Binnenland

Raadsleden: lokale democratie in gevaar door samenwerking van gemeenten

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 14 december, 2017  

Gemeenteraadsleden kunnen niet genoeg controle uitoefenen op besluiten die wethouders nemen in samenwerkingsverbanden van gemeenten. Dat blijkt uit een enquête van Raadslid.Nu onder ruim 1400 raadsleden, schrijft de Volkskrant.

In die verbanden bepalen wethouders van verschillende gemeenten steeds vaker gezamenlijk beleid, bijvoorbeeld over samenwerking op gebied van afvalinzameling of jeugdzorg.

De wethouders presenteren dat beleid vervolgens als voldongen feit aan de raad in hun eigen gemeente, zeggen de raadsleden. Ruim de helft van de ondervraagden ziet dit als een bedreiging van de lokale democratie.

Ongeldig verklaren

Die ontevredenheid over gemeentelijke samenwerking is niet nieuw. Hetzelfde bleek ook uit een enquête uit 2013. Sindsdien is het aantal samenwerkingsverbanden alleen maar toegenomen.

"Toen hebben veel gemeenten de intentie uitgesproken dat ze raadsleden goed zouden betrekken bij de besluitvorming", zegt directeur Henk Bouwmans van Raadslid.Nu tegen de Volkskrant. "Het is teleurstellend dat de raadsleden blijkbaar niet tevreden zijn gesteld."

Uit de enquête blijkt dat de raadsleden niet tegen de samenwerkingsverbanden zijn, maar ze willen wel meer mogelijkheden om er invloed op uit te oefenen.

..
lees verder

Sint-Maarten weer een stap dichter bij Nederlands hulpgeld

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 14 december, 2017  
Het parlement van Sint-Maarten heeft ingestemd met het installeren van een zogenoemde Integriteitskamer. De oprichting daarvan is de laatste voorwaarde die Nederland had gesteld aan het verstrekken van 550 miljoen euro aan hulpgeld. De Integriteitskame.....
lees verder

Vannacht zijn er veel vallende sterren te zien (als het tenminste opklaart)

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 13 december, 2017  

Komende nacht komt de grootste meteorenzwerm van het jaar langs, dus dat betekent: vallende sterren spotten. Als het opklaart, kunnen we tientallen meteoren van de Geminiden-zwerm zien.

"Om de vallende sterren te zien moeten we eerst de bewolking kwijtraken", zegt NOS-weerman Marco Verhoef. "Maar goed nieuws: in de loop van de nacht klaart het op."

Aan het begin van de nacht zijn er rond de 80 à 100 vallende sterren per uur te zien. Later in de nacht loopt dat aantal op tot ongeveer 130.

Ruimtevaartorganisatie NASA is er klaar voor:

In de praktijk zijn de omstandigheden voor het zien van de vallende sterren vanavond het beste. Morgen is er te veel bewolking en regen.

Maar goed nieuws: je kunt de vallende sterren ook online bekijken via een livestream van NASA

..
lees verder

Onderzoeksschip ‘Kleine Kwalletje’ is de zee op en gaat onderzoeken

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 13 december, 2017  
"Een echte expeditie. Waarbij het romantische hem zit in vroeg op het dek staan nadat je de hele nacht hebt gewerkt en de zon hebt zien opkomen. Een zonsopkomst met alleen maar oceaan om je heen: dat is echt fantastisch." Lennart de Nooijer, marien geo.....
lees verder

Kinderen met rood haar schrijven boek over pesten

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 13 december, 2017  
Gepest worden vanwege de kleur van je haar. Vooral kinderen met rood haar overkomt het wel eens. Dat is ook zo bij Kevin (12), Rosalie (11) en Amy (10) uit Rotterdam. Om daar iets tegen te doen, zijn ze begonnen met het schrijven van een boek. Daarin .....
lees verder

Stroomstoring Rotterdam opgelost

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 13 december, 2017  
Het noorden van Rotterdam heeft vanavond ruim een uur zonder elektriciteit gezeten. Iets voor 19.00 uur 's avonds viel de stroom uit in onder meer de wijken Blijdorp, Liskwartier, Oude Noorden en Bergpolder. Ook de straatverlichting werkte niet. In to.....
lees verder

OM eist vier jaar voor witwassen via kiprollades

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 13 december, 2017  

Voor de rechtbank in Zwolle is vier jaar gevangenisstraf geëist tegen de Roermondse vleeshandelaar Hennie van R. Het Openbaar Ministerie zegt dat er genoeg bewijs is dat Van R. miljoenen euro's aan crimineel geld heeft witgewassen door bankbiljetten in kiprollades naar de Antillen te smokkelen.

Van R. liet de bevroren kiprollades per container verschepen. In juni 2015 werd een lading bevroren rollades op Aruba onderschept. In het vlees zat 2,8 miljoen euro verstopt. In 2014 is ook al een bedrag van 4,5 miljoen euro op die manier vervoerd. Het geld was afkomstig van drugshandel.

De 76-jarige Van R. heeft bekend en hij heeft in de rechtszaal spijt betuigd. "Ik heb stommiteiten begaan. Waarom het gebeurd is, weet ik nog steeds niet", zei hij gisteren tegen de rechter.

..
lees verder

Advies om bijziend kind te voorkomen: weg van telefoon en naar buiten

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 13 december, 2017  

Steeds meer kinderen worden bijziend en dreigen in toekomst slechtziend of zelfs praktisch blind te worden. Daarvoor waarschuwt Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde aan het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum.

Kinderen lopen het risico doordat ze weinig buitenspelen en de hele dag achter een telefoon, tablet of boek zitten. Door het vele dichtbij kijken kan de oogbol, die normaal rond is, op termijn ovaal worden en kunnen cellen die licht moeten opvangen achter in het oog beschadigd raken.

Het is een onomkeerbaar proces, zegt de hoogleraar. "Tegen het verlies van lichtgevoelige cellen kunnen we niets meer doen. Als die cellen verdwijnen helpt ook een bril niet meer. Dan wordt je slechtziend, kun je niet meer lezen en bijvoorbeeld geen gezichten meer herkennen."

Overigens gebeurt dit niet bij iedereen. Zo'n 30 procent van de mensen met een lenssterkte van -6 wordt uiteindelijk slechtziend aan beide ogen.

Ook het Oogfonds maakt zich grote zorgen. "Het is ernstig. De helft van de twintigplussers is inmiddels bijziend en dat neemt alleen maar toe als we zo doorgaan."

Bij kinderen kun je het nog afremmen en het risico verlagen. Hoe hoger de min-sterkte bij kinderen, hoe groter de kans op blindheid, zegt het Oogfonds.

Het fonds is in mei vorig jaar begonnen met een campagne, die ouders moet helpen om hun kinderen van de bank af en naar buiten te krijgen. Inmiddels zijn ruim 1500 informatiepakketten aangevraagd, met name door ouders.

Buitenlicht

Klaver pleit ervoor dat kinderen onder schooltijd zeker een uur buitenspelen om de ogen te sparen. Het buitenlicht is belangrijk, omdat buiten in het oog de stof dopamine wordt aangemaakt, die ervoor zorgt dat het oog rond blijft en de cellen intact.

Klaver ziet een belangrijke rol voor het onderwijs weggelegd. Ze merkt bijvoorbeeld dat sommige scholen ervoor kiezen om de pauze in te korten, zodat kinderen een kortere lesdag hebben, maar juist buiten pauzeren, is belangrijk. "Als kinderen niet meer naar buiten gaan, is dat funest voor de ontwikkeling van bijziendheid."

Dat te veel achter boek of telefoon zitten tot bijziendheid leidt, is overigens al veel langer bekend. Niet alleen in Europa: in Zuidoost-Azië heeft zelfs zo'n 90 procent van de schoolverlaters oogproblemen.

Maar ook in Nederland gaan we hard die kant op, waarschuwen de experts. Oogfonds-directeur Mulder: "We spreken inmiddels van een onzichtbare epidemie in Nederland."

..
lees verder

Files door vorstschade aan het wegdek

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 13 december, 2017  
Op de A1, A2 en A27 zijn rijstroken afgesloten vanwege schade aan het wegdek als gevolg van de vorst en sneeuwoverlast van de afgelopen dagen. Op de A1 is een gat ontstaan van ongeveer een meter. Rijkswaterstaat voert spoedreparaties uit. Met ongeveer .....
lees verder

Ruim 1 miljoen euro voor gouden tips blijft liggen

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 13 december, 2017  

Heb je informatie over een ernstig misdrijf die de doorslag kan geven in een politieonderzoek? Dan kan een beloning misschien een zetje geven om je kennis te delen met de politie. Vandaag nog loofde de politie 20.000 euro uit voor de gouden tip in een Amsterdamse liquidatiezaak.

In totaal stelde het Openbaar Ministerie dit jaar al in 68 zaken een beloning in het vooruitzicht voor de gouden tip. Melders kunnen bij elkaar één miljoen en dertigduizend euro aan tipgeld ophalen.

Tippen kan dus lucratief zijn. "Moord of doodslag is meestal 15.000 euro, liquidaties liggen op 20.000", aldus Wim de Bruin van het Landelijk Parket. "Bij overvallen gaat het om zo'n 10.000 euro. Heel veel lager wordt het niet in de praktijk."

Goudzoekers

Of er in een onderzoek een beloning wordt uitgeloofd, bepaalt de hoofdofficier van het arrondissementsparket in de regio waar het misdrijf onderzocht wordt. Die kan bij uitzondering ook kiezen voor een hogere beloning. Zoals bij de dubbele liquidatie voor het pannenkoekenhuis in Leiderdorp in 2009, toen de beloning 30.000 euro was.

Hoeveel tips er dagelijks binnenkomen vindt de politie moeilijk te schatten. Vaak leveren ze niets op. Bijvoorbeeld omdat het 'goudzoekers' zijn die bellen, zegt een woordvoerder: mensen die niet precies weten hoe de zaak in elkaar steekt, maar hopen dat de informatie die ze hebben toch wat oplevert.

Om geld voor je informatie te krijgen hoef je niet altijd de gouden tip te geven, zegt De Bruin. "Als de informatie niet doorslaggevend maar toch waardevol is, kan ook een deel van de beloning worden uitgekeerd."

Geen doorbraken

Dit jaar hebben de beloofde beloningen nog geen effect: een gouden tip in een van de 68 zaken is nog niet binnen. "Er is nog niets uitgekeerd", zegt De Bruin van het Landelijk Parket.

Een beloning uitloven levert maar zelden doorslaggevende informatie op: in minder dan tien procent van de gevallen betaalt het OM uiteindelijk uit.

Toch is de regeling zinvol, vindt De Bruin. "Elke zaak staat op zichzelf, en het gaat altijd om een ernstig misdrijf." Hij benadrukt bovendien dat als de gouden tip niet komt, het ook geen geld kost. "Baat het niet dan schaadt het niet."

Wel vindt De Bruin dat iedereen die meer weet over een misdrijf die kennis ook met de politie moet delen zonder dat er een beloning tegenover staat. "Dat is een burgerplicht. Maar de harde werkelijkheid laat wel zien dat dit lang niet altijd gebeurt."

Dat kan ermee te maken hebben dat mensen die in aanmerking willen komen voor de beloning niet anoniem kunnen blijven. De gever van de gouden tip moet een verklaring afleggen bij de politie en vervolgens bij een eventuele openbare rechtszitting getuigen. Alleen onder heel bijzondere omstandigheden, wanneer de tipgever bedreigd wordt, kan dat anoniem.

Medeplichtigen die denken met een goede tip een slaatje uit hun misdrijf te kunnen slaan, zullen van een koude kermis thuiskomen, denkt De Bruin. "Dat kun je heel kort volhouden. Als de politie de tip onderzoekt, komt de betrokkenheid al snel boven. En dan houdt het op."

..
lees verder

Wegbezuinigd bij Shell? Kom voor de klas!

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 13 december, 2017  

Universiteiten en middelbare scholen bieden een versnelde lerarenopleiding aan voor mensen uit het bedrijfsleven die een overstap willen maken naar het onderwijs.

De opleiding moet een oplossing zijn voor mensen die bij een reorganisatie worden wegbezuinigd, en tegelijk helpen het lerarentekort te bestrijden. De overstapper betaalt zelf niets: de kosten worden gedragen door het bedrijf, de overheid en de universiteiten.

Tekort

De komende jaren zal er een tekort aan academisch geschoolde leraren ontstaan. "Daarom proberen we nu mensen die moeten afvloeien bij hun huidige baan voor de klas te krijgen," legt Pieter Duisenberg van de vereniging van universiteiten VSNU uit. Hij is een van de initiatiefnemers.

"Met deze versnelde opleiding proberen wij drempels weg te nemen, zodat we zoveel mogelijk mensen uit het bedrijfsleven kunnen aantrekken voor het onderwijs."

Shell

De opleiding wordt nu aangeboden aan alle werknemers van Shell die willen of moeten vertrekken. Zo snijdt het mes aan twee kanten, zegt Marloes Michon, HR-directeur van Shell Nederland. "Wij zijn een groot bedrijf waar uiteraard ook uitstroom plaatsvindt."

Ook mensen die aan het einde of in het midden van hun carrière de overstap naar het onderwijs willen maken, wil het bedrijf zo ondersteunen. Eenmaal in het onderwijs kunnen ze weer nieuw technisch personeel opleiden, en daar profiteert Shell ook van.

Het idee is dat ook andere bedrijven, zoals Siemens, Tata Steel en financiële dienstverleners deze opleiding aanbieden aan hun boventallige personeel.

..
lees verder

Opnieuw grote vertraging bij ombouw Hoekse Lijn

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 13 december, 2017  

De ombouw van de Hoekse Lijn tot metrolijn loopt opnieuw enorme vertraging op. De metro gaat pas in het laatste kwartaal van volgend jaar op de voormalige spoorverbinding tussen Rotterdam en Hoek van Holland rijden, melden bronnen aan de NOS en RTV Rijnmond.

De Rotterdamse gemeenteraad wordt vanavond vertrouwelijk over het debacle geïnformeerd. Het nieuwe uitstel gaat vele tientallen miljoenen euro extra kosten. Voor het project was een kleine 400 miljoen euro beschikbaar. Wie voor de extra kosten gaat opdraaien, is nog onduidelijk.

Sinds april word er gewerkt aan de ombouw van de spoorlijn tot metroverbinding. Aanvankelijk werd gemeld dat de verbouwing in september klaar zou zijn maar dat bleek al snel veel te optimistisch. Er waren onder meer problemen met de software voor de spoorwegbeveiliging. Ook werden er op onverwachte plaatsen kabels en leidingen aangetroffen en was er sprake van bodemvervuiling.

Langer met de bus reizen

De opening werd daarom met vijf maanden uitgesteld tot februari. Maar ook dat scenario is onhaalbaar, blijkt nu. De metrolijn wordt pas eind volgend jaar in gebruik genomen. Dat betekent dat ov-reizigers langer gebruik moeten blijven maken van bussen.

De Rotterdamse VVD-fractieleider Jan-Willem Verheij weet van het nieuwe uitstel tot eind volgend jaar uit de wandelgangen. "Het is schrikbarend. Het is slecht nieuws voor al die reizigers die nu met de bus moeten en daardoor veel tijd verliezen. Maar het is ook funest voor de ondernemers op het strand van Hoek van Holland die het nog een zomer zonder trein- of metroverbinding moeten doen."

..
lees verder

Derde aanhouding na misstanden Oranjekazerne in Schaarsbergen

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 13 december, 2017  
De Koninklijke Marechaussee heeft een derde man aangehouden in het onderzoek naar de misstanden in de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Het gaat om een oud-militair die van dezelfde strafbare feiten wordt verdacht als de twee mannen die gisteren zijn opg.....
lees verder

Fabrieken dönervlees komen weg met heimelijk fosfaatgebruik

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 13 december, 2017  

Producenten van rollen dönervlees, die stiekem fosfaat aan hun vlees toevoegden, komen daar op het nippertje mee weg. Tegenstanders van fosfaat binnen het Europees Parlement kwamen vandaag drie stemmen tekort om de mogelijk schadelijke toevoeging aan ingevroren dönerrollen te verbieden.

Broodjes döner zijn populair. In veel Europese steden is de van oorsprong Turkse snack op iedere straathoek te vinden. Veel van de rollen schaafvlees komen ingevroren uit fabrieken. Door fosfaat toe te voegen aan het lams-, rund-, kalfs-, schapen- of kippenvlees, blijft het vlees sappiger en valt het niet van het spit. Het gebruik van fosfaat in vlees was tot dusver verboden, maar in sommige Europese lidstaten werd het toch toegevoegd.

De Europese Commissie wilde fosfaatgebruik al toestaan in industrieel geproduceerd dönervlees, maar een aantal Europarlementariërs was het daar niet mee eens vanwege mogelijke risico's voor de gezondheid.

Toegevoegd fosfaat wordt in een onderzoek uit 2012 in verband gebracht met hart- en vaatziekten. De Europese voedselwaakhond EFSA acht dat verband nog niet bewezen, maar doet wel nieuw onderzoek. Dat is naar verwachting eind volgend jaar klaar.

..
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën