Buitenland

VS: Assad bereidt een nieuwe gifgasaanval voor

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 27 juni, 2017  

Het Witte Huis zegt dat het erop lijkt dat de Syrische regering een gifgasaanval voorbereidt. De Amerikanen waarschuwen president Assad dat hij en zijn leger een hoge prijs zullen betalen als ze zo'n aanval uitvoeren.

In een verklaring schrijven de Amerikanen dat de voorbereidingen lijken op de handelingen die voorafgingen aan de chemische aanval die het Syrische leger op 4 april uitvoerde. Daarbij kwamen zeker zeventig burgers om in rebellengebied.

Het Syrische leger ontkende destijds dat het een gifgasaanval had uitgevoerd. Desondanks voerden de Amerikanen toen een vergeldingsaanval uit en vuurden een kruisraket af op de Syrische luchtmachtbasis Shayrat.

De vergeldingsaanval bracht de Amerikanen in conflict met de Russen, die Assad als hun bondgenoot beschouwen. De zaak werd niet op de spits gedreven, vooral doordat de Amerikanen zeiden dat de raketaanval uitsluitend bedoeld was om de Syriërs duidelijk te maken dat ze niet nog eens chemische wapens moesten inzetten.

..
lees verder

Braziliaanse president aangeklaagd in omvangrijk corruptieschandaal

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 27 juni, 2017  

De Braziliaanse president Michel Temer is aangeklaagd voor corruptie en witwassen. De belangrijkste federale aanklager van Brazilië beschuldigt hem ervan dat hij steekpenningen heeft aangenomen.

In de aanklacht schrijft de aanklager Rodrigo Janot dat Temer de Braziliaanse burgers heeft bedrogen. Hij zou zich hebben laten omkopen in ruil voor hulp bij belastingzaken en het verstrekken van leningen door staatsbanken.

Temer had afgesproken dat hij zo'n 11,5 miljoen dollar aan smeergeld zou krijgen van het grootste vleesverwerkende bedrijf ter wereld, JBS SA. De corruptie kwam aan het licht doordat leidinggevenden van het bedrijf stiekem geluidsopnamen hadden gemaakt op verzoek van de politie.

Politieke druk

De extreem impopulaire president zelf ontkent elke betrokkenheid bij het corruptieschandaal, dat politieke gevolgen zou kunnen hebben. Volgens de Braziliaanse wet moet het parlement nu stemmen of Temer voor het hooggerechtshof moet verschijnen.

De coalitie waar de partij van Temer deel van uitmaakt heeft een meerderheid in het lagerhuis en denkt een proces te kunnen voorkomen. De verwachting is dat hij de komende weken opnieuw zal worden aangeklaagd en de roep om zijn aftreden groter zal worden.

Oud-minister de cel in

Temer is niet de enige politicus die de Braziliaanse justitie in het vizier heeft. Er lopen onderzoeken naar een derde van de kabinetsleden. Ook werd vandaag oud-minister van Financiën Antonio Palocci veroordeeld tot 12 jaar cel.

Palocci was minister onder de afgezette president Dilma Rousseff en werd eveneens aangeklaagd voor corruptie. Hij is een van de politici die in de cel belandden door de anti-corruptiecampagne 'Operatie Wasstraat'.

..
lees verder

Farmaceut moet cel in vanwege uitbraak meningitis

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 27 juni, 2017  

Een Amerikaanse oud-farmaceut moet negen jaar de cel in, omdat hij betrokken was bij een dodelijke uitbraak van hersenvliesontsteking (meningitis) in 2012.

De 50-jarige Barry Cadden was mede-oprichter en hoofd van het farmaceutische bedrijf New England Compounding Center in Framington, Massachusetts. Om kosten te drukken werd volgens de openbaar aanklager niet altijd hygiënisch gewerkt. Zo werden medicijnen gemaakt in ruimtes die niet steriel waren en werden vervuilde ampullen gebruikt.

Besmette injecties

De onhygiënische manier van werken in het bedrijf leidde in 2012 tot een grote uitbraak van meningitis in de VS. 778 mensen werden ziek, 76 van hen overleefden het niet.

De uitbraak werd veroorzaakt door een lading steroïde-injecties, die besmet waren met een schimmel die fungale meningitis kan veroorzaken - een zeldzame vorm van hersenvliesontsteking. Volgens de aanklagers was Cadden verantwoordelijk voor het transport van de steroïden en liet hij het doorgaan, ook al wist hij dat ze in een ruimte waren gemaakt die niet steriel was.

Het New England Compounding Center bestaat inmiddels niet meer.

..
lees verder

VN: vrijwel alle wapens FARC ingeleverd

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 27 juni, 2017  
De Verenigde Naties zeggen dat de Colombiaanse rebellenbeweging FARC vrijwel al zijn wapens heeft ingeleverd. Het inleveren maakt deel uit van een historisch vredesakkoord dat de opstandelingen vorig jaar sloten met de regering. De VN zegt 7132 wapens .....
lees verder

Merkel zet deur open voor Duits homohuwelijk

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 27 juni, 2017  

De kans dat Duitsland het homohuwelijk invoert is sterk toegenomen nu CDU-leider en bondskanselier Merkel heeft voorgesteld er een vrije kwestie van te maken. Dat wil zeggen dat CDU-parlementariërs zelf een afweging mogen maken of ze voor of tegen stemmen. Tot nu toe was het CDU-partijstandpunt 'nee' en mochten de CDU-Bondsdagleden daar niet van afwijken.

Ongeveer een derde van de CDU-Bondsdagleden is voorstander van het homohuwelijk. De meeste andere partijen zijn ook voor, zodat er een duidelijke meerderheid is voor het openstellen van het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht.

Homo's kunnen zich in Duitsland sinds 2001 al wel laten registreren maar zij hebben niet dezelfde rechten als gehuwden. Zo mag een homo wel het kind van zijn partner adopteren maar mogen ze niet samen een kind adopteren.

Switch

De switch van Merkel haalt de wind uit de zeilen van de andere partijen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van september. Gisteren had SPD-leider Schulz de gelijkstelling van homoparen tot breekpunt voor een eventuele coalitie gemaakt. De liberale FDP en de Groenen hadden dat al eerder gedaan.

Volgens persbureau DPA heeft Merkel de wijziging van haar standpunt afgestemd met de leider van de invloedrijke Beierse zusterpartij CSU, Horst Seehofer. In het behoudende Beieren is de tegenstand tegen het homohuwelijk groot.

..
lees verder

Richting Raqqa: vluchtelingen, sluipschutters en drones

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 26 juni, 2017  

De strijd om de 'IS-hoofdstad' Raqqa is nog lang niet gestreden, maar Islamitische Staat is overduidelijk aan de verliezende hand. Al maandenlang wordt de extremistische groepering in heel Syrië teruggedrongen: door Arabische en Koerdische strijders van de rebellengroep SDF (de Syrische Democratische Krachten) en door zware Amerikaanse bombardementen, steeds intensiever sinds president Trump daar toestemming voor gaf.

Buitenwijken

Begin deze maand begon de échte aanval op Raqqa door de SDF en de internationale coalitie. Vorige week wisten de strijders van de SDF de buitenwijken van Raqqa te bereiken. De ongeveer 2500 IS-strijders in het centrum van de stad zijn volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie nu grotendeels omsingeld.

Met de SDF reden de afgelopen dagen ook Britse, Franse en Amerikaanse tv-ploegen mee, om voor het eerst in lange tijd verslag te doen uit de straten en stegen van Raqqa. De cameraploegen kwamen onderweg veel kapotte wegen en huizen tegen. En vluchtende burgers, die hun leven in de waagschaal hadden gesteld omdat IS bij voorkeur iedereen vermoordt die de stad probeert te verlaten, zei een verslaggever van de BBC.

Een team van de Amerikaanse nieuwszender CBS News kwam in problemen nadat ze onder vuur werden genomen door sluipschutters van IS. Ook een bomauto van IS zorgde even voor paniek. Een dag eerder was SDF al vijf mensen kwijtgeraakt door een autobom.

Het tv-team zat vast en moest wachten. Uiteindelijk bleek de aanwezigheid van de bomauto loos alarm en konden de Amerikanen met een pantservoertuig in veiligheid worden gebracht.

Een ploeg van de Franse zender France24 kwam ook onder vuur te liggen. Ze moesten oppassen voor een relatief nieuw wapen van IS: drones. De verslaggever concludeerde dat de drone-aanvallen de opmars van SDF behoorlijk vertragen, want de strijders moeten voortdurend dekking zoeken. En kunnen dan niet verder.

Amerikaanse commandanten hebben de gevechten rond Raqqa al "de zwaarste stadsgevechten sinds de Tweede Wereldoorlog" genoemd. De strijd om de stad is begonnen maar nog lang niet ten einde. Dat er iets verandert is wel duidelijk, zegt de verslaggever van CBS in haar reportage: "Drie weken geleden nog zou het onmogelijk zijn om hier als Amerikaans tv-team rond te lopen."

..
lees verder

Academisch leven in Turkije: ‘We weten niet hoe morgen er uitziet’

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 26 juni, 2017  

Het academische jaar is afgesloten in Turkije, maar voor veel studenten en hoogleraren is er geen reden om feest te vieren. Het afgelopen jaar zijn er in het land vijfduizend academici ontslagen en vijftien universiteiten gesloten. "Het was een bikkelhard academisch jaar", zegt correspondent Lucas Waagmeester in het NPO Radio 1 programma Nieuws en Co.

Net als in de ambtenarij, de rechtelijke macht en bij de politie en het leger heeft de regering het afgelopen jaar hard ingegrepen bij universiteiten.

Zo werd de rector van de Bogazici Universiteit in Istanbul ontslagen en stelde president Erdogan een nieuwe rector aan. Bij de diploma-uitreiking keerden duizenden studenten joelend de nieuwe rector de rug toe tijdens zijn speech, als verzet tegen het hele universiteitsbestuur.

Er heerst spanning op de universiteit. "We troffen studenten en een hoogleraar aan die het gevoel hebben dat het ieder moment afgelopen kan zijn met vrij onafhankelijk onderwijs", zegt Waagmeester.

Een voorbeeld daarvan is Faruk Birtek, hoogleraar Sociologie op de Bogazici Universiteit. "We worden voortdurend bedreigd en we weten niet hoe morgen er uitziet. We zijn bang dat ze deze universiteit proberen over te nemen."

Volgens Birtek wil de regering het onderwijs in de tang nemen. "Ze willen een ander onderwijssysteem creëren omdat wij seculier zijn. We geloven in de Verlichting, in Erasmus. Maar zij willen een verlengstuk van zichzelf: onderdanige universiteiten met partijgenoten als academici. Kunstmatige leerstoelen. Een alternatief systeem."

Stevige kritiek dus op de regering van deze professor. En dat kan gevolgen hebben. "Hij is bijvoorbeeld bang dat hij zijn paspoort verliest waardoor hij niet meer kan reizen. Een groot deel van zijn werk ligt in Amerika en Europa, dus het is een serieuze angst die leeft bij hem en zijn collega's."

Het kan in zijn voordeel zijn dat Birtek werkt op de Bogazici Uiversiteit, een machtig instituut met veel buitenlandse banden. "Het is een liberale universiteit, dat is ook hun handelsmerk", zegt Waagmeester. "Dat werkt twee kanten op: toen het in Turkije verboden was om hoofddoeken te dragen op universiteiten, liet deze universiteit meisjes met een hoofddoek toch toe. Ze wilden ook conservatieve Turken de vrijheid bieden om vrij onderwijs te genieten."

"De conservatieve AKP van president Erdogan is dat vermoedelijk niet vergeten en laten wellicht om die reden de universiteit vooralsnog zo veel mogelijk met rust."

Alternative Facts

Volgens Waagmeester wil de Turkse regering dat academici zich houden aan 'de alternatieve feiten' van de regering. En dat gebeurt niet alleen op universiteiten. "Je ziet het bijvoorbeeld ook in het lagere onderwijs. Deze week werd bekend dat de evolutietheorie wordt geschrapt uit het programma van de middelbare school."

Ook opent de overheid in een hoog tempo religieuze scholen. Studenten en academici zijn bang dat de wetenschap en het vrije denken steeds verder aan banden komt te liggen. "Alles wat je kritisch benadert, wordt gezien als een belediging van religie of politieke overtuiging. We vinden niks, we maken een analyse. Zeker in de sociologie is het ons werk om kritisch te analyseren", zegt een van de studenten.

..
lees verder

Levenslang voor moordende Canadese verpleegkundige

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 26 juni, 2017  

In Canada is een voormalige verpleegkundige veroordeeld tot levenslang voor het vermoorden van patiënten. Elizabeth Wettlaufer heeft bekend dat ze acht ouderen in verzorgingstehuizen heeft vermoord met insuline.

Wettlaufer was verpleegkundige in Ontario. Naast de acht moorden heeft ze vier pogingen tot moord bekend en twee gevallen van zware mishandeling. Tussen 2007 en 2016 injecteerde ze ouderen zonder medische reden met insuline.

Voor de rechter zei ze dat ze het gevoel had dat ze een instrument van God was. Naast de levenslange gevangenisstraf voor de moorden krijgt de 50-jarige Wettlaufer tien jaar celstraf voor elke van de vier pogingen tot moord en zeven jaar per zware mishandeling. Na 25 jaar kan ze theoretisch onder voorwaarden vrijkomen, maar dat ligt niet in de verwachting.

..
lees verder

‘IS-strijders in Mosul verliezen moreel’

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 26 juni, 2017  
Het Iraakse leger heeft een groot deel van de stad Mosul heroverd op terreurgroep Islamitische Staat. Volgens de militairen hebben ze de strijders van IS nu uit twee derde van het oude centrum verdreven. Een Iraakse generaal denkt dat de strijd over e.....
lees verder

Syrisch Twitter-meisje een van de meest invloedrijke personen ter wereld

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 26 juni, 2017  
Het Twitter-meisje Bana Alabed uit de Syrische stad Aleppo hoort wat Time Magazine betreft bij de 25 invloedrijkste personen op het internet. Ze staat tussen bekende namen als J.K. Rowling, Donald Trump en Katy Perry. Het meisje van 8 jaar oud stuurde .....
lees verder

Weer zelfmoordaanslagen in noordoosten van Nigeria

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 26 juni, 2017  

Zelfmoordterroristen hebben in het noordoosten van Nigeria aanslagen gepleegd waarbij behalve de daders zeker negen doden en dertien gewonden zijn gevallen. Dat gebeurde in de grote stad Maiduguri, die het zwaarst wordt getroffen door terroristen van Boko Haram.

Volgens een lokale politiechef waren er zeven daders, onder wie vier tienermeisjes. Een aantal meisjes zou bij het ontploffen van het bomvest alleen zelf zijn omgekomen.

De verantwoordelijkheid is niet opgeëist, maar zelfmoordaanslagen, vooral door vrouwen, zijn het handelskenmerk van de radicaal-islamitische terreurgroepering Boko Haram. De beweging, die banden heeft met Islamitische Staat, ontvoert meisjes en laat ze later zelfmoordaanslagen plegen.

De veiligheidsdiensten stonden al op scherp vanwege de viering van het einde van de ramadan.

..
lees verder

Zweed bevrijd die in Mali vastzat met Sjaak Rijke

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 26 juni, 2017  
De Zweed Johan Gustafsson is weer vrij. Hij werd zes jaar geleden door al-Qaida in Mali ontvoerd, tegelijkertijd met de Zuid-Afrikaanse Stephen Malcolm en de Nederlander Sjaak Rijke. Ze werden met geweld meegenomen uit een restaurant in Timboektoe. Ee.....
lees verder

Toch staatssteun voor redding Italiaanse banken

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 26 juni, 2017  

De Italiaanse overheid betaalt 17 miljard euro voor de redding van de twee noodlijdende Italiaanse banken Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca. Waarom staat de Europese Commissie dat nu toe, terwijl Brussel eigenlijk moet voorkomen dat belastingbetalers opdraaien voor banken die omvallen?

Wat is er aan de hand?

De twee banken worstelden al langer met geldproblemen en slaagden er niet in om zelf tot een oplossing te komen. Vrijdag stelde de Europese Centrale Bank (ECB) officieel vast dat de twee banken op het punt stonden om failliet te gaan. Daarmee gaf ze het startsein om de banken te ontbinden.

De Italiaanse overheid wil koste wat het kost voorkomen dat de banken failliet gaan, omdat dan veel schuldeisers met lege handen achterblijven. De banken hebben in het verleden veel achtergestelde schulden verkocht aan particulieren, die de risico's niet kenden. Kopers van een achtergestelde schuld zien bij een faillissement hun geld niet terug.

Hulp uit Europa?

Nee. De centrale banken houden de hand op de knip. Er bestaat een Europees hulpmechanisme voor banken in nood, maar de Single Resolution Board zal niet ingrijpen. De twee banken zijn te klein en niet essentieel voor het Italiaanse financiële stelsel.

Ter vergelijking: Banca Popolare di Vicenza beheerde tot nu toe ongeveer 1 procent van alle spaartegoeden in Italië, en 1,5 procent van de leningen. Voor Veneto Banca ligt dat allebei rond de 1 procent.

Hulp uit de markt?

Vorige week meldde Intesa Sanpaolo zich, een van de grootste banken van Italië. De Italiaanse overheid nam een bod van Intesa onder de loep en oordeelde dat de bank de meest geschikte kandidaat is voor een overname.

Dat is overigens geen liefdadigheid; Intesa telt het symbolische bedrag van 1 euro neer voor de twee banken en mag vervolgens shoppen. Zo kan ze de ongezonde delen eruit halen en afstoten.

Hulp van de staat?

Ja. Dat overnemen en opsplitsen van banken kost geld. Ook wil de staat niet dat rekeninghouders opdraaien voor het opheffen van de twee banken, die al bestaan sinds de 19e eeuw. Daarom biedt de overheid Intesa steun: bijna 5 miljard euro in cash en nog eens 12 miljard euro aan garanties voor leningen die de koper zal afsluiten om de kosten te betalen.

Maar die staatssteun mag niet zomaar. Sinds de financiële crisis heeft Europa de regels voor het redden van noodlijdende banken aangescherpt. Aandeelhouders en obligatiehouders draaien zelf op voor de kosten en zo moet de portemonnee van de overheid en dus de belastingbetaler gespaard worden.

Mag het dan toch?

Italië doet een beroep op een uitzondering op de regels. Dat mag tijdelijk, als het in het publiek belang is.

En dat is het. De kans dat andere banken in de problemen komen als de twee Italiaanse banken omvallen is weliswaar klein, maar in de noordelijke regio waar ze actief zijn kan een faillissement wel problemen opleveren. Samen hebben ze er bijvoorbeeld bijna duizend filialen, waar duizenden mensen werken.

De steun is dus nog steeds in overeenstemming met de nieuwe regels, volgens de Europese Commissie. Aandeelhouders en een deel van de obligatiehouders betalen mee.

Bovendien heeft de overheid de beste koper gekozen. Er is dus geen sprake van specifieke staatssteun aan Intesa. En omdat de koper de oude banken na de reorganisatie van de markt haalt en de boel wat inkrimpt, zal het de concurrentie niet erg verstoren.

..
lees verder

Het Great Barrier Reef is een bedreigde banenmotor, waarde: 38 miljard

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 26 juni, 2017  

Het Australische Great Barrier Reef is 38 miljard euro waard. Dat blijkt uit een rapport naar de waarde van het Australische koraalrif. Daarin worden verschillende economische en sociale aspecten opgeteld. Ook wordt de waarde van het rif als natuurlijk wereldwonder meegenomen.

Toerisme vormt de grootste waarde. Elk jaar bezoeken 2 miljoen toeristen het rif en gezamenlijk geven ze 4 miljard euro uit. Dat zorgt voor 64.000 banen, veel meer dan bij grote werkgevers als Qantas, dat 26.000 werknemers in dienst heeft, of de hele Australische olie- en gas industrie met 19.000 werknemers. De opstellers van het rapport sporen de overheid dan ook aan om meer te doen om het rif te redden.

Verbleking

De gezondheid van het rif loopt al jaren terug. In de afgelopen dertig jaar ging de helft van het koraal verloren. Orkanen, het gebruik van landbouwgif en opwarming van de aarde veroorzaken grote schade aan de koralen. Twee derde van het 2300 kilometer lange rif werd de afgelopen twee jaar getroffen door verbleking, veroorzaakt door opwarming van de oceaan.

De nieuwste bedreiging voor het Great Barrier Reef is het plan om een van de grootste steenkoolmijnen ter wereld in de buurt van het rif te ontwikkelen. De kolen moeten per schip naar India worden geëxporteerd.

Extra uitstoot

Critici vrezen dat toegenomen scheepvaart in het Great Barrier Reef zal leiden tot meer vervuiling en een grotere kans op schade aan het rif door aanvaringen. Milieuorganisaties wijzen er op dat de verbranding van de kolen extra uitstoot zal creëren, wat ook weer nadelig is voor het rif.

De regering steunt het project omdat het voor 10.000 banen zal zorgen. Australië is een van de grootste steenkoolproducenten ter wereld. Het land exporteerde de afgelopen twee jaar voor 48 miljard euro aan steenkool.

..
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën