Binnenland

#paardenmiddel: mensen klagen over NL-Alert Ajax-finale

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 24 mei, 2017  
Verbazing en verontwaardiging op sociale media over de NL-Alert die vanavond werd verstuurd over de grote drukte in Amsterdam vanwege Ajax. "Schrik me de pleuris", "dit is bedoeld voor rampen" en "val me hiervoor niet lastig" zijn enkele reacties op Tw.....
lees verder

Dit betekent het als je problematisch veel drinkt

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

Nederlanders drinken problematisch veel en hebben amper de intentie te minderen. Uit groot internationaal onderzoek naar riskant alcoholgebruik blijkt dat Nederland in de top drie staat van Europese landen. Net achter Ierland en Denemarken. Maar wat houdt dat eigenlijk in: problematisch drankgebruik? En wat is dan eigenlijk normaal drinken?

De vraag wat problematisch drankgebruik is, is moeilijk te beantwoorden volgens Floor van Bakkum van Jellinek. "Wat jij problematisch vindt, vindt iemand anders misschien wel normaal. En andersom." En bovendien hangt het heel erg af van de persoon, diens bouw, en hoeveel en hoe vaak hij of zij drinkt.

In het algemeen betekent problematisch drankgebruik, dat jouw drankgebruik tot problemen leidt. Heb je bijvoorbeeld regelmatig blackouts? Of moet je wel eens naar de spoedeisende hulp door drank? Maar ook: voel je je schuldig door drinken of wat je daardoor hebt uitgespookt? En zorgt het voor problemen op je werk en studie, en in je omgeving?

Antwoord je 'ja' op die vragen, misschien moet je je dan eens achter je oren krabben of je wel zoveel moet drinken. Je kunt bijvoorbeeld ook een keer een avondje niet drinken, of wat rondjes overslaan.

Gezondheid

Behalve dat overmatig drankgebruik problematisch kan worden, is het nou ook niet echt gezond. Volgens de World Health Organisation is het voor gezonde mensen al onverstandig om meer dan één eenheid alcohol per dag te drinken.

Drink je meer? Dan neemt de kans op gezondheidsproblemen toe: alcoholgebruik kan leiden tot kanker, verschillende hart-, vaat- en leverziektes, hersenbeschadiging en verslaving. Hoe groot de kans en de schade is, is afhankelijk van allerlei factoren zoals je bouw, je geslacht en de situatie. "Daar bestaat geen formule voor", volgens Fleur.

..
lees verder

Ontsnapping ‘handboei-crimineel’ mede door fouten personeel

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

Fouten van justitiepersoneel waren een factor bij de ontsnapping van de 'handboei-crimineel' in januari. Dat blijkt uit onderzoek van de Dienst Justitiële Inrichtingen.

De 'handboei-crimineel', die vijf weken na zijn ontsnapping weer werd opgepakt, kon geboeid van zijn bewakers wegrennen na een bezoek aan het ziekenhuis.

Uit het onderzoek blijkt dat de bewakers van het gevangenentransport de handboeien niet volgens de instructie hadden vastgemaakt.

Vuurwapengevaarlijk

In de communicatie zijn ook fouten gemaakt. De bewakers wisten niet dat deze gevangene een blessure aan zijn hand had. Ook wisten ze niet dat hij vuurwapengevaarlijk en onberekenbaar was.

De fouten worden onder de aandacht gebracht van het personeel om herhaling te voorkomen. De twee medewerkers krijgen een disciplinaire maatregel.

De Inspectie Veiligheid en Justitie ziet geen reden voor verder onderzoek.

..
lees verder

‘Ik word helemaal gek!’ Ajax-fans fantaseren over winst

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

Ruim honderdduizend Ajax-supporters kijken op het Museumplein in Amsterdam naar de Europa League-finale. Helemaal vooraan staat hij in zijn rood-witte shirtje, de 24-jarige Koen uit Voorburg.

Samen met een groep vrienden is hij naar het Museumplein gekomen om de wedstrijd Ajax-Manchester United te zien. Ondanks dat hij uit de buurt van Den Haag komt, ligt zijn voetbalhart in Amsterdam. "Ajax is gewoon mijn club. Ze spelen mooi en dat is toch wel het mooiste dat er is."

"Intens gelukkig", voelt Koen zich als Ajax vanavond wint. "Een onbeschrijfelijk gevoel. Dat had ik al na de overwinning op Lyon en Schalke 04, maar het zal nu al helemaal niet te beschrijven zijn."

In het Manchester-kamp hangt een ietwat bedrukte sfeer na de aanslag in een concerthal van afgelopen maandag. Daar staat Koen wel bij stil. "Je denkt toch: wat doet dat met het team uit Manchester? Wat doet dat met de supporters van de tegenstander?"

Met een dubbel gevoel staat hij op het veld. "Maar tegelijkertijd mogen we onze feestvreugde er niet door laten drukken", zegt Koen. "We staan erbij stil, natuurlijk, maar we mogen hier nog wel steeds met z'n honderdduizenden een voetbalfeest vieren."

Op de vraag of hij Manchester de overwinning gunt, moet Koen even nadenken: "Vind ik moeilijk", zegt hij twijfelend, maar zijn vriend onderbreekt hem: "Tuurlijk niet!"

"Nee, eigenlijk niet inderdaad", zegt hij lachend. "Het liefst zie je natuurlijk Ajax gewoon met 4 of 5-0 winnen."

Halverwege het veld staan Ed en Emma, vader en dochter. Uit Bergschenhoek komen ze, een plaatsje in de buurt van Rotterdam. Ze durven het bijna niet hardop te zeggen tussen de Amsterdammers.

Sinds hij een jaar of acht is, volgt Ed de wedstrijden van Ajax op de voet. En zo vader, zo dochter. Emma is inmiddels een nog grotere fan dan haar vader. Ze is gespannen en fantaseert al over het moment dat Ajax wint. "Ik word helemaal gek! Ik ga al mijn vrienden uit Rotterdam bellen en dan laat ik ze zien wat écht kampioen worden is."

Vader Ed is naar eigen zeggen nuchterder, hoewel hij wel een gat in de lucht springt na een overwinning. "Ik ga denk ik hard juichen en klappen. Wellicht een traantje laten."

Ook het duo uit Bergschenhoek heeft de bomaanslag van maandagavond in het achterhoofd. Ed: "Ik denk er nu wel aan als je hier rondloopt, een groot veld met veel mensen. Maar het is lastig om daarvoor thuis te blijven."

Gunnen jullie de tegenstander de winst?

"Ik wil natuurlijk dat Ajax wint, maar als Manchester zegeviert, is het niet anders: jammer. Dan hebben we een goede serie neergezet."

Emma schudt hard nee. "Gunnen, daar doen we niet aan. Volgende keer weer." Ed voegt daar nog aan toe: "Als United toch wint, dan hoop ik dat ze er in Manchester een beetje steun en troost uit halen."

Patrick heeft zijn gezin meegenomen, zijn vrouw en zijn twee dochters Luna en Joy. Helemaal uit Den Bosch komen ze. "We hebben een hotelletje geboekt, we gaan ervan uit dat het goed komt."

Al sinds hij het zich kan heugen, is Patrick Ajax-fan. "Ja, zo geboren. Dat zit er gewoon in." Ondanks dat hij in Brabant geboren en getogen is, zal Ajax zijn club blijven. "Het is dé club van Nederland, sowieso. Amsterdam, de godenzoon he. Dat is er met de paplepel ingegoten."

En die liefde geeft Patrick over op zijn dochters. Een beetje verlegen zijn ze, tussen al die duizenden mensen. Ze vinden het wel spannend op zo'n groot veld. "21 jaar geleden was ik nog te jong en mijn ouders namen mij niet mee. Ik wil het daarom nu echt niet missen. Ik neem hen daarom nu wel mee, ze moeten zelfs mee", zegt de vader lachend.

Over mogelijke terreurdreiging maakt Patrick geen zorgen. "Heel erg triest wat er is gebeurd. Zoiets kan ook hier gebeuren. Maar op het moment van de wedstrijd denk ik daar niet zo aan."

En wat wordt je reactie als Ajax wint?

"Als ze hebben gewonnen, gaat er van alles door me heen denk ik. Dat is niet te beschrijven. Huilen, wie weet. "

..
lees verder

Nissa heeft een bijzondere aandoening: ‘Ik klink ineens een beetje Duits’

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

Van gewoon ABN spreken naar plotseling een buitenlands klinkend accent hebben. Het overkwam de Haagse Nissa. Ze heeft last van het Foreign Accent Syndrome, kortweg FAS. Een zeldzame aandoening waarbij het klinkt alsof je uit een ander land komt.

"Bij mij begon het met stotteren en dat ik moeilijk uit mijn woorden kwam", vertelt Nissa in het radioprogramma Nieuws en Co. "Op een gegeven moment belde mijn moeder me op en merkte ze dat ik ineens met een accent sprak." En hoe dat kwam? Dat is in het geval van Nissa nog compleet onduidelijk.

Beroerte

"Er zijn bij haar verschillende hersenscans gemaakt, maar daarop is niets te zien", zegt neurolinguist Stefanie Keulen. Zij promoveerde vandaag op haar onderzoek naar de opmerkelijke stoornis aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit Brussel.

Daaruit komt naar voren dat er verschillende vormen zijn. "Je kan FAS ontwikkelen na een hersenaandoening, een beroerte bijvoorbeeld, maar er kan ook een psychiatrische oorzaak zijn. Er worden ook kinderen geboren met FAS. Die hebben vanaf de geboorte moeite om het accent van hun moedertaal of ouders aan te nemen", zegt Keulen.

De aandoening komt volgens haar weinig voor. "Voor mijn proefschrift heb ik ongeveer 180 publicaties gevonden waarin melding wordt gemaakt van patiënten met FAS. Ze hebben niet allemaal een buitenlands accent. Sommigen spreken met een voor hen bekend of onbekend dialect."

Welk accent of dialect precies, daar zijn luisteraars het vaak niet over eens. "Het hangt er helemaal vanaf welke talen mensen zelf kennen, welk referentiekader ze hebben. Als jij bijvoorbeeld geen Swahili kent, zul je dat er niet in herkennen, maar misschien wel Spaans of Duits."

Nissa klinkt voor haar gevoel een beetje Duits. "Omdat ik soms Duitse woorden gebruik, waarom weet ik niet. Ook verander ik klinkers. Daar kan ik niets aan doen, dat gaat vanzelf."

Ze heeft nog steeds moeite de aandoening te accepteren. "Mijn uitspraak is anders, maar ook mijn stem is veranderd. Ik klink bijvoorbeeld heser. Het blijft raar, want deze stem past helemaal niet bij mij."

Haar vrienden en familie accepteren het, maar van vreemden krijgt ze niet altijd fijne reacties. "Mensen die mij niet kennen, behandelen me alsof ik dingen niet begrijp. Ze gaan raar tegen me praten. Of soms zelfs op dezelfde manier praten. Een soort pestgedrag."

..
lees verder

Extreem druk op wegen door Hemelvaart

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

Het lange weekend rond Hemelvaartsdag leidt tot enorme drukte op de Nederlandse wegen. Volgens de ANWB stond er rond 17.30 uur op alle wegen samen 850 kilometer file. Op een gewone woensdag is het zo'n 300 kilometer.

"Het is heel erg afhankelijk van wanneer Hemelvaart valt", zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB. "Valt het in de meivakantie, dan is iedereen al weg." Wegenwachten van de ANWB zien volgens Broekhuis veel caravans, campers en bootjes. "Tussen Heerenveen en Joure zijn mensen al uitgestapt en in de berm koffie gaan drinken."

Een andere verkeersdienst, de VID, zegt dat het wat betreft de snelwegen de drukste avondspits in tien jaar is. Alleen de spits van 2014 komt in de buurt van die van dit jaar. Nu staat volgens de VID op de snelwegen 468 kilometer file, in 2014 was het 434 kilometer.

Vooral rond Utrecht ging het volgens de ANWB mis, mede door een ongeluk bij knooppunt Oudenrijn en een bermbrand op de A12 bij Lunetten. Ook een ongeluk op de A2 vanuit Utrecht bij Everdingen hielp niet mee.

Rond Den Haag liep het op de A4 vast door een ongeluk op de A13 bij Rotterdam-Airport. Rond Amsterdam is het druk vanwege de festiviteiten rond de Europa League-finale tussen Ajax en Manchester United. Ook rond Amersfoort en rond Eindhoven moeten automobilisten veel geduld hebben.

Wie naar België rijdt heeft helemaal pech. Door het bezoek van de Amerikaanse president Trump aan Brussel loopt het verkeer daar vast. Ook rond Antwerpen is het druk.

..
lees verder

Doekoe verdienen bij KLM: ‘ludieke’ vacature verwijderd na kritiek

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 24 mei, 2017  
"Effe gymen met die koffers en doekoe verdienen." Met deze tekst probeerde vacaturesite Manpower mensen te werven voor een baan als bagagedrager van KLM op Schiphol. De vacature schoot bij verschillende mensen in het verkeerde keelgat. Onder meer activ.....
lees verder

Politie: Amsterdam overvol, kijk finale ergens anders

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

Uit alle hoeken van het land komen Ajaxfans naar Amsterdam om op grote schermen naar de Europa League-finale tegen Manchester United te kijken.

De politie zegt dat de stad overvol is en roept mensen op om niet meer naar Amsterdam te komen. Op het Museumplein is plaats voor 100.000 toeschouwers, maar daar is het vol. Het plein wordt door de politie afgesloten.

Goede sfeer

De politie laat weten dat het rond 17.00 uur al behoorlijk druk was in de stad. Er zijn veel agenten op de been, geüniformeerd en in burger. Hoeveel het er zijn, wil de politie niet zeggen. Ook zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen. De politie zegt dat de sfeer goed is. Er is nog niemand aangehouden.

Het terrein is officieel vanaf 18.00 uur open, maar enkele hekken zijn doorgebroken. Daardoor is het bijna niet meer mogelijk om de stroom supporters in goede banen te leiden.

Ook op andere plekken in de stad kan worden gekeken naar de wedstrijd, die in Stockholm wordt gespeeld.

Volgens de NS is het een stuk drukker dan normaal en is de sfeer in de treinen en op de stations goed. De treinen zijn nog niet overvol. De NS heeft extra mensen en materieel achter de hand om iedereen vanavond na de wedstrijd weer naar huis te brengen. Het advies is wel om niet de laatste trein te nemen, om de druk te spreiden.

In Amsterdam wordt net als in Stockholm vlak voor het begin van de wedstrijd een minuut stilte gehouden om de slachtoffers van de aanslag in Manchester te herdenken.

Als Ajax de finale wint, is de huldiging morgen ook op het Museumplein.

..
lees verder

Freriks dicteert: dit is het trieste verhaal van tv-glorie die slijt

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

Archaïsch is het verwijt.Alleen nog maar ouwelullenjolijt.

Na 26 jaar komt er een einde aan Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Het televisieprogramma houdt er per direct mee op omdat de kijkcijfers te laag zijn.

Presentator Philip Freriks is teleurgesteld dat het programma stopt zonder waardig afscheid. Dat vertelt hij geheel in stijl vanuit zijn woonplaats Parijs tegen Nieuwsuur.

Schrijft u mee?

..
lees verder

Examens voorbij: ‘Ik ben echt toe aan vakantie’

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

Yn de ynlieding boppe de tekst stiet: "De natuer krijt it foar it sizzen". Hokker byldspraak brûkt de skriuwer hjir?

Met die vraag begon het vmbo-examen Fries vanochtend. Vmbo-leerling Jildou de Boer uit Wommels was één van de leerlingen die hem moest beantwoorden. Het examen ging haar goed af. "Maar ja, het is ook mijn moedertaal, hè?", lacht ze.

Hoewel de meeste examenleerlingen al volop in de vakantiesfeer zitten, moesten leerlingen met Fries, Turks, Arabisch, Spaans of Russisch in hun pakket vandaag nog aan de bak. Maar nu ook zij klaar zijn, is de examenperiode officieel voorbij.

Jildou vond het niet erg dat ze vandaag nog in actie moest komen, omdat ze Fries geen vervelend examenvak vindt. Ze twijfelde dan ook niet om Fries in haar vakkenpakket op te nemen. "Bij dit vak kan ik gewoon makkelijk punten scoren."

Taal van mijn hart

In totaal deden dit jaar 110 leerlingen uit Friesland eindexamen in de tweede officiële taal van Friesland. In 2011 waren dit er nog 46.

Anna Marije Bloem, docent Fries op het Bogerman in Koudum, is blij dat de interesse voor haar vak ieder jaar toeneemt. "Fries is een prachtige taal, het is de taal van mijn hart en ik merk ook die van mijn leerlingen."

Geen lessen gevolgd

Fatima Bakhaeva sloot haar examenperiode vandaag af met Russisch. Ze vond het examen een makkie en gokt op een 9. Geen tien, want er zal vast wel een slordigheidsfoutje in zitten, zegt de havoleerling van het Christelijk Lyceum Apeldoorn.

Russisch is Fatima's tweede taal, want ze komt uit de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië en woont nu zo'n tien jaar in Nederland. Fatima heeft voor dit examenvak geen lessen gevolgd. "Je kon wel lessen volgen via Skype, maar dat vond ik niet nodig. De toetsen werden gewoon naar school gestuurd en voor vandaag heb ik goed geoefend met mijn moeder."

Hoewel Fatima weinig moeite had met de meeste examens, is ze blij dat het nu voorbij is. "Ik ben echt toe aan vakantie. Ik heb niks gepland, ik ga bijkomen en uitrusten. En een maandje ramadan houden, dat begint vrijdag."

Veel examenkandidaten gaan na de examens op vakantie om alle stress achter zich te laten. Zo ook gymnasiumleerling Charlotte van Leeuwen. Zij had maandag haar laatste examen en vertrekt over een paar dagen met vriendinnen naar het Portugese Albufeira.

"Toen ik mijn laatste examenantwoorden inleverde, wist ik dat ik er echt niks meer aan kon veranderen. Om ervoor te zorgen dat ik daar niet te veel aan denk, ga ik lekker op vakantie."

Na de zomer hoopt Charlotte te beginnen met de opleiding Technische Geneeskunde. "Dat was een zware selectieprocedure. Ik ben toegelaten, dus ik voel een grote druk om te slagen. Ik hoop uiteraard op een goede uitslag."

Op 14 juni worden de definitieve normeringen voor de vmbo-, havo- en vwo-examens bekendgemaakt. De meeste scholen maken de uitslag nog dezelfde dag bekend. Tot die tijd is het afwachten en duimen.

..
lees verder

Man bevredigt zichzelf vlak na vrijlating en moet cel weer in

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 24 mei, 2017  
In het Limburgse Reuver heeft een veroordeelde man slechts kort van zijn vrijheid kunnen genieten. Hij werd rond het middaguur vrijgelaten uit de gevangenis, maar werd vlak daarna weer opgepakt nadat hij zichzelf aan het bevredigen was in het openbaar......
lees verder

Posbankmoord: ‘In één klap was ik mijn man kwijt en was ik weduwe’

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

"Ik heb geen afscheid van mijn man kunnen nemen, hij was te zwaar verminkt." De vrouw van de vermoorde Alex Wiegmink staat geëmotioneerd in de rechtbank als ze vertelt over het verlies van haar man, veertien jaar geleden.

Vandaag werd 13 jaar geëist tegen de verdachten Frank S. en Souris R. Gisteren werd al bekend dat de twee niet worden vervolgd voor het laten verdwijnen van het lichaam van Alex Wiegmink. Die zaak is verjaard.

"De kinderen missen een vader. Hun vader", gaat ze verder. "De buurman leerde ze banden plakken." De drie zoons hadden geen onbezorgde jeugd meer. Ze kregen professionele hulp.

"De laatste keer dat ik mijn vader zag, was toen hij langsreed, toeterde en zwaaide toen ik op vrienden stond te wachten", neemt zoon Sander het woord over van zijn moeder. De dagen nadat het lichaam van zijn vader werd gevonden, leefde hij in een roes. "Ik nam de zorg voor mijn twee broertjes op me en hield me sterk voor ze." Hij heeft nog steeds moeite om angst en verdriet te tonen, zegt hij.

Hij mist zijn vader. "Bij diploma-uitreikingen, toen ik mijn eerste huis kocht. Bij het klussen in huis. Ik weet nu dat ik geen topschilder ben." Hij noemt zijn vader lief. "En zorgzaam, hij had soms een kort lontje, maar bakte de beste pannenkoeken en was bovenal mijn vader."

Zijn broertje Freek kan zich de dag van de verdwijning ook goed herinneren. Hij was 11. "Ik hoorde de volgende ochtend dat mijn vader was overleden. Op dat moment stortte mijn wereld in." Hij besloot om wel gewoon naar school te gaan, want hij wilde niet thuis zijn met allemaal vreemde mensen over de vloer.

Freek kreeg veel hulp, maar dat hielp hem niet. "Hoe goed de hulp ook bedoeld was, niemand weet hoe het is om je vader zo te verliezen. Ik zocht mijn toevlucht in eten, en werd nogal een dik jongetje." Ook werd hij een moeilijke puber. "Daar heb ik spijt van."

Jos, de jongste van de broers, was 8 toen zijn vader werd vermoord. "Ik heb mijn hele jeugd moeten ervaren hoe het niet hoorde. Papa weg: dat hoort niet." Hij vertelt dat hij altijd de vraag moest beantwoorden waarom het in zijn gezin niet 'zoals het hoorde' was. "Op de basisschool werd ik gepest. Ik miste een vader die me kon leren om voor mezelf op te komen."

Ook de broers van Alex waren aanwezig in de rechtszaal. Broer Leo vertelt dat hij na de dood van Alex veel bij zijn gezin over de vloer kwam. "Wat een angst hadden ze daar. Dat hebben jullie op je geweten. Iemand vermoorden om een auto. Dan kun je alleen maar gewetenloos zijn."

Een van de verdachten, Frank S, reageert op de verklaringen. "Het is hartverscheurend wat ik hoor. Wat kan ik zeggen? Het spijt me. Maar daar komt Alex niet mee terug."

..
lees verder

Bedrag verdachte transacties verdubbeld naar 4,6 miljard

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 24 mei, 2017  
De Financial Intelligence Unit Nederland (FIU) heeft in 2016 in totaal 4,6 miljard euro aan verdachte transacties ontdekt. Het gaat om geldstromen die in verband worden gebracht met onder meer terrorisme, fraude en witwassen. Dat bedrag is een stuk hog.....
lees verder

Het wordt super lekker weer!

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

Het is maar goed dat de meeste kinderen de komende dagen vrij zijn, want het wordt super lekker weer. Op sommige plekken wel dertig graden! Maar deskundigen waarschuwen ook voor een hoge zonkracht.

Schaduw

De zonkracht geeft aan hoe snel je verbrandt. De verwachting voor de komende dagen is zonkracht zeven. Dat betekent dat je na 10 tot 15 minuten in de zon beter weer een plekje in de schaduw kan opzoeken. En voordat je de zon ingaat natuurlijk goed insmeren met zonebrandcrème.

..
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën