Buitenland

Ook studiobaas Amazon weg na beschuldiging seksuele intimidatie

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 18 oktober, 2017  
In de VS is weer een kopstuk uit de entertainmentindustrie opgestapt vanwege beschuldigingen van seksuele intimidatie. De baas van film- en tv-studio Amazon, Roy Price, heeft ontslag genomen. Vorige week vertelde producer Isa Hackett op televisie dat P.....
lees verder

Rechter houdt inreisverbod VS opnieuw tegen

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  

Een federale rechter op Hawaï heeft een stokje gestoken voor een nieuwe versie van het inreisverbod van de regering-Trump, die morgen moest ingaan. Dat gebeurde na een verzoek van de regering van de eilandenstaat.

Het is de derde keer dat rechters het inreisverbod van Trump tegenhouden. De beperkingen moesten morgen ingaan voor inwoners van Iran, Libië, Noord-Korea, Somalië, Syrië, Tsjaad en Jemen. Ook sommige Venezolaanse functionarissen waren wat de regering betreft niet meer welkom.

Onder druk van rechterlijke vonnissen had de regering-Trump het inreisverbod al genuanceerd; alleen vanuit Noord-Korea mocht niemand de VS nog in; van andere landen mochten bijvoorbeeld grootouders en broers en zussen van Amerikaanse staatsburgers het land wel in.

Niet bevoegd

Hawaï vond die verruiming niet groot genoeg en betoogde voor de rechtbank dat Trump niet de bevoegdheid heeft om inwoners van zes van de acht landen tegen te houden. De staat verzette zich niet tegen het inreisverbod voor Noord-Koreanen en Venezolaanse functionarissen.

De rechter ging mee met de bezwaren van Hawaï. "Deze wet heeft precies dezelfde fouten als zijn voorganger", meldde rechter Derrick Watson. "Er is onvoldoende bewijs dat de komst van inwoners van deze landen schadelijk is voor de VS."

De Amerikaanse regering heeft boos gereageerd op de nieuwe blokkade. Het Witte Huis spreekt van een "gevaarlijk onjuiste" uitspraak en verwacht dat het inreisverbod het uiteindelijk toch haalt, als het voor een andere rechter komt.

Het ministerie van Justitie noemt de uitspraak "onjuist" en zegt snel in beroep te gaan tegen het besluit.

Eerdere zaak

Het is niet de eerste keer dat Hawaï met succes ingaat tegen het inreisverbod van de regering-Trump. In juli verwees een federale rechter van de eilandengroep een eerdere versie van het inreisverbod naar de prullenbak.

President Trump probeert al sinds zijn aantreden mensen uit veelal islamitische landen buiten de deur te houden. Hij zegt daarmee terroristen te willen weren.

..
lees verder

‘Nederlandse IS-strijders gedood bij verovering Raqqa’

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  

Bij de verovering van IS-bolwerk Raqqa in Syrië zijn vooral veel buitenlandse strijders van Islamitische Staat omgekomen. Onder hen zijn ook Nederlanders. Dat zegt een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) in een gesprek met Nieuwsuur.

Het nieuws is lastig te controleren: onafhankelijke berichten over de gevechten zijn er nauwelijks.

"De IS-strijders die zich hebben overgegeven, kwamen uit Raqqa. Degenen die zich weigerden over te geven, waren buitenlandse strijders", zegt Perwer Mohammad Ali namens de SDF. "Ze zijn gedood door de SDF tijdens de militaire operatie. Er zijn verschillende nationaliteiten: er zijn Nederlandse, Franse en Britse strijders."

Aan het eind van de ochtend viel het laatste bastion van de terroristen in de Syrische stad: het voetbalstadion. Dat deed de afgelopen jaren dienst als gevangenis.

Volgens de strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten betekent de verovering van Raqqa zwaar gezichtsverlies voor Islamitische Staat. "Mensen dachten dat IS nooit zou bezwijken, maar nu raken ze hun kalifaat, hun hoofdkwartier en hun hoofdstad kwijt door toedoen van onze SDF-strijders. We zijn erg trots."

De strijders van het SDF verwachten niet dat er nog burgers zijn in Raqqa, omdat alle burgers door de SDF naar veilig gebied zijn gebracht. De troepen proberen nu boobytraps en achtergebleven IS-strijders uit te schakelen.

..
lees verder

‘Terreurdreiging VK neemt alarmerend toe’

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  

De directeur van de Britse geheime dienst MI5 waarschuwt dat de terroristische dreiging voor Groot-Brittannië erger is dan ooit in zijn 34-jarige carrière. En ook neemt de dreiging "alarmerend" toe, zegt hij.

"Het is duidelijk dat we in het Verenigd Koninkrijk te maken hebben met hevige terreurdreiging. Aanslagen worden ook nog eens op allerlei manieren voorbereid, op een schaal die we nog nooit eerder hebben gezien", zegt directeur Andrew Parker. "Online, in Engeland, elders op de wereld. Van aanslagen die lang zijn voorbereid tot aan spontane aanslagen. En het is moeilijker om ze op te sporen.

Terroristen brachten dit jaar meer dan dertig mensen om het leven bij vier aanslagen in Londen en Manchester. "We hebben er twintig verijdeld in de laatste vier jaar", meldt Parker. "Waarvan zeven in de laatste zeven maanden. En veel meer aanslagen zijn voorkomen door vroegtijdig ingrijpen door ons of de politie. Het neemt dit jaar enorm toe."

De Britten arresteerden tot juni van dit jaar 379 mensen op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Nog eens 3000 mensen worden door MI5 onderzocht, boven op de 20.000 die eerder al onder de loep zijn genomen.

Niet alle aanslagen kunnen volgens Parker worden voorkomen. "Er zijn ongetwijfeld terroristen die we nog niet in de gaten houden", zegt hij. "Aanslagen zullen soms gebeuren, omdat we wonen in een vrije samenleving. We houden niet iedereen permanent in de gaten. Die menskracht hebben we ook niet."

De MI5-baas wilde in het gesprek met journalisten niets zeggen over de rol van internetbedrijven als Facebook en Google bij het voorkomen van terrorisme. Eerder zei de Britse minister van Binnenlandse Zaken dat diensten als Whatsapp het door hun versleuteling, mogelijk maken voor criminelen om met elkaar te communiceren.

Parker wilde zover niet gaan. Hij zei alleen dat "communicatietechnologie" het terroristen makkelijker maakt om ongezien te werken, zonder afgeluisterd te worden. "Bedrijven moeten meer doen om dat te voorkomen."

..
lees verder

Nederlandse experts helpen op Malta met moordonderzoek

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  
Nederlandse experts gaan op Malta helpen bij het onderzoek naar de moord op de journaliste Daphne Caruana Galizia. Een team van het Nederlands Forensisch Instituut is inmiddels aangekomen, melden Maltese media. De 53-jarige onderzoeksjournaliste kwam .....
lees verder

Gevluchte Rohingya krijgen meer hulp

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  
Er komen steeds meer en steeds grotere hulpacties voor de mensen die vluchten uit het Aziatische land Myanmar. De vluchtelingen horen bij de Rohingya, dat is een aparte bevolkingsgroep in dat land. De afgelopen maanden zijn honderdduizenden Rohingya a.....
lees verder

Bosbranden in Portugal en Spanje onder controle

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  
De heftige bosbranden in Portugal en Spanje zijn voor het grootste deel geblust. Vannacht kreeg de brandweer hulp van het weer. Het begon namelijk hard te regenen. De gevolgen van de branden zijn enorm. Er zijn tientallen doden en gewonden gevallen en .....
lees verder

‘De daders wilden haar hoe dan ook het zwijgen opleggen’

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  

"Overal waar je kijkt zijn boeven. De situatie is hopeloos." Het zijn de laatste woorden van onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia in een blogpost op haar website.

Ze schreef over een corruptieaffaire rond de Maltese premier Joseph Muscat en zijn Labour-partij. Op haar blog behandelde Caruana Galizia veel corruptiezaken, en daarbij beschuldigde ze vaak politici.

Maar ook miljardairs, criminelen en extreem-rechtse groeperingen kregen er van langs. Caruana Galizia verdiende er de bijnaam 'Eenpersoons WikiLeaks' mee.

Autobom

Kort na het plaatsen van het artikel op maandagmiddag sloeg het noodlot toe. Een bom, die aan haar auto was bevestigd, ontplofte. Daarmee kwam er een einde aan het leven van de meest bekende journalist van het eiland in de Middellandse Zee.

Het leek alsof ze het zag aankomen: twee weken geleden deed ze nog aangifte vanwege doodsbedreigingen. Maar wie de dader is, is nog niet bekend.

"Iedereen is in shock vandaag", zegt Rachel Attard, hoofdredacteur van Malta Independent. Caruana Galizia werkte als vaste columnist voor deze krant.

"We hadden niet verwacht dat dit zou gebeuren in een Europees land in de eenentwintigste eeuw. Ze was een van de pioniers van de vrijheid van meningsuiting."

Attard tast ook in het duister over de vraag wie erachter zit. "Ik wou dat ik het wist. Er zijn meerdere mogelijkheden. Het zou iemand kunnen zijn over wie ze heeft geschreven. Hoe dan ook was het om haar voorgoed het zwijgen op te leggen."

Volgens Attard zijn vrouwelijke journalisten "heel, heel zeldzaam" op het eiland. "Dit is een aanval op de vrouwelijke journalistiek."

De Malteze politici die Caruana Galizia op de korrel nam, veroordelen vandaag de aanslag. Zo ook premier Muscat. "Ik zal niet rusten tot deze zaak is opgelost, ons land verdient dat", zei hij in een televisietoespraak.

"Iedereen weet dat Caruana Galizia mij scherp bekritiseerde, op persoonlijk en politiek gebied, maar niemand kan deze barbaarse daad rechtvaardigen".

Maffia

Hoofdredacteur Matthew Vella van Malta's andere krant, Malta Today, doet een gooi: "Ze bekritiseerde de Labour-partij, maar het lijkt me niet dat dit een politieke moord is. Mijn inschatting is dat de georganiseerde misdaad er iets mee te maken heeft. Iemand wilde voorkomen dat ze ergens over schreef."

Vella noemt eerdere moorden in Italië als voorbeeld, gepleegd door de maffia. "Het is in Italië gebeurd, nu gebeurt het in Malta."

Maar Caruana Galizia's zoon Matthew, zelf ook onderzoeksjournalist, ziet de autoriteiten als verantwoordelijk. In wijst op een Facebook-bericht van ene Ramon Misfud. Deze politieagent schreef vlak na Galizia's dood dat ze had gekregen wat ze verdient, en dat hij zich blij voelde.

"Op Malta floreert een cultuur van straffeloosheid", reageert zoon Matthew. "Het is een schrale troost dat de premier van dit land zegt dat hij niet zal rusten tot de daders gevonden zijn, terwijl hij een regering leidt die deze straffeloosheid aanmoedigt." Volgens hem zitten de regering, politie en rechtbank vol met "boeven en imbecielen".

"Als de instituties wel goed hadden gefunctioneerd, zou er nu geen moord zijn om te onderzoeken."

..
lees verder

Nederland haalt Georgische Buk-raket op voor onderzoek MH17

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  

Nederland heeft begin dit jaar een Buk-raket uit Georgië gehaald vanwege het onderzoek naar de ramp met de MH17. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving van RTL Nieuws.

Het is niet de eerste Buk-raket die door Nederland wordt gebruikt voor het onderzoek naar de MH17. Onder meer in Finland zijn tests gedaan, waarbij raketten gecontroleerd tot ontploffing werden gebracht. Ook haalde het OM al raketten uit elkaar. Er is nu een raket uit Georgië gehaald op advies van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Dat adviseerde zoveel mogelijk referentiemateriaal en forensische gegevens te verzamelen.

Nederland deed Georgië een rechtshulpverzoek. "Dat is uitgevoerd en begin 2017 heeft Georgië een Buk-raket beschikbaar gesteld voor het strafrechtelijk onderzoek", zegt OM-woordvoerder Wim de Bruin.

JSF

Volgens RTL wordt de raket ook ter beschikking gesteld aan Defensie, dat de werking van de raket kan testen. Zo moet onder meer worden onderzocht of de raket bedreigend kan zijn voor de nieuwe straaljager, de Joint Strike Fighter.

Bij de ramp met het Maleisische toestel op 17 juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden van het vliegtuig om het leven. Het toestel werd volgens onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT) neergehaald door een Russische Buk-raket.

..
lees verder

Europees hof: Russisch fraudeproces tegen Navalny oneerlijk

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft bepaald dat Rusland geen eerlijk proces heeft gevoerd tegen oppositieleider Alexei Navalny. Het gaat om een proces uit 2014 voor fraude. Alexei en zijn broer Oleg zouden het Franse cosmeticaconcern Yve.....
lees verder

Jammie: deze sneaker ziet eruit als een pizza

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  

Een schoen voor echte pizza-fans: dat is deze sneaker van Adidas. Hij heeft de kleuren van een pizza en zelfs een pizzapunt op de zijkant.

Voor iedere Amerikaanse staat

De pizza-schoen is onderdeel van een speciale collectie. Tien vrouwelijke ontwerpers hebben 50 schoenen ontworpen: voor iedere Amerikaanse staat één. De pizza-schoen hoort bij de staat New Jersey, omdat New Jersey bekend staat om zijn pizzeria's.

Goed doel

Hieronder zie je nog een paar bijzondere ontwerpen:

De schoenen worden verkocht op een veiling. De opbrengst gaat naar een stichting die meisjes in ontwikkelingslanden helpt.

..
lees verder

Nederlands kunstwerk verdeelt Parijs: is het dierenseks of gewoon een gebouw?

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  

Het werd geweigerd door het Louvre, maar is nu wel te zien bij het Centre Pompidou in Parijs; Domestikator, van de Nederlandse kunstenaar Joep van Lieshout. Vanmiddag is het werk neergezet voor het kunstcentrum in de Franse hoofdstad.

Het kunstwerk bestaat uit een gebouw waarin twee figuren zijn te herkennen. Van Lieshout noemt het "een man die zijn hond uitlaat of een boer met een varken in de weer". Maar Franse critici zien er een seksuele handeling in en noemen het werk aanstootgevend.

Het kunstwerk is onderdeel van de beelden- en installatietentoonstelling Fiac. Toen het Louvre weigerde het beeld te plaatsen, omdat "het publiek het misschien verkeerd interpreteert en niet begrijpt", zag het Centre Pompidou zijn kans schoon. "De voorzitter van het museum zei direct ja toen ik het voorstelde", vertelt directeur Bernard Blistène in Franse media.

Reacties

Correspondent Frank Renout was bij de plaatsing van het kunstwerk. Het trekt veel bekijks, al begrijpt nog niet iedereen het. Zo ziet een oudere vrouw een huis in het werk, terwijl een andere vrouw het "eerder een robot" noemt. "Het is gewoon een huis", zegt een jonge Parijzenaar erover. "Maar dat ene deel lijkt ook wel een mens."

Na wat uitleg wordt er lacherig gereageerd. "Heel erg grappig!", roept een man. Een Nederlands meisje reageert vooral verbaasd. "Seks met een dier? Wat moet ik daar nu van zeggen?"

'Gewoon een abstract gebouw'

Kunstenaar Van Lieshout zegt tegen Renout dat hij alle commotie niet begrijpt. "Als ze beter hadden gekeken naar het werk, naar hoe het er uitziet en de betekenis, dan was het geen punt geweest. Dit is een onschuldig gebouw, een soort uit legoblokjes bestaand abstract gebouw. Zonder dat er enige geslachtsdelen of andere expliciete dingen te zien zijn."

Van Lieshout benadrukt dat het Louvre vol hangt met schilderijen waarop naakte mensen te zien zijn. "En aan de buitenkant van het museum hangt een enorme poster van een halfnaakte dame in lingerie. Dan denk ik: waar hebben we het over?"

Domestikator blijft tot zeker 22 oktober staan voor het Centre Pompidou. Volgend jaar maart is het kunstwerk te zien in Amsterdam, op de NDSM-werf.

..
lees verder

Aanslag op politiebus in Turkije

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  
In de havenstad Mersin in het zuidwesten van Turkije is een bomaanslag gepleegd op een politiebus. Daarbij zijn zeker twaalf mensen gewond geraakt. Volgens de Turkse CNN zijn de gewonden allemaal agenten die in de bus zaten. De bom is volgens de Turks.....
lees verder

Illegale kolenmijn ingestort in Turkije, meerdere doden

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 17 oktober, 2017  

In de Turkse provincie Sirnak is een illegale kolenmijn ingestort. Daarbij zijn zeker zes doden gevallen. Eén mijnwerker is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Reddingswerkers zijn nog op zoek naar zeker één man die nog vastzit in de mijn, schrijven Turkse media.

Volgens het Turkse Ministerie van Energie was de kolenmijn illegaal. In 2013 heeft de verantwoordelijke overheidsinstantie alle vergunningen voor mijnbouw in het gebied ingetrokken vanwege de risico's.

In Turkije gebeuren vaker ongelukken in mijnen. De grootste mijnramp in de Turkse geschiedenis gebeurde in 2014 in de buurt van Soma. Meer dan 300 mijnwerkers kwamen om het leven na een explosie in de mijn.

..
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën