Binnenland

Ambtenaren zijn het meest honkvast

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 23 april, 2018  

Een op de drie werknemers zit tien jaar of langer bij dezelfde werkgever, blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral bij de overheid gebeurt dat vaak; bijna 60 procent van de ambtenaren heeft z'n tienjarig jubileum al gehaald.

Ook in de industrie, het onderwijs, de financiële sector en de bouw zijn medewerkers honkvast. Ruim 40 procent werkt al meer dan tien jaar bij hetzelfde bedrijf, al dan niet in dezelfde functie. Het gaat om cijfers van eind 2016, de meest recente die beschikbaar zijn.

Vast contract

Een 'baan voor het leven' is al lang niet meer vanzelfsprekend, maar langdurige dienstverbanden zijn er dus nog wel degelijk. Het gaat volgens het CBS dan meestal om werknemers die wat ouder zijn en relatief vaak een vast contract hebben. Bij de overheid heeft ruim 85 procent van de medewerkers een arbeidscontract voor onbepaalde duur.

De dienstverbanden zijn het kortst in de horeca en de categorie 'overige zakelijke dienstverlening'. Daaronder vallen bijvoorbeeld callcenters, verhuurbedrijven, de beveiliging en schoonmaakbedrijven. Meer dan de helft van de werknemers zit daar korter dan twee jaar bij hetzelfde bedrijf. Hooguit 10 procent heeft de tien jaar gehaald.

..
lees verder

Feest in Rotterdam na bekerwinst, dertig aanhoudingen

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 22 april, 2018  
Een jaar na het kampioenschap vierde Rotterdam vanavond weer feest. Na de dertiende bekerwinst van Feyenoord sprongen veel fans traditiegetrouw in de Hofpleinfontein. Bekijk hieronder hoe fans de bekerwinst ervaren: Ook even verderop op het Stadhuisple.....
lees verder

Onweer en hagel; het is gedaan met het zomerweer

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 22 april, 2018  

Het was de afgelopen week warm voor de tijd van het jaar. Er werden records gebroken: donderdag was de warmste 19 april ooit (althans sinds de metingen begonnen in 1901) en ook vandaag sneuvelde het dagrecord. Het was om 16.50 uur 26,5 graden in De Bilt.

Maar rond diezelfde tijd werd in andere delen van het land een omslag ingeluid. Onweer en hagel in het oosten, het zuiden en het zuidoosten maakten een einde aan het zomerweer.

Op sociale media worden video's en foto's gedeeld:

De komende avond en nacht daalt de temperatuur fors. Zo fors dat er ongeveer 10 graden verschil zit tussen de maximumtemperatuur van vandaag en die van morgen. "Een dergelijk verschil is geen unicum, maar het is wel bijzonder", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke.

De hele komende week blijft vrij koel ten opzichte van afgelopen dagen. Het wordt rond de 13 à 14 graden met wisselvallig weer. Dat is waarschijnlijk ook het geval op Koningsdag, aanstaande vrijdag.

..
lees verder

Ruim 3500 bijentellers: ‘We zijn overdonderd door het enthousiasme’

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 22 april, 2018  

Ruim 3500 mensen hebben dit weekeinde bijen geteld in hun tuin of op het balkon in het kader van de eerste Nationale Bijentelling. Op zondagavond hadden ze bij elkaar meer dan 36.000 bijen geturfd.

De meest voorkomende bij is de honingbij, die ruim 12.000 keer is geteld. Op nummer twee staat de rosse metselbij, en ook de hommel is vaak gezien.

Voor deze eerste bijentelling was de deelnemers gevraagd om gedurende een halfuur alle bijensoorten in hun tuin te tellen, zoals het vosje, de aardhommel en de bijvlieg.

Overdonderd door het enthousiasme

De organisatie vindt het een succes: "We zijn onder de indruk, we hadden niet verwacht dat zoveel mensen zouden meedoen", zegt woordvoerder Marchien de Ruiter. "Het is namelijk best lastig om bijen te tellen en de soorten uit elkaar te houden. Wij zijn dus best een beetje overdonderd door het enthousiasme en animo."

Het lastig te zeggen of het goed nieuws is dat er 36.000 bijen zijn geteld: "Het is de allereerste keer, dus we kunnen niet zeggen of dat veel of weinig is", aldus De Ruiter. Experts hadden van tevoren ingeschat dat er misschien tien bijen per tuin geteld zouden worden. Die verwachting is uitgekomen. "Pas echt interessant wordt het natuurlijk als we cijfers van meerdere jaren hebben. Dan kun je trends zien."

Dat de honingbij op nummer één staat, had de organisatie wel verwacht: "Daar gaat het wel goed mee, dankzij de duizenden imkers." De rosse metselbij, op de tweede plaats geëindigd, is ruim 5000 keer gespot. "Dat is een bijensoort die onze hulp nodig heeft. Het beestje verblijft graag in bijenhotels, die steeds meer mensen in hun tuin hebben. Dat hij nu zo vaak geteld is, is wat ons betreft het bewijs dat die hulp een succes is."

De telling is een initiatief van Nederland Zoemt, waarin LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN en Naturalis samengaan. De natuurorganisaties maken zich zorgen over de wilde bij en willen graag bijhouden hoe het met de verschillende soorten gaat.

De helft van de bijna 360 bijensoorten die in Nederland voorkomen, is bedreigd. Bijen zijn nog steeds belangrijk voor ons voedsel: 80 procent van de eetbare gewassen is afhankelijk van bijen voor de bestuiving.

..
lees verder

‘Toeristen, ga niet de bollenvelden in’

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 22 april, 2018  
Bussen vol dagjesmensen gaan er naartoe: de bollenstreek. Veel bloemen staan daar nu volop in bloei en dat willen toeristen van over de hele wereld bekijken. Alleen lopen ze niet altijd langs de velden, maar er ook vaak middenin. En daar zijn de kweker.....
lees verder

Vannacht tientallen vallende sterren te zien

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 22 april, 2018  

Komende nacht kan je met een beetje geluk tientallen vallende sterren zien. En je hebt er niet eens een telescoop voor nodig. "De beste instrumenten zijn het blote oog, een veldbedje en een deken", zegt sterrenkundige Marc van der Sluys.

De sterren zijn grotendeels afkomstig van de Lyridenzwerm, een meteorenzwerm die elk jaar rond deze tijd te zien is en een paar dagen duurt. Het hoogtepunt is vannacht rond 04.00 uur. Je ziet dan zo'n 20 meteoren per uur voorbijschieten, dat is elke 3 minuten eentje. Daarvan is de helft afkomstig van de Lyriden. Het andere deel bestaat uit vallende sterren die op een normale dag ook te zien zijn.

Het weer zit in ieder geval mee. Het onweer dat voor vandaag is voorspeld, trekt na zonsondergang weg waardoor het tot middernacht helder is. Daarna is het wisselend bewolkt. "Rond 04.00 uur klaart het weer op", zegt Hanneke Luijting van Weerplaza. En voor die tijd? "Dan is het een kwestie van wachten op gaten in het wolkendek. Die komen er zeker."

De Lyridenzwerm is volgens de sterrenkundige niet zo spectaculair als de bekendere Perseïden-meteorenzwerm. "Maar het is zeker de moeite waard." Je moet wel weten waar je moet kijken: de meteoren zijn allemaal zichtbaar rond sterrenbeeld Lier. "Je moet daarom met je rug naar het westen staan en in de richting van het oosten kijken."

Van der Sluys: "Als je de sterren écht goed wil zien, moet je wel een beetje fanatiek zijn." Hij raadt mensen aan om een donkere plek op te zoeken, bijvoorbeeld een weiland dat net iets buiten de stad ligt. "In de stad zelf heb je al gauw last van stoorlicht."

Ook een dekentje tegen de kou en een ligstoel kunnen geen kwaad. "Als je staand of zittend gaat kijken, krijg je al gauw last van je nek."

Een verrekijker is niet nodig. "Met een verrekijker beperk je het kijkveld. De kans dat er precies in dat blikveld een meteoor voorbijschiet is vrijwel nihil."

..
lees verder

De uitzending van 22 april

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 22 april, 2018  

Onrust Nicaragua houdt aan

Bij de rellen in Nicaragua zijn in vier dagen tijd al zeker tien mensen om het leven gekomen. Demonstranten protesteren tegen het beleid van president Ortega. Hij sprak gisteravond voor het eerst de betogers toe via de televisie en bood aan te willen onderhandelen.

Een journalist die verslag deed van de aanhoudende rellen werd tijdens een uitzending doodgeschoten. Op schokkende beelden die een collega maakte van het incident is te zien hoe de man, Angel Gahona, in zijn hoofd wordt geraakt.

Medicijnen testen op gekweekte hersenen

Hoe vind je het juiste medicijn voor kinderen met ernstige epilepsie zonder de medicijnen eerst maandenlang op de patiëntjes zelf te testen? Drie Nederlandse onderzoeksinstituten krijgen samen een subsidie van 7 ton om die vraag te beantwoorden.

Zij gebruiken daarvoor gekweekte hersenen waarop de medicijnen worden getest. Een veelbelovende innovatie in het gebruik van kweekorganen. We kijken onder andere mee met de onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Interview met directeur Anmesty Turkije

Idil Eser, directeur van Amnesty Turkije, zat honderd dagen in de meest bekende gevangenis van Turkije. Ze werd in juli vorig jaar samen met andere mensenrechtenactivisten gearresteerd op een workshop over digitale veiligheid. President Erdogan noemde de training een poging om de coup van juli vorig jaar voort te zetten.

De activisten worden verdacht van deelname aan een terroristisch organisatie. Het OM eiste celstraffen tot 15 jaar. De rechtbank in Istanbul liet Eser, samen met zeven anderen, eind oktober op borgtocht vrij. Deze week was ze in Nederland vanwege het 50-jarig bestaan van Amnesty Nederland. Nieuwsuur sprak met haar.

..
lees verder

Sneller het juiste medicijn met gekweekte mini-hersentjes

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 22 april, 2018  

Hoe vind je direct het juiste medicijn voor kinderen met ernstige epilepsie zonder telkens andere medicijnen op de patiëntjes zelf te hoeven testen? Drie onderzoeksinstituten krijgen een subsidie van 7 ton om die vraag te beantwoorden. Ze maken daarbij gebruik van gekweekte hersenen waarop de medicijnen worden getest.

De onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen gebruiken bloedcellen van patiënten zelf om mini-hersentjes te kweken, die gelijk zijn aan de 'echte' hersenen van de patiënt. Deze mini-breintjes worden bewaard in speciale bakjes met chips die de activiteit van de hersencellen meten.

Op deze mini-hersentjes proberen de onderzoekers verschillende epilepsie-medicijnen uit, waarna de werking van die medicijnen snel duidelijk is. Nu moeten zware epilepsie-patiënten vaak verschillende medicijnen maandenlang gebruiken voor dit gebeurt. Hoe langer het duurt voor de juiste medicijnen zijn gevonden, hoe nadeliger dit is voor de patiënt.

Kan Julia straks een normaler leven leiden?

Ook de 12-jarige Julia gaat meedoen aan het onderzoek van het Radboud-ziekenhuis. Ze is een van de kinderen in Nederland met het Dravet-syndroom, een ernstige en zeldzame vorm van epilepsie. Ze heeft vaak epileptische aanvallen die tot nu toe met medicijnen niet onderdrukt kunnen worden.

"We hebben ondertussen zoveel medicijnen geprobeerd en er is eigenlijk niet een dat hét medicijn voor Julia is", vertelt haar moeder Fransje van Oost. "Ik hoop echt dat dat op deze manier wel lukt om een geschikt medicijn te vinden, waardoor ze een veel normaler leven kan gaan leiden."

Hoogleraar Moleculaire Genetica Hans Clevers is de grondlegger van het werken met kweekorganen in Nederland. Hij begon met het kweken van darmen, maar maakt nu veel meer organen in zijn lab in Utrecht. "Ook long, eierstok, prostaat, borst, huid, mondslijmvlies. Eigenlijk alles wat we tot nu toe hebben geprobeerd, werkt."

Volgens hem is het kweken van minihersenen weer een volgende stap in de ontwikkeling van kweekorganen. "Wat er in Nijmegen gebeurt is nog lastiger, omdat hersenen niet te kweken zijn uit een stukje hersenen, zoals dat wel werkt met darmen. Die moeten worden gekweekt vanuit bloedcellen wat een veel lastiger techniek is", zegt Clevers.

Hij ziet een grote toekomst voor het gebruik van kweekorganen. Nu al worden zijn kweekdarmen ingezet om bij patiënten met taaislijmziekte te onderzoeken of een bepaald medicijn aan slaat. "Wereldwijd is dat de eerste toepassing in de klinische praktijk van kweekorganen. We kunnen zo precies zien aan wie de dure medicijnen wel of niet moeten worden gegeven."

Naast een financiële winst - er wordt geen geld 'verspild' aan patiënten bij wie het medicijn niet werkt - zijn er ook andere voordelen. "Het zorgt voor veel minder bijwerkingen en belasting voor patiënten als er niet telkens andere medicijnen worden geprobeerd. En uiteindelijk denken we ook dat de minder proefdieren voor onderzoek nodig zullen zijn."

..
lees verder

Supporters vernielen treincoupé, korte tijd vertraging bij Rotterdam

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 22 april, 2018  

Reizigers hebben te maken gekregen met flinke vertraging op het spoor rond Rotterdam Centraal doordat voetbalsupporters vernielingen hadden aangericht in twee treinen. Volgens spoorwegbeheerder ProRail is in een trein de hele coupé gesloopt en bij de ander een rookbom naar binnen gegooid.

In de Rotterdamse Kuip wordt vanavond de bekerfinale gespeeld tussen Feyenoord en AZ. Het is de honderdste bekerfinale in de Nederlandse voetbalgeschiedenis.

ProRail heeft geen goed woord over voor de vernieling. "Het is belachelijk dat treinen worden gesloopt en dat reizigers vertraging oplopen door een stel malloten dat dit kennelijk een leuk voorafje vindt", aldus een woordvoerder.

Vernielde treinen uit Groningen en Vlissingen

De twee vernielde treinen kwamen uit Groningen en Vlissingen. Volgens de woordvoerder kon een van de treinen later weer gewoon worden ingezet, maar de andere niet.

De NS kan nog niets zeggen over de omvang van de schade, en bij welke club de supporters horen. "In de treinen zaten ook veel reguliere reizigers die er getuigen van waren", vertelt een woordvoerder. "Politieagenten hebben verdachten gefouilleerd en dat kostte tijd. Daardoor moest de trein van Vlissingen via Rotterdam naar Amsterdam worden opgeheven."

Supporters van Feyenoord hebben zich massaal verzameld in het centrum van Rotterdam. Volgens RTV Rijnmond is niet alleen De Kuip vol; ook alle kaarten voor het kijken naar de bekerfinale via grote tv-schermen bij de kroegen op het Stadhuisplein, Museumpark en de Binnenrotte zijn uitverkocht.

In etappes onderweg naar Rotterdam

Vanuit Alkmaar zijn in etappes zeker 140 bussen met AZ-supporters onderweg naar Rotterdam om de wedstrijd bij te wonen. Het gaat om zo'n 9500 fans. Ook in Alkmaar zelf wordt grote drukte van de AZ-aanhang verwacht.

..
lees verder

27-jarige Hagenaar aangehouden voor dood Orlando

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 22 april, 2018  
De politie heeft vanmorgen een 27-jarige man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Orlando Boldewijn. Het gaat om een Hagenaar, die in Rotterdam is aangehouden. De 17-jarige Orlando uit Rotterdam kwam in februari na een afspr.....
lees verder

Man gaat ervandoor met pinapparaat

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 22 april, 2018  
Bij een winkel op het station van Alkmaar is een man ervandoor gegaan met een mobiel pinapparaat. Agenten waren er gisterenmiddag snel bij en zagen de man vlak bij het station lopen. Hij werd aangehouden en het apparaat werd in beslag genomen. Wat de m.....
lees verder

Steeds meer voetballers willen op zaterdag spelen in plaats van zondag

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 22 april, 2018  

Het amateurvoetbal voor senioren verschuift steeds meer van de zondag naar de zaterdag. Uit cijfers van de KNVB blijkt dat het aantal teams op zondag speelt de afgelopen vijf seizoenen met 9,5 procent is afgenomen. Op zaterdag zag de voetbalbond juist een toename van 12,8 procent. Dat heeft gevolgen voor de drukte op de velden, want op zaterdag spelen ook bijna alle jeugdteams.

"We zien in de Randstad dat het bij veel clubs druk is op zaterdag en dat ze zelfs met wachtlijsten moeten werken. Terwijl velden op zondag leeg zijn. Dat is niet ideaal", zegt een woordvoerder van de KNVB.

Van 27 naar 2

De verschuiving komt volgens de clubs omdat zondag steeds meer de dag van het gezin wordt. Een andere reden zou zijn dat jongere senioren op zaterdagavond graag stappen en daarom niet op zondag willen voetballen.

Dat herkennen ze ook bij SCO in Oosterhout. Het is lastig om voetballers voor de zondagteams te vinden, zegt bestuurder Toine van der Hoven. Daardoor moeten ze voor relatief weinig spelers op zondag het sportpark openhouden.

Westlandia in Naaldwijk had ooit zelfs 27 seniorenteams op zondag. Ze zien daar een "extreme verschuiving" van zondag naar zaterdag. Komend seizoen blijft er nog maar een seniorenteam en een veteranenteam over op de laatste dag van het weekend. En dat heeft gevolgen. "Dat betekent voor de zaterdag dat de vereniging vol zit. We hebben óf meer ruimte nodig, of andere speelschema's", zegt bestuurslid Ton van Marrewijk.

Van oudsher zijn er in Nederland clubs waarvan de senioren op zaterdag of op zondag voetballen. Protestantse clubs spelen van oudsher op zaterdag, terwijl de seniorenteams van katholieke en onkerkelijke verenigingen meestal voor de zondag kozen. Van de zondag naar de zaterdag gaan, is een stap die veel clubs niet licht nemen. Sommige, zoals Westlandia, kiezen ervoor om met hun eerste elftal, het vlaggenschip van de vereniging, op zondag te blijven spelen.

Alliance uit Roosendaal maakt vanwege de verschuivende belangstelling volledig de overstap naar de zaterdag. En dat nog wel op de honderdste verjaardag van de club. Volgens voorzitter Robert Hopstaken is er lang over gesproken. "Want er komt natuurlijk ook wel wat emotie bij kijken."

Eerste elftal

Bij DVC uit Delft hebben ze helemaal geen eerste elftal meer op zondag. "Vroeger was dat echt iets mythisch om naar de zondag te gaan. Nu wil niemand dat meer", zegt bestuurslid Ronald de Vreede.

Los van de traditie kan overstappen met een eerste elftal naar zaterdag problemen opleveren voor clubs die op ene hoog niveau spelen. Patrick Luijten van de buren in Delft van DHC: "Ik zou het liefst morgen een zaterdagclub worden, maar dan moeten we op het laagste niveau beginnen. Daar heb ik geen trek in."

De KNVB kijkt samen met de clubs naar oplossingen. "Je wil dat het voetbalweekend optimaal benut wordt. We kijken daarom samen met clubs naar de vrijdagavond, naar flexibele voetbalweekenden en naar de mogelijkheid om pupillen op zondag te laten voetballen."

..
lees verder

Invalide achtergelaten na aanrijding Stampersgat

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 22 april, 2018  
In het Brabantse Stampersgat is vanochtend vroeg een man in een invalidewagen zwaargewond geraakt bij een aanrijding. De bestuurder van de andere auto is doorgereden. Het slachtoffer werd rond 04.45 uur aangetroffen op de Noordzeedijk bij het dorp, sc.....
lees verder

Wekdienst 22/4: herdenking Ravensbrück en wint Feyenoord of AZ?

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 22 april, 2018  

Goedemorgen! In De Kuip is vanavond de KNVB-bekerfinale tussen Feyenoord en AZ. In België wordt de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik gereden. En in Amsterdam is een herdenking bij het Ravensbrück-monument op het Museumplein.

Aan het warme weer komt vandaag nog geen eind, maar wel aan de strakblauwe lucht. In de loop van de dag ontstaat er steeds meer bewolking en daarmee stijgt de kans op onweer en een bui. Het wordt 22 tot 26 graden. Morgen nog maar zo'n 12 tot 16 graden.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Om 18.00 uur begint de eindstrijd om de KNVB-beker. Het is de laatste kans voor Feyenoord om dit seizoen af te sluiten met een prijs. Tegenstander AZ hoopt de verloren bekerfinale van vorig jaar goed te maken. De wedstrijd kunt u volgen in het liveblog van NOS Sport. Het is 73 jaar geleden dat het concentratiekamp voor vrouwen Ravensbrück werd bevrijd. Daarom is er bij het bij Ravensbrück-monument op het Museumplein in Amsterdam een herdenking. De deelnemers aan Luik-Bastenaken-Luik hebben bijna 260 kilometer wielrennen door de Ardennen op het programma. De voorjaarsklassieker is vanaf 14.05 uur live te zien op NPO 1 en via de livestream op NOS.nl. De koers bij de mannen en de vrouwen is vanaf het startschot in Luik te volgen via het liveblog van NOS Sport. De SPD in Duitsland kiest een opvolger voor partijleider Martin Schulz. Voor het eerst in het 155-jarige bestaan van de socialistische partij wordt dat een vrouw. De strijd gaat tussen Andrea Nahles (47) en Simone Lange (41). En vanavond laat is het hoogtepunt van de Lyriden, een meteorenzwerm. Rond 23.00 uur uur zijn er tussen de 10 en 20 vallende sterren per uur te spotten - mits het niet bewolkt is.

Wat heb je gemist?

De Nicaraguaanse president Ortega zegt dat zijn regering bereid is te praten over hogere pensioenpremies in het land. Hij deed die toezegging na vier dagen van demonstraties, waarbij volgens lokale media zeker tien mensen om het leven kwamen.

In zijn tv-toespraak verdedigde Ortega overigens het hardhandige ingrijpen van de politie. Hij zei dat er onder de betogers veel criminelen zijn.

Ander nieuws uit de nacht:

17 doden bij aanvaring tussen twee drakenboten China: de bemanning trainde voor een jaarlijkse wedstrijd toen de vaartuigen tegen elkaar aan voeren. Verne Troyer (Mini-Me uit Austin Powers) overleden: zijn management suggereert in een verklaring dat de acteur mogelijk zelfmoord heeft gepleegd. President Armenië gaat gesprek aan met woedende demonstranten: gisteren werd in Armenië voor de negende dag op rij door tienduizenden mensen gedemonstreerd.

En dan nog even dit:

Benieuwd wat er op de Titanic zoal op het menu stond? In ieder geval zwezerik en lamsvlees, blijkt uit de menukaart van de eerste maaltijd aan boord van het schip. De menukaart is geveild voor 100.000 pond. De menukaart was lange tijd eigendom van de hoogste officier van de Titanic, die de ramp op 14 april overleefde.

Fijne dag!

..
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën