Politiek

Dekker: kwestie Argos en Reporter zaak van publieke omroep

Door: NOS politiek   / 27 juni, 2017  
Staatssecretaris Dekker zal de publieke omroep niet vragen de programmering op de radio volgend jaar aan te passen. In antwoord op Kamervragen van de SP benadrukt hij "dat de NPO onafhankelijk is in zijn inhoudelijke keuzes''. Onlangs ontstond ophef na.....
lees verder

Kamp: gemeenten beslissen over aansluiten op gasnet

Door: NOS politiek   / 26 juni, 2017  
Minister Kamp wil de plicht om nieuwbouwwoningen aan te sluiten op het aardgasnet versoepelen. Hij ziet daarbij een belangrijke rol voor de gemeenten. De Tweede Kamer heeft er al op aangedrongen om de aansluitplicht uit de wet te halen. Schrappen van d.....
lees verder

Formatiedag 103: Tjeenk Willink gaat, Zalm komt

Door: NOS politiek   / 26 juni, 2017  

Herman Tjeenk Willink is bezig met de laatste loodjes van zijn werk als informateur. Over twee dagen wordt de PvdA'er als informateur opgevolgd door VVD-kopstuk Zalm. Die gaat de onderhandelingen begeleiden van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Als Tjeenk Willink nog had willen doorgaan als informateur, was dat misschien wel mogelijk geweest, want er was veel lof voor zijn aanpak. Maar Tjeenk Willink vindt zelf dat er nu duidelijk een andere fase komt in de formatie en dat daar een andere informateur bij hoort. Ook ziet hij zichzelf meer als de man die partijen bij elkaar brengt dan als de begeleider van echte onderhandelingen.

Eindverslag en debat

Tjeenk Willink praatte vandaag nog met fractievoorzitters van partijen die niet meedoen aan die onderhandelingen over een nieuw kabinet. Zij kregen de gelegenheid om te vertellen wat volgens hen de komende periode belangrijke punten zijn.

Morgenmiddag ontvangt Tjeenk Willink de leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nog een keer. Kort daarna brengt hij zijn eindverslag uit aan de Tweede Kamer. Die debatteert daar woensdag over en in dat debat wordt officieel een nieuwe informateur aangewezen: oud-minister van Financiën en oud-vicepremier Gerrit Zalm.

Zeer ervaren

Net als Tjeenk Willink beschikt de 65-jarige Zalm over zeer veel ervaring in Den Haag, maar staat hij tegelijk op enige afstand: hij is al jaren weg uit de Haagse politiek. De econoom Zalm was ambtenaar op de ministeries van Financiën en Economische Zaken en directeur van het Centraal Planbureau.

Met een korte onderbreking was hij daarna van 1994 tot 2007 minister van Financiën. Hij is daarmee de langstzittende minister op dat departement in de geschiedenis. In de tussentijd was hij fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer.

Zalmnorm

Onder zijn leiding werd de 'Zalmnorm' geïntroduceerd: een strikte scheiding van overheidsinkomsten- en uitgaven. Hij slaagde er in 2001 als eerste bewindsman in jaren in om een overschot te bereiken op de begroting in plaats van een tekort.

Zalm was in 1998 ook al informateur: hij hielp toen mee aan de vorming van het tweede kabinet-Kok. Na zijn vertrek uit de politiek stapte hij over naar het bankwezen: eerst bij DSB en later werd hij voorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro. Begin dit jaar legde hij die laatste functie neer.

In Den Haag wordt er rekening mee gehouden dat het nieuwe kabinet er vlak voor Prinsjesdag zou kunnen zijn: dat is 19 september.

..
lees verder

Waarom stopt Tjeenk Willink als informateur?

Door: NOS politiek   / 26 juni, 2017  

Tientallen gesprekken met de hoofdrolspelers op het Binnenhof zijn er geweest. Eerst met verkenner Schippers, later informateur Schippers en daarna urenlange sessies met informateur Tjeenk Willink. Die laatste geeft het stokje later deze week door aan een andere informateur die met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie om de tafel gaat. Woensdag wordt de benoeming van de opvolger van Tjeenk Willink officieel: dan benoemt de Kamer VVD'er Gerrit Zalm.

De formatie belandt nu in een andere fase. Nu wordt voor het eerst met de ChristenUnie inhoudelijk onderhandeld over de plannen van het nieuwe kabinet. Waarom doet Tjeenk Willink dat niet zelf? Is dat gebruikelijk? "Vooral omdat Tjeenk Willink vindt dat het leiden van de onderhandelingen iets heel anders is dan het bij elkaar brengen van partijen", zegt verslaggever Xander van der Wulp.

VVD, CDA en D66 waren heel tevreden over hem, zegt hij. "Die partijen wilden graag met hem door. Aan de andere kant is het niet zo opmerkelijk. Aan het begin van zijn opdracht zei hij dat hij alleen zou gaan verkennen."

Daarnaast speelt ook mee dat hij ook van de PvdA is en die partij zit nu niet aan de onderhandelingstafel. "Dan is het ook wel gek dat iemand van zo'n partij de hoofdlijnen van het regeerakkoord zou gaan schrijven voor vier andere partijen", zegt Van der Wulp.

Tweede Kamer

Sinds 2012 is de Tweede Kamer zelf verantwoordelijk voor de benoeming van de (in)formateurs. Daarvoor was dat een taak van de koning.

Het is gebruikelijk dat er bij een formatie verschillende informateurs zijn betrokken. In 2012 waren Henk Kamp en Wouter Bos de informateurs, die de basis legden voor het tweede kabinet Rutte. Voor het kabinet-Rutte-1 waren vier mensen nodig: Uri Rosenthal (toen VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer), Ruud Lubbers, Ivo Opstelten en daar is hij weer: Herman Tjeenk Willink.

Het werk van Tjeenk Willink zit er nog niet op. Vandaag ontvangt hij de partijen die zoals het er nu naar uitziet in de oppositie komen. Morgen spreekt hij de vier partijen die verder gaan onderhandelen en dan moet hij zijn eindverslag maken.

Woensdag wordt er in de Tweede Kamer over gedebatteerd. Het was dus ook mogelijk geweest dat er meer dan één informateur zou worden benoemd, maar het ziet ernaar uit dat het blijft bij Gerrit Zalm.

..
lees verder

Oud-minister Zalm (VVD) wordt nieuwe informateur

Door: NOS politiek   / 26 juni, 2017  

Voormalig minister van Financiën en ex-bankier Gerrit Zalm volgt Herman Tjeenk Willink op als informateur. Het CDA, D66 en ChristenUnie gaan akkoord met het VVD-voorstel om deze prominente partijgenoot de formatiegesprekken te laten doen, zo bevestigen Haagse bronnen.

Er komt dus één informateur, in plaats van meerdere. Bij een formatie levert doorgaans de grootste partij de informateur, of alle partijen schuiven iemand naar voren. "Het is toch het meest logisch dat er nu gekozen wordt voor één persoon, vier informateurs is te veel", zegt NOS-verslaggever Xander van der Wulp. De VVD-kandidaat moest wel de goedkeuring krijgen van de andere partijen en dat is dus gebeurd.

Belangrijke ministerspost

De 65-jarige Zalm is de langstzittende minister van Financiën geweest. Hij zat in totaal twaalf jaar op dat departement. In het eerste paarse kabinet van VVD, PvdA en D66 in 1994 kreeg de ex-directeur van het Centraal Planbureau deze belangrijke ministerspost, die hij tot 2002 zou houden.

Na een korte periode als fractievoorzitter en leider van de VVD, keerde Zalm in 2003 weer terug. Uiteindelijk is hij vier keer minister van Financiën geweest. In 2008 werd hij voorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro, waar hij begin dit jaar stopte. In zijn periode was hij mede-verantwoordelijk voor de fusie met Fortis en de beursgang van de bank.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Zalm meewerkt aan de vorming van een kabinet. In 1998 bracht de VVD'er met PvdA-leider Kok en D66-leider Borst het tweede paarse kabinet tot stand. Deze drie werden op 14 mei 1998 tot informateur benoemd. 67 dagen later, op 19 juli, waren ze klaar en kon formateur Kok op zoek naar de geschikte ministersploeg.

..
lees verder

Kabinet: geen eenvoudige oplossing voor lerarenprobleem

Door: NOS politiek   / 26 juni, 2017  
Leraren op de basisschool krijgen niet meer salaris en het kabinet kan nu weinig doen omdat het demissionair is. Dat schrijven minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker aan de Tweede Kamer. Ze zeggen dat er geen eenvoudige oplossingen zijn voor he.....
lees verder

Tjeenk Willink wil stoppen als informateur

Door: NOS politiek   / 26 juni, 2017  

Herman Tjeenk Willink wil stoppen als informateur. De vier partijen die deze week gaan onderhandelen over een coalitie (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) zullen mogelijk vandaag of morgen een besluit nemen over zijn opvolger.

De 75-jarige Tjeenk Willink zocht de afgelopen weken naar een mogelijke coalitie. Een poging om VVD, CDA, D66 en GroenLinks bij elkaar te brengen, mislukte.

Actuele dossiers

Volgens NOS-verslaggever Joost Vullings ziet Tjeenk Willink het leiden van onderhandelingen toch als ander werk. "Hij is meer een probleemoplosser dan iemand die de gesprekken over allerlei actuele dossiers begeleidt." Ook ziet Tjeenk Willink de komende periode als een andere politieke fase.

Nihil

Vandaag of morgen moet er meer duidelijkheid komen over een nieuwe informateur. Het kunnen er ook twee zijn, zegt Vullings. De kans is nihil dat Tjeenk Willink overgehaald wordt om verder te gaan. VVD, CDA en D66 zijn zeer tevreden over zijn kwaliteiten. De ChristenUnie heeft altijd gezegd dat er een nieuwe informateur moet komen.

Binnen de VVD wordt Gerrit Zalm als mogelijke informateur genoemd. Zalm (64) was 12 jaar minister van Financiën en topman van ABN Amro. In 1998 was hij een van de informateurs van het tweede kabinet Kok. Deze coalitie bestond uit PvdA, VVD en D66.

Vandaag ontvangt Tjeenk Willink nog de fractieleiders van de partijen die niet meepraten. Ook stuurt hij nog een verslag van zijn werkzaamheden aan de Tweede Kamer die er vervolgens over debatteert.

..
lees verder

Tjeenk Willink rondt verkennende fase formatie af

Door: NOS politiek   / 25 juni, 2017  
Informateur Herman Tjeenk Willink is begonnen aan het afronden van het eerste deel van de formatie. Hij ontvangt daarom morgen en dinsdag de leiders van alle politieke partijen. Dinsdag komen de leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie bij hem langs......
lees verder

Embryowet wordt grote splijtzwam in de formatie

Door: NOS politiek   / 24 juni, 2017  

Ook in de medische wereld wordt er vol spanning gekeken naar de formatieonderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie die volgende week woensdag gaan beginnen. Grootste pijnpunt in de onderhandelingen is het besluit dat genomen moet worden over het kweken en manipuleren van embryo's voor onderzoek. Daar staan ChristenUnie en D66 lijnrecht tegenover elkaar.

"Stilstand is achteruitgang", waarschuwt professor Christine de Die van de Universiteit van Maastricht. Zij leidt het enige laboratorium in Nederland waar embryoselectie mag worden uitgevoerd, bijvoorbeeld om een erfelijke ziekte te vermijden. Ze vreest dat de embryo-kwestie de komende regeringsperiode weggezet wordt.

"Ze zullen het er vast over hebben in Den Haag. Ik ben positief gestemd, maar je weet maar nooit", zegt De Die. "De status quo is in feite achteruitgang. Dan kunnen wij niet verder, maar in het buitenland wel. Dan kunnen wij mensen minder goed helpen en gaan mensen in België of Engeland hun heil zoeken. "

Landen zoals het Verenigd Koninkrijk, België, de Verenigde Staten en Japan gaan nu al veel verder wat embryo-onderzoek betreft. "Als het onderzoek in andere landen leidt tot medische toepassingen dan zullen ook Nederlandse paren om zo'n behandeling vragen en deze waarschijnlijk krijgen", denkt minister Schippers.

Verschillende werelden

Het is een bekend gegeven dat D66 en ChristenUnie het vrijwel altijd oneens zijn over medisch-ethische dossiers. Tot nu toe werd gedacht dat met name de euthanasieregeling een twistpunt zou worden, maar met de Embryowet is nog meer haast geboden.

"Juist dit medisch-ethische onderwerp zorgt voor hoofdpijn in de formatie, want het vraagt om beslissingen nu", zegt NOS-verslaggever Ron Fresen. "Aan tafel zitten verschillende werelden."

De Gezondheidsraad adviseerde de regering recent om de Embryowet aan te passen, zodat wetenschappers erfelijke ziektes uit embryo's kunnen halen. Het onderzoek is gericht op het voorkomen van ernstige aandoeningen. D66 is een groot voorstander en wil een wetswijziging die meer embryo-onderzoek mogelijk maakt.

ChristenUnie ziet het als een te grote inbreuk op het respect voor leven. Ingrijpen in dna is niet iets wat de mens zou moeten willen of kunnen. "Onderzoek met embryo's past niet bij de menselijke waardigheid en wijzen we af", staat in het verkiezingsprogramma van de christelijke partij.

Rest-embryo's

Nu mogen alleen embryo's voor onderzoek worden gebruikt die zijn overgebleven na een vruchtbaarheidsbehandeling. Het kweken daarvan uitsluitend voor onderzoek is niet toegestaan. Volgens De Die is het van cruciaal belang dat niet alleen rest-embryo's voor onderzoek gebruikt gaan worden.

"De embryo's die overblijven zijn meestal van slechtere kwaliteit, soms met erfelijke ziekten. We willen een meer ongeselecteerde poel van embryo's."

De Die denkt dat met dit onderzoek veel leed kan worden voorkomen. "Het afbreken van een zwangerschap is vele malen ingrijpender van een embryo weggooien. Het leven is toenemend beschermwaardig. Een foetus van 15 weken het leven ontnemen vind ik heftig."

Gebruiksaanwijzing

CDA en VVD houden zich meer op de vlakte op het gevoelige onderwerp, maar volgens Fresen willen alle vier de onderhandelende partijen dat er een gebruiksaanwijzing komt. Die moet rekening houden met de christelijke bezwaren, maar voorkomen dat de wetenschap stil komt te staan.

"Het is nodig om te voorkomen dat ieder geval meteen een kabinetscrisis betekent", aldus Fresen. "Maar vindt zo'n gebruiksaanwijzing maar..."

..
lees verder

Formatiedag 100: na twee etentjes naar de volgende fase

Door: NOS politiek   / 24 juni, 2017  

Twee etentjes deze week die de onderhandelingen inluidden over een kabinet van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie.

Gisteravond werd er door alle vier de partijleiders - Rutte, Buma, Pechtold en Segers - gegeten aan het Binnenhof met informateur Tjeenk Willink.

"We hebben niet onderhandeld maar wel vastgesteld dat we uitzien naar de gesprekken", zei Rutte na afloop.

En woensdagavond zochten D66 en de ChristenUnie toenadering bij een rijsttafel, in een Indonesisch restaurant in Den Haag.

Bestaansrecht

Zo'n gesprekje was wel nodig. Pechtold en Segers concludeerden nog maar een maand geleden dat samen regeren onmogelijk was, en wel om heel principiële redenen die het bestaansrecht van hun partijen raken.

Segers heeft zijn leden al laten weten dat hij voor moeilijke keuzes zal komen te staan en vraagt hen met hem te blijven bidden.

Idealen

Ook Pechtold legt zijn leden uit dat de onderhandelingen vooral gaan over idealen, die "soms zelfs haaks op elkaar staan." Maar dit is de laatste optie voor een stabiel meerderheidskabinet, dus hij doet het.

Toch hebben deze onderhandelingen een goede kans van slagen, zo klinkt het bij de vier partijen in de gangen van de Tweede Kamer.

Nieuwe informateur

Of die onderhandelingen weer worden geleid door Tjeenk Willink wilde Rutte niet zeggen. Voor VVD, CDA en D66 is hij een goede kandidaat. Maar de ChristenUnie ziet meer in een nieuwe informateur.

Informateur Tjeenk Willink gaat dit weekend zijn verslag schrijven voor de Tweede Kamer, inclusief het besluit over zijn opvolger.

Woensdag is er dan waarschijnlijk een Kamerdebat over dat verslag en dan beginnen de echte onderhandelingen na het debat.

..
lees verder

Van Rijn: ouderenzorg is een Nederlands kroonjuweel

Door: NOS politiek   / 24 juni, 2017  

PvdA-staatssecretaris Van Rijn vindt de ouderenzorg een kroonjuweel van de Nederlandse samenleving. "En ik voelde mij de hoeder van het kroonjuweel", zegt hij vanavond bij NOS Met het Oog op Morgen.

In het radiogesprek met Wilma Borgman en Max van Weezel vertelt Van Rijn dat het wel eens door zijn hoofd spookt dat zijn portefeuille mede de oorzaak is voor het zetelverlies van de PvdA. "Ik wist van tevoren: hier word je niet populair van."

Tropenjaren

Het waren tropenjaren voor Van Rijn, hervormen en bezuinigen tegelijk vond hij af en toe "waardeloos". Hij is er trots op dat hij de voorgenomen bezuiniging op de verpleeghuiszorg heeft kunnen omdraaien en daarvoor juist extra geld heeft binnengehaald.

De typeringen dat hij een kille bezuiniger is en een menselijke rekenmachine raken hem nog steeds. "Ik wil geen politicus zijn met een dikke huid. Een dikke huid en cynisch worden is precies wat ik wil vermijden", zegt Van Rijn. Want daardoor hoor je terechte kritiek ook niet meer goed, legt hij uit.

Hij noemt zichzelf een rustig type, al stormt het ook af en toe in zijn hoofd. Maar hij is niet van plan om zich anders voor te gaan doen omdat anderen hem daartoe uitdagen. "Authenticiteit is ook wat waard."

Zijn vader

Toen uitgerekend zijn vader in het nieuws kwam met klachten over de zorg voor zijn dementerende vrouw had Van Rijn maar één doel voor ogen. "Mijn vader een beetje uit de wind houden."

Zijn vader had het zo helemaal niet bedoeld en Van Rijn zag dat alle media-aandacht erg zwaar voor hem was. Dat zijn adviseurs Van Rijn ontraadden om naar het televisieprogramma Pauw te gaan kon hem niks schelen. "Ik dacht: dan gaat het in ieder geval over mij en niet over mijn vader en moeder."

Zijn werk als staatssecretaris zorgt normaal gesproken juist voor een afstand tot zijn privéleven. Van Rijn: "Het is een baan waarin je op maandag zegt: ik geloof dat we elkaar op vrijdag weer zien." Doordeweeks werkt hij van 07.00 uur 's ochtends tot 02.00 uur 's nachts.

Geslaagd

Hij gaat de samenwerking met minister Schippers heel erg missen, zegt hij. Ze hadden een andere manier van werken, maar het onderlinge vertrouwen was groot. De zorg ook voor volgende generaties betaalbaar houden, dat is wat zij allebei voor ogen hadden.

Van Rijn vindt dat zij daarin geslaagd zijn. "En we praten nu minder over systemen en meer over mensen. Naast zorgverlening is kwaliteit van leven nu ook onderwerp van gesprek", zegt hij. "Ik denk dat mensen dat wel zullen gaan zien."

Het hele gesprek met staatssecretaris Van Rijn is vanavond te horen in NOS Met het Oog op Morgen (van 23.00 tot 0.00 uur op NPO Radio 1).

..
lees verder

Formatievlog #14: Pechtolds trucjes en evacuatie Binnenhof net voorkomen

Door: NOS politiek   / 23 juni, 2017  

28 graden maar liefst, was het deze week in de Stadhouderskamer op het Binnenhof. Hoe we dat weten? De Formatievloggers namen een thermometer mee het gebouw in om het te checken. Dat Vincent Rietbergen het ding vervolgens binnen was vergeten, was iets minder handig, vond de marechaussee.

Maar niet alleen de temperatuur wordt in Formatievlog #14 besproken. Ook de beste formatiefoto tot nu toe (spoiler: die is gemaakt door Els van de snackbar) en de trucjes van Pechtold. Afgelopen week aten Segers en Pechtold namelijk samen, maar de D66-leider koos zijn moment om naar het toilet te gaan toch wel een beetje sluw.

De rijsttafel was lekker en de besprekingen gingen goed: de conclusie was dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie om de tafel gaan zitten. Zullen deze onderhandelingen wél lukken? Vullings, Rietbergen en Van der Wulp geven hun mening.

Oh en mannen: DE VLOER IS LAVA!

..
lees verder

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zitten samen aan tafel

Door: NOS politiek   / 23 juni, 2017  
De partijleiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zitten samen aan tafel bij informateur Tjeenk Willink. Ze bespreken daar hoe ze hun onderhandelingen gaan aanpakken. Ze gaan ook samen eten. Bij aankomst was CDA-leider Buma het meest uitgesproken. "He.....
lees verder

‘SP-top geeft zichzelf extra salaris’

Door: NOS politiek   / 23 juni, 2017  

Het bestuur van de Socialistische Partij heeft zichzelf een loonsverhoging gegeven om het wegvallen van andere inkomsten te compenseren, meldt het Algemeen Dagblad op basis van interne stukken die de krant heeft ingezien.

De krant zag onder meer de arbeidsvoorwaarden in, waaruit zou blijken dat de leden van het dagelijks bestuur sinds vorig jaar april tot maximaal 400 euro meer loon per maand hebben ontvangen. De SP-top zou zichzelf in een nieuwe topschaal hebben geplaatst.

Voorzitter Ron Meyer laat in een reactie ook weten dat er niets is gebeurd zonder medeweten van partijleden. "De technische wijzigingen in uitbetalingen zijn altijd open en eerlijk besproken met het personeel van de partij".

Discussie

Volgens het AD zou de maatregel niet bij alle SP'ers goed gevallen zijn. Het nieuws komt op een moment dat er binnen de partij een discussie over de salarissen en afdrachten plaatsvindt. Morgen is er een partijraad waar het onderwerp aan de orde komt.

Een SP-Kamerlid laat de NOS anoniem weten dat de regeling bekend en besproken is, en zegt niets te weten van een discussie hierover.

Afdrachtregeling

Begin 2016 werd onder leiding van voorzitter Meyer een extra vijfde schaal geïntroduceerd, met 3973 euro als hoogst mogelijke brutoloon. Als omschrijving bij deze topschaal staat alleen leden dagelijks bestuur. Bij de SP zijn dat zeven bestuurders.

De SP heeft sinds 1974 een afdrachtregeling die enkele jaren geleden werd vernieuwd.

Meyer: "De SP kent een afdrachtregeling voor Kamerleden. Zij dragen hun salaris af en krijgen een salaris vergelijkbaar met dat van een docent van een middelbare school. Personeelsleden en leidinggevenden van de SP verdienen nooit meer dan onze Kamerleden en doen dat dus nog steeds niet. De totale vergoeding van de leiding van de partij is niet gestegen."

Of de nieuwe regeling tot veel discussie leidt zal morgen moeten blijken op een partijraad waar het onderwerp op de agenda staat.

De Belastingdienst ziet de afdracht als een aftrekbare gift. Dat levert mensen een belastingvoordeel op, maar ook die inkomsten stromen de partijkas in. Het systeem leidde binnen de partij eerder al wel tot discussie: het is de bedoeling dat de constructie, die veel bureaucratie oplevert voor de partij, wordt aangepakt.

..
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën