Politiek

Rutte in gesprek met Turkse jongeren over ‘pleur op’-uitspraak

Door: NOS politiek   / 24 mei, 2017  
VVD-leider Rutte heeft vanavond zijn "pleur op"-uitspraak toegelicht in een gesprek met Turks-Nederlandse jongeren in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger. Daarvoor was ook PvdA-leider Asscher uitgenodigd, maar hij kwam niet. Hij vond het in verband met .....
lees verder

Formatiedag 70: vrijdag nieuwe ronde, nieuwe kansen

Door: NOS politiek   / 24 mei, 2017  

Informateur Schippers heeft voor vrijdag een nieuwe ronde gesprekken georganiseerd met de fractievoorzitters. Zij gaat proberen ze over te halen om "uit hun comfortzone" te komen, zoals ze het zelf noemt.

De dag van vandaag stond een beetje in het teken van verstoorde verhoudingen.

ChristenUnie-leider Segers was achteraf helemaal niet gecharmeerd van de manier waarop D66-leider Pechtold gisteren onderzocht of er met hem wel te regeren viel.

Weinig zin

"Het leek meer op onderhandelen dan op een verkennend gesprek", zegt Segers vandaag getergd. Hij had van Pechtold een lijst lastige onderwerpen voorgelegd gekregen, met onder meer medisch-ethische onderwerpen als voltooid leven en orgaandonatie.

Pechtold had toestemming gekregen van zijn fractie om zo'n verkennend gesprek met Segers te voeren, al was van begin af aan duidelijk dat dat volgens de D66-fractie weinig zin had. En dat was gisteren dus ook de conclusie.

"Ik had een handtekening onder het D66-verkiezingsprogramma moeten zetten", zegt Segers. "Dat zat er niet in."

VVD en CDA vinden die onwrikbare opstelling van Pechtold niet prettig. Daarom ging VVD-leider Rutte er nog met Pechtold op het strand over napraten, maar dat leidde niet tot een andere uitkomst.

Van tafel

Nu deze vier-partijen-optie ook van tafel is, moet Schippers opnieuw aan de fractievoorzitters vragen wat zij willen, in de hoop dat ze met nieuwe ideeën komen of van oude bezwaren afstappen.

Dat gaat vrijdag gebeuren, vanaf 10.00 uur, te beginnen met Henk Krol van 50Plus. Als laatste is Pechtold aan de beurt, om 16.30 uur.

..
lees verder

Schippers: partijen moeten vrijdag ‘uit hun comfortzone’ komen

Door: NOS politiek   / 24 mei, 2017  
Informateur Schippers praat vrijdag opnieuw met alle fractievoorzitters. Ze roept ze nu al op om daarbij "uit hun comfortzone" te komen. Op die manier wil ze de vastgelopen kabinetsformatie lostrekken. De vorming van een nieuw kabinet zit in een impass.....
lees verder

Ruim twee miljard euro extra nodig voor verpleeghuizen

Door: NOS politiek   / 24 mei, 2017  

Het nieuwe kabinet moet de komende jaren fors investeren in de verpleeghuiszorg. De verwachting is dat er aan het eind van de kabinetsperiode ruim twee miljard euro nodig is om aan de nieuwe kwaliteitseisen te voldoen.

De Tweede Kamer wil al tijden dat de kwaliteit van de verpleeghuizen omhoog gaat. Eind vorig jaar omarmden alle partijen het zorgmanifest van Hugo Borst en Carin Gaemers.

Onder druk van de Tweede Kamer liet staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid het Zorginstituut een norm opstellen. De adviezen van het Zorginstituut zijn bindend.

Grenzen

In die norm staat onder meer hoeveel verpleegkundigen aanwezig moeten zijn. Ook worden er grenzen gesteld aan de hoeveelheid geld die een instelling mag uitgeven aan management en gebouwen.

Nu de kwaliteitseisen er zijn, is het kabinet verplicht om daar ook geld voor beschikbaar te stellen. Volgens doorrekeningen van de Nederlandse Zorgautoriteit en het Centraal Planbureau gaat het om 2,1 miljard euro in 2021.

Domper

Staatssecretaris van Rijn stuurt volgende week een brief aan de Tweede Kamer waarin hij uitlegt wat de gevolgen zijn van de nieuwe normen. Hij wil nog niet ingaan op de hoogte van het bedrag, maar laat wel weten dat "we verplichtingen zijn aangegaan en dat we niet moeten weglopen van de financiële consequenties die daaruit voorkomen."

De verplichting is een domper voor een eventueel nieuw kabinet. De verschillende partijen die hebben onderhandeld, gingen ervan uit dat er veel extra geld te verdelen viel. Maar met dit bericht van Van Rijn ligt een groot deel van het extra geld al vast.

..
lees verder

Vormen van nieuwe regering weer mislukt

Door: NOS politiek   / 24 mei, 2017  
De onderhandelingen om een nieuwe regering te vormen zijn weer mislukt. Het lukt de politieke partijen maar niet om het met elkaar eens te worden over hoe ze het land willen besturen. Lastig Politieke partijen moeten bedenken hoe ze met elkaar samen wi.....
lees verder

Formatie informeel verder; Rutte en Pechtold op het strand

Door: NOS politiek   / 24 mei, 2017  

Na alle officiële gesprekken van de afgelopen dagen in de formatie zijn er vandaag vooral ontmoetingen achter de schermen. Zo praatten VVD-leider Rutte en D66-voorman Pechtold informeel in een strandtent in Scheveningen en waren er ook in het gebouw van de Tweede Kamer allerlei overlegjes.

Gisteren werd duidelijk dat D66-leider Pechtold en ChristenUnie-voorman Segers niet met elkaar willen praten over samenwerking in een kabinet. Daarop zeiden VVD-leider Rutte en CDA-voorman Buma dat ze het mislukte overleg met de leiders van D66 en ChristenUnie willen bespreken. D66-leider Pechtold wees dat meteen van de hand.

Geen lijmpoging D66-ChristenUnie

Maar vandaag was er dus wel een informeel onderhoud tussen Rutte en Pechtold. Rutte was niet bij de wekelijkse vergadering van het kabinet, maar sprak met de D66-leider over de ontstane impasse.

Rutte zei daarover later desgevraagd dat het onvermijdelijk is om in een formatie ook informele gesprekken te voeren. "Maar het daarover praten bevordert niet het brengen van een oplossing."

Pechtold zei over zijn ontmoeting met Rutte dat het goed is om elkaar niet alleen bij de informateur te treffen. "Je moet in deze fase contacten onderhouden met partijen waarmee je in de toekomst hoopt samen te werken. Daar is de VVD er natuurlijk een van; die heeft nu ook het initiatief."

Pechtold noemde zijn onderhoud van gisteren met Segers "een diepgaand verkennend gesprek" waar nu echt een punt achter staat. En het lijkt Segers sterk dat er nog een lijmpoging mogelijk is voor een kabinet met D66 en ChristenUnie. "Er was een heel heldere conclusie."

Geen verslag

Informateur Schippers blijft nadenken over wat er nu verder moet gebeuren in de formatie. Ze komt vandaag in elk geval nog niet met haar eindverslag, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Schippers benadrukt dat haar onderzoek naar de mogelijkheden voor een kabinet en een advies hierover nog lopen.

De informateur vraagt fractievoorzitters zich vrijdag beschikbaar te houden voor mogelijke vervolggesprekken. Ze wil het onderzoek "nauwgezet" doen en het op korte termijn afronden.

De Kamer houdt mogelijk volgende week dinsdag een debat over de situatie. Maar dat gebeurt alleen als het verslag van Schippers dan klaar is.

..
lees verder

‘Er zit zand in het motorblok van de formatie’

Door: NOS politiek   / 24 mei, 2017  

"Er zit zand in het motorblok van VVD, CDA en D66", zegt politiek verslaggever Joost Vullings. En het is zeer de vraag hoe de onderhandelingen weer op gang kunnen komen. "De formatie zit op een dood punt."

De verhoudingen tussen de drie partijen die in elk geval - met een vierde en misschien zelfs een vijfde partij - in een volgend kabinet moesten komen, staan sinds gisteren op scherp. "Men is boos op elkaar", weet Vullings.

VVD-leider Rutte zei vannacht dat er vandaag een gesprek moest komen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Hij wilde de ontstane situatie bespreken, nadat D66-leider Pechtold en ChristenUnie-leider Segers gisteren na een lang gesprek met z'n tweeën bij informateur Schippers hadden besloten dat zij geen coalitiebesprekingen met elkaar willen aangaan.

'Meest logisch'

Rutte zei dat het het meest logisch is om VVD en CDA op de hoogte te brengen van wat er in dat gesprek is gebeurd. Volgens Vullings ging Pechtold na een vergadering met de D66-fractie met een waslijst aan eisen het gesprek in, en moest Segers overal mee akkoord gaan. Anders ging het feest wat D66 betreft niet door.

Pechtold had voorafgaand aan het gesprek met Segers al gezegd dat hij alle negentien D66-Kamerleden wilde meekrijgen, voordat hij aan onderhandelingen met de ChristenUnie zou beginnen. Omdat een kabinet met de ChristenUnie maar een zeer krappe meerderheid in de Kamer zou hebben, zou geen enkele D66'er er wat hem betreft met lange tanden aan mogen beginnen.

Vullings zegt dat VVD en CDA deze houding D66 kwalijk nemen. "Ze vinden dat het erop lijkt dat Pechtold Segers voor de bus heeft geduwd. Ze willen weten wat de blokkades waren." De twee partijen willen de optie met de ChristenUnie niet in de prullenbak zien verdwijnen zonder dat zij er zelf iets over te zeggen hebben gehad. Volgens informateur Schippers was dit de laatste optie om een meerderheidskabinet te kunnen vormen.

Nestgeur

D66 heeft vannacht al laten weten niets te zien in een gesprek met zijn vieren. Dat zou geen zin hebben, want de partij weet zeker dat ze niet in een kabinet met de ChristenUnie wil. "De nestgeur van zo'n coalitie bevalt D66 niet", zegt Vullings. "Ze willen er een links maatje bij."

Volgens de politiek verslaggever denkt D66 deze dagen vaak terug aan het kabinet-Balkenende II, van CDA, VVD en D66 (2003 - 2006), waarin D66 de enige niet-rechtse partner was. "Dat is slecht bevallen", zegt Vullings. Toen er in 2006 verkiezingen kwamen, hield de partij maar drie zetels in de Tweede Kamer over.

Hoe het vandaag verder gaat, is nog niet duidelijk. "Het is aan Edith Schippers om een list te verzinnen."

..
lees verder

Koenders: geopolitieke vakantie voorbij, investeren in ambassades

Door: NOS politiek   / 24 mei, 2017  

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken wil dat er weer geïnvesteerd wordt in de Nederlandse ambassades en consulaten. De oproep is saillant: de afgelopen periode is daar door zijn eigen kabinet fors op bezuinigd. Koenders concludeert dat dat heel nadelige gevolgen heeft gehad.

""De geopolitieke vakantie van de wereld is voorbij. Iedereen heeft te maken met migratie, terreur, met onveiligheid en economische concurrentie. Dat betekent dat je niet meer ouderwetse diplomaten nodig hebt, maar de mensen die we nu hebben, die staan aan de frontlijn en die moet wel uitgebreid worden", zegt hij tegen de NOS.

"Je kunt niet alleen defensie vergroten en dan geen mensen die gaan over conflictoplossing, over economische belangen, over ontwikkelingssamenwerking, over hoe je zaken voor Nederlandse burgers zoals reisadviezen aanpakt."

Koenders wil daarom dat een volgend kabinet weer fors gaat investeren in de buitenlandse betrekkingen.

De begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken is deze kabinetsperiode met een kwart gekrompen en het aantal diplomaten is met een derde teruggebracht. "Onverantwoord", vindt Koenders.

Toeristen

Volgens hem zijn de ambassades en consulaten er ook om toeristen te helpen die in het buitenland in de problemen komen, of om Nederlanders te helpen die er wonen.

"De tijd is voorbij dat we achterover kunnen zitten. Het is jammer dat we niet de mensen ter plekke hebben om bijvoorbeeld te helpen met reisadviezen."

Ook moeten ambassades en consulaten samenwerken op het gebied van internationale handel en in de strijd tegen criminaliteit en terrorisme.

..
lees verder

Tekort van 1 miljard voor nieuw kabinet

Door: NOS politiek   / 24 mei, 2017  
Door tegenvallers is het overschot op de begroting van het kabinet volledig verdampt. Er zou nu zelfs sprake zijn van een tekort van 1 miljard euro, bevestigen bronnen in Den Haag aan de NOS. Vandaag wordt de voorjaarsnota besproken in de ministerraad.....
lees verder

D66 weigert gesprek over mislukt overleg met CU

Door: NOS politiek   / 23 mei, 2017  
VVD-leider Mark Rutte en Sybrand Buma van het CDA willen praten met D66 en ChristenUnie. Ze willen het mislukte overleg tussen die partijen bespreken. D66 heeft al meteen laten weten daar geen behoefte aan te hebben. Volgens Rutte is er nog veel onduid.....
lees verder

Formatiedag 69: de formatie zit in een totale impasse

Door: NOS politiek   / 23 mei, 2017  
D66 en ChristenUnie hebben na een gesprek van meer dan drie uur besloten dat ze niet met elkaar gaan onderhandelen over een nieuw kabinet. Het besluit kwam als een complete verrassing omdat hun fracties vanochtend toestemming hadden gegeven om te gaan .....
lees verder

D66 en ChristenUnie gaan niet onderhandelen

Door: NOS politiek   / 23 mei, 2017  
D66-leider Pechtold en ChristenUnie-leider Segers hebben besloten niet verder te onderhandelen over een kabinet. Ze maakten dat bekend nadat ze urenlang met informateur Schippers hadden gesproken. Segers: "Het gaat niet over persoonlijke verhoudingen......
lees verder

Geneesmiddel taaislijmziekte niet in basispakket

Door: NOS politiek   / 23 mei, 2017  

Het geneesmiddel Orkambi tegen taaislijmziekte wordt niet opgenomen in het basispakket. Staatssecretaris Van Rijn schrijft aan de Tweede Kamer dat Nederland en België het met de fabrikant, Vertex Pharmaceuticals, niet eens kunnen worden over een aanvaardbare prijs.

Het medicijn moet volgens de fabrikant 170.000 euro per patiënt per jaar kosten. In Nederland hebben ongeveer 750 mensen taaislijmziekte (Cystische Fibrose). De verwachte jaarlijks kosten zouden daarmee tussen de 84 en 124 miljoen euro komen te liggen.

Patiënten moeten het medicijn hun leven lang slikken. Om het 'kosteneffectief' te maken zou de prijs volgens het zorginstituut ruim 80 procent lager moeten zijn.

Substantiële prijs

Staatssecretaris Van Rijn schrijft: "We willen dit geneesmiddel graag beschikbaar maken voor patiënten en we zijn ook bereid daar een substantiële prijs voor te betalen. Opname in het pakket geeft ook scherper zicht op de werking van het geneesmiddel".

Hij hoopt dan ook dat de fabrikant alsnog met een aanvaardbaar voorstel komt en nodigt patiëntenorganisaties en andere betrokkenen, onder wie artsen en onderzoekers, uit voor overleg.

Ongeneeslijke ziekte

Taaislijmziekte is een ongeneeslijke erfelijke aandoening. Bij mensen met deze ziekte is het slijm door een genetische afwijking uitzonderlijk taai. Het kan daardoor zijn functies onvoldoende vervullen, met als gevolg dat organen zoals de longen, alvleesklier en lever steeds slechter gaan functioneren.

..
lees verder

Pechtold en Segers al uren bij informateur

Door: NOS politiek   / 23 mei, 2017  
D66-leider Pechtold en ChristenUnie-voorman Segers praten onder leiding van informateur Schippers al uren met elkaar. Het gesprek is bedoeld om te verkennen of de partijen willen onderhandelen over een kabinet van de twee met VVD en CDA. Beide leiders .....
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën