Buitenland

Vicepresident Ecuador veroordeeld tot 6 jaar cel vanwege corruptie

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 14 december, 2017  

De vicepresident van Ecuador is veroordeeld tot zes jaar cel vanwege corruptie. Jorge Glas heeft smeergeld aangenomen van het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht.

Glas kreeg zo'n 11,4 miljoen euro van Odebrecht. In ruil daarvoor gunde hij overheidsopdrachten aan het bouwbedrijf. De 48-jarige vicepremier had in augustus zijn taken al neergelegd onder druk van president Moreno.

666 miljoen euro

Odebrecht, dat in heel Latijns-Amerika grote bouwprojecten uitvoert, is verwikkeld in een aantal omvangrijke fraudezaken in onder meer Brazilië, Peru en Ecuador. Het bedrijf heeft al toegegeven dat het zo'n 666 miljoen euro aan steekpenningen heeft betaald in twaalf landen in Latijns-Amerika.

Een voormalige topman verklaarde vorige maand dat de Venezolaanse president Maduro 30 miljoen euro aan smeergeld heeft gekregen. Ook in het grote corruptieschandaal dat Brazilië al jaren in zijn greep houdt, speelt Odebrecht een rol, naast staatsoliebedrijf Petrobras.

..
lees verder

Chirurg brandt zijn initialen in lever patiënt

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 13 december, 2017  

Een Britse chirurg heeft bekend dat hij bij twee patiënten tijdens de operatie zijn initialen in hun lever heeft gebrand. Tegen de 53-jarige Simon Bramhall zijn twee aanklachten wegens mishandeling ingediend. De aanklager noemde de zaak uniek in de geschiedenis van de rechtspraak.

De chirurg gebruikte een apparaat waarmee bloedvaten kunnen worden dichtgeschroeid, een coagulator. Een andere arts zag dat hij SB op de lever van een patiënt zette en trok aan de bel.

De man is ontslagen uit het Queen Elizabeth-ziekenhuis in Birmingham waar hij orgaantransplantaties uitvoerde. Hij beweert dat hij niet meer slachtoffers heeft gemaakt. Experts zeggen dat de brandmerken op den duur genezen en dat er geen blijvende schade voor de patiënt is. De rechter doet op 12 januari uitspraak.

..
lees verder

Robotbewaker K9 besmeurd en omgegooid na verjagen daklozen San Francisco

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 13 december, 2017  

RoboCop is in Californië al een tijdje geen science fiction meer. Futuristisch ogende bewakingsrobots rijden rond bij sommige winkelcentra en bedrijfsterreinen. In San Francisco is een rel ontstaan over zo'n robot die bewoners van een provisorisch tentenkampje moest wegjagen bij een dierenopvang.

De machine van het bedrijf Knightscope is geen vechtrobot maar beschikt wel over een heel arsenaal aan sensors en camera's. Hij gebruikt lasers om de omgeving af te speuren naar criminele activiteiten. Het apparaat, zeg maar een ei-vormige versie van het Star Wars-robotje R2D2, kan bijvoorbeeld honderden kentekenplaten tegelijk scannen en de politie waarschuwen als hij iets verdachts ziet, zoals een auto-inbraak. Als iemand probeert de robot te vernielen, zet hij zijn enige wapen in: een luide sirene.

Dierenopvangorganisatie SPCA huurde er vorige maand eentje in en doopte hem K9. Volgens de organisatie kon het personeel er soms niet meer veilig rondlopen vanwege daklozen die in de buurt hun tentjes hadden opgezet.

Speciaal voor de opvang werd de robot uitgevoerd met vrolijke honden- en kattenfoto's. Afgezien van een enkele hond die door het lint ging toen het gevaarte op hem afkwam, waren de eerste reacties enthousiast. "In een maand tijd zagen we veel minder graffiti, auto-inbraken en tentjes rond ons parkeerterrein", aldus een woordvoerder van de SPCA-vestiging.

De robot moet van de stoep

De gemeente San Francisco was minder blij met de nieuwe toezichthouder. De robot reed namelijk ook rond op de stoep rond de dierenopvang, op de openbare weg dus. De gemeente heeft de SPCA-vestiging nu verordonneerd dat de robot niet meer op de openbare weg mag rondrijden, op straffe van een boete van 1000 dollar per dag.

Bewoners van een tentenkampje in de buurt hadden eerder al op andere manieren laten weten wat ze van de nieuwe high-tech toezichthouder vonden. Volgens de baas van de dierenopvang wierpen ze een zeil over de robot, gooiden ze hem om, smeerden ze barbecuesaus over zijn sensoren en kreeg hij volgens een twitteraar zelfs uitwerpselen over zich heen.

Op Twitter roeren zich meer mensen die het wel en niet eens zijn met de inzet van een robot tegen daklozen. Sommigen noemen de dierenopvang harteloos en vragen zich af of een organisatie die zich opwerpt voor zwerfdieren geen betere manier kan vinden om om te gaan met daklozen.

Anderen bedanken de robot juist voor het schoonhouden van de straat.

Steve, de suïcidale robot

Het bedrijf Knightscope begon in 2013 met het bouwen van bewakingsrobots. De oprichters zeiden dat ze zo een drama als het bloedbad op basisschool Sandy Hook in 2012 wilden helpen voorkomen. Inmiddels zijn meer fabrikanten bezig met robotbeveiligers. Gisteren presenteerde een luchthaven bij Tokio zijn nieuwste hulpje, dat ook toeristen moet gaan gidsen: de Reborg-X.

De introductie van de K5, het type dat ook bij de SPCA in San Francisco dienst doet, verliep niet geheel vlekkeloos. In juli vorig jaar zag een surveillerende robot in een winkelcentrum in Palo Alto een peuter over het hoofd en reed over zijn voet. In april dit jaar werd een robot afgetuigd door een dronken man op de parkeerplaats van datzelfde winkelcentrum.

En in juli dit jaar kwam een K5 met de koosnaam Steve ellendig aan zijn einde in een vijvertje bij een kantoorgebouw in Washington D.C. Steve was bezig aan zijn normale ronde, maar zag de traptreden naar de vijver niet en stuiterde het water in.

Naast de technische problemen maken veel mensen zich ook zorgen over hun privacy. Anderen zijn bang dat robots steeds meer banen inpikken. San Francisco is ook al bezig het gebruik van bezorgrobots op de trottoirs aan banden te leggen nadat een actiegroep er tegen in opstand was gekomen, om "de straten veilig te houden voor mensen".

..
lees verder

Regering-May verliest stemming over brexit-overeenkomst

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 13 december, 2017  

Het Britse parlement heeft ingestemd met een aanpassing van de brexit-wet waardoor premier May het parlement goedkeuring moet vragen voor een definitieve brexit-overeenkomst met de Europese Unie. Dat is een nederlaag voor premier May.

Het parlement stemde met een nipte meerderheid van vier stemmen in met deze aanpassing van May's routeplan voor de uittreding uit de EU. Een aantal 'rebellen' uit haar eigen Conservatieve Partij stemde mee met de oppositie. De voorstemmers zijn vooral tegenstanders van de brexit. Critici zeggen dat die de brexit proberen te frustreren door May's handen te binden.

Labour-leider Corbyn zei dat dit "een vernederend verlies van autoriteit" is voor May.

Soepele brexit moeilijker

Groot-Brittannië wil in maart 2019 uit de EU stappen. De brexit-wet gaat onder meer over het beëindigen van de geldigheid van Europese wetten voor Britten en het kopiëren van die wetten naar Britse wetten, zodat dezelfde wetten en regels blijven gelden op het moment dat Groot-Brittannië de EU verlaat.

Britse parlementariërs hebben al honderden pogingen gedaan om aanpassingen van de brexit-wet af te dwingen, maar dit is de eerste keer dat dat is gelukt. Volgens de regering maakt deze aanpassing een soepele brexit moeilijker.

..
lees verder

Dakloze vindt 300.000 euro op Parijse luchthaven en is spoorloos

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 13 december, 2017  
Een man die er vorige week op de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs vandoor ging met 300.000 euro is waarschijnlijk een dakloze. De politie heeft hem herkend op bewakingsbeelden als iemand die geregeld op de luchthaven lag te slapen. Vrijdag aan he.....
lees verder

Weer een menselijke voet aangespoeld op Canadese westkust

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 13 december, 2017  

Aan de kust van British Columbia in Canada is weer een mensenvoet aangespoeld. Een man liep langs de kust toen zijn hond een zwarte sportschoen vond met een witgesokte voet erin. Het is in tien jaar tijd de dertiende vondst van een voet in British Columbia.

De autoriteiten proberen nu het dna te bepalen. Vanwege de sterke stroming aan de kust kan de voet een enorme afstand hebben afgelegd, van Alaska in het noorden tot Oregon in het zuiden.

De lugubere vondsten begonnen in 2007 en in de zomer van 2008 waren er al vijf voeten gevonden. De laatste was in februari 2016. Dat was een rechtervoet in een zwart met blauwe sportschoen van het merk New Balance.

Acht van de twaalf eerder gevonden voeten zijn geïdentificeerd als behorend bij zes mensen. Geen van hen stierf door een misdrijf. Het gaat om mensen die verongelukten of zelfmoord pleegden.

..
lees verder

Landen beloven plasticsoep in oceanen tegen te gaan

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 13 december, 2017  

Bijna alle landen ter wereld hebben een resolutie van de Verenigde Naties ondertekend over het tegengaan van de plasticvervuiling in de oceanen. De 193 ondertekenaars hopen dat de resolutie leidt tot een verdrag waarmee actie tegen de plasticsoep juridisch kan worden afgedwongen.

Plastic afval dat in de oceanen belandt, doodt zeedieren en komt uiteindelijk ook weer terug in de voedselketen. Initiatiefnemer voor de bijeenkomst in Nairobi (Kenia) is de Noorse minister van Milieu Vidar Helgesen.

Hij zegt dat er de komende achttien maanden wereldwijd wordt gewerkt aan een verdrag dat landen dwingt actie te ondernemen. De Noorse minister noemt voorbeelden van mosselen met kleine plasticdeeltjes en walvissen die sterven nadat ze plastic hebben gegeten.

Plastic rietjes afschaffen

Op de bijeenkomst in Nairobi hebben 39 landen aangekondigd dat ze zelf maatregelen gaan nemen om te voorkomen dat plastic afval in de zeeën komt. De grootste veroorzaker van plastic afval is China, maar dat land is volgens de VN hard bezig het probleem aan te pakken.

Erik Solheim van de VN-milieuclub UNEP pleit ervoor plastic producten die niet echt nodig zijn af te schaffen. Hij geeft als voorbeeld alle plastic rietjes die aanspoelen op de kust van Bali. Volgens hem kan ook veel verpakkingsmateriaal van ander materiaal worden gemaakt.

Volgens Solheim bevatten de zeeën in 2015 meer plastic dan vis. Elk jaar wordt 8,8 miljoen ton plastic in in de oceanen gegooid. Dat staat gelijk aan een vrachtwagenlading plastic per minuut.

..
lees verder

Ierse parlementscommissie adviseert abortuswet in te trekken

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 13 december, 2017  
Een Ierse parlementscommissie adviseert de abortuswet in te trekken. Dat moet de weg vrijmaken voor nieuwe, meer liberale abortuswetgeving en een referendum daarover. Volgens het Achtste Amendement van de Ierse grondwet is abortus verboden. Alleen als .....
lees verder

Tornado van sneeuw in Polen

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 13 december, 2017  
Een man in Polen heeft een filmpje gemaakt van een tornado met sneeuw. Een tornado is een soort draaikolk van lucht. Maar door het winterweer in Polen draaiden er dus ook sneeuw mee naar boven. Zo'n sneeuw-tornado wordt bijna nooit gefilmd. ..
lees verder

Nederlands geld voor troepenmacht in de Sahellanden

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 13 december, 2017  

Nederland gaat meebetalen aan een nieuwe troepenmacht in het Sahel-gebied, in het noorden van Afrika. Minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft daarvoor 5 miljoen euro toegezegd. Zo'n troepenmacht is in het belang van Nederland, zei hij op een top over de Sahellanden in Parijs. Door in dat gebied terrorisme, internationale criminaliteit en mensensmokkel aan te pakken, moet ook Europa veiliger worden.

De Sahel, een gebied zo groot als Europa, omspant de landen Mali, Mauritanië, Burkina Faso, Niger en Tsjaad. De Franse president Macron had Afrikaanse en Europese leiders uitgenodigd in Parijs om geld in te zamelen voor een troepenmacht die de Sahel militair en politiek stabieler maakt. De vijf Sahellanden zelf hebben geen geld om zo'n troepenmacht te bekostigen. Saudi-Arabië kwam op de top met een opmerkelijk hoge bijdrage van 100 miljoen euro voor de Afrikaanse missie.

NOS-correspondent Frank Renout sprak in Parijs met minister Zijlstra. Die zei tegen hem dat Nederland belang heeft bij de missie omdat ons land aan het eind van de pijplijn van de mensensmokkel zit, terwijl de Sahel het midden van die pijplijn is.

Geen gevolgen voor Nederlandse missie in Mali

Het eerste deel van de troepenmacht is er al, zei Zijlstra. Dat zijn zo'n 500 militairen, maar het moeten er minimaal 5000 worden. Volgens Zijlstra hadden die al eind dit jaar ingezet moeten worden, maar zijn er nog praktische problemen, waardoor ze pas in het voorjaar actief zullen zijn.

Zijlstra zei dat dat de Nederlandse bijdrage geen gevolgen heeft voor de Nederlandse militairen die actief zijn in Mali. Die doen mee aan de missie Minusma, die defensief is, bedoeld om de orde te handhaven. De Sahelmissie is meer offensief; de militairen gaan actief terroristen en criminelen opsporen.

..
lees verder

Was het broodje döner echt in gevaar?

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 13 december, 2017  

Voor de echte kebab-liefhebber was het even schrikken bij het zien van deze krantenkoppen: 'Het einde dreigt voor döner kebab', 'Döner kebab mogelijk met uitsterven bedreigd' en 'Uw broodje döner is in gevaar'.

Maar het bleek mee te vallen. Vandaag stemde het Europese Parlement in het voordeel van het broodje döner. Wat was er precies aan de hand en hoe acuut werd de snack bedreigd?

Verticale vleesspitten

De grote vleesspiezen waar ze in de kebabzaak reepjes van snijden, komen meestal uit een fabriek. Daar rolt de döner bevroren en in folie gewikkeld van de band. En om het vlees compact, sappig en ook lang houdbaar te maken, gebruiken fabrikanten vaak fosfaat.

Fosfaat is een mineraal dat van nature in veel voedsel voorkomt. Het zit bijvoorbeeld in melkproducten, vis en vlees. Volgens het Voedingscentrum krijg je bij een normaal voedingspatroon er eigenlijk nooit te veel van binnen.

In de Europese regels staat dat het toevoegen van fosfaat niet is toegestaan. Al is er voor een klein aantal producten een uitzondering gemaakt. De stemming in het Europees Parlement ging erover of deze uitzondering ook gaat gelden voor bevroren 'verticale vleesspitten'. Lees: döner kebab.

Papieren werkelijkheid

Maar in de praktijk gebruikten de meeste producenten het fosfaat al. De wetgeving was in die zin een papieren werkelijkheid. Uit een rondgang langs een aantal grote dönerproducenten blijkt dat fosfaat vrijwel altijd wordt gebruikt om het vlees goed op het spit te houden. "Het zit in een kleine hoeveelheid in de kruidenmix die wij gebruiken", vertelt een van de fabrikanten.

Yusuf Alici ziet als eigenaar van een goedlopende snackbar dagelijks de broodjes döner over zijn toonbank vliegen. "Er zit een klein beetje fosfaat in mijn döner, maar net zo goed in andere bevroren vleesproducten. Het is flauw dat het alleen over döner gaat, terwijl fosfaat bijvoorbeeld ook in cola zit."

De NVWA zegt dat er in Nederland geen wetgeving is en dat ze niet controleren op het toevoegen van fosfaat. Dat is gek, want die wetgeving is er dus wel, maar ligt op Europees niveau.

Gezondheidsricico's

Fosfaat is de afgelopen tijd in een wat slechter daglicht komen te staan. Dat nierpatiënten er niet te veel van moeten eten was bekend, maar ook voor gezonde mensen zouden grote hoeveelheden fosfaat uiteindelijk kunnen leiden tot hart- en vaatziekten. Dat blijkt in ieder geval uit een onderzoek uit 2012.

Gerjan Navis houdt zich als hoogleraar Nefrologie bezig met nieraandoeningen. "Als je gezond bent, plas je fosfaat weer uit", vertelt hij. "Maar als er ook maar iets met je nierfunctie is, wordt het een probleem. Dan plas je het onvoldoende uit en maken je nieren een stof aan die slecht is voor hart- en bloedvaten."

Maar moeten dönerliefhebbers zich nou zorgen maken? Nee, in principe niet. De Europese voedsel- en warenautoriteit vindt dat er eerst meer onderzoek moet komen om vast te stellen dat gezonde mensen ook gevaar lopen als ze veel fosfaat binnen krijgen. Dat onderzoek komt er ook, maar het duurt nog even voordat de resultaten er zijn.

..
lees verder

Piloot tekent kerstboom in de lucht met vliegtuig

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 13 december, 2017  
In Duitsland heeft een piloot met zijn vliegtuig een route in de vorm van een kerstboom kerstboom gevlogen. Hij deed dat tijdens een testvlucht. Als je de route van het vliegtuig online bekijkt, zie je een kerstboom. De Duitse piloot is niet de eerste .....
lees verder

Familie krijgt elke dag een eekhoorn op bezoek

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 13 december, 2017  
De familie Harrison in de Verenigde Staten krijgt elke dag bezoek van een eekhoorn. Het is niet zomaar een eekhoorn, maar eentje die jaren gelden door de familie werd gered. Aangevallen Acht jaar geleden werd de eekhoorn aangevallen door een uil. De fa.....
lees verder

Berlijn draait Airbnb-verbod terug

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 13 december, 2017  
Sinds mei 2016 was het in Berlijn verboden om hele appartementen met een woonbestemming aan toeristen te verhuren. Maar de deelstaatregering komt daar nu van terug. Huiseigenaren, maar ook huurders van appartementen, mogen straks maximaal 60 dagen per .....
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën