Algemeen

Iman van Ripoll lijkt brein achter terreur Catalonië

Door: home - NRC   / 19 augustus, 2017  
In Catalonië is een klopjacht gaande op de man die donderdag toeristen doodreed. Ook over de imam van de plaats Ripoll wil de politie dringend alles weten...
lees verder

Spermadonor verwekte veel meer kinderen dan toegestaan

Door: home - NRC   / 19 augustus, 2017  
<p>Spermadonoren mogen in Nederland volgens de regels maximaal 25 kinderen verwekken bij één kliniek. </p>..
lees verder

Luidkeels meeblèren op de Lowlands Greatest Hits Sing-along

Door: home - NRC   / 19 augustus, 2017  
Lowlands viert zijn 25-jarige jubileumfeest met een meezingfestijn. De Grote Lowlands Greatest Hits Sing-along bracht de anthems die alle edities kleurden. ..
lees verder

Ook fipronil in Poolse eieren gevonden

Door: home - NRC   / 19 augustus, 2017  
<p>De NVWA bevestigt dat er een ‘signaal’ is ontvangen dat bij een steekproef is gebleken dat de eieren de giftige stof bevatten.</p> ..
lees verder

Nigeriaanse president keert terug naar huis

Door: home - NRC   / 19 augustus, 2017  
<p>Buhari was in Londen voor een medische behandeling, maar wat er nu precies met de president aan de hand is, is onduidelijk. </p> ..
lees verder

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van afgelopen week

Door: home - NRC   / 19 augustus, 2017  
De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. (Let op: deze serie kan schokkende beelden bevatten)...
lees verder

Doden en gewonden bij instorten feesttent

Door: home - NRC   / 19 augustus, 2017  
<p>Door een hevige storm vielen er twee doden en minstens veertig gewonden toen een biertent instortte.</p> ..
lees verder

Steekpartij Turku gerelateerd aan terrorisme

Door: home - NRC   / 19 augustus, 2017  
<p>De dader, die in zijn been werd geschoten en gearresteerd, is een achttienjarige Marokkaan. </p> ..
lees verder

China en India bakkeleien via social media

Door: home - NRC   / 19 augustus, 2017  
Het Chinese staatspersbureau imiteerde de Indiase premier, India slaat terug met de Chinese president als Winnie de Pooh. ..
lees verder

Bestuurder busje Rambla mogelijk nog op de vlucht

Door: home - NRC   / 19 augustus, 2017  
De belangrijkste updates over de aanslagen in Barcelona en Cambrils. ..
lees verder

Voormalig hoofdaanklager Venezuela vlucht naar Colombia

Door: home - NRC   / 19 augustus, 2017  
<p>Ondanks een reisverbod lukte het Ortega te vluchten. Het is nog onduidelijk of zij politiek asiel heeft aangevraagd. </p> ..
lees verder

Van de formerende partijen wil alleen D66 sleutelen aan de monarchie

Door: NOS.nl koningshuis nieuws   / 19 augustus, 2017  

Van de vier politieke partijen die proberen een nieuw kabinet te vormen, wil alleen D66 beknibbelen op de (politieke) rol van de koning en op zijn inkomen. De andere drie, VVD, CDA en ChristenUnie, willen daarvan niets weten. Zij koesteren, blijkens hun verkiezingsprogramma's en uitgangspunten "de verbindende rol van de monarchie in de samenleving". Ze willen niet dat daaraan gesleuteld wordt.

Het is opvallend dat VVD, CDA en ChristenUnie in hun verkiezingsprogramma voor de kabinetsperiode 2017-2021 nauwelijks een woord vuil maken aan koning of monarchie. Maar hun standpunten ter zake, gepubliceerd op hun sites, zijn er niet minder duidelijk om.

Omdat het koningshuis "Nederlanders bindt en de eenheid in onze samenleving versterkt", vindt de VVD van premier Mark Rutte de constitutionele monarchie de beste staatsvorm voor Nederland. "Wij zien geen reden hier iets aan te veranderen, omdat de koning niet betrokken is bij de politieke besluitvorming", aldus de grootste partij van Nederland.

Zegen

Het CDA van Sybrand Buma noemt Nederland "een moderne democratie met een moderne monarchie" en wil niets wijzigen aan de huidige staatsrechtelijke verhoudingen. "Wij zijn trots op onze Oranjemonarchie", aldus de partij. De ChristenUnie noemt het koningshuis "een zegen".

Bij de laatste bespreking van de begroting van de koning (oktober 2016) zei ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers: "Ook het afgelopen jaar hebben Zijne Majesteit en zijn familie weer bewezen op een zeer warme en bevlogen wijze ons land te dienen. Ik wil hem daarvoor hartelijk bedanken."

Bij de vierde partij aan de formatietafel, D66, tappen ze uit een ander vaatje. De Democraten zeggen in hun verkiezingsprogramma dat het draagvlak voor de monarchie alleen intact blijft als de koning en zijn familie "sober zijn waar het moet en koninklijk waar het kan". D66 wil dat de koning "als neutraal en verbindend figuur niet langer onderdeel is van de regering, noch van de Raad van State".

Toelage Amalia

Behalve het terugdringen van de politieke invloed van de koning willen de Democraten ook dat er streng gekeken wordt naar de uitgaven van en voor de koning.

Dit standpunt is in lijn met de opstelling van D66-leider Alexander Pechtold tijdens de voorbije kabinetsperiode. Hij ontpopte zich als één van de scherpste critici van de uitgaven voor het Koninklijk Huis.

Zo liet hij zich met name geërgerd uit over de jaartoelage uit de rijkskas die prinses Amalia zal ontvangen zodra ze 18 jaar is. Dat is eind 2021, vlak na de zittingsperiode van het kabinet dat nu gevormd wordt.

Republiek

Overigens is D66 geen principieel tegenstander van de monarchie. GroenLinks, dat eerder aan de formatieonderhandelingen deelnam, is dat wél. De partij van Jesse Klaver zegt in zijn verkiezingsprogramma dat Nederland op termijn een republiek moet worden.

Ook de SP streeft naar een republiek, maar berust tot die tijd in de monarchie. Andere partijen, zoals PVV en PvdA, zeggen, in algemene termen, net als D66 voor modernisering van het koningschap te zijn.

Maar echte veranderingen eisen een lange parlementaire adem én een twee derde meerderheid in het parlement. Die tekent zich niet af. Bovendien hebben de politieke partijen andere prioriteiten.

..
lees verder

Het politieke links is kapot

Door: home - NRC   / 19 augustus, 2017  
De linkerkant van het politieke spectrum wordt gegijzeld door puristen die zich bezighouden met taalzuiveringen en het bestormen van standbeelden. ..
lees verder

Blijven trappen

Door: home - NRC   / 19 augustus, 2017  
"Vele jaren bestond het vooroordeel dat de Vuelta een ronde uit blik was. Tweederangs vangnet voor falende kopmannen. "..
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën