Binnenland

Dutchbat-veteranen dienen schadeclaim in voor trauma’s Srebrenica

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 27 juni, 2017  

Een groep Dutchbat-veteranen wil een schadevergoeding van de Nederlandse staat voor de trauma's die zij hebben overgehouden aan de vredesmissie in de Bosnische enclave Srebrenica. Ruim tweehonderd oud-militairen eisen 22.000 euro per persoon.

Het bedrag is gebaseerd op zo'n 1000 euro per jaar sinds de missie in Srebrenica, inmiddels 22 jaar geleden. De veteranen hebben door hun ervaringen in de Bosnische enclave schade opgelopen op allerlei vlakken, zei advocaat Michael Ruperti in de talkshow Jinek. "De maat is vol."

De Dutchbatters stellen Defensie aansprakelijk. Onder hen zijn een aantal oud-leidinggevenden en officieren die nog steeds in het leger dienen. Ze willen dat de Staat de schade die zij hebben geleden erkent en hen nationaal eerherstel geeft. Opgeteld dienen zij een schadeclaim in van ruim 4,5 miljoen euro.

Defensie compenseert momenteel alleen Dutchbatters die kunnen aantonen dat zij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben overgehouden aan de missie in Srebrenica. "Maar dit gaat om zoveel meer dan alleen PTSS", zei Ruperti.

Voor schade die niet aantoonbaar het gevolg is van PTSS, bijvoorbeeld schade op sociaal vlak, is geen compensatieregeling. De advocaat zei dat zijn cliënten daarover in gesprek wilden met Defensie, maar dat het ministerie de "deur op slot heeft gehouden".

'Onmogelijke missie'

De veteranen die Defensie aansprakelijk stellen voor de trauma's die zij opliepen, hebben zich ook aangemeld bij de claim die vorig jaar juni werd ingediend. Toen eisten veteranen een compensatie omdat zij op een "bij voorbaat onmogelijke missie" zijn gestuurd.

Toen de klagers deze claim indienden, zeiden hun advocaten dat de Dutchbatters onherstelbare emotionele en economische schade hebben geleden. Ze zijn ruim twintig jaar verantwoordelijk gehouden voor het mislukken van de missie.

De ruim tweehonderd veteranen die nu een schadevergoeding eisen, vormen ongeveer een derde van de totale groep Dutchbatters. Volgens Ruperti hebben zij nooit erkenning gekregen voor de schade die zij hebben geleden. "En ook het ontvangen van excuses leeft heel erg bij deze groep."

..
lees verder

‘Morgen minder files door lerarenstaking’

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 26 juni, 2017  
De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht morgenochtend minder files vanwege de aangekondigde lerarenstaking. Veel basisscholen beginnen morgenochtend namelijk een uur later, waardoor ouders van schoolgaande kinderen later de weg op gaan. "Daardoor sp.....
lees verder

Vluchtauto van de weg gedrukt na achtervolging op A73

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 26 juni, 2017  
De A73 bij Nijmegen is dicht omdat agenten tijdens een achtervolging een auto van de weg hebben gedrukt, meldt Omroep Gelderland. Volgens de politie kreeg een automobilist bij Cuijk een stopteken, maar negeerde de man dat. Tijdens een dollemansrit reed.....
lees verder

College Rotterdam verliest meerderheid door overstap raadslid

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 26 juni, 2017  

De coalitie van Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 heeft geen steun meer van de meerderheid van de gemeenteraadsleden. Dat komt door de onverwachte overstap van het raadslid Mo Anfal van Leefbaar naar de partij NIDA. Fractievoorzitter Nourdine el Ouali heeft de overstap bekend gemaakt via NRC en persbureau ANP. Leefbaar Rotterdam heeft veertien zetels in de raad. NIDA heeft er twee.

Anfal zegt dat hij zich veel meer aangetrokken voelt tot NIDA, een partij die is geïnspireerd op de islam. Volgens Anfal zoekt NIDA verbinding en is dat wat Rotterdam nodig heeft.

Grotere kloof

In 2014 sloot de Rotterdamse ondernemer zich aan bij Leefbaar, omdat de partij hem had geholpen bij een conflict met de gemeente. Al snel voelde hij zich er niet meer thuis. "Ze zeggen dat afkomst er niet toe doet. Maar ze verdelen de stad. Ze zijn negatief bezig en ze vergroten de kloof tussen rijk en arm", zegt Anfal.

Hij klopte maanden geleden al aan bij NIDA-voorman Nourdin el Ouali. "We hebben besloten hem op te vangen. Leefbaar Rotterdam verdeelt en polariseert in de stad", zegt El Ouali. "Daarom moeten ze niet raar opkijken dat dat nu ook in de eigen fractie is gebeurd."

El Ouali realiseert zich dat de coalitie nu de meerderheid in de gemeenteraad kwijt is. Hij vindt dat de oppositie moet zorgen dat de koers van dit college wordt verlegd.

Zware week

Het zou hoe dan ook een lastige week worden voor de coalitie. Donderdag debatteert de gemeenteraad over de Waterfrontaffaire. De gemeente is voor 8 miljoen euro opgelicht door de huurders van dat poppodium, dat eigendom is van Rotterdam.

De miljoenen waren bestemd voor onderhoud dat nooit werd uitgevoerd. Een speciale commissie heeft de affaire onderzocht en concludeerde dat zowel ambtenaren als wethouders steken lieten vallen. Bronnen rond het stadhuis gaan ervan uit dat in ieder geval de positie van Leefbaar-wethouder Ronald Schneider onhoudbaar is.

..
lees verder

19-jarige jongen overlijdt tijdens dancefestival Biddinghuizen

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 26 juni, 2017  
Een 19-jarige jongen uit Duitsland is dit weekend overleden tijdens het dancefestival Defqon 1. in Biddinghuizen. Er zijn geen aanwijzingen dat er sprake is van een misdrijf, maar de politie doet onderzoek omdat de doodsoorzaak onduidelijk is. De jonge.....
lees verder

Van bankier naar leraar: omscholingscursus docenten in het hele land

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 26 juni, 2017  

Natuurkundigen, scheikundigen, mensen uit het bankwezen: ze staan allemaal opeens voor de klas door een Amsterdamse crash course om nieuwe leraren te trekken. Vandaag maakte staatssecretaris Dekker in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat de speciale, snelle, omscholingsscursus ook landelijk wordt aangeboden.

Met de cursus, bedacht door Vivienne Spruit van het Schoolbureau, kunnen mensen uit een heel ander beroep intensief meekijken in het voortgezet onderwijs, om daarna een verkorte opleiding te krijgen. Deze week start er ook een cursus voor mensen die op de basisschool voor de klas willen staan.

Op deze manier wil de politiek snel extra mensen werven voor het onderwijs. Dat is nodig, omdat het lerarentekort oploopt. Nu al zijn er honderden vacatures en dat kan oplopen tot ruim 9300 openstaande banen in 2025.

Maarten Meijer en Bjorn Konig staan beiden na de speciale cursus in Amsterdam voor de klas. De een was sociaal wetenschapper, de ander business-controler. In de cursus werden ze op een school ondergedompeld in het onderwijs, gaven een gastles, en besloten daarna om definitief hun carrière om te gooien. Ze volgden een verkorte opleiding om hun lesbevoegdheid te halen.

Meijer liep stage op een school waar hij daarna ook meteen werk kreeg. Hij staat voor een vmbo klas, en gaat nu naar een andere school om les te geven aan vwo-leerlingen. "Ik wilde iets gaan doen waarmee ik iets kon betekenen voor deze kinderen", verklaart hij. "En ik vind het fantastisch."

Overuren

Hij verdient minder dan in het bedrijfsleven, dat wel. "Maar dat heb ik ervoor over." In het begin maakte hij veel overuren, bijvoorbeeld voor het voorbereiden van lessen. "Daar word je handiger in. De werkdruk valt me nu echt wel mee."

..
lees verder

Spoorloos-journalisten terug in Nederland

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 26 juni, 2017  
Spoorloos-presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender zijn terug in Nederland. Ze kwamen aan het einde van de middag aan. Volgens KRO-NCRV zijn ze inmiddels thuis bij hun familie. Aan hun terugkomst is geen ruchtbaarheid gegeven. De tv-ma.....
lees verder

De flappentap is jarig, een halve eeuw geld uit de muur

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 26 juni, 2017  

Tegenwoordig wordt steeds vaker gevraagd om met je pinpas af te rekenen, toch is de geldautomaat ook nog niet uit het straatbeeld weg te denken. Morgen is het 50 jaar geleden dat in Groot-Brittannië de allereerste werd geplaatst.

Het idee ontstond bij de Schotse uitvinder John Shepherd-Barron. Hij was geïnspireerd door automaten met chocoladerepen en zag daarin mogelijkheden om met geld aan de slag te gaan. En met succes: de Automated Teller Machine (ATM) bleek een gat in de financiële markt.

De primeur was op 27 juni 1967 voor de bank Barclays in Enfield, ten noorden van Londen. Het veranderde de relatie met banken definitief. Klanten hoefden niet langer meer binnen te lopen om geld aan het loket te halen en konden dus ook buiten de openingsuren van de bank terecht.

"Kort hierna zag je dat er allerlei spelers in de wereld zich gingen oriënteren", zegt betalingsverkeersdeskundige Simon Lelieveldt van Financieel Erfgoed. "Er werd geëxperimenteerd met varianten."

Zo werd de cash dispenser bedacht. "Daarbij moest je een ponskaart met pincode invoeren die dan door het apparaat werd geregistreerd. En je had de geldautomaat die was gelinkt aan je rekening. Die kon dus meteen een controle uitvoeren op je saldo."

Gemeentegiro Amsterdam was in 1976 de eerste in Nederland die de eerste volwaardige automaten voor klanten installeerde. In de jaren daarvoor waren er al verschillende proeven gedaan in onder meer Alphen aan den Rijn, Amsterdam en de regio Twente.

De allereerste automaat in Nederland kwam in de Van Swindenstraat in Amsterdam-Oost. "Die apparaten stonden via een computer in verbinding met je rekeninggegevens", vertelt Lelieveldt. "Je kon je saldo checken, geld opnemen en geld storten. En dat gebeurde met de allereerste pas met pincode: de geldkaart." Dat was een zilverkleurige kaart met blauwe letters en een magneetstrip.

Interessant, dachten een paar directeuren bij de Rabobank in de jaren 80. "Zij waren de eerste die op grote schaal apparaten neerzetten. Het waren directeuren die stoer wilden doen, ze wilden gewoon meedoen. En de Rabobank was daarna lange tijd degene die voorop liep in Nederland."

Drie keer pinnen

Het betekende een ommezwaai binnen de bankenwereld. "Maar je had wel twee kampen", legt Lelieveldt uit. "Giro wilde dat elke automaat altijd verbonden was met het hoofdkantoor. De andere banken legden een netwerk tussen de geldautomaten zelf aan. Maar die hadden dus geen constante verbinding met het hoofdkantoor."

En dat zorgde voor discussies. "Want als je 500 euro op je rekening had staan en je ging naar drie verschillende automaten, dan kon je drie keer 500 euro opnemen." De banken waren wakkergeschud. Ze zorgden voor rechtstreekse verbindingen naar de hoofdkantoren en er werden volgens Lelieveldt "als een dolle" geldautomaten geplaatst.

Tussen 1985 en 1990 waren de verschillen voor iedereen duidelijk zichtbaar. Geen lange rijen meer in de bankhal, mensen gingen hun geld uit de automaat halen. Lelieveldt: "Dat was het service-effect. Niet meer in de rij hoeven staan."

Rond 1998 werden de automaten van de Postbank (de opvolger van de Giro) aan die van de andere banken geknoopt. Iedereen kon daardoor waar dan ook geld opnemen. En nu, in 2017, hebben ABN Amro, Rabobank en ING besloten om de automaten neutraal te maken. "Ze worden wit. De geldautomaten moeten van iedereen worden en niet meer van losse banken."

Sinds 2008 zijn er al flink wat geldautomaten in Nederland verdwenen. Sommige partijen zien het liefst helemaal geen contant geld meer, schrijft Checkout.nl, adviseur op de zakelijke markt. "Winkeliers omdat het afstorten duur is, politie en justitie omdat de criminaliteit daarmee een grote slag wordt toegebracht en centrale banken omdat het aanhouden van cash hun rentebeleid kan ondermijnen."

Maar ondanks de terugloop van het aantal geldautomaten, zal contant geld nooit helemaal moeten verdwijnen, zegt betalingsverkeersdeskundige Lelieveldt. "Zelf vind ik dat je de maatschappelijke waarde van cash niet moet onderschatten. Neem bijvoorbeeld zakgeld. Fysiek geld is namelijk heel relevant om omgaan met geld te bepalen. Als alles virtueel wordt, raak je het gevoel van geld beethouden kwijt."

..
lees verder

Mogelijk glas in slaatjes AH en Jumbo

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 26 juni, 2017  

Verschillende aardappel-zalmslaatjes die onder meer bij Albert Heijn en Jumbo worden verkocht, moeten terug. Er zit mogelijk glas in, waarschuwt producent Westland Salades.

De producten waar het om gaat worden bij zowel AH als Jumbo verkocht onder de naam 'ambachtelijk zalmslaatje'. Ook de zalmslaatjes, zalmsalade en zalmschotel van Westland worden teruggeroepen. Het gaat om slaatjes met verschillende houdbaarheidsdata, variërend van 29 juni tot 5 juli.

Wie de salades heeft gekocht, kan de inhoud beter weggooien en de lege verpakking retour sturen. Het aankoopbedrag wordt dan naar de koper teruggestort.

..
lees verder

SFB spreekt: 77 dagen in een Surinaamse cel

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 26 juni, 2017  

Er is de laatste tijd veel over ze geschreven, maar nu praten de rappers van Strictly Family Business voor het eerst zelf over de tijd dat ze vastzaten in Suriname. In een interview bij Fernando van radiozender FunX vertellen ze openlijk over hun ervaringen tijdens de 77 dagen in de gevangenis.

De rappers Frenna, Priceless en KM hebben het niet makkelijk gehad, zeggen ze. Ze werden vastgezet in Santo Boma, een van de slechtste gevangenissen van Suriname. Ze hebben naar eigen zeggen geleerd van hun fouten. Hun ervaring in de gevangenis heeft de basis gelegd voor het nieuwe album 77 nachten.

De rappers kozen ervoor om bij Fernando hun verhaal te doen omdat "het bij hem vertrouwd voelt en we niet met mensen praten die pas met ons praten als we in een negatief daglicht staan. We wilden de tijd nemen om ons verhaal in één keer goed te doen."

Opgepakt

Na hun show op het Torarica Urban Festival wilden rechercheurs met de rappers spreken. Eerst dachten ze dat het een grap was. "Maar nadat we onze spullen naar een andere kamer moesten verplaatsen had ik wel door dat 't echt was", zegt Jandro. Ze werden door de rechercheurs uit het hotel meegenomen naar het bureau.

Pas toen ze in de cel zaten, snapten ze hoe serieus het was. "Je weet dat ze niet binnen een avond klaar zijn", vertelt KM. "Binnen een half uur moest ik van een jongen in een man veranderen, want het is daarbinnen geen grap."

"Die avond moesten we bij de hoofdcommandant verschijnen", zegt Priceless. "Ze controleerden eerst m'n gegevens en daarna was het gelijk: waarom heb je seks met dat meisje gehad? Ik zei: ik heb geen seks met dat meisje gehad." De politie geloofde het niet en ze werden zeven dagen vastgehouden. Priceless: "Ik heb nog geen tien seconden met ze gepraat."

"Er was geen stroom en dus ook geen licht. In de avond dat we aankwamen was het al donker", vertelt Priceless. "Ik liep met de commandant mee naar een cel en die schreeuwde in het Surinaams: ik heb een verkrachter hier, wie wil 'm hebben? Gelijk zag je alle ogen kijken. En je weet, verkrachters hebben in Suriname geen makkelijke tijd in de gevangenis."

"Ik werd naar een cel gebracht waar een brede man mij vertelde naar binnen te komen. Ik zou mezelf niet zomaar overgeven. Uiteindelijk viel het gelukkig mee. Hij sliep in een hangmat en ik op de grond. Er liepen wel gewoon ratten over mij heen. Ik heb geen oog dichtgedaan."

Dat is geen uitzondering, zegt onze correspondent in Suriname Harmen Boerboom. "Het is in de gevangenis Santa Boma heel normaal dat je met meerdere mensen in een cel zit. In Nederland heb je een tafel, stoelen en een tv. Dat hoef je hier niet te verwachten."

"Tot een aantal jaar geleden hadden ze nog een gat in de vloer in plaats van een toilet. Het zijn omstandigheden waar je niet in terecht wil komen."

Na 77 dagen kwamen ze vrij en dat voelde heel raar, vertelt Priceless. "Je bent ineens vrij, alsof er niks van wat je daar hebt meegemaakt gebeurd is."

Toen Frenna vrijkwam was hij kwaad, maar het gaf hem ook meer motivatie. "Ik ga ervoor zorgen dat niemand meer om ons heen kan. De media waren een soort circus geworden. Maar als je gewoon naar de feiten kijkt weet je dat het allemaal complete onzin is, mensen zaten gewoon een beetje te hypen."

Het gewraakte seksfilmpje komt ook nog ter sprake. "Ik was in een 18+ bar en het meisje kwam uit zichzelf naar ons toe om een praatje te maken", vertelt KM. "Ze vroeg hoe oud ik was en ik zei 17 en schaamde mij daar een beetje voor."

"Voor de rest heb ik me laten overrompelen door de vibes en gezelligheid en van het een kwam het ander. Je denk er niet bij na dat zij misschien ook minderjarig is. Maar dat was ik ook, wat voor strafbaars kan je dan doen als tiener?"

Geleerd

De vier zeggen geleerd te hebben van hun ervaringen. Ze zijn de normale dingen meer gaan waarderen; de studio, hun werk maar ook de kleine dingen 'zoals je nichtje ophalen', vertelt Frenna.

Nu ze met dit interview alles besproken hebben is voor SFB de zaak afgedaan. "We geven dit interview voor de fans die willen weten hoe het precies gelopen is", zegt Priceless. "Ik wens het meisje gewoon succes en hoop dat ze hier geen last meer van heeft. Wij zijn er klaar mee." De focus gaat nu op hun nieuwe album: 77 nachten.

..
lees verder

‘Asielzoekers moeten eerlijk worden verdeeld over Europese landen’

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 26 juni, 2017  

Een ruime meerderheid van de Europeanen vindt dat asielzoekers eerlijk moeten worden verdeeld over de Europese landen, ook als dat betekent dat er meer vluchtelingen naar het eigen land komen.

Uit onderzoek van de London School of Economics onder 18.000 inwoners van vijftien Europese landen blijkt dat een meerderheid open staat voor een proportionele herverdeling van asielzoekers.

Migratie-deskundige Leo Lucassen van de Universiteit Leiden is niet verrast over de uitkomsten van het onderzoek. "In de media zie je vaak tegenstanders, maar er is een ruime zwijgende meerderheid die best wel iets voor vluchtelingen wil doen. Dat zie je in dit onderzoek terug."

Asielzoekers moeten nu hun aanvraag indienen in het land waar ze Europa binnenkomen. Er is steeds meer kritiek op dit beleid, omdat veel grenslanden het aantal vluchtelingen niet aankunnen.

"Heel veel mensen hebben al geconstateerd dat dit principe niet werkt", zegt Lucassen. "Zeker niet in een EU die samen moet werken. Nu zitten veel vluchtelingen opgehoopt in landen als Italië en Griekenland."

Sterkste schouders

72 procent van de respondenten is voorstander van proportionele herverdeling van asielzoekers. De onderzoekers hebben daarna uitgelegd dat dit betekent dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen, dus dat de rijkere, veelal West-Europese landen meer asielzoekers moeten opnemen dan de armere.

Ook wanneer dit kan betekenen dat het land waar de respondent vandaan komt, mogelijk meer asielzoekers moet huisvesten, is nog steeds 56 procent voorstander van deze vorm van verdeling. "Dit onderzoek laat dus zien dat er veel meer steun onder de bevolking van de EU-lidstaten is dan veel politici weten", zegt Lucassen.

Toch denkt hij dat er niet snel iets zal veranderen. "Maar op den duur moeten ze in de EU gaan inzien dat we niet op deze voet door kunnen gaan. Hoe snel dat gaat weet niemand."

..
lees verder

Rechtbank wil jihadisten die nog IS-gebied zijn, niet berechten

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 26 juni, 2017  

De rechtbank in Rotterdam zet een streep door een plan van het Openbaar Ministerie om jihadisten die nog in Syrië en Irak zijn in Nederland al te vervolgen. De rechtbank wijst erop dat verdachten het recht hebben om bij hun eigen rechtszaak te zijn.

De Rotterdamse rechtbank heeft de strafzaken tegen tien mannen die in het strijdgebied in Syrië of Irak zijn aangehouden voor nader onderzoek. Op 30 januari volgend jaar wordt opnieuw bekeken of de mannen te berechten zijn.

Het OM wilde niet wachten met vervolging van terreurverdachten totdat ze terugkeerden naar Nederland. Daarvoor zijn deze jihadisten te gevaarlijk, vindt het OM. Het heeft onder meer via sociale media geprobeerd de verdachten op de hoogte te stellen van hun vervolging.

Verdachte mogelijk dood

De rechtbank vindt het recht op aanwezig zijn bij je eigen strafzaak van groot belang. "Dit is een van de meest fundamentele rechten van een verdachte op een eerlijk proces", staat in een verklaring van de rechtbank.

De Rotterdamse rechtbank wijst erop dat in de zaak van één verdachte niet eens duidelijk is of hij nog leeft. Er zijn volgens de rechtbank zelfs aanwijzingen dat hij dood is. De rechtbank wil dat dat eerst wordt vastgesteld, voordat een rechtszaak kan beginnen.

..
lees verder

Groep 8 neemt afscheid van leeg schoolgebouw

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 26 juni, 2017  
De achtstegroepers van basisschool Oranje Nassau in Rotterdam hebben een bijzonder jaar gehad. Ze zitten met maar acht kinderen in de klas, in een leeg schoolgebouw. Sluiten De school gaat volgend schooljaar dicht. Alle andere groepen zijn al weg, maar.....
lees verder

Wat zijn meteorieten eigenlijk en hoe gevaarlijk zijn ze?

Door: NOS.nl binnenlands nieuws   / 26 juni, 2017  

De kans dat je weleens een meteoriet naar beneden hebt zien vallen, is klein. Heel klein. In de afgelopen tweehonderd jaar zijn er slechts zes meteorieten gevonden in Nederland. In januari van dit jaar was het weer raak, want de steen die toen door het dak van een schuurtje in een dorpje ten noordoosten van Amsterdam schoot, blijkt een meteoriet te zijn.

Toch zou je er in theorie vaker eentje tegen kunnen komen. Naar schatting valt er gemiddeld eens in de drie à vier jaar een meteoriet in Nederland naar beneden. Dus mocht je op zoek willen: waar moet je dan op letten?

Een meteoriet is een soort puin uit de ruimte en ooit onderdeel van een meteoroïde. Dat is een stuk steen of ijs dat door de ruimte zweeft, soms zelfs een stofdeeltje. Het kan van een komeet zijn afgebroken of gewoon een overblijfsel zijn van het ontstaan van het zonnestelsel.

Tussen Mars en Jupiter

"De afkomst van een meteoriet kan verschillend zijn", vertelt Leo Kriegsman, geoloog bij Naturalis. Hij was er in Broek in Waterland als een van de eersten bij. "De meeste meteorieten komen uit de buurt van Mars en Jupiter. Maar je hebt ook meteorieten die van de maan afkomstig zijn. Waar een meteoriet vandaan komt, wordt na afloop onderzocht aan de hand van de samenstelling." Ook deze komt uit het gebied tussen Mars en Jupiter.

Niet elke meteoriet bereikt de aarde. Een meteoriet komt met tien tot zeventig kilometer per seconde de dampkring binnen. Vervolgens wordt het materiaal sterk afgeremd en zeer heet. Bij het ingaan van de dampkring, mag de meteoride niet sneller gaan dan 27 kilometer per seconde, anders verbrandt hij.

Maar dat is dus zeldzaam. Dagelijks bereikt drie miljoen kilogram meteoriet de atmosfeer, maar de meeste meteorieten verbranden in de dampkring of komen als stof en zandkorrels naar beneden.

Gemiddeld komt er elke dag wel ergens op aarde een meteoriet neer, maar in verreweg de meeste gevallen komen die ruimtestenen terecht in de oceaan, of in een onbewoond gebied zoals een woestijn, een steppe, een jungle of een ijsvlakte.

Zoektocht

Er worden veel vaker meteoren of vuurbollen waargenomen. Aan de hand daarvan kan bepaald worden waar zo'n meteoriet ongeveer terecht komt. Een aantal jaren geleden waren er ook aanwijzingen dat in het Gelderse Hoenderloo en het Friese Oudemirdum meteorieten gevallen zouden zijn.

"Met een crew ga je daar dan heen, in de hoop dat je iets vindt. Helaas hebben beide zoektochten destijds niets opgeleverd", vertelt Kriegsman.

Gevaarlijk zijn meteorieten volgens Kriegsman absoluut niet. "De kans dat je er eentje op je hoofd krijgt, is echt veel kleiner dan dat je de bankgiroloterij wint. En het voordeel is dat Nederland steeds meer is volgebouwd. In 1990 is er eentje door het dak gegaan, nu weer. Het lijkt dat dat de manier is om zo'n steen te vinden."

Naturalis heeft de steen die in januari is gevonden tijdelijk in bruikleen. "Zo kunnen we onderzoek doen naar ons zonnestelsel. De meeste meteorieten kunnen ons namelijk iets nieuws vertellen over ons zonnestelsel."

De zesde meteoriet die Nederland nu officieel kent, is zo'n halve kilo. Maar er zijn ook grotere exemplaren bekend. In Namibië ligt een ijzeren meteoriet van 20.000 kilo. Dat is veruit de grootste en zwaarste meteoriet die ooit op aarde is neergevallen.

..
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën