Politiek

Coalitie Rotterdam verliest meerderheid, D66’er begint eenmansfractie

Door: NOS politiek   / 13 december, 2017  

De coalitie van Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 verliest alsnog haar meerderheid in de gemeenteraad van Rotterdam. D66-raadslid Jos Verveen legt zich er niet bij neer dat hij uit de fractie is gestoten en houdt vast aan zijn zetel. De consequentie is dat hij dan als D66-lid wordt geroyeerd. "En dan voel ik me niet langer gebonden aan het coalitieakkoord", zegt Verveen.

Het voortbestaan van de coalitie hing afgelopen zomer al aan een zijden draadje toen Leefbaar-raadslid Mohammed Anfal plotseling overstapte naar de door de islam geïnspireerde partij Nida. Daarmee verloor de coalitie haar meerderheid in de raad. Dankzij de steun van de CU-SGP-fractie kon de coalitie uiteindelijk toch doorgaan.

Ondanks de krappe meerderheid besloten vijf D66-raadsleden vorige maand de samenwerking met hun fractiegenoot Verveen op te zeggen. De aanleiding was een interview in het AD waarin Verveen zich kritisch uitliet over zijn fractiegenoten.

Fractie Verveen

Verveen legt zich hier niet bij neer. Volgens hem is hij onrechtmatig en in strijd met de reglementen uit de fractie gezet. "Volgens de reglementen kan er alleen sprake zijn van een afsplitsing als een raadslid zelf besluit om zich af te splitsen. Niet als hij uit de fractie wordt gezet."

Verveen is niet bereid zijn zetel in de raad op te geven en zal donderdag, als de raad vergadert, aanwezig zijn, kondigt hij aan. Naar verwachting zal dan bekend worden dat hij als Fractie Verveen verder gaat. De consequentie daarvan is dat hij zijn lidmaatschap van D66 en zijn plaats op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen kwijtraakt, beseft Verveen.

"Dat is niet mijn keus. Als het aan mij ligt, blijf ik D66-lid. Maar als de partij mij mijn lidmaatschap afneemt, voel ik me niet langer gebonden aan het coalitieakkoord", zegt Verveen.

Het verlies van de meerderheid in de raad zal voor de coalitie naar verwachting geen grote gevolgen hebben. De verkiezingen voor de gemeenteraad zijn in maart. Er staan geen grote beslissingen meer op de agenda. Wel kan het verlies van de meerderheid het college in de problemen brengen bij actuele kwesties, zoals de problemen bij de aanleg van de Hoekse Lijn.

..
lees verder

‘Roemer was te aardig voor de politiek, niet gehaaid genoeg’

Door: NOS politiek   / 13 december, 2017  

VVD-coryfee Hans Wiegel is er stellig over, "Emile Roemer is een aardige en plezierige man, maar niet hard genoeg voor de politiek." En in die opvatting staat hij niet alleen. De SP-leider kreeg na de verkiezingen de kritiek te goedmoedig te zijn en niet fel genoeg.

Roemer verlaat begin januari de Tweede Kamer. Lilian Marijnissen volgt hem op. "Ik vind het de juiste tijd om het stokje over te dragen aan de nieuwe lichting. Mijn deel van de missie zit erop. Ik wil niet bekend staan als de politicus die te laat wegging", zei Roemer vandaag.

Wiegel denkt dat Roemer op een goed moment is opgestapt. "De nieuwe partijvoorzitter heeft nu alle tijd om zich in te werken. Je moet dit niet net voor de verkiezingen doen."

Driemaal verloren

Roemer was onderwijzer in Boxmeer en Beuningen voordat hij in 2006 in de Tweede Kamer kwam. Vier jaar later volgde hij Agnes Kant op als fractievoorzitter en partijleider. Zij vertrok na kritiek op haar optreden in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Ook Roemer kreeg veel kritiek nadat de SP onder zijn leiding driemaal verloor bij de Tweede Kamerverkiezingen. Van de 25 zetels die de fractie onder oud-partijleider Jan Marijnissen had, zijn er nog 14 over.

In de Eerste Kamer heeft de partij negen zetels en twee zetels in het Europees Parlement.

Wiegel benoemt dat Roemer na de verkiezingen de VVD uitsloot. De SP wilde niet met de VVD in de regering zitten. Na de verkiezingen was de VVD opnieuw de grootste partij en met een versnipperde uitslag van de verkiezingen was het aantal opties om te gaan regeren voor de SP vrijwel nihil.

"Er zullen er een heleboel in het land zijn die met een glimlach naar 14 zetels voor de SP zitten te kijken. Maar wij hebben op de deur staan bonken tegen de machthebbers en de heilige huisjes", zei Roemer a de teleurstellende verkiezingsuitslag. "De sympathie voor de SP in het land is, ondanks de peilingen, nog nooit zo hoog geweest als vandaag."

Maar binnenskamers waren de rijen al niet meer te sluiten. Een paar maanden voor de verkiezingen hadden enkele Kamerleden anoniem geklaagd over de SP-leider. Ze waren bang voor een slecht resultaat. Eén van hen zei: "Hij kan geen fractie leiden, laat staan Nederland". Hij noemde Roemer een aardige vent, die na de verkiezingen geslachtofferd zou worden.

De politiek is een slangenkuil

"Politiek is een heel hard vak", zegt Wiegel. "Het is een slangenkuil. Dat zal niet makkelijk voor hem zijn geweest. Als je aardig bent kun je in een discussie vaak minder snel reageren dan wanneer je doortastend bent."

Hij noemt een debat tussen VVD-leider Mark Rutte en Roemer als voorbeeld. "Toen had Roemer zijn zaakjes niet paraat. Dat tast je aan. Roemer is ook niet gehaaid, hij is een samenbindend figuur." Wiegel denkt dat Roemer beter burgemeester kan worden. "Dat zou hij heel goed doen."

Roemer kan zich zelf niet vinden in de kritiek 'te aardig' te zijn. "Met dat soort duidingen kan ik helemaal niets. Ik ben het er ook niet mee eens. Sterker nog: waren er maar wat meer aardige mensen in de politiek", zegt hij in een interview met NU.nl.

..
lees verder

Van Engelshoven: meer vrijheid voor mbo-opleidingen

Door: NOS politiek   / 13 december, 2017  
Minister Van Engelshoven van Onderwijs wil mbo-instellingen meer vrijheid geven om te bepalen aan welke eisen studenten aan het eind van hun opleiding moeten voldoen. In de Tweede Kamer kondigde ze een proef aan die het scholen mogelijk moeten maken om.....
lees verder

Slechte wifi via provider? Kabinet wil klant router laten kiezen

Door: NOS politiek   / 13 december, 2017  

Het kabinet wil dat een klant straks zelf kan bepalen of hij de wifi-router neemt die standaard door een provider wordt geleverd. Providers kiezen namelijk niet altijd de beste of meest uitgebreide router.

Dat staat in een voorstel van de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer. "Zie het als een telefoonabonnement: je zou een telefoon kunnen nemen die door de provider wordt uitgekozen of kunnen zeggen dat je zelf liever een iPhone of Samsung wilt", zegt een woordvoerder.

Nu is er wel verschil tussen smartphones en routers: een telefoon gebruik je dagelijks intensief, en naar de wifi-router kijk je vaak niet meer om na installatie. Tegelijkertijd is goed internet in huis steeds belangrijker. Providers hebben dat de afgelopen jaren ook wel erkend door betere routers te leveren.

Verschillende abonnementen

Volgens de woordvoerder kan het voorstel ertoe leiden dat je verschillende abonnementen krijgt: één waar een door de provider uitgekozen router bij zit, een variant waarbij je uit verschillende routers kunt kiezen, of een vorm waarbij je zelf een router koopt en het abonnement dus bijvoorbeeld goedkoper wordt. Het ministerie hoopt dat de verandering meer concurrentie en daarmee een beter aanbod uitlokt.

Het idee van Keijzer is mede het gevolg van Europese wetgeving, die stelt dat modems, routers en tv-ontvangers onderdeel zijn van privénetwerken zodat huishoudens dus zelf moeten kunnen bepalen wat ze in huis halen.

Het plan is nog niet definitief. Het ministerie is vandaag een consultatie gestart, die tot 15 februari volgend jaar loopt.

Mogelijke zorgen

De NOS heeft KPN en Ziggo, die beide een eigen vast netwerk hebben, om een reactie gevraagd. De kans bestaat dat zij zorgen hebben over de voorgenomen verandering. Het betekent namelijk dat ze minder controle hebben over welke apparatuur wordt aangesloten.

..
lees verder

Politicus Emile Roemer van de SP stopt ermee

Door: NOS politiek   / 13 december, 2017  
Emile Roemer, de leider van de politieke partij de SP, stopt ermee. Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt. Nieuwe leider Emile Roemer is al sinds 2010 fractievoorzitter van de SP, maar nu stopt hij dus als leider van die partij. Volgens Roemer zit zijn.....
lees verder

Wiebes: kolencentrales moeten dicht via wettelijk verbod

Door: NOS politiek   / 13 december, 2017  
Om de sluiting van de resterende kolencentrales in Nederland te bereiken, ligt een wettelijk verbod op het gebruik van kolen voor de productie van elektriciteit het meest voor de hand. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat schrijft dat aan d.....
lees verder

Lovende woorden vanuit Den Haag over Emile Roemer

Door: NOS politiek   / 13 december, 2017  
De fractievoorzitters in de Tweede Kamer feliciteren de opgestapte SP-leider Roemer op Twitter en bedanken hem. PvdA-leider Asscher: "Dank voor de prettige samenwerking en gezamenlijke strijd voor een socialer Nederland. Ook bedankt voor je vriendelij.....
lees verder

Lilian Marijnissen: politiek met de paplepel ingegoten

Door: NOS politiek   / 13 december, 2017  
Lilian Marijnissen is alleen al vanwege haar achternaam vaak genoemd als nieuwe partijleider van de SP. Zij is de dochter van Jan Marijnissen, de man die jarenlang de partij aanvoerde en die verantwoordelijk was voor de groei van de SP. Vandaag werd be.....
lees verder

Roemer, niet de gewiekste politicus die de SP nodig had

Door: NOS politiek   / 13 december, 2017  

Emile Roemer gaat zoals hij kwam. Hij volgde in 2010 Agnes Kant op, die vertrok na kritiek op haar optreden in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ze zou een te schelle toon hebben en te verbeten overkomen.

Nu vertrekt Roemer zelf na kritiek op zijn rol als partijleider. Maar de klachten waren ditmaal van heel andere aard. De Noord-Brabander zou juist te goedmoedig en te weinig fel zijn.

Een paar maanden voor de Tweede Kamer-verkiezingen op 15 maart klaagden enkele SP-Kamerleden anoniem over de partijleider. Ze waren bang voor een slecht resultaat. Eén van hen zei: "Hij kan geen fractie leiden, laat staan Nederland". Hij noemde Roemer een "aardige vent", maar dat iedereen om hem heen wist dat hij het niet zou gaan redden. "Na de verkiezingen wordt hij gewoon geslachtofferd."

Zetelverlies

Roemer zei steeds dat hij het niet eens was met de kritiek op zijn leiderschap. "Dan had ik hier niet al zes jaar gezeten, dan hadden zich wel tegenkandidaten voor het lijsttrekkerschap gemeld, dan had niet 95 procent van de leden zich achter mij geschaard."

Maar de SP verloor inderdaad bij de Kamerverkiezingen. Voor de derde keer op rij en drie keer onder lijsttrekker Roemer. Van de 25 zetels die de fractie onder oud-partijleider Marijnissen had, zijn er nu nog 14 over.

Terwijl de hoop juist was dat hij het elan weer terug zou brengen in de partij, die na het vertrek van Jan Marijnissen, 'mister SP', in een vacuüm was beland. Roemer koppelt zijn vertrek zelf trouwens niet met zoveel woorden aan het zetelverlies. Hij vindt het genoeg geweest en wil niet bekend komen te staan als "politicus die te laat vertrok".

SP buitenspel

Lijsttrekker Roemer kreeg rond de verkiezingen felle kritiek op zijn houding tegenover de VVD. Hij zei dat het uitgesloten was dat de SP met de VVD in een regering zou gaan. Daarmee zette hij zijn partij volgens critici buitenspel. Omdat de VVD opnieuw de grootste partij werd en de uitslag van de verkiezingen versnipperd was, was het aantal opties om te mee gaan regeren vrijwel nihil door zijn opstelling.

Terwijl Roemer steeds heeft gezegd dat hij de ambitie had om van de SP de grootste partij te maken en dan zelf premier te worden. Dat had hij prachtig gevonden, de derde naoorlogse premier worden die uit Noord-Brabant kwam (na Jan de Quay en Dries van Agt).

Zachtaardige bourgondiër

Emile Roemer werd in 2006 Kamerlid voor de SP. Hij was eerder onderwijzer en wethouder van Boxmeer. Verder was hij voorzitter van de SP in Noord-Brabant. Zijn verdienste was dat hij de kleine SP in zijn Brabantse gemeente liet uitgroeien tot de grootste partij. Hij smeedde er een succesvolle coalitie, ook met zijn latere aartsvijand de VVD.

Roemer was een heel ander type dan de charismatische Jan Marijnissen. Hij staat bekend als zachtaardige bourgondiër, iemand bij wie je zo een tweedehands auto zou kopen. Maar hij had te weinig uitstraling en was niet de gewiekste politicus, die zijn tegenstrevers kon overtroeven.

..
lees verder

SP-leider Roemer stapt op, Lilian Marijnissen volgt hem op

Door: NOS politiek   / 13 december, 2017  
Emile Roemer stopt als fractievoorzitter en partijleider van de SP. Dat heeft hij bekendgemaakt in Den Haag. Hij verlaat begin januari ook de Tweede Kamer. Lilian Marijnissen volgt hem op als fractievoorzitter. "Ik vind het de juiste tijd om het stokj.....
lees verder

SP-leider Roemer komt met mededeling

Door: NOS politiek   / 13 december, 2017  
SP-leider Emile Roemer komt vanochtend met een mededeling. In Den Haag wordt er rekening mee gehouden dat hij opstapt als fractievoorzitter en partijleider. Voor 11.30 uur is een persconferentie aangekondigd. Die is live te zien op NOS.nl en op de NOS.....
lees verder

Meer haring, minder tong voor Nederlandse vissers

Door: NOS politiek   / 13 december, 2017  
Nederlandse vissers mogen volgend jaar meer haring, kabeljauw, tarbot en griet vangen. Voor tong en schol worden de quota juist verkleind. De Europese ministers van visserij en de Europese Commissie hebben daarover een akkoord bereikt. De visstand in d.....
lees verder

Nederland sluit zich aan bij rechtszaak tegen Duitse tol

Door: NOS politiek   / 13 december, 2017  
Nederland sluit zich zoals verwacht aan bij een rechtszaak die Oostenrijk voert tegen Duitse plannen voor een tolvignet voor personenauto's. Minister Van Nieuwenhuizen vindt de plannen discriminerend voor niet-Duitse automobilisten. De minister van In.....
lees verder

Netbeheerders moeten per direct 1500 onveilige gasmeters vervangen

Door: NOS politiek   / 12 december, 2017  

Netbeheerders moeten op korte termijn 1500 slimme gasmeters vervangen omdat er bij de installatie een verkeerde, door de fabrikant geleverde, lijm is gebruikt. Het gaat om meters van Landis+Gyr G4/G6 (DSMR 4.2 generatie). Minister Wiebes schrijft aan de Tweede Kamer dat aanvullend onderzoek moet uitwijzen of alle vier miljoen geïnstalleerde slimme gasmeters wel veilig zijn.

De 1500 gasmeters waren al gerepareerd. Ze maken deel uit van de 44.000 gasmeters waarvan eerder bekend werd dat ze moesten worden vervangen omdat ze een te korte schroefdraad hadden. Daardoor is het niet zeker dat de meters de normale levensduur van minimaal 20 jaar kunnen halen.

Van die 44.000 meters zijn er nu 17.000 gerepareerd door ze te voorzien van een adapter. Bij 1500 reparaties is een verkeerde lijm gebruikt. Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen hebben de netbeheerders en de fabrikant niet aangetoond dat de reparatie aan de veiligheidseisen voldoet. Ze moeten daarom direct worden vervangen. De overige 15.500 meter en de 26.000 originele meters met een te korte schroefdraad, moeten voor 1 april volgend jaar ook worden vervangen.

..
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën