Buitenland

Bedreigde organisator extreem-rechts protest: ik sta voor witte Amerikanen

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  
De Amerikaan Jason Kessler vreest voor zijn veiligheid. De extreem-rechtse activist organiseerde vorig weekend de Unite the Right betoging in Charlottesville die uitmondde in ongeregeldheden. Kessler is een witte nationalist die woont in Charlottesvill.....
lees verder

Erdogan leest Duitse vicepremier de les: hoe oud bent u eigenlijk?

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  

De Turkse president Erdogan heeft de Duitse vicekanselier Gabriel in een harde persoonlijke aanval gewaarschuwd niet langer kritiek te hebben op Turkije. "Wie denkt u dat u bent, dat u zó de Turkse president aanspreekt?" vroeg Erdogan retorisch aan Gabriel in een door de Turkse tv uitgezonden toespraak. "Ken uw grenzen", voegde de president eraan toe.

Gabriel reageerde gisteren kritisch op een 'stemadvies' van Erdogan aan Turken in Duitsland. Die Turkse kiezers moeten van Erdogan niet op de CDU, de SPD of Die Grünen stemmen bij de verkiezingen van volgende maand, omdat die partijen "vijanden van Turkije" zouden zijn. Gabriel (SPD), tevens minister van Buitenlandse Zaken, reageerde boos op deze "nooit eerder vertoonde inmenging in de soevereiniteit van Duitsland".

Erdogan las Gabriel vandaag uitgebreid de les: "Hoe lang zit u eigenlijk in de politiek? Hoe oud bent u?" Vervolgens herhaalde Erdogan zijn stemadvies nog eens en noemde hij Gabriel een "ramp".

Merkel

Ook bondskanselier Merkel kreeg een veeg uit de pan. Erdogan zei dat hij "die dame die de leiding heeft over Duitsland" een lijst had gegeven met 4500 namen van "terroristen" die door Turkije worden gezocht.

Die lijst is afgewezen, zei Erdogan, maar Merkel had wel van hem geëist om Duitsers in Turkse gevangenschap vrij te laten. "Het spijt me, maar net zoals zij een rechterlijke macht hebben, hebben wij die ook."

De relatie tussen Turkije en Duitsland is verslechterd door de Duitse kritiek op het beleid van Erdogan en het besluit van Berlijn om asiel te verlenen aan Turkse militairen die vervolging vrezen in hun eigen land.

..
lees verder

Conservatieve manifestatie Boston afgebroken na tegendemonstratie

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  
In de stad Boston is een rechts-conservatieve bijeenkomst afgebroken na een massale tegendemonstratie van linkse groepen. Enkele tientallen conservatieven hadden zich verzameld in een park in het centrum van Boston. Op de tegendemonstratie kwamen volge.....
lees verder

Week in beeld: Barcelona, bosbranden en boerka-stunt

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  

De aanslag in Barcelona is het dieptepunt deze week. Een busje rijdt met hoge snelheid over de drukbezochte Ramblas. Er vallen veertien doden en meer dan honderd gewonden. Een groep vermoedelijke daders, een terreurcel van twaalf Marokkaanse jongeren, wordt nog geen drie dagen later opgerold.

Grote brandhaarden blijven maar oprukken in Europese landen. Op verschillende plekken is het aanhoudend heet en droog. Portugal, Frankrijk, Spanje, Griekenland, Italië, Montenegro, Kroatië en Bosnië worden zwaar getroffen.

Er loopt een schip aan de grond in de Westerschelde en er stapt een Nederlander in het huwelijksbootje: de dochter van een sultan uit Maleisië trouwt haar Dennis uit Lisse. En we zien, zoals elk jaar rond deze tijd, de Perseiden: de vallende sterren, of beter gezegd, het stof en steen van meteoren die verbranden in onze atmosfeer.

De week in beeld in tien foto's en een video.

..
lees verder

Catalaanse Ripoll hart van Spaanse terreurcel, inwoners zijn verbijsterd

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  

Een 22-jarige man van Marokkaanse afkomst lijkt het enige nog levende lid te zijn van een terreurcel die aanslagen voorbereidde in de Catalaanse plaats Ripoll. De Spaanse politie is nog altijd op zoek naar Younes Abouyaacoub, die mogelijk het busje heeft bestuurd waarmee de aanslag in Barcelona werd gepleegd.

De terreurcel achter de aanslagen zou twaalf leden tellen. Vier verdachten zijn gearresteerd en vijf verdachten werden tijdens de aanslag in Cambrils gedood. Geen van hen had een voorgeschiedenis van terreurgerelateerde feiten.

Huiszoekingen

Wel kwamen ze bijna allemaal uit de kleine stad Ripoll, 100 kilometer ten noorden van Barcelona, tegen de Pyreneeën aan. De Spaanse politie heeft er vanochtend ook het huis van een imam doorzocht, meldt de krant El Pais.

Mogelijk was de geestelijke nauw betrokken bij de aanslagen en is hij omgekomen bij de ontploffing in het huis in Alcanar, waar de terroristen hun aanslagen voorbereidden totdat hun explosieven voortijdig afgingen. In het huis zijn twee lichamen gevonden.

De bewoners van Ripoll, dat slechts elfduizend inwoners telt waarvan negen procent immigrant, begrijpen er niets van. Volgens Jordi Munell, de burgemeester van Ripoll, kent iedereen elkaar en zijn de mensen er kapot van.

In zijn stad vinden nog steeds huiszoekingen plaats, en ook langs de grenzen en op luchthavens zijn de controles opgevoerd.

Een van de doodgeschoten verdachten is volgens Spaanse media Moussa Oukabir. Zijn tien jaar oudere broer Driss Oukabir gaf zichzelf aan bij de politie en zou hebben gezegd dat hij niets met de aanslag te maken heeft en dat zijn paspoort was gestolen. Het busje dat bij de aanslag werd gebruikt stond op zijn naam.

Verbijsterd

Munell beschrijft de Oukabirs in Britse kranten als een normale familie. "Het heeft ons verrast dat deze tragische gebeurtenissen verband houden met een familie uit Ripoll. Ze hebben hier al vele jaren gewoond en we hebben nog nooit een probleem gehad."

Moussa zou zich hebben ingezet om sociale uitsluiting van kinderen te voorkomen en had nooit problemen. Mensen die hem kende zijn verbijsterd. Zijn zwangere zus zou na het nieuws zijn ingestort en opgenomen.

Op Facebook noemde Moussa Oukabir zich Moussa De La Vega. Op sociale media zou hij het hebben gehad over het "doden van de ongelovigen" en plaatse hij een foto met de tekst: Ik ben Syrië.

Volgens de krant El Confidential wilde de groep in eerste instantie de Sagrada Familia opblazen, de beroemdste kerk van Barcelona en een belangrijke toeristische trekpleister.

..
lees verder

Neonazi’s en tegendemonstranten demonstreren in Berlijn

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  

Ongeveer vijfhonderd neonazi's en vijfhonderd tegendemonstranten liepen vandaag door de straten van Berlijn. De demonstranten kwamen naar de Duitse hoofdstad om stil te staan bij de 30ste verjaardag van de dood van Rudolf Hess, de plaatsvervanger van Adolf Hitler. De demonstratie liep niet uit de hand.

Rudolf Hess kreeg een levenslange gevangenisstraf in de Spandau-gevangenis. Hij was de enige gevangene daar van 1966 tot zijn dood in 1987. Neonazi's kijken op tegen Hess omdat hij, volgens hen, zijn waarden nooit vergooide.

Op een van de spandoeken was een citaat van Hess te lezen: "Ik heb nergens spijt van". Dat waren Hess' laatste woorden voor zijn veroordeling in 1966. Een ander spandoek ontkende dat Hess zelfmoord heeft gepleegd op 93-jarige leeftijd. "Het was moord. Genoeg over die zelfmoordleugen."

De organisatoren van de demonstratie hadden deelnemers opgeroepen om geen marsmuziek te draaien en om stil te zijn terwijl ze langs de plek waar ooit de Spandau-gevangenis stond, liepen. Duitsland heeft na de Tweede Wereldoorlog verboden om nazisymbolen te dragen. Daarom mochten de neonazi's vandaag ook geen swastika tonen.

Vorige week, bij een vergelijkbare demonstratie in het Amerikaanse Charlottesville, droegen demonstranten wel helmen, schilden en vlaggen met extreem-rechtse symbolen erop.

Anti-fascistische demonstranten schreeuwden naar de extreem-rechtse lopers. "Ga naar huis. Berlijn is míjn huis", was te lezen op een van de spandoeken van de tegendemonstranten.

Neonazi's in Duitsland

Er zijn niet heel veel neonazi's in Duitsland. De laatste jaren daalde het aantal rechts-extremisten, maar die daling is nu gestopt, vertelt correspondent Judith van de Hulsbeek. "Dat komt vooral ook door de jongeren die zich bij zogenoemde nieuw-rechts bewegingen aansluiten als Der Dritte Weg en Die Rechte."

Maar je ziet het ook aan het aantal concerten met extreem-rechtse bandjes, zegt Van de Hulsbeek. "Laatst was er nog een festival waar meer dan 5000 mensen op af kwamen. Daar spelen extreem-rechtse bands als Sturmwehr en Frontalkraft."

..
lees verder

Doden en gewonden bij treinontsporing in India

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  
In de Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn zeker vijf doden en tientallen gewonden gevallen toen vijf treinwagons van de rails afliepen en op elkaar botsten. Het ongeluk met de sneltrein gebeurde in het district Muzaffarnagar, noordelijk van de hoofdst.....
lees verder

Spaanse politie blijft jagen op chauffeur van aanslag Ramblas

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  

De Spaanse politie is nog altijd op zoek naar Younes Abouyaacoub, die mogelijk het busje heeft bestuurd waarmee de aanslag van donderdag is gepleegd in Barcelona. De 22-jarige man van Marokkaanse afkomst is een van de leden van een terreurcel die aanslagen voorbereidde in de Catalaanse kustplaats Ripoll.

Eerder werd aangenomen dat de bestuurder van het bestelbusje was doodgeschoten door een agent tijdens de tweede aanslag van afgelopen donderdag, in Cambrils. Maar de Spaanse media noemen nu de voortvluchtige Abouyaacoub als de man die in Barcelona dertien mensen doodreed en ruim honderd voetgangers verwondde.

Volgens de krant El País gaat de politie ervan uit dat Abouyaacoub de aanslag in Barcelona in z'n eentje heeft gepleegd. Na de ontploffing woensdag in een huis van de terreurcel in de plaats Alcanar, waarmee een einde kwam aan de voorbereidingen voor aanslagen met gasflessen, zou Abouyaacoub alleen met de bus naar Barcelona zijn gereden om daar toe te slaan.

Ontmanteld

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Zoido veroorzaakte vanmiddag verwarring met zijn uitspraak dat de terroristische groep die achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils zit, volledig is ontmanteld.

De Catalaanse opsporingsdienst zegt daarentegen dat het onderzoek nog niet is afgerond, meldt de krant El Mundo. In Ripoll vinden nog huiszoekingen plaats, en ook langs de grenzen en op luchthavens zijn de controles opgevoerd.

De Franse politie heeft de opdracht gekregen om uit te kijken naar een witte Renault Kangoo, die mogelijk door Abouyaacoub of andere terreurverdachten is gebruikt om naar Frankrijk te vluchten.

Dreigingsniveau

De Spaanse regering ziet geen reden om het dreigingsniveau te verhogen. Dat staat al ruim twee jaar op niveau 4, het één-na-hoogste.

Verhoging naar niveau 5 gebeurt alleen als er een acute dreiging is. Wel worden toeristische trekpleisters en andere plaatsen waar veel mensen komen volgens Zoido beter beveiligd.

Ook rond de wedstrijden in de Primera División in Girona (vanavond) en Barcelona (morgen) is de bewaking verscherpt. Toeschouwers mogen alleen kleine rugzakjes mee naar binnen nemen, meldt de Spaanse tv.

Twaalf leden

Het lijkt erop dat de terreurcel uit Ripoll uit twaalf mensen bestond. Vier verdachten zijn gearresteerd en vijf verdachten werden tijdens de aanslag in Cambrils gedood. In het huis in Alcanar waar de verdachten bomaanslagen voorbereidden totdat hun explosieven voortijdig afgingen, zijn twee lichamen gevonden. Eén daarvan was mogelijk van een imam uit Ripoll.

Volgens de krant El Confidential wilde de groep in eerste instantie de Sagrada Familia opblazen, de beroemdste kerk van Barcelona en een belangrijke toeristische trekpleister.

Julian nooit vermist

Bij de twee aanslagen in Barcelona en Cambrils vielen veertien doden en zeker 130 gewonden, met 34 nationaliteiten. Een 'vermiste' Australische jongen, de 7-jarige Julian Cadman, blijkt in het ziekenhuis te liggen. Hoe hij eraan toe is, is niet bekend.

De jongen liep met zijn moeder over de Ramblas, toen ze geschept werden door het busje. De moeder ligt zwaargewond in het ziekenhuis, Julians lot was onduidelijk. De Australische premier Turnbull riep iedereen op om voor de jongen te bidden.

Naar nu blijkt lag de jongen al die tijd in hetzelfde ziekenhuis als zijn moeder. De Catalaanse politie heeft op Twitter laten weten dat er nooit is gezocht naar vermiste personen, en dat van alle slachtoffers duidelijk is waar ze zich bevinden.

..
lees verder

Jongeren die van drank en drugs afblijven: in IJsland lukt het

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  

"Roken is voor oude mensen", zegt Marcus (15) terwijl hij onkruid wiedt. "Het is totaal niet cool." Hij is een van de vele jongeren die, tegen een kleine vergoeding, in de zomer de openbare ruimte in de IJslandse hoofdstad Reykjavik schoonhoudt.

"Zo'n 60 procent van de jongeren werkt hier in de zomervakantie", zegt begeleider Svavar Petursson van het project. "Een prima manier om te zorgen dat ze niet gaan drinken of roken."

De drie 16-jarige jongens die naast Marcus staan te schoffelen, laten allemaal de drank, wiet en sigaretten staan. Ze gaan vijf keer per week naar voetbaltraining.

Nieuwe wetten en veel sporten

Dat was twintig jaar geleden wel anders. Toen gebruikten IJslandse jongeren juist vaker alcohol, tabak en cannabis dan jongeren in de rest van Europa. Maar door een brede maatschappelijke aanpak wist IJsland die trend te keren. De nieuwe aanpak is een combinatie van wetgeving, maatschappelijk bewustzijn, het bieden van alternatieven en betrokkenheid van ouders.

De leeftijdsgrens voor de aanschaf van sigaretten ging - lang vóór Nederland - naar 18 jaar en voor alcohol zelfs naar 20 jaar. Verder werd reclame voor tabak en alcohol verboden. Drank en sigaretten liggen buiten het zicht en zijn alleen te koop in staatswinkels.

Nog belangrijker is preventie. En dan gaat het niet om vertellen hoe slecht drinken of blowen is, want dat werkt amper. "Ouders zijn de belangrijkste preventieve factor in het leven van kinderen", zegt Jón Sigfússon van de Universiteit van Reykjavik.

Uit een jaarlijkse enquête onder jongeren blijkt dat er een duidelijk verband is tussen middelengebruik en de tijd die jongeren met hun ouders doorbrengen. Sindsdien wordt in IJsland 'quality time' met ouders sterk gestimuleerd.

Acht keer per week sporten

Ook zagen de onderzoekers dat kinderen die aan buitenschoolse activiteiten deden veel minder aan de drugs gingen. IJslandse jongeren worden sindsdien voortdurend beziggehouden. Vooral door veel te sporten.

De gemiddelde tiener sport drie tot acht keer per week. Gemeenten stimuleren het sporten door de bouw van enorme sportcomplexen. Ook krijgt ieder kind per jaar een cheque van 450 euro om het sporten mee te betalen.

Van ouders wordt verwacht dat ze zich committeren aan de aanpak. In overeenkomsten wordt afgesproken dat er uniforme regels gelden voor jongeren, zoals toezicht op feestjes.

Ook geldt er in het land een avondklok voor pubers: in de winter moeten ze voor 22.00 uur binnen zijn en in de zomer voor middernacht. Ouders surveilleren rond scholen om hangjongeren op te sporen.

De ouders hoeven jongeren zelden aan te spreken: de preventieve aanwezigheid blijkt voldoende te werken. "Het aantal uren dat ze 's avonds buiten hangen is het laatste decennium gehalveerd", zegt onderzoeker Sigfússon.

IJslandse lessen

De IJslandse aanpak is overgenomen door 35 gemeenten in 18 Europese landen. Ook daar worden goede resultaten geboekt. Zo is in de Litouwse stad Kaunas het sigaretten- en drankgebruik sinds 2006 met 30 procent gedaald.

Er zijn geen Nederlandse gemeenten aangesloten bij het project. Maar Ninette van Hasselt, hoofd Jongeren en Riskant Gedrag van het Trimbos Instituut, is enthousiast. De betrokkenheid van IJslandse ouders kan in Nederland tot voorbeeld dienen.

Al is niet alles te exporteren. Het stimuleren van sport in Nederland kan averechts werken omdat er in kantines - in tegenstelling tot in IJsland - alcohol wordt geschonken. Van Hasselt: "En een avondklok voor jongeren zie ik hier niet zo snel ingevoerd worden."

..
lees verder

Zeven gewonden bij mesaanval in Rusland

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  
In Soergoet, in Rusland, zijn zeven mensen gewond geraakt toen een man schijnbaar willekeurig mensen om zich heen aanviel met een mes. De man is doodgeschoten door de politie. Van de zeven gewonden zijn er vier slecht aan toe. De dader is een inwoner .....
lees verder

‘Spaanse politie onderzoekt betrokkenheid imam’

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  

De Spaanse politie heeft vanochtend in Ripoll het huis van een imam doorzocht, meldt de krant El Pais. Mogelijk was de geestelijke nauw betrokken bij de aanslagen in Barcelona en Cambrills en is hij omgekomen bij de ontploffing in het huis in Alcanar, waar de terroristen hun aanslagen voorbereidden.

Ripoll is het stadje aan de rand van de Pyreneeën waar de meeste verdachten vandaan kwamen. In het huis van de imam zijn dna-sporen verzameld, die kunnen worden vergeleken met het dna op een van de lichamen die in Alcanar zijn gevonden.

In het huis in Alcanar waren de verdachten woensdag bezig met explosieven en gasflessen, die voortijdig ontploften. Daarbij vielen twee doden, onder wie dus mogelijk de imam. Vermoedelijk hebben de terroristen toen besloten hun plan voor een bomaanslag te laten varen en in plaats daarvan met auto's in te rijden op mensen op straat.

Grenscontroles

Van alle verdachten is er nog één voortvluchtig. Dat is de 22-jarige Younes Abouyaaqoub. Mogelijk was hij de bestuurder van het busje dat op de Ramblas in Barcelona dertien mensen doodreed. Eerder werd gedacht dat de bestuurder de 17-jarige Moussa Oukabir was, die later in Cambrills werd doodgeschoten door de politie. De Spaanse politie zegt dat de zoektocht naar de bestuurder nog altijd in volle gang is.

Om te voorkomen dat Abouyaaqoub uit Spanje wegkomt, zijn er strenge verkeerscontroles aan de grens met Frankrijk. Op alle grensovergangen worden alle auto's gecontroleerd, wat tot files leidt. Zo liep de vertraging op de snelweg tussen Girona en Perpignan vanochtend volgens de ANWB op tot een uur.

Bloemenzee

Na de aanslagen in Barcelona en Cambrils liggen nog 54 mensen in het ziekenhuis. Veel van hen zijn toeristen. Op de Ramblas groeit intussen de bloemenzee voor de slachtoffers. Er liggen knuffels en mensen branden kaarsjes. Er zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

..
lees verder

Feesttent Oostenrijk stort in bij noodweer: 2 doden, 100 gewonden

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  
In Oostenrijk zijn twee mensen om het leven gekomen toen een feesttent instortte tijdens noodweer. Zo'n honderd mensen raakten gewond, van wie twintig zwaargewond. In de tent in St. Johann am Walde was een feest gaande van de vrijwillige brandweer. Er.....
lees verder

Mesaanval Finland beschouwd als terreur, dader Marokkaanse asielzoeker (18)

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  

De steekpartij gisteren in Turku in Finland had hoogstwaarschijnlijk een terroristisch oogmerk. Dat heeft de Finse politie vanochtend gezegd. Gisteren zei de politie niet uit te gaan van terreur, maar het ook niet uit te sluiten.

De dader is een 18-jarige man met de Marokkaanse nationaliteit. Hij was sinds 2016 in Finland. Hij was een asielprocedure gestart en woonde in een asielzoekerscentrum.

Meerdere mensen

De man viel op een plein in het centrum van de stad mensen aan met een mes. Hij leek het vooral gemunt te hebben op vrouwen, zegt de politie. Twee vrouwen zijn gedood, beide slachtoffers hebben de Finse nationaliteit. Van de acht gewonden zijn zes vrouw. Een ooggetuige zegt dat de man ook een vrouw met een baby wilde aanvallen; toen zij zich verdedigde en schreeuwde zou hij zijn weggerend.

Gisteravond deed de politie een inval in een appartement in Turku. Vier mensen zijn gearresteerd, ook zij hebben de Marokkaanse nationaliteit.

Het is onduidelijk wat de verdachten met de aanslag te maken hebben. Volgens correspondent Rolien Creton hebben ooggetuigen meerdere mensen mensen met messen op het plein gisteren gezien. Of de arrestanten hiermee te maken hebben, is niet bekend.

Nog niet verhoord

Naar een vijfde verdachte is de politie nog op zoek. Die is waarschijnlijk in het buitenland. De politie heeft Europol ingeschakeld, ook om te kijken naar een mogelijk verband met de aanslag in Barcelona, van eergisteren.

Zeven slachtoffers van de aanval liggen nog in het ziekenhuis. Onder de gewonden zijn een Zweed, een Brit en een Italiaan. Twee slachtoffers worden op de intensive care-afdeling verpleegd. Een van de gewonden kon na behandeling naar huis.

De verdachte is bij de aanslag in een been geschoten en naar het ziekenhuis gebracht. Ook hij ligt op de intensive care in het ziekenhuis en is nog niet verhoord door de politie.

Kathedraal

De veiligheidsmaatregelen op metrostations, treinstations en de luchthaven Helsinki-Vantaa zijn verscherpt. Finland had tot nu toe nog niet zoveel te maken gehad met terreur, zegt Creton. Kort geleden werd het dreigingsniveau in het land verhoogd van 'minimaal' naar 'beperkt', omdat het land ook te maken heeft met terugkerende Syriëgangers.

Op de plek waar gistermiddag de aanval plaatsvond, zijn kaarsen en bloemen gelegd. In Turku hangt de vlag vandaag halfstok. Gisteravond was er ook een herdenking van de slachtoffers in de Evangelisch-Lutherse kathedraal van Turku, waarbij de Finse president aanwezig was. Bij de dienst waren ook vertegenwoordigers van andere religies uitgenodigd.

..
lees verder

Wekdienst van 19 augustus: dit gebeurde terwijl je sliep

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 19 augustus, 2017  

Goedemorgen! Vandaag trekken buien over het land. De meeste en de zwaarste buien komen in de kustprovincies voor. Het is koel met 18 tot 20 graden. Vanavond en vannacht is het in het binnenland vaker droog, aan zee komen nog altijd buien voor.

Wat heb je gemist?

Moussa Oukabir mogelijk toch niet chauffeur busje Barcelona

De Catalaanse politie houdt rekening met de mogelijkheid dat de hoofddader van de aanslag op de Ramblas in Barcelona nog op de vlucht is. Berichten dat het ging om de 17-jarige Moussa Oukabir, die enkele uren later werd doodgeschoten bij de aanslag in Cambrils, kan de politie niet bevestigen. Oukabir had het busje gehuurd waarmee de aanslag werd gepleegd. Toen bleek dat hij was doodgeschoten, meldden Spaanse media dat de zoektocht naar de Ramblas-dader voorbij was. Dat is niet zo, zegt de politie.

Oud-aanklager Venezuela vlucht naar Colombia

De voormalig openbaar aanklager van Venezuela, Luisa Ortega, is via Aruba gevlucht naar Colombia. Het is onduidelijk of de Venezolaanse asiel heeft aangevraagd. Ortega was een bondgenoot van president Maduro, maar is nu een van zijn voornaamste politieke tegenstanders. Ze brak met de president toen hij steeds meer macht naar zich toe haalde.

Melk en boter een derde duurder dan vorig jaar

Melk en boter zijn in een jaar tijd veel duurder geworden. Voor boter en verse volle melk betaalde je in juli zo'n 35 procent meer dan een jaar eerder. Verse halfvolle en magere melk werden zo'n 27 procent duurder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De prijsstijgingen hebben te maken met de internationaal gestegen vraag naar boter.

Misbruikzaak regisseur Polanski gaat door

De veertig jaar oude strafzaak tegen filmregisseur Roman Polanski wordt niet stopgezet, ondanks een verzoek van zijn slachtoffer daartoe. In 1977 verkrachtte Polanski de 13-jarige Samantha Geimer. Hij gaf toe dat hij seks had met het meisje in ruil voor strafvermindering, maar vluchtte toch naar het buitenland omdat hij vreesde dat de rechter de afspraak niet zou nakomen.

Verder vandaag ...

- Op het terrein van museum Bronbeek in Arnhem wordt voor de vijftigste keer de bouw van de Birma-spoorweg herdacht. De aanleg van het Japanse 'dodenspoor', dwars door de Thaise en Birmese jungle, kostte in de Tweede Wereldoorlog bijna 2800 Nederlandse krijgsgevangenen het leven.

- In Boston demonstreren Amerikanen voor behoud van het vrije woord. De autoriteiten staan op scherp, om een confrontatie tussen extreem-rechts en anti-fascisten zoals vorig weekend in Charlottesville te voorkomen. De organisatoren van de bijeenkomst zeggen aan beide kampen geen platform te willen bieden.

- De Ronde van Spanje gaat van start. Dat gebeurt niet in het thuisland, maar in Frankrijk. De ploegentijdrit in Nîmes is vanmiddag rechtstreeks te volgen via NOS.nl. De eerste ploeg vertrekt om 17.30 uur.

Fijne dag!

..
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën