Binnenland

Gewonden door brand in flat Rotterdam

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 21 februari, 2018  
In een flat in Rotterdam woedt brand. De brandweer meldt dat er dertien mensen zijn behandeld voor onder meer het inademen van rook. Elf van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Er zijn meerdere woningen ontruimd, de bewoners worden in een hotel opg.....
lees verder

Blokkades melkveehouders mogelijk begin maart opgeheven

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 21 februari, 2018  

Minister Schouten van Landbouw streeft ernaar geblokkeerde melkveehouders die de administratie inmiddels wel op orde hebben snel te deblokkeren. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Binnen anderhalve week moeten alle bedrijven opnieuw zijn beoordeeld. Geblokkeerde boeren mogen geen koeien aan- of afvoeren.

Begin deze maand werd duidelijk dat meer dan 2000 boerenbedrijven waren platgelegd na onregelmatigheden in de administratie van melkkoeien. Ze schreven meerdere pasgeboren kalfjes toe aan één koe. Zo geven op papier minder koeien melk en kan een boer in werkelijkheid meer melkkoeien houden dan is toegestaan. Het sjoemelen met het aantal melkkoeien heeft alles te maken met het mestquotum. Met het oog op het milieu geldt een maximum voor de hoeveelheid fosfaat die melkveehouders mogen produceren.

Op dit moment zijn volgens Schouten 750 bedrijven gedeblokkeerd. De boeren die nog op slot zitten, worden binnen anderhalve week opnieuw gecontroleerd. De NVWA en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn er volgens Schouten zeven dagen per week mee bezig.

Ontheffing

De minister laat weten dat veel boeren afgelopen week de administratie hebben aangepast en herstelmeldingen hebben ingediend. Per dag worden er tussen de 120 en 160 meldingen beoordeeld. Als blijkt dat de papieren in orde zijn, kunnen boeren ervan uitgaan dat ze uiterlijk begin maart worden gedeblokkeerd en dus weer koeien mogen aan- en afvoeren.

Boerenbedrijven waar door de blokkade ruimtegebrek dreigt te ontstaan doordat ze geen pasgeboren kalfjes mogen afvoeren, kunnen contact opnemen met de NVWA en vragen om een ontheffing. Daar zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden.

Getroffen melkveehouders zijn vorige week een petitie begonnen tegen de overheid. Ze vinden dat ze worden gecriminaliseerd en dat sommige bedrijven ten onrechte zijn geblokkeerd.

..
lees verder

‘Besluit over uitbreiding Lelystad Airport met jaar uitgesteld’

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 21 februari, 2018  
Het besluit over de uitbreiding van Lelystad Airport wordt met zeker een jaar uitgesteld, melden RTL Nieuws en De Telegraaf. Volgens beide media maakt minister Cora van Nieuwenhuizen dit vandaag bekend. Het plan was om Lelystad Airport per april 2019 .....
lees verder

Evoluon in Eindhoven is rijksmonument

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 20 februari, 2018  

Het Evoluon in Eindhoven is aangewezen als rijksmonument, heeft de gemeente bekendgemaakt. Het gebouw wordt gebruikt als congres- en evenementencentrum en als ruimte voor tentoonstellingen.

Het Evoluon, dat lijkt op een vliegende schotel, werd in 1966 geopend. Het werd ontworpen door Leo de Bever in opdracht van Phillips. In 2015 overleed hij.

Tot 1989 was het Evoluon een techniek- en wetenschapsmuseum. Begin januari 1994 werd het gebouw door het college van B en W aangewezen als gemeentelijk monument. Die status wordt nu ingetrokken.

Volgens de gemeente Eindhoven worden dit jaar meer details bekendgemaakt over de toekomst van het monument. Een van de ideeën is om een rijksmuseum voor design te vestigen in het Evoluon.

..
lees verder

Politie schiet man in been na overval op supermarkt Schiedam

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 20 februari, 2018  
Een man is vanavond door de politie in zijn been geschoten na een overval op een supermarkt in Schiedam. Hij en een andere overvaller zijn aangehouden. Na de overval gingen de mannen er op een scooter vandoor. Ze werden achtervolgd door een helikopter .....
lees verder

Gemeente Hoorn: toespraak in moskee was geen oorlogspreek

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 20 februari, 2018  

De preek die afgelopen weekend in een moskee in Hoorn werd gehouden, was geen jihadpreek, zegt burgemeester Nieuwenburg van Hoorn. De Telegraaf berichtte afgelopen weekend dat er gepreekt werd over de jihad en het martelaarschap van het Turkse leger. De tekst zou zijn gedicteerd door de Turkse islamitische stichting Diyanet.

De burgemeester stond aan het begin van de raadsvergadering stil bij de kwestie. Hij liet weten dat een team experts de tekst van de preek heeft beoordeeld en tot de conclusie is gekomen dat het geen oorlogstoespraak is. "Wel kan de preek volgens de experts op sommige punten verkeerd geïnterpreteerd worden als de tekst uit de context wordt gehaald, zoals blijkt uit het artikel in De Telegraaf."

De gemeente laat weten dat de zaak daarmee is afgerond. De Telegraaf wilde overigens geluidsopnames van de rede niet beschikbaar stellen aan de experts, omdat de krant zijn bron wil beschermen.

Verbijsterd

Het moskeebestuur, dat aan het begin van de raadsvergadering een toelichting mocht geven, zegt dat het ontzettend geschrokken is en verbijsterd over het beeld dat de preek heeft opgeroepen. "Het moge duidelijk zijn: in onze moskee wordt geen haat gepredikt. Het advies om op bepaalde punten duidelijker en concreter te zijn, om misverstanden over interpretatie te voorkomen, nemen wij ter harte."

Ook wil het bestuur de ruimte voor interpretatie van de tekst kleiner maken, zodat kwaadwillenden er geen misbruik van kunnen maken.

..
lees verder

Rechercheur Geertje staat soms een dag lang kopietjes te maken

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 20 februari, 2018  

Geertje werkt als rechercheur bij de politie in Amsterdam en heeft een stapel van honderden A4'tjes naast zich liggen. Daar staat op waarom rechercheurs camerabeelden willen opvragen, of waarom het nodig is om iemand af te luisteren of te volgen.

Werk dat volgens Geertje uiteindelijk nutteloos is bij de vervolging van een verdachte.

"Er staat namelijk geen enkel bewijs in die stapel papieren", zegt Geertje, die haar volledige naam niet gepubliceerd wil hebben. De papierwinkel is vooral bedoeld om geen inbreuk te maken op de privacy van verdachten. "Het werk is nuttig omdat we die middelen willen inzetten, maar het levert dus geen enkel bewijs op. Het gaat puur om de verantwoording."

Uit een rapport van de Nederlandse Politiebond blijkt vandaag dat de recherche zwaar overbelast is en maar een fractie van het werk aan kan. Rechercheurs schatten in dat ze maar een op de vijf zaken kunnen oppakken. Een van de oorzaken is het vele papierwerk.

Volgens Geertje maakt het niet uit wie dat werk doet. Dat kan ieder teamlid zijn, welke rang of functie die ook heeft. Als een rechercheur dat doet, kan die dus geen echt recherchewerk doen. "Dus géén getuigen horen of iemand opsporen. Het vertraagt enorm. Daardoor mis je soms informatie."

Niet hiervoor bij politie gekomen

Het zou voor Geertje al helpen als een politiemedewerker in een hogere rang een iets ruimere bevoegdheid krijgt. Dan hoeft er geen akkoord meer te worden gegeven door een officier of rechter-commissaris om bijvoorbeeld iemand af te luisteren.

De politievakbonden roepen op tot 2000 extra rechercheurs. Geertje kan lastig inschatten of dat voldoende is. "Maar andere mensen kunnen dit werk ook doen. Je zou mensen moeten binnenhalen die voor dit soort administratief werk geschoold zijn. En niet laten doen door een rechercheur die puur recherchewerk wil doen en daarvoor bij de politie is gekomen."

Ze wijst naar tien mappen en een doos vol papieren. Dit zijn de mappen die horen bij "een eenvoudige ontvoeringszaak":

De rechercheurs zijn verplicht om kopieën aan te leveren als de zaak voor de rechter komt. Dat betekent een pakket papieren voor de rechter, de officier en de verdediging. En hoe groter de zaak, hoe meer pakketten. "Het komt voor dat we die dossiers acht keer moeten kopiëren. Dat doen de rechercheurs zelf. Soms sta je alleen daarvoor al een dag in het kopieerhok."

Dat is erg zonde van de recherchecapaciteit, vindt Geertje. "Het mooiste zou zijn als iemand anders, die niet rechercheur is, dit werk kan doen. Dan kunnen wij gewoon weer veel boeven vangen."

..
lees verder

Politie: ‘We hebben te weinig tijd om misdaden te onderzoeken’

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 20 februari, 2018  
We kunnen al het werk dat er ligt, niet aan. Dat zeggen de politiemensen van de recherche. Volgens hen zijn ze met te weinig mensen om alle criminelen op te kunnen sporen. En daardoor worden veel misdrijven niet opgelost. Rechercheur Een rechercheur i.....
lees verder

Waarom de Muur van Mussert zo omstreden is

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 20 februari, 2018  
De Muur van Mussert, misschien heb je ervan gehoord. Wellicht ook helemaal niet. Er is in ieder geval al jaren discussie over de omstreden NSB-muur: moeten we hem afbreken of er een Rijksmonument van maken? Er werd een prijsvraag uitgeschreven voor stu.....
lees verder

‘Rechercheur krijgt pijn in buik van ernstige zaken die blijven liggen’

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 20 februari, 2018  

"De bakjes van de rechercheurs zijn gewoon vol", zegt rechercheur Rob den Besten. Hij is teleurgesteld over de zaken die hij als rechercheur in Rotterdam tot voor kort op zijn bureau kreeg, maar waar simpel niet genoeg tijd voor was. "Dat varieert van eenvoudige mishandelingen tot fraudezaken, maar soms ook schokkende geweldsincidenten. Dat je zo'n zaak niet kan behandelen, daar krijg je als rechercheur pijn van in je buik."

En dat zijn nog eenvoudige zaken vergeleken bij de zware criminaliteit die volgens de politiebond NPB gedijt bij de tekortkomingen van de opsporingsdiensten. Vandaag presenteerde de politiebond een rapport daarover aan de Tweede Kamer. Nederland vertoont volgens menig rechercheur in het rapport pijnlijk veel kenmerken van een 'narcostaat'. De bond pleit voor de inzet van tweeduizend extra rechercheurs.

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ontkent dat Nederland een narcostaat is, maar beaamt dat er te weinig recherchecapaciteit is. Hoeveel extra rechercheurs de minister in gedachten heeft, zei hij vandaag niet. Tweeduizend noemde hij wel "een erg hoog getal".

'Structurele overbelasting en onderbezetting'

De stapel rapporten over de recherche en criminaliteit van de laatste jaren is torenhoog. "Als ik ze allemaal had meegenomen, had ik echt een kruiwagen nodig gehad", zegt Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond. Hij is vernietigend over de maatregelen, bezuinigingen en hervormingen bij de opsporingsdiensten. "Slechts één op vijf zaken binnen de recherche kan worden aangepakt. Dat is ernstig!"

Over de oorzaken is hij kort en duidelijk. "Structurele overbelasting, onderbezetting. Er wordt te slecht naar rechercheurs geluisterd over wat er aan de hand is in de samenleving. En dat we stapel na stapel rapporten krijgen en dat daar veel te weinig mee wordt gedaan."

Wat doen rechercheurs eigenlijk nog wel? "Ze hebben hun handen vol aan zware criminaliteit, dat wil zeggen liquidaties, zware overvallen echt ernstige geweldplegingen." Maar aan zaken als woninginbraken, babbeltrucs waar vooral ouderen het slachtoffer van worden, komt de recherche niet meer toe. "Over vernielingen en vandalisme hebben we het maar helemaal niet. Dat wordt nauwelijks aangepakt. En dat merken de burgers."

Elke week tientallen zaken op de plank

Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg begrijpt de onvrede van de rechercheurs. "Dit doet rechercheurs, en dat herken ik in het rapport van de NPB, pijn in hun hart. Je bent bij de recherche gekomen om boeven te vangen. En als je dan ziet dat er potentiële kansen zijn waar je niet aan toe komt, dat raakt natuurlijk in je motivatie."

In Amsterdam waar Aalbersberg hoofdcommissaris is, belanden tientallen zaken per week 'op de plank' door gebrek aan recherchecapaciteit. Hij maakt zich zorgen over de band met de burgers, omdat een deel van die zaken niet opgelost wordt.

Toch is Aalbersberg terughoudend over de waarschuwing van de politiebond dat maar een vijfde van alle recherchezaken wordt opgepakt. "Ik herken het niet als een nationaal cijfer, dat wij maar twintig procent oppakken. Ik erken wel dat er heel veel op de plank gaat."

Om die reden is ook de Amsterdamse hoofdcommissaris een voorstander van extra rechercheurs. Al houdt Aalbersberg zich, net als minister Grapperhaus, op de vlakte wat betreft concrete aantallen.

..
lees verder

Milan (12) werkt nu al in een kapsalon

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 20 februari, 2018  
Baarden, opgeschoren nekjes en strakke lijnen. Milan van 12 kan het allemaal aan. Sinds een jaar helpt hij mee in de kapsalon van zijn broer. En het gaat goed; Milan is populair en heeft zelfs zijn eigen vaste klanten. ..
lees verder

Driekwart Turkse asielzoekers mag in Nederland blijven

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 20 februari, 2018  

Een grote meerderheid van alle mensen uit Turkije die in Nederland asiel aanvragen krijgt een verblijfsvergunning.

Sinds de mislukte couppoging in 2016 melden maandelijks enkele tientallen Turken zich in Nederland, vermoedelijk zijn het aanhangers van de door president Erdogan verboden Gülen-beweging.

Uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat 73 procent van Turkse asielzoekers wordt toegelaten. Daarmee wordt de groep het vaakst geaccepteerd, gevolgd door Syriërs (70 procent) en Eritreeërs (65 procent). Het ministerie laat weten dat de Syriërs en Eritreeërs die wel worden geweigerd doorgaans uit een ander EU-land komen, waar ze hun asielaanvraag hadden moeten doen.

Turkije vervolgt aanhangers van de geestelijke Gülen sinds de couppoging van 2016. De Turkse regering beschuldigt Gülen ervan achter de mislukte staatsgreep te zitten. In oktober werd bekend dat Nederland aanhangers van Gülen, die in de VS woont, asiel verleent. In totaal vroegen vorig jaar 509 Turken asiel aan in ons land.

..
lees verder

Wauw: deze zwembroeken veranderen van kleur!

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 20 februari, 2018  
Stel je voor: je springt met een rode zwembroek het water in, en je klimt er met een paarse zwembroek uit. Dat kan binnenkort! De van kleur veranderende zwembroek is bedacht en ontworpen door de 19-jarige Tom van Dieren. De zwembroeken veranderen van k.....
lees verder

In de Bijlmer is mantelzorg vanzelfsprekend, maar wie helpt de mantelzorger?

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 20 februari, 2018  

Marjorie de Cunha gaat bijna elke dag langs bij haar 96-jarige moeder. Ze helpt met koken, houdt het huis schoon, gaat mee naar de dokter en rijdt haar moeder overal naartoe. Een typische mantelzorger, al zien moeder en dochter dat zelf anders.

"Ik vind dat van m'n kind uit geen mantelzorg", zegt moeder Erna. "Het is ouderzorg", vult Marjorie aan. Ze doet het niet omdat het moet, maar omdat ze zelf ook niets liever wil.

Het is typerend voor de culturen die in de Bijlmer wonen. Mensen vinden het zo vanzelfsprekend om voor familie en vrienden te zorgen dat geen idee hebben dat ze mantelzorger zijn en dat ze dus recht hebben op ondersteuning van de gemeente.

Voorlichtingsfilm over mantelzorg

In Amsterdam Zuidoost is de gemeente daarom een voorlichtingscampagne gestart. "We willen mensen duidelijk maken wanneer je mantelzorger bent en welke mogelijkheden er zijn om ondersteuning te krijgen", zegt Murïel Dalgliesh, voorzitter van het stadsdeel.

Een van de middelen is een voorlichtingsfilm over mantelzorg, die onder andere zal worden uitgezonden op de lokale tv. Een Ghanese toneelgroep werkt daar op dit moment aan in opdracht van het stadsdeel.

"Het gaat over een mantelzorger die zorgt voor een ziek kind. Daardoor kan hij minder werken. Maar dankzij regelingen als het pgb kun je een vergoeding krijgen voor de zorg voor je kind. En dat beseffen mensen niet", zegt regisseur Veronica van der Kamp.

Mantelzorgers die wel weten dat er hulp er voor ze is, vragen die ook niet altijd aan, omdat ze dat te ingewikkeld vinden. Uit landelijk onderzoek blijkt dat maar liefst vier op de tien mantelzorgers klagen over bureaucratie.

Ook voor mantelzorger Jeritza Toney was de hoeveelheid regeltjes een reden om die hulp maar te laten zitten. "Je moet dan dingen op zoveel verschillende plekken regelen, dat kost zoveel tijd. Als je het al druk hebt, denk je: we redden het wel zo."

Ze heeft een goede vriend in huis genomen, die voor de behandeling van longkanker een langere periode in Nederland moet zijn. Ook voor haar is deze mantelzorg niet meer dan vanzelfsprekend. "Als een goede vriend hulp nodig heeft, dan staat de deur open."

De gemeente wil voor mantelzorgers de drempel naar ondersteuning lager maken, zegt stadsdeelvoorzitter Dalgliesh. "De informatie op de website en in folders wordt bekeken. We kijken of het allemaal makkelijker kunnen formuleren."

Ook Marjorie krijgt geen ondersteuning bij de zorg voor haar moeder. "Toen ze een keer gevallen was, hebben we informatie aangevraagd om wat hulp te krijgen. Maar toen liepen we tegen zo'n bureaucratie aan. We hadden zoiets van: laat maar."

Maar hulp of niet, voor Marjorie is het uitgesloten dat zij niet voor haar moeder zorgt. "Het zal in de toekomst misschien anders worden, maar dat ik niet meer voor haar zorg, dat is ondenkbaar." "Nee, dat kan niet", zegt Erna. "Ik ben haar moeder voor het leven."

..
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën