn er veel vallende sterren te zien (als het tenminste opklaart)

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 13 december, 2017  

Komende nacht komt de grootste meteorenzwerm van het jaar langs, dus dat betekent: vallende sterren spotten. Als het opklaart, kunnen we tientallen meteoren van de Geminiden-zwerm zien.

"Om de vallende sterren te zien moeten we eerst de bewolking kwijtraken", zegt NOS-weerman Marco Verhoef. "Maar goed nieuws: in de loop van de nacht klaart het op."

Aan het begin van de nacht zijn er rond de 80 à 100 vallende sterren per uur te zien. Later in de nacht loopt dat aantal op tot ongeveer 130.

Ruimtevaartorganisatie NASA is er klaar voor:

In de praktijk zijn de omstandigheden voor het zien van de vallende sterren vanavond het beste. Morgen is er te veel bewolking en regen.

Maar goed nieuws: je kunt de vallende sterren ook online bekijken via een livestream van NASA

..
lees verder

Ook nieuwe brommer nog lang niet schoon genoeg

Door: home - NRC   / 13 december, 2017  
Een TNO-onderzoek naar de uitstoot van brommers laat zien dat er maar weinig aan de officiële normen voldoen...
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën