Binnenland

#Jeugdjournaalbus: Nune (13) helpt bij Gronings festival

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  
De hele zomer gaat de Jeugdjournaalbus langs kinderen die helpen bij toeristische attracties en evenementen in Nederland. Deze keer zijn we bij Nune van 13. Hij werkt op het Noorderzon festival in Groningen...
lees verder

Honderden Nederlanders 18 uur gestrand op station Oostenrijk

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  

Het Sziget-festival in Boedapest is voor honderden Nederlanders anders geëindigd dan verwacht. De trein waarmee zij van Hongarije naar Nederland reizen heeft 18 uur stilgestaan. Naar verwachting gaat de treinreis al met al 43 uur duren.

Door hevig noodweer in Oostenrijk brak een bovenleiding. Daardoor kwam de trein met 900 passagiers, vooral Nederlanders, stil te staan bij station Andorf in Oostenrijk. Jochem Giesen uit Leiden is onder de passagiers. Hij dacht in eerste instantie dat de trein snel weer in beweging zou komen. "Er werd eerst gedacht dat het een uurtje ging duren. Ik ging slapen en zag toen ik wakker werd dat we nog niets waren opgeschoten."

18 uur stilstand

De vermoeide festivalbezoekers vertrokken gisteren om 15.15 uur uit Boedapest. Zij kochten hun kaartje voor de Nederlandse festivaltrein bij Festival.Travel. Volgens die organisatie zou de trein om 17.00 uur weer vertrekken, maar dat gebeurde uiteindelijk om 18.00 uur. De reizigers komen op z'n vroegst morgenochtend om 07.00 uur aan op eindstation Amersfoort.

Een gelukje voor de gestrande reizigers is dat de trein stilstond op een station. Ze konden dus naar buiten om de benen te strekken of wat te kopen bij de plaatselijke supermarkt. De sfeer in de trein is goed, zegt Jochem. "We kunnen een beetje Netflix kijken en kaartspelletjes spelen."

Festival.Travel heeft geprobeerd om de treinreizigers zo snel mogelijk weg te krijgen, maar dat is niet gelukt, vertelt woordvoerder Ruud Bongaerts. "Voor en achter de trein staan andere treinen, dus we kunnen geen kant op", zegt hij. "Ook hebben we geprobeerd om bussen naar de trein te krijgen, maar de situatie is door het noodweer zo slecht in Oostenrijk dat de bussen daar niet kunnen komen."

Festivalbezoeker Giesen vond het regenachtige weer in eerste instantie helemaal niet erg. "Tijdens het festival was het erg warm, dus de regen was wel lekker verkoelend."

Maar het weer sloeg snel om met windstoten van 120 kilometer per uur, hevige regenval en blikseminslag. Daardoor is het treinverkeer bij de Oostenrijks-Duitse grens dus stilgelegd. In Oostenrijk kwamen twee mensen om en raakten zo'n honderd mensen gewond toen een feesttent instortte.

Nieuwe vrienden

Op Twitter vragen treinreizigers om restitutie. Aan die oproep wordt waarschijnlijk geen gehoor gegeven. "Het is overmacht", zegt Bongaerts van Festival.Travel. "Als je kijkt naar wat er gisteren is gebeurd, zie je dat het niet zomaar een stormpje is geweest. We hebben geluk gehad dat we veilig zijn."

Giesen bekijkt het van de positieve kant. "We zitten hier met goede vrienden. Zelf ben ik met één vriend gekomen, en nu heb ik al een paar nieuwe vrienden gemaakt."

..
lees verder

Honderden belangstellenden bij herdenking ‘dodenspoorwegen’

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  

Op landgoed Bronbeek in Arnhem zijn voor de vijftigste keer de slachtoffers herdacht van de 'dodenspoorwegen' uit de Tweede Wereldoorlog. Enkele honderden mensen woonden de plechtigheden bij, onder wie tientallen veteranen.

Na de val van Nederlands-Indië nam Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden mensen gevangen. Die werden gedwongen de spoorweg tussen de toenmalige landen Birma (nu Myanmar) en Siam (nu Thailand) en de Pakan Baroe-lijn op Sumatra aan te leggen.

De spoorlijnen werden gebruikt voor de aanvoer van troepen en materieel voor de Japanners. In totaal werden 250.000 mensen gedwongen eraan mee te werken. 100.000 van hen overleefden de ontberingen niet, onder wie bijna 2800 Nederlandse krijgsgevangen. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat met de aanleg werd begonnen.

Reünie

De herdenking begon met een reünie van spoorwegveteranen. Daarna volgde een herdenkingsceremonie bij het Drie-Pagodenmonument. Veteranen, nabestaanden en familieleden kwamen daar bij elkaar, evenals vertegenwoordigers van de krijgsmacht, de gemeente Arnhem en herdenkingsorganisaties.

..
lees verder

Man met 77 telefoons opgepakt op festival Pukkelpop

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  
De Belgische politie heeft op het muziekfestival Pukkelpop een man opgepakt die 77 gestolen telefoons op zak had. Een alerte festivalganger merkte de 39-jarige man vannacht op en schakelde de politie in. De mobieltjes werden gevonden in de rugtas van d.....
lees verder

Spermadonor verwekt tegen de regels in 102 kinderen

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  

Twee mannen hebben tegen de regels in sperma gedoneerd bij meerdere klinieken. Eén van hen doneerde bij ten minste elf verschillende zwangerschapsklinieken en verwekte daardoor 102 kinderen. Dat staat in een brief van de vereniging voor gynaecologen, die RTL Nieuws in handen heeft. Een donor mag in Nederland maximaal 25 kinderen verwekken. Bij de andere man zou het gaan om twee zwangerschappen bij twee klinieken.

De NVOG bevestigt het bericht en roept klinieken op om direct te stoppen met het gebruik van sperma van twee donoren. De twee mannen zouden bewust hebben verzwegen dat ze bij meerdere klinieken sperma doneerden. In de algemene voorwaarden van de meeste spermabanken staat dat je maar op een plek mag doneren. Donoren tekenen daartoe een contract en deze twee mannen hebben dat dus verbroken. Het is mogelijk dat er bij nog meer klinieken sperma van de mannen gebruikt wordt.

Aanbieden

Ook zouden de mannen zich buiten de klinieken om hebben aangeboden als spermadonor. Hoe vaak dat is gebeurd is niet duidelijk. De NVOG kwam de twee mannen op het spoor na een tip van een groep bewust alleenstaande moeders. De vereniging heeft de gegevens overgedragen aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die onderzoekt de zaak en kan eventueel het Openbaar Ministerie inschakelen.

Registratie

Op dit moment is het voor klinieken niet mogelijk om elkaars gegevens over sperma- en eiceldonoren in te zien. De gynaecologenvereniging pleit ervoor om dat wel mogelijk te maken. Daarmee zouden gevallen als deze in de toekomst voorkomen kunnen worden.

..
lees verder

De uitzending van 19 augustus

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  

Spaanse stad Ripoll is verbijsterd

De aanslagplegers in Spanje kwamen bijna allemaal uit de kleine stad Ripoll, 100 kilometer ten noorden van Barcelona, tegen de Pyreneeën aan. De Spaanse politie heeft er vanochtend ook het huis van een imam doorzocht, meldt de krant El Pais. Mogelijk was de geestelijke nauw betrokken bij de aanslagen en is hij omgekomen bij de ontploffing in het huis in Alcanar, waar de terroristen hun aanslagen voorbereidden.

De terreurcel achter de aanslagen zou wellicht 12 leden tellen. Vier verdachten zijn gearresteerd en vijf verdachten werden tijdens de aanslag in Cambrils gedood. De bewoners van Ripoll, dat slechts elfduizend inwoners telt, begrijpen er niets van. Verslaggever Jan Eikelboom en oud-correspondent Jessica van Spengen zijn in Ripoll. Vanavond zijn reportage.

Jongeren die van drank en drugs afblijven: in IJsland lukt het

Voor het vierde deel van onze zomerserie ' Zo kan het ook' is Nieuwsuur in IJsland. De tieners daar rookten, dronken en blowden zo'n twntig jaar geleden het meeste van alle Europese jongeren, maar nu juist het minste. Door een brede maatschappelijke aanpak wist IJsland de trend te keren.

De nieuwe aanpak is een combinatie van wetgeving, maatschappelijk bewustzijn, het bieden van alternatieven en betrokkenheid van ouders. Te gast is Ninette van Hasselt, van het Trimbos-instituut voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg.

..
lees verder

Brabantse Aa-rivier nog weken vervuild

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  

Het gaat zeker een maand duren totdat het giftige ammonium uit de rivier de Aa is opgelost. Het waterschap Aa en Maas raadt boeren lang de Aa, tussen Nederweert en Den Bosch, aan voorlopig geen water eruit te halen voor hun akkers en dieren.

De vervuiling werd eerder ontdekt toen in de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Aarle-Rixtel een extreem hoge hoeveelheid ammonium werd gemeten. Het verontreinigde water bleek via het riool te zijn geloosd door een mestverwerkingsbedrijf in Helmond. Het is onduidelijk waardoor dit heeft kunnen gebeuren.

De leidingen van het bedrijf naar de rivier zijn afgesloten. Daardoor is de lozing gestopt.

Bacteriën

Het gif heeft de meeste bacteriën die het water in de installatie schoon moeten houden, gedood. Het waterschap moet het aanvullen met nieuwe bacteriën die vanuit een installatie in Dinther worden overgebracht. "De komende dagen moet blijken of daardoor het systeem weer optimaal functioneert", aldus een woordvoerder.

Volgens bestuurder Peter van Dijk van het waterschap is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Boeren doen er volgens hem goed aan hun vee te laten drinken met water uit ondiepe waterputten.

..
lees verder

Wij hebben nieuws over het Jeugdjournaal

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  
We hebben nieuws over onszelf. Het Jeugdjournaal wordt langer! Vanaf 21 augustus duurt het Jeugdjournaal maar liefst twintig minuten. Let op: De nieuwe uitzending begint om 19.00, natuurlijk op ZAPP...
lees verder

Zanger van de ‘Architects’ haalt op Lowlands uit naar een aanrander

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  
Zanger Sam Carter van de Britse band Architects heeft zijn concert op het muziekfestival Lowlands onderbroken om uit te halen naar een aanrander in het publiek. Toen hij een nummer aan het zingen was, zag hij dat een fan een vrouw die aan het crowdsurf.....
lees verder

Woningen in Amsterdam in de nacht beschoten

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  
In de Amsterdamse wijk Bos en Lommer is vannacht geschoten op een woonblok. Er zijn kogelgaten in de ramen en kozijnen gevonden. Niemand raakte gewond. De politie kreeg rond 03.15 uur vannacht meerdere meldingen over harde knallen aan de Rijpgracht. De.....
lees verder

Storing vaste telefonie van KPN verholpen

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  
De storing met vaste telefonie bij KPN en Telfort is voorbij. Alle abonnees van beide telecomaanbieders kunnen weer bereikbaar. Volgens KPN kregen hun klanten met een alles-in-eenpakket rond 08.30 uur vanochtend te maken met de storing. Rond 14.00 uur .....
lees verder

Melk en boter een stuk duurder

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  
Melk en boter zijn veel duurder geworden vergeleken met een jaar eerder. Ook de prijs van andere zuivel zoals kaas, kwark en yoghurt is gestegen. Dat komt doordat meer mensen boter kopen. Dat product is populairder geworden en als veel mensen iets will.....
lees verder

De 9 ontdekkingen van deze week

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  
Elke week zetten wij de leukste, grappigste en interessantste ontdekkingen van de afgelopen week voor je op een rij. Met deze week Meisje Djamila, een gevangenishotel en blauwe honden. 1. Ze komen er echt: emoji's met rood haar en krullen 2. Chimpanse.....
lees verder

Goed nieuws: demente mensen blij door musea en economie groeit maar door

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  

We beginnen het overzicht met fijne resultaten van een onderzoek: mensen met dementie worden blijer van museumbezoek. Vaak zorgt zo'n uitstapje er ook voor dat het contact met dierbaren beter wordt, blijkt uit onderzoek van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

De onderzoekers constateren dat de stemming van alle deelnemers duidelijk verbeterd was na het bezoek aan een museum. Ze waren niet alleen blijer, ook ontstond beter contact tussen de demente bezoekers en de begeleiders. "Door over de kunstwerken te praten, kregen wij zicht op de emoties van mijn moeder. Dat lukt in het dagelijks leven minder goed", zegt een familielid.

Volgens de Amsterdamse onderzoekers begonnen alzheimerpatiënten soms ineens te praten, terwijl ze thuis weinig zeggen.

En Nederlands trots in Maleisië: het Nederlandse voormalig fotomodel Dennis Verbaas uit Lisse is zondag in Maleisië getrouwd met Tunku Tun Aminah Maimunah, de enige dochter van Sultan Ibrahim Iskandar van Johor. Dat is een van de negen sultanaten van Maleisië.

Economie blijft maar groeien

En weer goed economisch nieuws! Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de verwachting van de economische groei voor dit jaar en volgend jaar fors naar boven bijgesteld. Dit jaar komt de groei uit op 3,3 procent, denkt het CPB.

Het zou de eerste keer zijn sinds de crisis in 2007 uitbrak dat de groei boven de 3 procent uitkomt. In juni verwachtte het CPB nog bijna een procentpunt minder groei voor 2017: 2,4 procent.

Door de groeiende economie komt er bij de overheid meer belastinggeld binnen en wordt er minder uitgegeven aan uitkeringen. En dat is goed voor de overheidsfinanciën.

De formatie-onderhandelaars zijn blij met het nieuws dat de Nederlandse economie sterk gegroeid is.

En ook de werkloosheid blijft dalen. Het aantal mensen dat op zoek is naar werk is weer verder gedaald en het aantal mensen met een baan is gestegen.

De geregistreerde werkloosheid bedroeg in de maand juli 436.000 mensen. Dat is 4,8 procent van de beroepsbevolking, in juni was dat nog 4,9 procent, meldt het CBS. Het aantal werklozen nam de laatste drie maanden met 7000 mensen per maand af.

Na een operatie hebben waterijsjes zo zijn voordelen, blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Patiënten die na een galblaasoperatie een waterijsje kregen, hadden een kwart minder behoefte aan morfine.

"We denken dat het effect komt door de aanwezigheid van suiker in de mond. De suiker zorgt voor het vrijkomen van endorfine, een pijnstiller die het lichaam zelf aanmaakt", vertelde Marieke Niesters, hoofdonderzoeker van deze studie. "Deze natuurlijke pijnstiller werkt hetzelfde als morfine. Mogelijk zorgt ook het sabbelen op het ijsje voor een positief effect, maar dit weten we niet zeker."

In Canada heeft een hoogbejaarde vrouw een hele speciale dag gehad afgelopen week. Ze heeft haar verlovingsring die ze jaren geleden kwijtraakte, teruggevonden op een bijzondere plek. Het sieraad zat om een wortel in haar moestuin.

Mary Grams (84) uit de plaats Armenia dacht dat ze haar ring nooit meer zou terugzien. Haar schoondochter vond het sieraad een paar dagen geleden tijdens het oogsten van wortels uit de moestuin bij het huis waar zij en de zoon van Grams inmiddels wonen. Ze zag de ring rond een van de wortels. "Het kon niet anders dan dat die van mijn schoonmoeder moest zijn, omdat er nooit andere vrouwen hier hebben gewoond."

..
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën