Buitenland

President Nicaragua schrapt hervormingen na dodelijke protesten

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 22 april, 2018  
De omstreden hervorming van het socialezekerheidsstelsel in Nicaragua, die leidde tot massale protesten, wordt geschrapt. Dat heeft president Ortega vanavond gezegd in een toespraak op televisie. Volgens Ortega heeft het bestuur van het socialezekerhei.....
lees verder

Naakte schutter Nashville eerder gearresteerd bij Witte Huis

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 22 april, 2018  

De man die ervan wordt verdacht dat hij in de Amerikaanse staat Tennessee vier mensen heeft doodgeschoten, is vorig jaar gearresteerd bij het Witte Huis. Dat zegt de politie van Nashville. De schutter opende vanochtend naakt het vuur op bezoekers van een wegrestaurant in een voorstad van Nashville. Daarbij vielen vier doden en drie gewonden.

De politie heeft de man waarschijnlijk geïdentificeerd, omdat de auto die hij gebruikte op zijn eigen naam stond. Er is sinds vanochtend een klopjacht gaande op de dader. Tientallen agenten, honden en een helikopter zijn naar hem op zoek. Naar nu blijkt gaat het om dezelfde man die afgelopen jaar bij het Witte Huis in Washington DC staande werd gehouden omdat hij zich op een plek bevond waar het publiek niet mag komen.

Wapenvergunning ingetrokken

Zijn wapenvergunning zou eerder zijn ingetrokken op verzoek van de federale politiedienst FBI. Waarom die dat verzoek heeft gedaan, is niet bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van de politie had de 29-jarige man vier wapens toen hij zijn wapenvergunning kwijtraakte. Die zijn daarna ter bewaring aan zijn vader gegeven, die inmiddels heeft toegegeven dat hij ze heeft teruggegeven aan zijn zoon.

Na de schietpartij heeft de politie een aanvalsgeweer van het type AR-15 en een ander vuurwapen teruggevonden. Vermoedelijk gebruikte de schutter dat wapen. Twee andere wapens die hij in zijn bezit zou hebben zijn nog niet teruggevonden en de politie sluit niet uit dat de voortvluchtige schutter die nog bij zich draagt.

AR-15

De Democraat Jim Cooper, die namens de staat Tennessee lid is van het Huis van Afgevaardigden, heeft na de schietpartij opgeroepen tot strengere wapenwetten. Onder die wetten zouden burgers minder makkelijk aan aanvalswapens als de AR-15 kunnen komen.

Sinds de schietpartij op een middelbare school in Florida in februari is er veel protest tegen particulier bezit van de AR-15, die voor militair gebruik is ontworpen.

..
lees verder

Protesten Nicaragua ‘resultaat van elf jaar onder overheersende regering’

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 22 april, 2018  
In Nicaragua wordt al dagenlang ongekend fel gedemonstreerd tegen de regering. Er zouden tot nu toe zeker 25 doden en honderden gewonden zijn gevallen. Een journalist werd gisteren doodgeschoten terwijl hij verslag deed van de rellen in de stad Bluefie.....
lees verder

Israël ontkent betrokkenheid bij moord op Palestijnse ingenieur

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 22 april, 2018  

Israël ontkent dat zijn inlichtingendienst betrokken is bij de moord op de Palestijnse ingenieur en Hamas-lid Fadi al-Batsh, in Maleisië. Minister van Defensie Lieberman zei tegen een Israëlisch radiostation dat al-Batsh een rakettenexpert was, geen heilige. Maar hij wijst de suggestie dat de Mossad achter de liquidatie zat van de hand.

De 35-jarige al-Batsh woonde sinds acht jaar in Maleisië. Hij was elektrotechnisch ingenieur en gaf les op de universiteit. Hij werd zaterdagochtend vroeg door het hoofd geschoten toen hij naar een moskee liep voor het ochtendgebed. De twee daders gingen er op een motor vandoor.

Gewend

De Palestijnse radicale Hamas-beweging beschuldigt de Mossad van de moord. Lieberman wijst dat van de hand. "Terroristische organisaties geven van elke aanslag Israël de schuld. Wij zijn dat gewend", zei hij tegen een Israëlisch radiostation.

Volgens hem is het aannemelijk dat de moord op al-Batsh het gevolg is van een intern Palestijns conflict. "We zien voortdurend dat facties in terroristische organisaties rekeningen met elkaar vereffenen en ik neem aan dat dit ook nu het geval is."

Europeanen

De Maleisische vicepremier Hamidi zei zaterdag dat de daders vermoedelijk Europeanen zijn, "met banden met een buitenlandse inlichtingendienst". Ook zei hij dat al-Batsch door Israël als een risico kon worden beschouwd.

Alleen al tijdens de oorlog in Gaza, in 2014, vuurde Hamas duizenden raketten op Israël af. De meesten werden onderschept. Tot op de dag van vandaag belanden er geregeld Hamas-projectielen op Israëlisch grondgebied en beantwoordt het Israëlische leger die met eigen aanvallen.

Er zijn nog geen verdachten aangehouden voor de liquidatie van al-Batsh .

..
lees verder

‘Mensenvleeszoekmachine’ jaagt op zwangere vrouw die jongetje tackelde

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 22 april, 2018  
Een Chinese zwangere vrouw heeft zich de woede van miljoenen landgenoten op de hals gehaald. De vrouw liet donderdag een 4-jarig jongetje struikelen in een restaurant. Ze zal er niet op hebben gerekend dat haar actie werd vastgelegd door een bewakingsc.....
lees verder

Oververhitte Antwerpse stratenloop adviseert: niet rennen maar wandelen

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 22 april, 2018  
De organisatie van de Antwerpse stratenloop Ten Miles roept deelnemers op om de race rustig uit te lopen en niet meer in te zetten op een tijdsregistratie bij de wedstrijd. De organisatie legt geen tijden van renners meer vast, omdat de hardlopers mass.....
lees verder

‘Rechtszaak, ontslag of hechtenis voor bijna elke mensenrechtenactivist in Turkije’

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 22 april, 2018  

De dag van haar arrestatie staat Idil Eser nog helder voor de geest. "Het was 5 juli, heel vroeg in de ochtend. Ineens kwamen er agenten binnen. De eerste hield een pistool voor zich uit. Hij zei: stop met wat jullie aan het doen zijn, handen omhoog." Eser, directeur van Amnesty Turkije, werd vorig jaar opgepakt samen met negen andere mensenrechtenactivisten.

Ze waren op het eiland Büyükada in de buurt van Istanbul, waar ze een workshop bijwoonden over digitale veiligheid. Het Turkse Openbaar Ministerie zag het anders: als "een training in methoden en tactieken die ook worden gehanteerd door terroristische organisaties".

De activisten worden ervan beschuldigd lid te zijn van de Gülen-beweging, de Koerdische PKK en de extreem-linkse groepering DHKP-C. "Dat zijn organisaties met heel verschillende agenda's en opvattingen", zegt Eser. "Ook is er een onderzoek ingesteld naar spionage en het financieren van terrorisme. Alle aantijgingen zijn volstrekt belachelijk."

Honderd dagen in de cel

Ze zat honderd dagen in de Silivri-gevangenis, de meest beruchte gevangenis van Turkije. Een plek waar mannen in de meerderheid zijn en waar privacy een schaars goed is. "Als je lag te slapen of onder de douche ging, gebruikte je vuilniszakken als gordijnen om wat privacy te hebben."

Eser zat apart van de andere gearresteerde activisten. "We werden apart geplaatst. Als je als Gülenist wordt bestempeld, mogen je vrienden je niet komen bezoeken. Alleen je naaste familie mag op bezoek komen. Het was geen pretje."

Eind oktober kwam er een einde aan haar gevangenschap toen rechtbank in Istanbul haar op borgtocht vrijliet, net als zeven andere activisten. Twee anderen waren al eerder op borgtocht vrijgelaten. Een andere activist, die een maand eerder dan de rest werd opgepakt, zit nog steeds vast: Taner Kilic, voorzitter van Amnesty Turkije.

In februari leek het er even op dat ook Kilic vrij zou komen. De rechtbank had besloten dat hij voorwaardelijk zou worden vrijgelaten. Maar enkele uren na dat besluit werd hij opnieuw gearresteerd. "Een officier van justitie ging in beroep en de rechtbank vernietigde het vonnis", vertelt Eser.

Volgens haar waren er in de zaak van Kilic geen nieuwe bewijzen. "Dit vertelt ons dat sommige besluiten van de rechtbank worden beïnvloed door andere factoren dan het recht."

Eser maakt zich steeds meer zorgen over de situatie in haar land. Er zit een groot aantal journalisten vast en Turkije gaat via een nieuwe mediawet ook op het internet censureren. "Er ontstaat een angstcultuur en de bewegingsvrijheid wordt ingeperkt. Bijna elke mensenrechtenactivist heeft te maken met een rechtszaak, ontslag of hechtenis. Iedereen moet naar de rechtbank en met zijn advocaat spreken. Dat gaat ten koste van hun normale werkzaamheden en dat is een groot probleem."

En dan heeft president Recep Tayyip Erdogan ook nog eens vervroegde verkiezingen uitgeschreven. De Turkse kiezers mogen op 24 juni naar de stembus om zowel een nieuw parlement als een nieuwe president te kiezen. Volgens Eser een slimme zet. "Meestal zijn verkiezingen gunstig voor degene aan de macht, dus Erdogan zal er waarschijnlijk wel baat bij hebben."

Het recht zal zegevieren

Wat de toekomst voor Eser zelf brengt, is nog onzeker. Ze is op vrije voeten en mag zelfs reizen naar andere landen, maar ze is ook nog steeds in afwachting van haar rechtszaak. Wanneer die voorkomt is nog onbekend, maar echt rooskleurig ziet het er niet voor haar uit.

Het Turkse Openbaar Ministerie heeft eerder celstraffen tot vijftien jaar geëist. Toch houdt Eser hoop op gerechtigheid, voor haar en haar collega's. "Het wordt een langdurig proces, maar uiteindelijk zal het recht zegevieren. Daar geloof ik in, dat wil ik geloven."

..
lees verder

Nationalistische Erdogan-uitdager mag meedoen aan verkiezingen

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 22 april, 2018  

De nationalistische IYI-partij van 'IJzeren Dame' Meral Aksener mag meedoen aan de vervroegde verkiezingen in Turkije, in juni. Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldt dat de kiesraad dat heeft besloten. IYI is de enige nieuwe politieke partij in Turkije sinds de oprichting van de AK-partij in 2001.

Het besluit kwam enkele uren nadat vijftien leden van de oppositiepartij CHP te kennen hadden gegeven dat ze hun partij verruilen voor het IYI-lidmaatschap. Zo kwam de partij op twintig afgevaardigden, technisch gezien genoeg om deelname aan de verkiezingen veilig te stellen, al was het nog onzeker of de kiesraad dat ook zo zou zien.

De IYI-partij ('Goede Partij') werd eind vorig jaar opgericht. Hoewel de partij nog jong is, werd oprichter Meral Aksener bij de verkiezingen, die aanvankelijk gepland stonden voor eind 2019, gezien als potentiële uitdager van president Erdogan en zijn AK-partij. Erdogan schreef deze week vervroegde verkiezingen uit, waardoor de parlements- en presidentsverkiezingen van 2019 al op 24 juni van dit jaar moeten plaatsvinden.

Grijze Wolven

De 61-jarige Aksener was voor ze haar partij oprichtte jarenlang lid van de ultranationalistische MHP, een bondgenoot van Erdogan. Namens die partij was ze in 2001 minister van Binnenlandse Zaken. Tussen 2007 en 2015 was Aksener vanuit de MHP vice-voorzitter van het parlement. In die rol was ze geliefd vanwege haar afgewogen taalgebruik en haar gevoel voor humor.

Rond het referendum over de grondwetswijziging van april vorig jaar profileerde Aksener zich als prominent tegenstander van het presidentiële systeem dat nu in Turkije wordt ingevoerd. Ondanks veel binnenlandse en internationale kritiek op de grondwetswijziging stemde 51,3 procent van de kiezers voor de aanpassing. 48,6 procent was tegen.

Aksener was jarenlang aanhanger van de Grijze Wolven, Turkse extreem-rechtse nationalisten die in het verleden betrokken waren bij politiek gemotiveerd geweld en politieke moorden. Ze heeft ook regelmatig in het openbaar het Grijze Wolven-teken gemaakt, een vuist met opgeheven pink en wijsvinger.

..
lees verder

Wauw! Tienduizenden trekvogels “pauzeren” bij Chinese rivier

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 22 april, 2018  
Tienduizenden trekvogels stoppen tijdens hun reis bij de moerassen van de Chinese Yalu-rivier. En dat trekt veel natuurfotografen, die met duizenden tegelijk naar het natuurgebied komen. Stopplek Meer dan 500.000 vogels in 250 soorten weten deze plek e.....
lees verder

Andrea Nahles eerste vrouwelijke leider van Duitse SPD

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 22 april, 2018  
De sociaaldemocraten van de Duitse SPD hebben Andrea Nahles gekozen als nieuwe voorzitter. De SPD-veteraan is de opvolger van Martin Schulz, die in februari opstapte omdat hij vindt dat de partij vernieuwing nodig heeft. Nahles is de eerste vrouwelijke.....
lees verder

Europa deze week: een harde Macron liet zich zien

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 22 april, 2018  

De Britse, Franse en Amerikaanse bommen die vorig weekend in Syrië vielen, dreunden de hele week nog na, zowel in Luxemburg als in Straatsburg.

In Luxemburg, omdat daar de EU-ministers van Buitenlandse Zaken bij elkaar waren om een gemeenschappelijk antwoord te vinden op de gifgasaanval, die het leger van Assad uitvoerde op de burgers in Douma.

En in Straatsburg, omdat het Europees Parlement daar deze week de Franse president Macron ontving, een paar dagen nadat hij opdracht had gegeven Syrische gifgasfabrieken te bombarderen.

Voorzichtige taal van de 28 ministers van Buitenlandse Zaken. Er was begrip voor de aanval, maar volgens minister Blok heeft een politieke oplossing veruit de voorkeur. Eerst een wapenstilstand en dan humanitaire hulp. "De enige echte oplossing voor het Syrische conflict ligt aan de onderhandelingstafel", zei Blok.

En verder kan de Europese Unie ook niet gaan. Het is een organisatie van woorden en niet van wapens. Wel kunnen individuele landen besluiten dat het tijd is voor een militaire actie. Dat is dan ook precies wat de Britten en de Fransen deden, samen met de Amerikanen.

Kritiek

Toen de Franse president Macron voor het Europees parlement in Straatsburg verscheen, lag het voor de hand dat het bombardement op Syrië een belangrijk thema van de ontmoeting zou worden. Er was instemming, maar ook kritiek. "Blijf met je handen van Syrië af", stond op een bordje wat leden van de communistische fractie omhoog hielden.

En dat schoot Macron in het verkeerde keelgat. In een voor zijn doen ongekend felle reactie, verdedigde hij de Franse aanval. Het was "een zeer gerichte actie" zei hij, zonder dat er een slachtoffer viel. Je kan praten over hoogstaande principes, zei hij geëmotioneerd, maar de mensen die te maken hebben met een gasaanval schieten daar helemaal niets mee op. Aan het applaus te oordelen was een ruime meerderheid van het parlement het met hem eens.

Bekijk aflevering 10 van Europa deze week hierboven.

..
lees verder

Duizenden Zweedse fans herdenken Avicii

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 22 april, 2018  
Duizenden fans zijn bij een groot eerbetoon aan de Zweedse dj en producer Avicii samengekomen in zijn geboortestad Stockholm. Na een moment stilte ging de herdenking over in een feestje. De fans dansten op de vele hits van Avicii. Tim Bergling, zoals h.....
lees verder

Servië en Kroatië ruziën over WOII, minister niet naar herdenking

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 22 april, 2018  

De Servische defensieminister Vulin gaat vandaag niet naar de herdenking van slachtoffers van concentratiekamp Jasenovac in Kroatië. Kroatië wil hem daar niet hebben omdat Vulin de zelfstandigheid van het land zou ondermijnen. Volgens Vulin is het een poging van Kroatië om hem de mond te snoeren over de gebeurtenissen in het kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het is de nieuwste ontwikkeling in een ruzie die afgelopen week begon. Een Kroatische delegatie die in Servie op rondreis was om de relatie tussen beide landen te verbeteren, werd uitgescholden. Ook werd geprobeerd de Kroatische vlag te verscheuren, waarna de delegatie de rondreis onderbrak.

Gespannen voet

Beide landen leven op gespannen voet met elkaar sinds de oorlog in het voormalige Joegoslavië, begin jaren negentig. Ook de gebeurtenissen in het kamp Jasenovac bij het plaatse Mlaka zetten de verhouding nog altijd op scherp. In de Tweede Wereldoorlog stond het Kroatische Ustasha-regime aan de kant van de nazi's. Joden, Roma, Serviërs en Kroaten die tegen het regime waren, werden tussen 1941 en 1945 omgebracht in verschillende kampen als Jasenovac.

Kroatische geschiedkundigen zeggen dat in de kampen maximaal 100.000 mensen zijn vermoord, maar Servië houdt het op 600.000 slachtoffers. De officiële herdenking van Kroatië bij het kamp wordt geboycot door onder andere Serviërs, die jaarlijks hun eigen herdenking houden.

Geen berouw

Volgens de Servische minister Vulin ligt de verschrikkelijke waarheid van kamp Jasenovac niet in de gebeurtenissen daar, maar in het feit dat het huidige Kroatië geen berouw toont over wat er is gebeurd.

Vulin beschuldigt de Kroatische autoriteiten ervan de misdaden van het Ustasha-regime te bagatelliseren. Ook wordt er volgens hem niet goed genoeg gereageerd op het af en toe weer de kop opsteken van de nazi-idealen van het toenmalige regime.

..
lees verder

Naakte schutter doodt vier mensen in wegrestaurant VS

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 22 april, 2018  
Bij een schietpartij in de Amerikaanse staat Tennessee zijn zeker vier doden en drie gewonden gevallen. Een grotendeels ontklede man opende het vuur op de bezoekers van een wegrestaurant in een voorstad van Nashville. Toen de man het restaurant rond 03.....
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën