Buitenland

Trump on tour in Europa: Vaticaanstad

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

29 minuten. Zo lang spraken president Donald Trump en paus Franciscus vandaag met elkaar. Het gesprek vond plaats in het Vaticaan, achter gesloten deuren. En wat de twee met elkaar bespraken, werd niet meteen duidelijk.

Iedereen probeerde de gezichten van de paus en de president af te lezen. Trump leek zijn best te doen voor een goede glimlach, terwijl het gezicht van de paus eerder zorgelijk was te noemen. "Geen echt ontspannen sfeer", concludeerde Vaticaankenner Andrea Vreede.

"Ik zal niet vergeten wat u gezegd heeft", zei Trump tegen paus Franciscus voordat hij de bibliotheek van de paus verliet. Waar zal hij op doelen? Uit verklaringen van het Witte Huis en het Vaticaan blijkt later dat het klimaat, terrorisme en vrede aan bod zijn gekomen.

De paus zou het onderwerp klimaatverandering hebben opgeworpen en erop hebben aangedrongen bij Trump dat de VS zich houdt aan de afspraken die zijn vastgelegd in het akkoord van Parijs. Trump heeft zich in het verleden uiterst kritisch uitgelaten over dat klimaatakkoord.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson heeft Trump er "nog geen definitief besluit in genomen." Dat zal ook pas gebeuren nadat zijn bezoek aan Europa voorbij is.

De president twitterde zelf na afloop dat hij na zijn bezoek aan het Vaticaan nog meer vastbesloten is om "vrede te brengen in onze wereld". Hij vond het een enorme eer om paus Franciscus te ontmoeten.

Ook Melania Trump had een momentje met de paus. "Wat geeft u hem te eten?", vroeg paus Franciscus haar grappend, doelend op de president. Daarbij noemde hij potica, een Sloveense lekkernij. Veel aanwezige journalisten verstonden echter 'pizza'.

Ook de outfit van Melania trok de aandacht. Ze droeg vandaag een zwarte sluier, iets wat verplicht is voor echtgenotes van presidenten tijdens een bezoek aan de paus. Opvallend want tijdens het bezoek aan Saudi-Arabië reisde de first lady nog blootshoofds.

Na zijn bezoek aan het Vaticaan sprak Trump kort met de Italiaanse president Mattarella en premier Gentiloni. Met die laatste zou Trump het hebben gehad over migratie.

De Italiaanse premier zou Trump op het hart hebben gedrukt de Amerikaanse grenzen te openen voor meer vluchtelingen. En ook zou hij hebben gevraagd om financiële steun voor reddingsoperaties van bootvluchtelingen op zee.

De twee zullen elkaar later deze week opnieuw ontmoeten op Sicilië voor de G7-conferentie waar economische kwesties aan de orde komen.

Selfies

Melania bezocht ondertussen een kinderziekenhuis van het Vaticaan. Ze ging op de foto met jonge patiëntjes en kreeg tekeningen van ze. Ze sloot haar bezoek af met een gebed in de kapel van het ziekenhuis.

Waar Trump gaat, daar is vaak ook protest. Zo ook in het Vaticaan. Zo'n duizend demonstranten, voornamelijk Amerikaanse expats, demonstreerden tegen zijn komst. De protesten verliepen rustig.

'Hellhole' Brussel

Na het bezoek aan het Vaticaan namen de Trumps 's middags het vliegtuig naar de volgende bestemming: Brussel. Het hol van de leeuw voor de Amerikaanse president. Hij noemde het vooraf een hellhole en stak zijn kritiek op de EU niet onder stoelen of banken.

Toch liet de Belgische premier al weten dat de eerste kennismaking met Trump "hartelijk en respectvol" was. Morgen in Trump on tour een overzicht van Trumps bezoek aan de hoofdstad van België en de koninklijke familie.

..
lees verder

Agenten komen om bij zelfmoordaanslagen Jakarta

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 24 mei, 2017  
Bij twee zelfmoordaanslagen in de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn drie politieagenten om het leven gekomen. Vijf andere agenten en vijf burgers raakten gewond. De aanslagen vonden plaats bij een busstation in Jakarta, vijf minuten na elkaar. Volgen.....
lees verder

Door deze finale maken jonge Ajax-fans hun eigen herinnering

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 24 mei, 2017  
Eindelijk, na twintig jaar, staat Ajax weer eens in een finale waar de hele wereld naar kijkt. Voor de oudere fans een moment om de finale in Stockholm te vergelijken met toen, 1995 - maar voor nieuwe fans de gelegenheid om zelf een herinnering aan een.....
lees verder

Belgische kluizenaar geniet in ‘zijn’ kloostertje in de Alpen

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 24 mei, 2017  
Stan Vanuytrecht is begonnen aan zijn 'baan' als kluizenaar in een afgelegen klooster in de Alpen. "De mist, de regen, ik houd zelfs van het onweer hier", zegt de 58-jarige Belg tevreden. "Het is altijd mooi hier." Vanuytrecht waakt over een 350-jaar o.....
lees verder

Montenegro bij de NAVO, Rusland neemt wraak

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

Montenegro heeft een minileger van 1500 soldaten. De luchtmacht is opgeheven. Van de marine is weinig meer over. En het Balkanlandje kampt al jaren met enorme corruptie. Zijn de Montenegrijnen klaar voor toetreding tot de NAVO?

Volgens de gangbare criteria niet, maar op de Brusselse NAVO-top donderdag, in aanwezigheid van Donald Trump, wordt de ex-Joegoslavische deelrepubliek omarmd als nieuwe militaire bondgenoot.

Daarvoor is maar één uitleg, zeggen NAVO-waarnemers: met de toetreding van Montenegro (600 duizend inwoners) versterkt de NAVO zijn positie op de Balkan waar ook Rusland hengelt naar bondgenoten.

"We zijn in 1999 nog door de NAVO gebombardeerd, en nu worden we er lid van, dat is volstrekt idioot", zegt Milan Knezevic, leider van een pro-Russische oppositiepartij in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica. "Het is alsof je een meisje dwingt om met haar verkrachter te trouwen."

Veel Montenegrijnen voelen zich door cultuur, taal en religie verbonden met Rusland. "Zij hadden helemaal geen keuze willen maken tussen Moskou en de NAVO", zegt Knezevic. Maar de Montenegrijnse regering heeft het doorgedrukt, zegt hij. "Ze hebben het niet eens aangedurfd om een referendum te organiseren."

Speelbal

Het heeft van zijn land een speelbal gemaakt in een geopolitiek spel op de Balkan waar het Westen en Rusland vechten om invloed. "Maar deze strijd hebben de Russen hier in Montenegro alvast verloren", zegt premier Dusko Markovic in zijn werkkamer.

Op zijn bureau staan een paar dure flessen rode wijn van het Montenegrijnse topwijnhuis Plantaze. Rusland importeert al decennia jaarlijks ruim een miljoen Plantaze-flessen, maar sinds Montenegro's NAVO-toetreding vaardigde Moskou een wijnboycot uit. Een ordinaire wraakactie, noemt premier Markovic het. "Er is helemaal niets mis met onze wijn."

Dwars door de Plantaze-wijngaarden, een half uur rijden van de hoofdstad, ligt een tien meter brede asfaltbaan die in voormalig Joegoslavië nog dienst deed als militaire landingsbaan. Joegoslavië vloog toen nog met Russische MIG-gevechtsvliegtuigen. "Aan het eind loopt de landingsbaan dood in een berggrot waar de MIG's zich verscholen hielden", zegt Milan Milutinovic. Hij is bij wijnhuis Plantaze de exportmanager.

De aloude MIG-grot is nu omgebouwd tot wijnproeverij voor internationale klanten. Maar de Russische inkopers komen niet meer. "Proef maar!", zegt hij, terwijl hij een witte Plantaze uitschenkt. "Natuurlijk word je daar niet ziek van. Die boycot is gewoon een Russische pesterij."

Veel power hebben we niet meer, geeft marinekapitein Igor Vujacic toe. Achter hem, aan de kade van de oude marinebasis in kustplaats Bar, liggen een paar marineschepen weg te roesten. Twee fregatten zijn nog actief.

Gevechtsklaar? Vujacic jaagt er nu vooral mee op drugscriminelen. "Vorige week nog hebben we een Albanese smokkelboot, onderweg naar Italië met 1500 kilo drugs, onderschept op zee."

Laat ze maar doen, zegt maritiem-historicus Drazen Jovanovic laconiek. "Alles beter dan oorlog voeren." Drazen heeft verlangen naar de tijd dat zijn land nog Joegoslavië was. "Met een groot en sterk leger, maar bovenal: neutraal." Tegenwoordig vaart hij met toeristen over de Montenegrijnse baai van Kotor naar de zeegrotten waar vroeger onderzeeboten zich schuil hielden voor mogelijke vijanden.

Bij het binnenvaren van de grootste onderzeebootgrot wijst Drazen naar de graffiti die is gespoten tegen de wand. "Achter gelaten door de jongens die hier nu muziekfestivals organiseren", lacht Drazen. "Nu wordt hier gedanst."

..
lees verder

Mishandelde kat krijgt eigen bed

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 24 mei, 2017  
Kat Sophie uit de Verenigde Staten slaap alleen nog maar in haar eigen poppenbed. Sophie heeft zelfs haar eigen knuffel en ze gaat elke avond tegelijk met haar baasje naar bed. Foto's van de slapende kat zijn super populair op Instagram. Klein hokje S.....
lees verder

‘Het is onmogelijk om alle potentiële terroristen in de gaten te houden’

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

Salman Abedi, de 22-jarige zelfmoordterrorist die zichzelf maandagavond opblies in de Manchester Arena, was al voor de aanslag in beeld bij de Britse veiligheids- en inlichtingendiensten. Dat werpt de vraag op of de autoriteiten het hadden kunnen voorkomen?

"Het is heel lastig om goed in te schatten wanneer iemand iets gaat doen", zegt terrorismedeskundige Quirine Eijkman van de Universiteit Leiden.

Dat is meteen ook het probleem, want ook al is iemand in beeld bij de inlichtingendiensten, of hij daadwerkelijk een aanslag gaat plegen is een tweede. "Er zijn te veel mensen in beeld bij de inlichtingendiensten. Het is onmogelijk om al deze mensen te monitoren, want er zijn te weinig mensen die deze potentiële aanslagplegers in de gaten kunnen houden."

Hard optreden tegen mensen die in beeld zijn bij de inlichtingendiensten heeft juist het tegenovergestelde effect, zegt Eijkman. "Het is wel wat je gevoelsmatig wil. Je wil iemand vastzetten. Maar uit onderzoek blijkt dat dit contraproductief werkt."

Kijk maar naar Frankrijk, zegt ze. "Daar werd harder opgetreden toen de noodtoestand werd uitgeroepen. Maar ook daarna waren er aanslagen, zoals in Nice."

Niet iedereen die radicaal is, is gevaarlijk, gaat Eijkman verder. "Ze groeien opeens een baard of zingen liederen uit de Koran op straat, maar het kan dat dit gewoon een fase is."

Terrorisme voorkomen is niet zo eenvoudig. "We weten niet eens waar we naar op zoek zijn, dat maakt optreden lastig." Het soort terrorisme-beleid dat een land voert heeft volgens Eijkman in ieder geval weinig invloed, denkt ze. "Je kan niet zeggen dat het hier niet gebeurt doordat het beleid hier beter is."

Illusie

In Groot-Brittannië zijn ook ontzettend veel aanslagen verijdeld. "Ook hier is de dreiging groot en de kans op een aanslag aanwezig. We moeten niet de illusie hebben dat het beleid zoiets kan voorkomen."

..
lees verder

Politie Manchester onderzoekt netwerk rond aanslag

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

De politie van Manchester zegt "een netwerk" te onderzoeken dat verband houdt met de aanslag van eergisteren. Volgens de politiechef van de Britse stad wordt om die reden intensief in en rond de stad gezocht. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Rudd zei al dat de dader waarschijnlijk niet alleen handelde.

Volgens politiechef Ian Hopkins zijn de familieleden van alle slachtoffers nu geïnformeerd. Onder de slachtoffers is een politieagent.

Vanwege de aanslag zitten vier mensen vast. Vanmiddag heeft de politie in een pand in Manchester nog een gecontroleerde explosie uitgevoerd. Ooggetuigen zeggen tegen persbureau AP dat het gaat om een appartementencomplex.

Vader ontkent

De vader van de aanslagpleger ontkent tegenover AP dat zijn zoon banden heeft met extremisten of verantwoordelijk is voor de zelfmoordaanslag, maar onduidelijk is hoe de vader dan denkt dat zijn zoon er aan toe is.

Hij sprak zijn zoon vijf dagen geleden nog. De 22-jarige Salman Abedi wilde volgens zijn vader naar Saudi-Arabië gaan en gedroeg zich normaal. Abedi bezocht anderhalve maand geleden Libië, het land waar zijn familie vandaan komt.

..
lees verder

Trump in België voor bezoek aan koning en NAVO-top

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

De Amerikaanse president Trump is begonnen aan zijn bezoek aan België. Vanmiddag heeft Trump een ontmoeting met koning Filip en premier Michel; morgen bezoekt hij de NAVO-top in Brussel.

Trump landde kort na 16.00 uur op vliegveld Zaventem. Direct daarna vertrokken Trump en zijn vrouw Melania naar het koninklijk paleis in Brussel. Aansluitend had Trump een werkoverleg met premier Michel; de first lady ontmoette op datzelfde moment koningin Mathilde.

Er zijn veel veiligheidsmaatregelen genomen, zegt correspondent Joris van Poppel. "Er zijn heel veel politiebusjes en zwaarbewapende militairen op straat. Naast het koninklijk paleis staat een waterkanon opgesteld. In Brussel zijn ze wel wat gewend qua internationaal bezoek, maar de combinatie van het bezoek van Trump en de NAVO-top maakt het tot een heel grote beveiligingsoperatie."

Vanavond wordt er gedemonstreerd naar aanleiding van het bezoek van Trump. Volgens de VRT zullen enkele duizenden mensen meelopen in een protestmars die is georganiseerd door onder meer Amnesty International en Greenpeace.

Amerikaanse ambassade

Trump overnacht volgens de VRT in de Amerikaanse ambassade. Morgen heeft hij voorafgaand aan de NAVO-top een ontmoeting met onder meer de voorzitters van de Europese Commissie en het Europees Parlement en de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk.

In de namiddag komen 29 staatshoofden en regeringsleiders bijeen voor de NAVO-top. Er zal worden gesproken over onder meer de toekomst van de militaire samenwerking. Trump liet al een paar keer weten dat hij vindt dat de Europese landen hun NAVO-bijdrage moeten verhogen.

Paus Franciscus

Trump begon zijn bezoek aan Europa gisteravond in Italië. Vanochtend had hij een ontmoeting met paus Franciscus in Vaticaanstad. Ze spraken ruim een half uur in de bibliotheek van de paus. Wat er is gezegd, is niet bekendgemaakt. Er was alleen een tolk bij.

Naar de ontmoeting werd uitgekeken, omdat de twee wereldleiders het hartgrondig oneens zijn over onder meer migratievraagstukken, de reactie op terrorisme van extremistische moslims en het klimaatbeleid.

..
lees verder

Palestijnse gevangenen in het ziekenhuis door hongerstaking

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

Zeventien Palestijnse gevangenen zijn opgenomen in Israëlische ziekenhuizen als gevolg van een hongerstaking. Zo'n 1500 Palestijnen gingen op 17 april in staking om betere leefomstandigheden af te dwingen in Israëlische gevangenissen. Tientallen van hen zijn de afgelopen weken al voor controles naar ziekenhuizen gestuurd.

Volgens de Israëlische gevangenisautoriteit zijn er nu nog bijna 850 gevangenen in hongerstaking. De Palestijnse Commissie van Gevangenen noemt het getal van bijna duizend.

Speciale vleugels

"Het is logisch dat hun lichamelijke conditie na ongeveer zes weken niet eten achteruit gaat", zegt correspondent Monique van Hoogstraten. "Gisteren was ik op bezoek bij het Internationale Rode Kruis in Jeruzalem, dat de gevangenen mag bezoeken. Zij bevestigen dat er al tientallen mensen naar ziekenhuizen zijn gestuurd voor onderzoek."

De Israëlische gevangenisautoriteit meldt aan de NOS dat alle gevangenen in speciale vleugels zijn ondergebracht, waar medische voorzieningen zijn. "Maar de afgelopen twee, drie dagen hebben we ze bijna allemaal naar een ziekenhuis gebracht voor grondig onderzoek. Er zijn er nu 17 opgenomen."

Gedwongen voeding

De Palestijnse Commissie maakt zich grote zorgen, zegt woordvoerder Akram Alayasa. "We krijgen bijna geen nieuws. De advocaten horen vaak allerlei excuses van Israël dat ze niet naar de gevangenissen kunnen. De families mogen niet op bezoek bij de hongerstakers."

De gevangenisautoriteit zegt dat de meerderheid van de stakers water, mineralen en vitaminen neemt." Wie weigert, wordt niet gedwongen. Over gedwongen voeding moet de rechter zich uitspreken. Dat speelt nu nog niet. Maar natuurlijk zijn de meesten inmiddels heel zwak en fragiel."

Eisen

De hongerstakers eisen onder meer een ruimere bezoek- en telefoonregeling, betere medische zorg en een waardiger behandeling in de cel.

De oproep voor de staking kwam van PLO-leider Marwan al-Barghouti, die zelf gevangen zit na een veroordeling voor een terreuraanslag.

..
lees verder

United-fan in Stockholm: mijn dochter zat onder het bloed na de aanslag

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

Matchday. Het vliegveld in Stockholm stroomt vol Ajax-fans, maar ook van Manchester United. Voor sommige fans heeft de wedstrijd van vanavond een dubbele lading.

Roy Hodgson vertelt dat zijn dochter van 15 bijna was omgekomen bij de aanslag van afgelopen maandag. "Ze belde me in paniek op en zei dat er een bom was afgegaan tijdens het concert en dat ze de explosie had gezien. De ergste nachtmerrie van een vader. Ik hoorde meiden schreeuwen, maar de verbinding viel steeds weg."

Veilig buiten kon zijn dochter meer vertellen. "Ze zat onder het bloed van mensen die gewond waren geraakt of zelfs waren gedood", vertelt Roy. "Ze vertelde over dingen die ze gezien had. Dingen die tienermeiden niet zouden moeten zien, die zelfs de zwaarst getrainde soldaten niet zouden moeten zien."

Geëmotioneerd gaat Roy verder: "Als ze 10 meter naar rechts had gestaan, was ze er niet meer geweest. Ik dacht dat ik sterker zou zijn, maar nu krijg ik het toch te kwaad. Stel je even voor dat je in mijn schoenen had gestaan en je dochter bijna was verloren."

Pap, het gaat goed

Gelukkig gaat het, naar omstandigheden, goed met haar. "Ze belde me voor ik vertrok en zei: 'Pap, het gaat goed'. Daarop dacht ik: nu moet ik gaan, ik moet gaan. En hier sta ik nu."

"Vanavond zingen we voor iedereen die vermoord zijn in Manchester en voor hun ouders. Het gaat dan niet om Manchester United, maar om Manchester. We ll never die."

..
lees verder

Zeker 34 doden bij nieuw vluchtelingendrama Middellandse Zee

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

Bij een reddingsactie voor bootvluchtelingen op de Middellandse Zee zijn zeker 31 vluchtelingen verdronken. De meesten van hen zijn peuters. Ze hoorden bij een groep van 1700 vluchtelingen die in vijftien boten de oversteek van Libië naar Italië probeerden te maken.

"Zo'n 200 mensen vielen in het water toen een van de schepen gevaarlijk slagzij maakte", zei een commandant van de Italiaanse kustwacht. De schepen bevonden zich op dat moment zo'n 60 kilometer uit de Libische kust.

Een deel van de lichamen werd aan boord van een schip van de hulporganisaties MOAS gebracht. Onder de verdronkenen zouden ook peuters zijn.

Een MOAS-medewerker twitterde dat er zeker 31 lichamen aan boord van het MOAS-schip zijn gebracht. De Italiaanse marine haalt met een helikopter lichamen uit het water.

De Italiaanse kustwacht riep schepen in de buurt op om te komen helpen.

..
lees verder

Hartstochtelijke ode aan Manchester symbool voor veerkracht van stad

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 24 mei, 2017  
Bezielend, krachtig, hartstochtelijk, inspirerend, opbeurend: Britse media komen superlatieven tekort voor het optreden van dichter Tony Walsh gisteravond in Manchester. Walsh, die dicht onder de naam Longfella, droeg op de wake voor de slachtoffers va.....
lees verder

Europese ministers willen filter op Facebook en YouTube, Nederland tegen

Door: NOS.nl buitenlands nieuws   / 24 mei, 2017  

Facebook, YouTube en Twitter moeten ongewenste content gaan filteren. Dat vindt de Europese Raad van Ministers. Het is een controversieel onderwerp waar gisteren uren over is gesproken, Nederland is tegen.

De overeenkomst zoals die nu op tafel ligt, houdt in dat sociale media als Facebook, Twitter en YouTube verplicht worden om op hun site video's te blokkeren waarin wordt aangezet tot haat, geweld wordt aangemoedigd. Voor kinderen zou content met pornografie geblokkeerd moeten worden. Hoe dat precies in zijn werk moet gaan, is onduidelijk.

Hiermee zouden de online diensten in wetgeving gelijkgesteld worden aan tv-zenders. Staatssecretaris Dekker vindt dat het te ver gaat, zegt hij tegen het ANP.

Hele internet

"Het is goed om minder onderscheid te maken tussen traditionele kanalen en wat er op internet gebeurt, maar nu dreigt zo ongeveer het hele internet eronder te vallen." Naast Nederland zien het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zweden, Finland en Luxemburg ook niks in het voorstel. Landen onder aanvoering van Duitsland en Frankrijk waren wel voor.

Het voorstel wordt nu voorgelegd aan het Europees Parlement. Ook daar lijkt een meerderheid voor te zijn. D66-Europarlementariër Marietje Schaake is tegen. "Dit stelt online platforms gelijk aan tv-zenders. Dat is niet te doen." Schaake wijst erop dat de platforms voor een heel groot deel bestaan uit video's van gebruikers en dat dat een andere strategie vereist.

De Europarlementariër vreest daarnaast dat met dit voorstel er te veel verantwoordelijkheid komt te liggen bij de grote techbedrijven. "Die gaan dan beslissen wat goed en fout is zonder daar transparant over te zijn."

30 procent-norm

De maatregel zou er ook toe leiden dat tv-zenders en videodiensten zoals Netflix minstens 30 procent Europese producties moeten aanbieden. Ook dat vindt Dekker geen goed idee. "Kijkers bepalen zelf wat ze goed vinden." Daarnaast waarschuwt de staatssecretaris er in het FD voor dat Netflix-gebruikers mogelijk met hogere kosten worden opgezadeld.

Het Europees Parlement gaat samen met de lidstaten en de Commissie naar het voorstel kijken. Dat betekent dat er nog dingen veranderd kunnen worden.

..
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën