Politiek

Dodental Sierra Leone boven 450, Den Haag waarschuwt reizigers

Door: NOS politiek   / 19 augustus, 2017  

Het dodental in Sierra Leone is de 450 gepasseerd en loopt nog steeds op. Er worden ook nog mensen vermist, maar de kans dat die gevonden worden, is klein. Onder de slachtoffers zouden meer dan 120 kinderen zijn, meldt het Rode Kruis.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders dat de wegen in het land niet veilig zijn en dat de kans op ziektes door modderstromen groot is. Ook de komende dagen wordt hevige regenval voorspeld.

De eerste slachtoffers van de modderstromen in Sierra Leone zijn begraven. De autoriteiten willen dat de lichamen, ook die nog niet geïdentificeerd zijn, zo snel mogelijk begraven worden, omdat het erg warm is in het gebied en de angst voor de uitbraak van ziektes groot is.

Hartverscheurend

Zware regenval in het West-Afrikaanse land leidde vorige week tot grote modderstromen bij de hoofdstad Freetown. Duizenden mensen hebben onderdak en andere hulp nodig.

"Het is hartverscheurend om te zien dat zo'n land, dat toch echt enorm de weg omhoog gevonden had, nu dit weer moet ondergaan", zei minister Ploumen eerder.

..
lees verder

FormatieVlog #20 Tapdansende Kamervoorzitter en politieke hotdogs

Door: NOS politiek   / 18 augustus, 2017  
Opnieuw een sterrol voor Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol in het Formatievlog. In aflevering #11 zong zij met verve: "Tjeenk, Tjeenk, Tjeenk". Nu blijkt ze ook nog - een beetje - te kunnen tapdansen. Samen met vlogger Vincent Rietbergen voert.....
lees verder

Nog steeds onduidelijkheid over weigering ambassadeur Suriname

Door: NOS politiek   / 18 augustus, 2017  

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken weet nog steeds niet waarom Suriname de nieuwe Nederlandse ambassadeur niet toelaat. "Ik ben bezig om uit te zoeken wat er precies aan de hand is."

De nieuwe Nederlandse ambassadeur, Anne van Leeuwen, kreeg vorige maand te horen dat hij niet welkom is in Suriname. Een officiële verklaring voor de weigering werd niet gegeven.

NOS-correspondent Harmen Boerboom zei dat het waarschijnlijk te maken had met wat Suriname ziet als de aanhoudende Nederlandse bemoeizucht in binnenlandse Surinaamse aangelegenheden.

Historische betrekkingen

Koenders hoopt nog steeds op een telefoontje van de Surinaamse regering met een verklaring. Hij vindt het jammer dat het zo loopt, want "Suriname is een belangrijk land voor Nederland, er zijn historische betrekkingen".

De weigering van Suriname heeft in elk geval geen consequenties voor de Surinaamse ambassadeur in Nederland. "Ik vind het juist belangrijk dat die contacten blijven."

..
lees verder

Dijsselbloem: extra salaris basisschoolleraar is te regelen

Door: NOS politiek   / 18 augustus, 2017  

Minister Dijsselbloem is ervan overtuigd dat er extra geld komt voor de verhoging van de salarissen van basisschoolleraren. "Meer geld voor lerarensalarissen is echt te doen. We gaan daar gewoon over praten en we gaan het oplossen", zei de minister van Financiën voor aanvang van de eerste ministerraad na de zomervakantie.

De PvdA wil dat vooral de salarissen van basisschoolleraren snel verhoogd worden. Voor de zomervakantie is daar op basisscholen ook actie voor gevoerd. De beloning van deze leraren loopt achter bij die van docenten van middelbare scholen en het is steeds moeilijker om voldoende leerkrachten voor het basisonderwijs te vinden.

Dijsselbloem snapt dit "belangrijke punt" van zijn partij. "Als je kijkt naar de toekomst van Nederland zijn leraren belangrijk."

Hij vindt dat er een "iets te opgewonden sfeer" is ontstaan over het onderwerp. Hij doelt daarmee op de openlijke ergernis tussen PvdA-leider Asscher en coalitiegenoot VVD.

Asscher eiste vlak voor de zomervakantie dat in de begroting van 2018 de lerarensalarissen omhoog zouden gaan. Hij dreigde zelfs geen handtekening onder de Prinsjesdagstukken te zetten als dat niet geregeld zou worden. Premier Rutte en VVD-fractievoorzitter Zijlstra reageerden daar geïrriteerd op. Ze vonden dat de PvdA-leider het niet kon maken na ruim vier jaar goede samenwerking een kabinetscrisis te veroorzaken.

Dijsselbloem zegt niets over het bedrag dat het kabinet zal uittrekken voor de lerarensalarissen. Dat wordt waarschijnlijk pas op Prinsjesdag bekend. Hij gaat ook nog overleggen met de vier onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie.

..
lees verder

Premier Rutte: we moeten ons leven blijven leven

Door: NOS politiek   / 18 augustus, 2017  

Premier Rutte benadrukt dat de krijgsmacht en politie zeer intensief bezig zijn met de beveiliging van Nederland tegen een terroristische aanslag. Hij reageerde vanmorgen bij de start van de formatie op de twee terroristische aanslagen in Spanje.

De premier zei opnieuw dat het onmogelijk is te garanderen dat een terroristische aanslag in Nederland te voorkomen is. "Dat kan nooit. Zoiets kan hier of op andere plekken gebeuren." Rutte zei wel dat hij één ding zeker weet. "Dat is dat duizenden en duizenden mensen bij veiligheidsdiensten, bij de krijgsmacht, bij de politie, dag en nacht bezig zijn om ons veilig te houden.

Schoften

De premier roept iedereen op zijn leven niet aan te passen uit vrees voor een aanslag. "Het beste antwoord dat wij met z'n allen hier kunnen geven op dit soort schoften, is ons leven blijven leven, in de wetenschap dat zij die daarvoor opgeleid zijn er alles aan doen om ons veilig te houden."

De premier is blij dat de Spaanse veiligheidstroepen de gevolgen van de tweede aanslag beperkt hebben weten te houden "Dat is op zichzelf bij alle ellende weer een klein lichtpuntje, maar het is natuurlijk allemaal verschrikkelijk."

De premier sprak gisteravond al over een "zwarte dag". Nederland heeft Spanje hulp aangeboden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Spanje niet aangepast. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlandse reizigers om informatie van lokale Spaanse autoriteiten in de gaten te houden. "Houd in de gaten wat ze zeggen waar je wel of niet heen moet gaan", aldus Koenders. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft geen advies of een reis of vakantie naar Spanje beter afgezegd kan worden. "Dat is een individuele afweging."

De Nederlandse ambassadeur bezoekt vanochtend de drie Nederlandse gewonden in Spanje. Ze zijn buiten levensgevaar en de ambassade gaat ze helpen zo snel mogelijk terug te laten keren naar huis.

..
lees verder

Kamerleden terug van reces om eiercrisis

Door: NOS politiek   / 17 augustus, 2017  

De Tweede Kamer debatteert volgende week in het zomerreces over de eiercrisis. Een meerderheid van de Kamer wil van minister Schippers en staatssecretaris Van Dam opheldering over de besmetting van Nederlandse eieren met fipronil.

Alleen de woordvoerders landbouw onderbreken hun zomervakantie, de rest van de Tweede Kamer hoeft niet naar Den Haag te komen.

Om bloedluizen te bestrijden hebben pluimveehouders hun stallen laten schoonmaken door het bedrijf Chickfriend. Daarbij werd een middel gebruikt waaraan de verboden stof fipronil was toegevoegd en dat is in de eieren terechtgekomen. Er moesten miljoenen eieren worden teruggeroepen en de export naar het buitenland stopte.

Chickfriend

De Kamerleden willen onder meer weten wat er precies is gedaan met de informatie van een tipgever aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De tipgever heeft in november 2016 gewaarschuwd voor het gebruik van fipronil in het bestrijdingsmiddel en toen ook al Chickfriend genoemd, maar pas in juni is de NVWA in actie gekomen.

In een brief aan de Tweede Kamer gisteravond erkennen de bewindslieden dat de tipgever al expliciet wees naar Chickfriend.

Eerder hebben Schippers en Van Dam gezegd de Kamer bewust niet op de hoogte te hebben gebracht van het mogelijk gebruik van fipronil in de pluimveesector. De tip maakte deel uit van een al lopend strafrechtelijk onderzoek en in het belang van dat onderzoek zweeg het kabinet.

Het is nog onbekend welke dag de Kamerleden volgende week een zogenoemd algemeen overleg hebben. Zo'n debat is niet in de plenaire zaal van de Tweede Kamer en er kan ook niet gestemd worden over ingediende moties. Voor een officiële stemming moet wel de hele Tweede Kamer aanwezig zijn. De kans bestaat dat het stemmen over fipronil-moties wordt uitgesteld tot begin september, als de Tweede Kamer weer aan het werk is.

Probleem is wel dat staatssecretaris Martijn van Dam van Landbouw op 1 september begint als lid van de Raad van Bestuur bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Sommige Kamerleden zeggen nu al dat Van Dam in dat geval later aan zijn nieuwe functie moet beginnen, omdat hij eerst het eierdebat volledig moet afronden.

..
lees verder

Chagrijn bij Segers over lekken wel minder, maar niet weg

Door: NOS politiek   / 17 augustus, 2017  

ChristenIUnie-leider Segers baalt iets minder van het lekken uit de formatieonderhandelingen naar het AD. "De scherpte van de pijn gaat ervan af", zei hij voorafgaand aan een nieuwe dag van formatieonderhandelingen.

Hij zegt dat door de publicaties over een conceptakkoord tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de motivatie om stevig en hard door te onderhandelen alleen maar toeneemt.

Het AD publiceert sinds dinsdag elke dag een artikel over conceptafspraken. NOS-verslaggever Joost Vullings zegt dat inmiddels duidelijk is dat de artikelen allemaal zijn gebaseerd op een stapeltje onderhandelingsstukken, dat maandag in één keer door één bron is gelekt. De stukken gaan volgens hem over afspraken in potlood, en soms zelfs over minder. "Het plannetje van gisteren over het Wilhelmus was een discussievoorzet van informateur Zalm."

Doordat de onderhandelaars inmiddels weten over welke stukken de ochtendkrant beschikt, worden ze nu niet meer zo verrast door de publicaties, zegt Vullings.

'Bezwaard gemoed'

Het AD meldde vanmorgen dat de vier partijen voorlopig hebben afgesproken om geen beslissingen te nemen over meervoudig ouderschap. Ze willen volgens het AD nieuw onderzoek naar de kwestie laten doen.

Dinsdag meldde de krant dat de vier onderhandelende partijen een compromis hebben bereikt over de medisch-etische kwesties, waarover D66 en ChristenUnie principieel van mening verschillen. Segers was daar boos over. Hij zei toen dat hij met een bezwaard gemoed naar binnen ging. Op de vraag of dit het einde van de onderhandelingen kon betekenen, antwoordde hij: "Ik weet het niet, ik weet het niet."

..
lees verder

‘Formatie-partijen schuiven heikele ouderschapskwestie door’

Door: NOS politiek   / 17 augustus, 2017  
CDA, VVD, D66 en CU hebben in het formatieoverleg voorlopig afgesproken geen beslissingen te nemen over de kwestie van het meervoudig ouderschap, schrijft het AD. De partijen hebben afgesproken dat het nieuwe kabinet er onderzoek naar gaat doen en even.....
lees verder

Formatiedag 154: verheugd maar voorzichtig over economische groei

Door: NOS politiek   / 16 augustus, 2017  
De stemming bij de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie was vandaag in ieder geval een stuk beter dan gisteren en dat had misschien wel te maken met de nieuwste positieve cijfers over de economisch groei in Nederland. Het Centraal Planbure.....
lees verder

Boze burgers op Bonaire betogen tegen Nederlandse inmenging

Door: NOS politiek   / 16 augustus, 2017  

Zo'n 200 boze burgers hebben op Bonaire geprotesteerd tijdens het bezoek van minister Ronald Plasterk van Koninkrijkszaken. Zij zijn het niet eens met de Nederlandse bemoeienis op het eiland.

Sinds 2010 is Bonaire, samen met Saba en St. Eustatius een bijzondere gemeente, die verantwoording afleggen aan Den Haag. De demonstranten vinden dat zij als tweederangsburgers worden behandeld door Nederland. "Stop de Nederlandse apartheid", stond in het Engels te lezen op een van de spandoeken.

Tournee

Plasterk, die de politiek wil verlaten, is op afscheidstournee en bezoekt tot en met vrijdag de zes eilanden van het Caribisch deel van het koninkrijk: Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Ook op de twee laatstgenoemde eilanden kreeg hij kritiek van bewoners. Hij zou onvoldoende oog hebben gehad voor de wensen en behoeften van de lokale bevolking.

..
lees verder

Nederland krijgt opslagplaats JSF-onderdelen in Europa

Door: NOS politiek   / 16 augustus, 2017  
Nederland mag als enige land in Europa alle reservedelen voor alle JSF-gevechtsvliegtuigen gaan opslaan. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft besloten dat de Koninklijke Luchtmacht de opslag, verzending en het beheer van reservedelen van ruim .....
lees verder

Verplichte Wilhelmus-les op school? ‘Andere dingen zijn belangrijker’

Door: NOS politiek   / 16 augustus, 2017  
"Wilhelmus verplichte kost als Rutte III er komt", kopt het AD vanochtend. Volgens de krant willen de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dat scholen les gaan geven over het volkslied. Leerlingen zouden dan meer moeten leren over de tekst.....
lees verder

Sociale partners verlaten formatietafel met huiswerk

Door: NOS politiek   / 16 augustus, 2017  
De voorzitters van VNO-NCW, FNV en de Sociaal-Economische Raad hebben een "pittig, maar constructief" gesprek gevoerd met de onderhandelaars aan de formatietafel. Ze spraken vanochtend met VVD-leider Rutte, CDA-leider Buma, ChristenUnie-leider Segers e.....
lees verder

Onderhandelaars optimistisch vanwege gunstige economische cijfers

Door: NOS politiek   / 16 augustus, 2017  

De onderhandelaars zijn blij met het nieuws dat de Nederlandse economie sterk gegroeid is.

ChristenUnie-leider Segers zei bij aankomst bij het Johan de Witthuis in Den Haag, waar verder onderhandeld wordt over een nieuw kabinet, dat het reden is tot optimisme. "Het is nu onze zorg om de economie nog beter te maken", zei hij. "Dit zijn mooie cijfers, die goed voor Nederland zijn", zei D66-leider Pechtold.

VVD-leider Rutte: "Vandaag kunnen we vieren dat Nederland uit de crisis is gekomen en dat we de snelst groeiende economie zijn van de westerse wereld. We groeien twee keer zo hard als Amerika of Duitsland."

Middenklasse

De onderhandelaars wilden niet ingaan op de vraag of de gunstige economische cijfers betekenen dat er belastingverlaging of lastenverlichting komt. "Ik heb steeds gezegd dat de middenklasse ervoor gezorgd heeft dat we uit deze crisis zijn gekomen. Ik vind het belangrijk dat deze mensen voelen dat er iets terugkomt. Maar of dat lukt, moet de komende jaren blijken", zei VVD-leider Rutte.

"We praten binnen over het regeerakkoord. Er is nog veel werk en dat gaan we nu bespreken", zei CDA-leider Buma.

"We moeten toch voorzichtig omgaan met geld", zei D66-leider Pechtold. Hij waarschuwde ook dat er "op middellange termijn nog wel problemen zijn met de overheidsfinanciën''.

Rutte, Buma, Pechtold en Segers praten vanochtend onder leiding van informateur Zalm over de nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau. Ook de voorzitters van VNO-NCW, FNV en de Sociaal-Economische Raad schuiven aan.

Gelekte stukken

De onderhandelaars lijken zich weinig aan te trekken van opnieuw gelekte stukken uit de kabinetsformatie. Het AD meldt dat als er een kabinet met deze partijen komt, scholen les moeten gaan geven over de tekst, betekenis en melodie van het volkslied.

Op de vraag of we in de toekomst elke ochtend het Wilhelmus gaan zingen, antwoordde D66-leider Pechtold: "Het staat u vrij."

ChristenUnie-leider Segers noemde een publicatie in het AD gisterochtend heel schadelijk voor het formatieproces. Over het lekken naar de pers zei hij: "Het helpt niet bij de gesprekken die we gaan voeren".

Vandaag zei Segers dat hij betwijfelt of het om een nieuw lek gaat. "De zon schijnt en ik laat me niet van mijn goede humeur beroven", aldus de leider van de ChristenUnie.

..
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën