Binnenland

Politicus Sint-Eustatius biedt excuses aan voor doodsbedreigingen

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 18 oktober, 2017  
Politicus Clyde van Putten op Sint-Eustatius heeft zijn excuses aangeboden voor de eerdere doodsbedreigingen die hij deed aan het adres van Nederlandse militairen. Op de lokale radio zei Van Putten dat zijn eerdere opmerkingen verwerpelijk waren en da.....
lees verder

Neergeschoten student uit Groningen is blijvend verlamd

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  
De 21-jarige student die zondag werd neergeschoten in Groningen, is blijvend verlamd. Dat werd vanavond door de politie bekendgemaakt in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Gisteren liet de politie weten dat de student waarschijnlijk een willeke.....
lees verder

Jongeren depressief door schulden: ‘Deurwaarders dragen bij aan probleem’

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  

Schulden van jongeren stapelen zich vaak op door de agressieve handelwijze van incassobureaus. Uit landelijk onderzoek blijkt dat in 2015 zeker de helft van de Nederlanders tussen de 18 en 27 jaar schulden had. "De deurwaarders die aanbellen, houden nergens rekening mee", zegt ex-schuldenaar Ines (23).

Ines bouwde haar eerste schulden op toen toen ze 18 was, vertelt ze in Nieuws en Co op NPO Radio 1. Ze stopte voortijdig met haar mbo-opleiding en moest daarom haar ov-kosten en lesgeld terugbetalen. Ines had geen werk en kon met moeite haar rekeningen betalen, laat staan dat ze op korte termijn haar schuld kon aflossen.

Nadat ze door geldgebrek enkele maanden op rij haar zorgpremie niet had betaald, ging het ineens hard. Haar schuld liep op tot ruim 3000 euro. Al snel volgden brieven van schuldeisers. Niet veel later stonden er deurwaarders voor het huis van haar ouders, waar Ines op dat moment woonde. "Het enige wat zij zeiden was: je hebt een schuld openstaan en die moet je binnen deze termijn terugbetalen."

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn bezorgd over de methodes van incassobureaus. De ACM constateert dat incassobureaus vorderingen vaak onterecht verhogen.

Daarnaast kopen de bureaus volgens de toezichthouders vaak onbetaalde facturen op bij providers, energiebedrijven en zorgverzekeraars. De firma's zijn dan van hun openstaande kredieten af en de incassobureaus verdienen aan de hoge tarieven en incassokosten. Met deze handelwijze vergroten ze het schuldenprobleem in Nederland, schrijft de Volkskrant.

De agressieve houding van deurwaarders en incassobureaus leidt ertoe dat de schulden van jongeren sneller oplopen, zeggen hulpverleners van Back-Up, een organisatie die tieners en twintigers begeleidt bij het aflossen van betalingsachterstanden. "Jongeren raken in paniek, met het gevolg dat zij hun post niet meer openmaken en vluchten in bijvoorbeeld drugsgebruik", zegt een maatschappelijk werker in Nieuws en Co.

Ook Ines raakte in paniek toen de facturen zich bleven opstapelen. "Ik voelde me depressief, agressief, verdrietig en angstig." Ze had niet het gevoel dat haar schuldeisers haar wilden helpen. "Toen ik met mijn zorgverzekeraar belde om een schuldregeling te treffen en vertelde dat ik zelfmoordgedachten had en wel voor de trein kon springen, zei de telefoniste dat ik dat dan maar moest doen."

Medewerkers van Back-Up krijgen dagelijks te maken met jongeren met zulke problemen. "Van iemand met een schuld van 3000 euro denken wij: dat valt nog wel mee, daar kunnen we wat mee." De begeleider krijgen regelmatig jongeren over de vloer die schulden van tienduizenden euro's hebben opgebouwd. "Ook bij hen is het meestal begonnen met onbetaalde telefoonrekeningen en zorgpremies."

Meer coulance

Het nieuwe kabinet wil de misstanden bij de incasso aanpakken. Zo komt er een incassoregister met bureaus die voldoen aan overheidseisen en moeten schuldeisers voortaan eerst de mogelijkheden voor een betalingsregeling onderzoeken.

De medewerkers van Back-Up pleiten al langer voor meer coulance bij de schuldeisers. Die zouden soepelere regelingen moeten treffen en begrijpelijkere taal moeten gebruiken bij bijvoorbeeld aanmaningen.

Ook Ines vindt dat incassobureaus zich begripvoller moeten opstellen. Zelf is ze na vijf jaar inmiddels weer schuldenvrij, of clean zoals ze zelf zegt. "Nu moet ik weer opnieuw beginnen. En voorzichtig zijn."

..
lees verder

#metoo maakt verhalen los, nu de aanpak nog

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  

De beschuldigingen van seksuele intimidatie en verkrachting door filmproducent Harvey Weinstein leiden tot een golf aan reacties. Wereldwijd delen vrouwen hun eigen ervaringen met seksueel ongewenst gedrag via de hashtag #metoo. Inmiddels zijn het er alleen al op Facebook ruim 12 miljoen.

Ook mensen die jarenlang niets zeiden over wat ze is overkomen, stappen nu over de drempel en doen een boekje open. Maar de angst om over erover te praten, is niet de enige drempel die vrouwen ervaren. Zo'n drempel bestaat ook om aangifte te doen. Lang niet alle incidenten leiden tot een melding bij de politie.

De drempel voor aangifte ligt hoog omdat er vaak geen getuigen zijn van de delicten, zegt een woordvoerder van Slachtofferhulp. "Slachtoffers ervaren ook vaak een gevoel van schuld en schaamte waardoor ze er maar over zwijgen. En ze weten niet precies wat er gaat gebeuren met hun aangifte."

Ingrijpend

Wie aangifte wil doen van seksueel ongewenst gedrag, krijgt bij de politie eerst een gesprek met een zedenrechercheur. In zo'n 'informatief gesprek' krijgen mensen het advies om nog even na te denken of ze wel of geen aangifte willen doen. "Niet om ze te ontmoedigen, maar om ze bewust te maken van de negatieve gevolgen", zegt een politiewoordvoerder.

"Zoals dat alles tot in de kleinste details besproken moet worden en dat er een lichamelijk onderzoek bij zit dat heel ingrijpend is. Ook kan het strafrechtelijke proces maar doorslepen en doorslepen, als een dader in beroep gaat."

Advocaat Anne-Marie Wolf, die sinds 1993 slachtoffers van zedenmisdrijven bijstaat, vindt het informatieve gesprek een slechte zaak. "In de praktijk werkt het ontmoedigend", zegt ze.

Aangiftes snel opnemen is volgens Wolf ook beter om herhaling van zedenmisdrijven te voorkomen, omdat daders in zedenzaken vaak in herhaling vallen. "Bij grote zaken kom je heel vaak tegen dat er veel meer slachtoffers zijn dan de mensen die uiteindelijk aangifte hebben gedaan. Dan komen er mensen naar boven die het destijds wel gemeld hadden, maar die van aangifte hebben afgezien. Als meer tijd en geld zou worden vrijgemaakt, kan in de opsporing en vervolging van zedenzaken heel wat verbeteren."

Volgens Wolf biedt het strafrecht voldoende mogelijkheden om te vervolgen, maar worden die niet altijd gebruikt, bijvoorbeeld wanneer een vrouw in borsten of billen wordt geknepen. "Dan zou de politie ook een aangifte moeten opnemen en er het etiket 'ontuchtige handeling' op moeten plakken."

"Het niet opnemen van een aangifte is niet meer van deze tijd", vindt Wolf. "Zet het slachtoffer in zijn of haar eigen kracht door het slachtoffer goede ondersteuning door Slachtofferhulp te bieden. En door in een vroeg stadium bijstand door een slachtofferadvocaat aan te bieden als het om een mogelijk ernstig feit gaat."

Vertrouwenspersonen

In het geval van Hollywood-legende Weinstein was het seksuele wangedrag werkgerelateerd: hij benaderde actrices die voor zijn productiebedrijf werkten, of hoopten te werken. In zijn rol als grote producent kon hij carrières maken - maar ook breken.

In Nederland krijgt ongeveer een op de tien vrouwen op het werk ongewenste seksuele aandacht van klanten, patiënten, leerlingen of passagiers. Bij mannen ligt dat zes keer lager, blijkt uit een enquête van onderzoeksinstituut TNO en CBS in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken. Ongewenste seksuele aandacht van leidinggevenden of collega's lijkt iets minder voor te komen. Een op de 29 vrouwen zegt daarmee te maken hebben gehad, tegen een op 125 mannen.

Willeke Bezemer leidt met haar adviesbureau Bezemer Kuiper & Schubad honderden vertrouwenspersonen per jaar op voor werkgevers. "Vaak wordt er bij seksuele intimidatie gedacht: als ze maar van zich af bijten, dan komt het wel goed", zegt ze. "Maar als het je baas is, is dat best lastig. En als je een tijdelijk contract hebt ook. Dat moeten we gewoon erkennen."

Niet alleen ongewenst fysiek contact is een probleem. Ook opmerkingen en grappen kunnen de werkverhouding verzieken, benadrukt Bezemer. "Voor je het weet, ben je dan een trut, of heb je geen gevoel voor humor."

Dat is niet alleen vervelend, het leidt ook tot meer ziekteverzuim. Mannen en vrouwen die last hebben van discriminatie, pesten of (seksuele) intimidatie op het werk melden zich gemiddeld zeven dagen per jaar vaker ziek.

Ondermijning

Het leidt ook tot talentverlies, stelt Bezemer. "Talentvolle werknemers die het overkomt, werken liever ergens anders. In sommige gevallen kan ondermijning juist het doel zijn van de intimidatie. Op een universiteit hebben ze het dan bijvoorbeeld niet over professor Jansen, maar 'onze Ineke', met een arm om haar heen."

..
lees verder

Wat jullie wilden weten over de tbc-gevallen in Vaassen

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  

Het nieuws over open tbc in Gelderland leidt bij veel mensen tot vragen. Volgens de GGD zijn twintig gevallen van de ziekte bekend, vooral in Vaassen, maar ook in Apeldoorn en plekken buiten de provincie. Hoewel tuberculose besmettelijk is, benadrukt de gezondheidsdienst dat er geen reden is tot paniek.

Op de Facebookpagina van de NOS kwamen tientallen vragen binnen over de ziekte. Een aantal daarvan hebben we voorgelegd aan Sieb van Kuijk, arts tuberculosebestrijding bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland.

Wat is open tbc precies?

Tuberculose (tbc) is een infectieziekte die jaarlijks bij ongeveer 900 mensen in Nederland wordt vastgesteld. In ons land komt de ziekte al jaren niet veel meer voor, maar wereldwijd is tbc nog wel een groot probleem. Jaarlijks raken zo'n 9 miljoen mensen besmet.

Tbc komt in veel vormen voor, maar de bacterie duikt in de meeste gevallen op in de longen. Er is sprake van 'open tbc' als die bacteriën in de luchtwegen belanden, vertelt Van Kuijk. Mensen die tbc in hun longen hebben, moeten vaak flink hoesten en kunnen de ziekte zo verspreiden.

Is er sprake van een uitbraak?

Van Kuijk zegt dat de GGD niet spreekt van een uitbraak in Vaassen en omstreken. "Dat is alleen zo als er heel veel mensen tegelijkertijd ziek worden en dat is op dit moment niet het geval."

Wel is het zo dat vooral in de wijk Berkenoord in Vaassen meer gevallen van tbc zijn vastgesteld dan normaal. Van Kuijk: "Eigenlijk zou er in Vaassen jaarlijks ongeveer één geval van tbc moeten zijn, maar op dit moment zijn het er meer dan tien. En omdat er nieuwe gevallen blijven opduiken, gaan we onderzoek doen."

De komende week krijgen driehonderd huishoudens in de Gelderse plaats een oproep om zich te laten testen op tbc. Op die manier wil de GGD achterhalen of meer mensen de ziekte hebben opgelopen. Zo'n onderzoek is niet per se reden voor onrust. Volgens Van Kuijk is er bijna ieder jaar wel zo'n onderzoek ergens in Nederland.

Hoe groot is de kans dat ik tbc oploop?

Je kunt besmet raken met tbc als iemand met de ziekte van dichtbij in jouw richting hoest. "Maar besmetting gebeurt eigenlijk alleen als je langdurig met zo iemand in een kleine ruimte bent of in gesprek bent", legt Van Kuijk uit. Het kan maanden of zelfs wel twee jaar duren voordat een besmette persoon ook echt ziek wordt.

Je kunt je op tbc laten testen. Vroeger gebeurde dat door het krassen van een klein kruisje in de arm, tegenwoordig krijg je een klein prikje met testvloeistof. Als er na een paar dagen een zwelling optreedt, betekent dat dat er een besmetting is. In dat geval wordt ook nog een longfoto gemaakt.

Mensen die de afgelopen tijd in Vaassen zijn geweest, hoeven zich volgens de GGD geen zorgen te maken dat ze besmet zijn. Ook is het niet nodig om je te laten testen als je geen oproep daartoe hebt gehad.

Is tbc dan gevaarlijk?

Wereldwijd overlijden ongeveer een miljoen patiënten aan de ziekte, maar in Nederland komt dat vrijwel niet voor. Ongeveer 5 procent van de mensen die besmet raken, worden ook echt ziek. Wie tbc oploopt, klaagt over hoesten (soms van bloed), koorts, moeheid, nachtzweten en vermagering.

Tbc kan worden voorkomen met medicatie. Daarvoor hoef je niet naar het ziekenhuis. Mensen bij wie de ziekte is vastgesteld, krijgen uit voorzorg medicijnen. Op die manier wordt voorkomen dat zij ziek worden en de bacterie verspreiden.

"Als er op een bepaalde plaats meerdere gevallen opduiken, krijgen alle mensen in de directe omgeving deze medicatie", zegt Van Kuijk. "Meestal komt de ziekte daarna ook niet meer voor op die plek."

Waarom zijn er nu ineens zoveel gevallen van tbc?

Dat heeft volgens Van Kuijk niets te maken met de instroom van vluchtelingen en migranten, zoals op sociale media is gesuggereerd. Het klopt dat tbc meer voorkomt onder asielzoekers, maar de ziekte wordt ook regelmatig aangetroffen onder mensen die al jaren in Nederland wonen.

Zo lopen backpackers bijvoorbeeld het risico dat ze tbc oplopen tijdens reizen in Azië of Afrika. Eenmaal terug in Nederland kunnen ze de ziekte verspreiden. De GGD doet uit voorzorg wel actief aan screening onder immigranten, asielzoekers en gedetineerden. Zo wordt ongeveer 20 procent van de gevallen eruit gepikt.

Verder is het niet zo dat tbc wordt verspreid doordat mensen zichzelf of hun kinderen niet laten inenten. "Inenten tegen tbc doen we al jaren niet meer in Nederland", zegt Van Kuijk. "De vaccinatie die daar vroeger voor werd gebruikt, bood geen volledige bescherming."

En mede daardoor raken ook in Nederland nog steeds mensen besmet met tbc. Het blijft lastig om de infectieziekte volledig uit te roeien, beaamt Van Kuijk. "Er zijn geregeld besmettingen. Dat is vervelend, maar niets om je veel zorgen over te maken."

..
lees verder

‘Als je minder geld hebt, ben je niet minder dan een ander’

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  
Hoe is het om het met minder geld te moeten doen? De 11-jarige Joni weet hoe dat is. Bij haar thuis hebben ze niet veel geld. Ze kunnen bijvoorbeeld geen kaas op brood eten of op vakantie. Veel kinderen die in armoede leven durven daar niet over te ver.....
lees verder

Izzy (10) is achtbaantester

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  
Izzy van 10 heeft misschien wel het coolste bijbaantje dat je kunt hebben. Voor een website test ze heel veel achtbanen in Nederland. Ze let niet alleen op hoe spannend de achtbaan is, maar ook hoe lang de wachtrij is en hoe lekker de stoeltjes zitten...
lees verder

Elke vrouw kan wel #metoo zeggen: ‘We zijn het allemaal zo gewend’

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  

"Ik ben een keer door zes jongens van mijn fiets getrokken. Terwijl zij lachten en me betastten, huilde en vocht ik. De politieagente vroeg me naderhand waarom ik alleen fietste 's avonds. Ik haalde mijn schouders op: waarom niet?"

De 26-jarige Lisa (niet haar echte naam) uit Zoetermeer is een van de vrouwen die besloten hebben hun verhaal te doen over seksuele intimidatie. De hashtag #metoo ontketent wereldwijd een discussie over seksueel ongepast gedrag. Vrouwen geven ermee aan dat ze daar wel eens slachtoffer van zijn geweest. Al die verhalen leidden ertoe dat Lisa ook haar verhaal wilde vertellen.

"Een vriendin zei na het incident dat ik me misschien anders moest kleden, want ik zag er altijd zo vrouwelijk uit", vertelt ze. "Maar ik wil me niet anders kleden; ik wil mezelf zijn. Ik wil dat iedere vrouw met een jurkje aan door Nederland kan fietsen."

Lisa vond het nu een goed moment om haar verhaal te delen. "Er komt eindelijk aandacht voor het grotere geheel, in plaats van de losse incidenten. We moeten als samenleving kijken naar dat grotere geheel."

Volgens onderzoek zou één op de acht Nederlandse vrouwen worden verkracht, vertelt Lisa. "Betrouwbare cijfers zijn er niet, want er wordt niet altijd aangifte gedaan. Waarschijnlijk zijn er meer slachtoffers."

Boetes

Volgens Lisa is er wel een stap in de goede richting gezet door Stichting Stop Straatintimidatie. In Amsterdam kunnen mannen een boete verwachten als ze een vrouw naroepen, -sissen of achternalopen. Ook in Rotterdam gebeurt dit vanaf 1 januari 2018. "Maar laten we wel wezen: het gebeurt niet alleen in grote steden. Het gebeurt overal."

Felicia (27) uit Amsterdam maakte een soortgelijke situatie mee toen ze zestien was. "Ik was op theaterkamp. Voor een opdracht stond ik even alleen in het bos toen er opeens een oudere man voor me stond. Ik dacht: hij wil iets vragen, er is niets aan de hand. Maar iets in me zei ook dat ik moest vertellen dat ik niet alleen in het bos was."

Felicia draaide zich om om de man te wijzen waar de andere mensen waren. Toen ze zich weer terugdraaide, had de man zijn broek op zijn enkels. "Hij was zich aan het aftrekken. Ik stamelde iets van: 'oh meneer!', omdat ik gewoon niet wist wat ik moest zeggen. Daarna ben ik heel hard gaan rennen en heb ik mijn slipper nog verloren. Ik was heel erg van streek. Dat is het meest choquerende dat ik als jonge vrouw heb meegemaakt."

Het bleek geen op zichzelf staand incident. Felicia krijgt dagelijks te maken met seksueel ongepast gedrag van mannen. "Elke dag word je aangesproken op straat. Dan zeggen ze: 'hé poppetje', of iets dergelijks. Ik heb al vaak getwijfeld of ik er niet gewoon eens iets over moet schrijven. Maar dan vind ik dat ik me aanstel of dat mensen gaan reageren met 'stel je niet aan, het is een compliment' of 'het is lief bedoeld'. En het klinkt natuurlijk ook lief, maar dat is het helemaal niet."

Dat de hashtag #metoo nu rondgaat, vindt de Amsterdamse goed. "Als je niet aan mannen vertelt dat dit vervelend is, komen ze er nooit achter. Dan gaat er niets veranderen. Je moet zo'n actie hebben om dit een keer te kunnen vertellen." Daarnaast is ook voor de vrouwen een goed initiatief. "Zo zien de vrouwen: 'het gebeurt niet alleen bij mij, ik ben niet alleen'. Het geeft ze inspiratie om dit niet zomaar te pikken."

Bij een rondgang op de redactie van de NOS wordt ook snel duidelijk dat elke vrouw wel eens een vorm van seksueel ongepast gedrag heeft meegemaakt. "In mijn kont knijpen, of tegen je aan schuren", zegt een vrouwelijke collega. "Als ik over straat loop, roepen mannen 'hey meisje' naar me", vertelt een ander.

'Wat heb je ervoor over?'

Ook zijn er vrouwen die op de werkvloer soortgelijke situaties hebben meegemaakt. "Ik liep stage bij een ander mediabedrijf en na afloop wilde ik er graag blijven werken. Toen zei ik tegen de eindredacteur: ik ben beschikbaar, hebben jullie iets voor me? Toen vroeg hij: wat heb je ervoor over? Ik zei een beetje naïef dat ik er wel een kratje bier voor over had. Maar dat kon hij ook wel in de supermarkt halen, zei hij toen."

Een andere vrouw belde met een presentator voor een interview. "Hij zei: ik kom net uit de douche, heb alleen een handdoekje aan. Hoe zit jij erbij?" Sommige vrouwelijke collega's hebben niet zoiets op de werkvloer meegemaakt, maar wel bij het uitgaan. "In de club? Oh ja, natuurlijk. Het is zo normaal dat je die voorbeelden vergeet. We zijn het allemaal zo gewend."

..
lees verder

Tijgers uit Syrische dierentuin wonen nu in Nederland

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  

Tijgers Sultan en Sayeeda hebben een nieuwe plek om te wonen. De tijgers zijn gisteren aangekomen bij een opvang in Friesland.

De twee woonden eerst in Syrië. In dat land is het al jarenlang oorlog. Daar ging het niet goed met ze, en dus werd besloten dat ze naar Nederland mochten komen. Joris zocht Sultan en Sayeeda op en keek hoe het nu met ze gaat.

..
lees verder

‘Belangenverstrengeling in de kunst speelt overal en is systematisch’

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  

Beatrix Ruf, de Duitse artistiek directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, is opgestapt. Haar positie was onhoudbaar geworden omdat ze als eigenaar van een kunstadviesbedrijf naast haar baan in 2015 ruim vier ton winst maakte als kunstadviseur.

"Hoe is het mogelijk dat we dit hebben toegelaten?", zegt kunstadviseur Willem Baars. "Dit is typerend voor de kunstwereld, een wereld waarin iedereen elkaar achterna loopt. Ik maak me er erg kwaad over."

Uit publicaties van NRC Handelsblad bleek dat Ruf directeur is van de bv Currentmatters. In die functie gaf ze advies aan mensen en bedrijven die kunst aan het museum in bruikleen gaven. Ruf heeft het adviesbureau niet opgegeven in het jaarverslag over 2016.

Verder zijn er vraagtekens over de winst die het bedrijf van Ruf heeft gemaakt. In 2015, het eerste jaar dat ze in dienst was bij het Stedelijk Museum, maakte het kunstadviesbureau ruim 430.000 euro winst. Ruf mag haar advieswerk alleen in haar vrije tijd doen. De hoge winst duidt er volgens kenners op dat Ruf er veel tijd mee kwijt was.

Volgens Baars is het volledig onduidelijk waarom Ruf überhaupt directer werd van het Stedelijk Museum. "Waar was haar reputatie eigenlijk op gestoeld? Ze zou zogenaamd spannende dingen hebben gedaan in Zürich. Vervolgens deed ze precies dezelfde dingen hier in Amsterdam."

Subsidiejunkies

Ruf stond binnen de kunstwereld bekend als iemand in de top-100. "En dat wordt dan een soort cv. Er zijn te weinig mensen die echt verstand hebben van kunst. Wat is het gevolg: de markt dicteert", zegt Baars.

Hij schetst de Nederlandse kunstwereld - met instellingen die erg afhankelijk zijn van subsidies - als een wereld van heroïnejunkies. "Directeuren van kunstinstellingen willen steeds een shotje subsidie. Het risico is er dan dat er belangenverstrengeling kan ontstaan: voor wat hoort wat", zegt Baars.

"Mensen willen wat terug zien en dat is er gebeurd in het Stedelijk. Mensen houden elkaar de hand boven het hoofd. Ik verbaas me er totaal niet over. Dit speelt overal en is systematisch voor de kunstwereld."

Iemand uit het buitenland

Het museum doet de komende maanden nog onderzoek naar het functioneren van Ruf. Haar taken worden voorlopig overgenomen door het huidige management, dat op zoek gaat naar een nieuwe directeur.

Of het allemaal goed zal komen? Baars is cynisch. "De Raad van Toezicht zal er een plasje over willen doen en dan willen ze vast weer iemand uit het buitenland omdat dat zogenaamd van deze tijd is: globaliserend."

..
lees verder

Dode dieren van Frank (10) in museum

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  
Frank heeft een bijzondere hobby. Hij spaart dode, opgezette dieren en skeletten. Zijn verzameling wordt nu tentoongesteld in een museum. Ook het skelet van zijn eigen cavia Nuf hoort bij de tentoonstelling. Niet iedereen vindt het een leuke hobby: een.....
lees verder

‘Tekort aan huisvesting arbeidsmigranten groter dan ooit’

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  
Het wordt steeds lastiger om voldoende geschikte huisvesting te vinden voor arbeidsmigranten. Dat zegt het Expertisecentrum Flexwonen (EF). Het centrum schat dat er op dit moment een tekort is van 100.000 verblijfplaatsen. Dat betekent dat een kwart va.....
lees verder

OM wil levenslang voor man die zijn vrouw en stiefdochter vermoordde

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep levenslang tegen Alex L. uit Lelystad. Hij is veroordeeld voor het doden van zijn 41-jarige partner Manon en het daarna verkrachten en vermoorden van zijn 15-jarige stiefdochter Fleur. Hij verborg de lichamen van de twee in de kruipruimte van hun huis.

De rechtbank in Lelystad veroordeelde de man vorig jaar juli tot 30 jaar cel en tbs met dwangverpleging, precies zoals de officier van justitie had geëist. L. ging in hoger beroep, omdat hij de straf te zwaar vond.

Maar in hoger beroep zei de advocaat-generaal juist de opgelegde straf te licht te vinden. "Hij heeft met een volstrekt onaanvaardbare kilte gehandeld. Het is niet te bevatten welke diepe angst het meisje in haar laatste levensmomenten moet hebben gevoeld. Het dumpen van de lichamen in de kruipruimte is ronduit mensonterend."

Kinderporno

L. had een seksuele obsessie voor zijn stiefdochter: zo had hij een camera geplaatst in haar kamer. De man wilde naar eigen zeggen op de dag van de moorden een einde maken aan zijn relatie met de vrouw. Toen zij de deuren op slot draaide "knapte er iets", zei de man eerder. Hij erkende toen ook dat hij in het bezit was van kinderporno.

Het gerechtshof doet op 31 oktober uitspraak.

..
lees verder

Politiebureau Nijmegen ontruimd vanwege handgranaat uit WOII

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  
Een handgranaat die mogelijk stamt uit de Tweede Wereldoorlog, zorgt tientallen jaren na dato alsnog voor een penibele situatie in Nijmegen. Een politiebureau aan de Muntweg is vanmiddag deels gesloten, nadat het explosief daar was ingeleverd. In afwa.....
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën