Politiek

Stand van zaken nu: De Jonge CDA-vicepremier, Bijleveld naar Defensie

Door: NOS politiek   / 17 oktober, 2017  

De CDA'er Hugo de Jonge is de kandidaat-minister van Ouderenzorg op het ministerie van VWS. Hij wordt tevens een van de drie vice-premiers in het nieuwe kabinet-Rutte III. Dat bevestigen bronnen aan de NOS. De Jonge is nu wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg in Rotterdam. Commissaris van de Koning in Overijssel Ank Bijleveld (CDA) wordt de nieuwe minister van Defensie.

De vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn allemaal op zoek naar kandidaten voor in het nieuwe kabinet. Formateur Rutte wil weten met wie de partijen verder willen, zodat zij gescreend kunnen worden door justitie, de AIVD en de Belastingdienst.

Het nieuwe kabinet gaat naast premier Rutte vijftien ministers en acht staatssecretarissen tellen. Omdat de VVD de premier levert, zullen CDA, D66 en ChristenUnie ieder een vice-premier leveren.

Weer een minister van Landbouw

Vandaag viel ook de naam Andries Heidema, burgemeester van Deventer, als minister van Landbouw namens de ChristenUnie. Heidema studeerde aan de landbouwuniversiteit Wageningen en werkte onder meer als projectmanager bij het toenmalige ministerie van VROM.

Het is voor het eerst in jaren dat er weer een aparte minister van Landbouw komt, in het huidige kabinet hadden de PvdA-staatssecretarissen Dijksma en Van Dam deze portefeuille.

Tweede Kamerlid Carola Schouten, de rechterhand van partijleider Segers, wordt genoemd als de opvolger van Edith Schippers op het ministerie van VWS. Zij wordt dan namens de ChristenUnie ook een van de drie vice-premiers. Schouten werd overigens eerst genoemd als minister van Sociale Zaken.

Hoogstwaarschijnlijk wordt hoogleraar arbeidsrecht en SER-kroonlid Ferdinand Grapperhaus (CDA) de nieuwe minister van Justitie. Voor Veiligheid wordt er op hetzelfde ministerie een VVD-minister benoemd. Voor die functie gaat de naam van staatssecretaris Sander Dekker rond.

Mogelijke D66-kandidaten

Een andere serieuze ministerskandidaat is Ingrid van Engelshoven (D66), voor het ministerie van Onderwijs. Van Engelshoven is nu Tweede Kamerlid. Daarvoor was zij wethouder en loco-burgemeester in Den Haag. Zij is ook jaren partijvoorzitter van D66 geweest.

Namens D66 wordt Wouter Koolmees in dit plaatje de minister van Sociale Zaken. Loco-burgemeester van Amsterdam Kajsa Ollongren wordt minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier namens D66. De portefeuille Ontwikkelingssamenwerking gaat ook naar D66, met als serieuze kandidaat de Haagse wethouder en oud-diplomaat Tom de Bruijn.

Maar bij D66 gaan morgen pas de echte gesprekken tussen D66-leider Pechtold en de kandidaten beginnen.

Dagkoersen

Eerder werden al genoemd VVD'er Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken, VVD'er Eric Wiebes als minister van Klimaat en Economische Zaken en de CDA'er Wopke Hoekstra als minister van Financiën.

Alhoewel de namen vrijwel zeker zijn, blijven het dagkoersen. Bij elke afzegging of andere kink in de kabel ligt de hele puzzel voor formateur Rutte weer open. Op het laatste moment kunnen hele ministeries nog van de ene partij naar de andere overgaan.

Wat wel vaststaat, is dat formateur Rutte aanstaande zaterdag in ieder geval de drie beoogde vice-premiers wil ontvangen op het Binnenhof.

..
lees verder

Norm vastgesteld voor fipronil in kippenmest, boeren niet tevreden

Door: NOS politiek   / 17 oktober, 2017  

Er is een norm vastgesteld voor de hoeveelheid fipronil die in kippenmest mag zitten. De mest mag niet meer dan 10 microgram fipronil per kilo bevatten, zo heeft demissionair minister Kamp van Economische Zaken besloten.

De norm ligt op 5 microgram fipronil per kilo, maar er wordt een meetonzekerheid van 5 microgram gehanteerd, waardoor 10 microgram de absolute limiet is. Volgens het ministerie worden deze waarden ook in Duitsland en België gebruikt.

Op het hoogtepunt van het fipronil-schandaal van deze zomer moesten meer dan 250 pluimveebedrijven dicht. Honderdduizenden kippen werden geruimd en miljoenen besmette eieren werden uit de winkels gehaald. Kippenboeren zitten sindsdien opgescheept met in totaal een miljoen kilo aan besmette mest.

Streng

Brancheorganisatie LTO Nederland had een ruimere norm gewild. "Voor een kleine groep bedrijven, die binnen de norm vallen, biedt het verlichting. Daar kan de mest het land op of de vergisters in. Maar een groter aantal bedrijven heeft nu nog steeds een probleem", zegt een woordvoerder.

Volgens LTO zijn de schadelijke effecten van dit soort kleine hoeveelheden fipronil zeer gering. "Het is jammer dat de norm zo streng is."

..
lees verder

Zzp’ers krijgen jaren na bevalling alsnog duizenden euro’s

Door: NOS politiek   / 17 oktober, 2017  
Vrouwelijke zzp'ers die tussen 2005 en 2008 een kind hebben gekregen, komen alsnog in aanmerking voor een compensatie van ongeveer 5.600 euro per persoon. Minister Asscher heeft na een uitspraak van Centrale Raad van Beroep (CRvB) een regeling gemaakt .....
lees verder

CDA-jongeren willen basisbeurs alsnog terug

Door: NOS politiek   / 17 oktober, 2017  
De jongerenorganisatie van het CDA gaat op het congres van de partij, op 4 november, voorstellen om de basisbeurs terug te brengen. In het regeerakkoord van het komende kabinet staat dat het leenstelsel blijft bestaan. Het CDJA vindt dat het leenstels.....
lees verder

Staatssecretaris erkent rekenfout in rapport vliegveld Lelystad

Door: NOS politiek   / 16 oktober, 2017  
Demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma erkent dat er rekenfouten zitten in het onderzoek naar de milieueffecten en de daarbij behorende geluidsoverlast van Lelystad Airport. Ze gaat de berekeningen corrigeren, maar verwacht niet dat de fouten gev.....
lees verder

‘Zijlstra wordt minister van Buitenlandse Zaken’

Door: NOS politiek   / 16 oktober, 2017  

Halbe Zijlstra wordt voor de VVD minister van Buitenlandse Zaken, meldt De Telegraaf. Verder zou zijn partijgenoot Eric Wiebes het klimaat onder zijn hoede krijgen, als minister van Economische Zaken en Klimaat.

Van Zijlstra, die onder het vorige kabinet voorzitter was van de VVD-fractie, was bekend dat hij een ministerspost ambieerde. Eerder was hij staatssecretaris van Cultuur. Ook Sociale Zaken werd nu genoemd als optie voor Zijlstra.

Zijlstra was als secondant van VVD-leider Rutte nauw betrokken bij de onderhandelingen over een regeerakkoord. Op Buitenlandse Zaken zou hij de opvolger zijn van PvdA-minister Bert Koenders.

Wiebes, in het vorige kabinet staatssecretaris van Financiën, volgt op Economische Zaken partijgenoot Henk Kamp op, schrijft De Telegraaf. Dat ministerschap wordt in het kabinet-Rutte III uitgebreid met het onderwerp klimaat.

Verbazing

Volgens het dagblad wekt de benoeming van een VVD'er als klimaat-bewindspersoon in politiek Den Haag enige verbazing. Aangenomen was dat een coalitiegenoot als D66 of ChristenUnie die post zou binnenhalen.

In totaal komen er in het nieuwe kabinet zestien ministers en acht staatssecretarissen. Vorige week lekte al uit dat CDA-senator Wopke Hoekstra waarschijnlijk minister van Financiën wordt. Beoogd premier Rutte wil volgende week donderdag zijn volledige ploeg op het bordes bij koning Willem-Alexander hebben staan.

..
lees verder

5,4 miljoen werkenden krijgen lager belastingtarief

Door: NOS politiek   / 16 oktober, 2017  
Door de plannen in het regeerakkoord zal de inkomstenbelasting van zo'n 5,4 miljoen werkenden omlaaggaan. Het gaat om mensen bij wie het inkomen nu voor een deel in de 2e, 3e en 4e belastingschijf valt. Het CBS heeft verder berekend dat voor 2,1 miljo.....
lees verder

Klaver wil dat ‘linkse’ Klimaatwet zo snel mogelijk wordt behandeld

Door: NOS politiek   / 15 oktober, 2017  
GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dat de Tweede en Eerste Kamer op korte termijn een wetsvoorstel van PvdA en GroenLinks met klimaatdoelstellingen in behandeling nemen. Hij zei dat hij ervoor wil zorgen dat de klimaat-ambities van het nieuwe kabinet (.....
lees verder

Hennis niet in nieuw kabinet, keert terug in Kamer

Door: NOS politiek   / 14 oktober, 2017  
Jeanine Hennis wordt geen minister of staatssecretaris in het nieuwe kabinet. Dat laat de VVD-politica weten op Twitter. Ze keert terug in de Kamer. Hennis stapte onlangs op als minister van Defensie na een zeer kritisch rapport van de Onderzoeksraad v.....
lees verder

Rutte: ‘In de politiek word je drie keer per dag in elkaar geslagen’

Door: NOS politiek   / 14 oktober, 2017  

"Ik heb geen groot ego. Dat is wel goed in de politiek want je wordt drie keer per dag in elkaar geslagen. Als je een groot ego hebt wordt het erg lijden", zegt premier Rutte vanavond bij Met het Oog op Morgen.

Het is een goede raad aan alle nieuwe ministers en staatssecretarissen die de komende weken moeten besluiten of ze wel of niet in kabinet-Rutte III willen zitten.

In het radiogesprek met Wilma Borgman en Max van Weezel, in de serie 'exitgesprekken' met de bewindslieden van het kabinet-Rutte II, blikt Rutte zelf terug, maar ook vooruit op Rutte III.

Hij richt zich vanaf volgende week op de formatie van zijn nieuwe kabinet. In het gesprek blikt hij vooruit op zijn eerste toespraak op het Catshuis voor de nieuwe ministersploeg.

Hij heeft bruikbare tips voor de nieuwe ministers. "In een team moet je elkaar een beetje heel houden. Het helpt in het leven als je begint met de ander te begrijpen voordat je zelf begrepen wilt worden."

Rutte en vice-premier Asscher hebben gisteren "een kort woordje gehouden" aan het einde van de laatste gezamenlijke ministerraad.

"We gaan nog in november met elkaar terugkijken hoop ik", zegt Rutte. "Het is ook wel een club dat er een sfeer is ontstaan dat ik vermoed dat we elkaar blijven zien bij reünies."

Het hele gesprek met premier Rutte is vanavond te horen in NOS Met het Oog op Morgen (van 23.00 tot 0.00 uur op NPO Radio 1)

..
lees verder

‘CDA’er Wopke Hoekstra nieuwe minister van Financiën’

Door: NOS politiek   / 13 oktober, 2017  

Eerste Kamerlid Wopke Hoekstra wordt de nieuwe minister van Financiën, melden ingewijden aan het Financieele Dagblad. De 42-jarige Hoekstra is een van de ministerskandidaten van het CDA, de partij die volgens het FD het ministerie van Financiën krijgt.

Hoekstra is behalve senator consultant bij adviesbureau McKinsey. Hij was ook de hoofdauteur van het CDA-verkiezingsprogramma. De Amsterdammer wordt al langer gezien als talent, al was niet zeker of hij zelf wel minister wil worden. Volgens het FD wordt Hoekstra in het kabinet-Rutte III ook vice-premier.

Voor het ministerie van Financiën werd ook Wouter Koolmees van D66 geregeld genoemd, maar het FD schrijft dat die minister wordt op een ander departement. Het is gebruikelijk dat de tweede coalitiepartij, in dit geval dus het CDA, de minister van Financiën levert.

..
lees verder

Bedrijven lokken: belastingmaatregelen en een gelijk speelveld

Door: NOS politiek   / 13 oktober, 2017  

Het leidt tot veel discussie in de Tweede Kamer: de belastingmaatregelen voor bedrijven. De oppositie noemt het 'cadeautjes'. Volgens de coalitie leveren de plannen juist banen op en maken ze Nederland aantrekkelijker voor bedrijven.

Het kabinet wil dat bereiken door belastingen te verlagen of zelfs af te schaffen en een gelijk speelveld te creëren voor binnenlandse- en buitenlandse bedrijven.

Allereerst moeten buitenlandse bedrijven gelokt worden. De belastingtarieven voor winst zijn niet in alle landen gelijk. Op dit moment betalen bedrijven in Nederland 25 procent over hun winst. Dat percentage gaat nu omlaag naar 21. "Dat maakt het aantrekkelijker voor bedrijven om zich in Nederland te vestigen", aldus Stef van Weeghel, professor internationaal belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam en partner bij adviesbureau PwC.

Ook aandeelhouders krijgen meer voordelen. Bedrijven betalen nu nog 15 procent belasting over het dividend dat zij uitkeren aan hun aandeelhouders. Dat is de winstuitkering van een bedrijf aan de aandeelhouders. De aandeelhouder die winst ontvangt kan de ingehouden belasting voor een groot deel weer verrekenen met zijn eigen aanslag. Die belasting verdwijnt nu.

Die maatregel zal Nederland 1,4 miljard euro kosten.

Maar het lijkt wél gunstig voor een kleine groep buitenlandse geldschieters. Want omdat bedrijven geen 15 procent belasting meer hoeven te betalen over het dividend kunnen ze gewoon meer uitkeren aan de aandeelhouders. Ook dit zal Nederland aantrekkelijker maken voor buitenlandse investeerders, denkt Van Weeghel.

Gelijkere kansen

Tenslotte is er nog de veelbesproken angst dat Nederlandse bedrijven in buitenlandse handen terechtkomen. Dat wil het nieuwe kabinet moeilijker maken. Of beter gezegd: het wil Nederlandse en buitenlandse kopers gelijke kansen bieden, zo stelt Leo Stevens, emeritus hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Bedrijven die een ander bedrijf kopen, betalen dat vaak met geleend geld. Dat hoeft niet alleen te zijn omdat ze dat geld zelf niet hebben. Voor buitenlandse bedrijven kan het gunstig zijn om een overname met geleend geld te betalen.

De coalitie wil dit soort belastingvoordelen voor geleend vermogen beperken. Dat maakt het voor Nederlandse en buitenlandse bedrijven even (on)gunstig om met schulden overnames te doen. Een gelijk speelveld, dus. Belangrijk bijkomend voordeel: bedrijven zullen minder lenen en meer eigen geld hebben. "Daar hebben we behoefte aan. Dat geeft meer stabiliteit," denkt Stevens.

Deze maatregel maakt het dus juist niet aantrekkelijker voor buitenlandse bedrijven om zich in Nederland te vestigen. Maar dat hoeft niet slecht te zijn voor Nederland, vindt Stevens. "Het haalt een onevenwichtigheid weg. Daar lig ik bepaald niet wakker van."

Milieuheffingen

Dat klinkt allemaal gunstig voor bedrijven. Maar de plannen zijn geen cadeautjes voor bedrijven, vindt Stevens. Want die gaan op andere terreinen juist weer meer bijdragen aan de schatkist. "Dan kijk je alleen heel eenzijdig naar de verlaging van de winstbelasting. Daar staan onder andere forse milieuheffingen tegenover."

Ook Van Weeghel benadrukt dat niet alle plannen even gunstig voor bedrijven zullen uitpakken. Wel verwacht hij dat de maatregelen per saldo positief zullen zijn voor het Nederlandse vestigingsklimaat.

..
lees verder

FormatieVlog #28: Akkoord zonder ballen, vroedvrouw Zalm en prestigieuze vlogprijs

Door: NOS politiek   / 13 oktober, 2017  

In Formatievlog #28 gaat het deze week dus echt - u bent gewaarschuwd! - over de inhoud. Want het was een hele bevalling, maar nu ligt er dan toch een regeerakkoord. Vincent heeft een diepte-interview met 'vroedvrouw' Gerrit Zalm. En de vloggers recenseren de presentatie die Rutte, Buma, Pechtold en Segers min of meer afzonderlijk van elkaar gaven. Hun oordeel: "Deze vier mannen willen eigenlijk liever niet met elkaar gezien worden". Ze zijn tot elkaar veroordeeld, net als in dat liedje: Stuck in the middle with you.

Ook hebben de vloggers achterhaald wat de fracties te eten kregen toen ze regeerakkoord mochten beoordelen. Bij de een aten ze pizza uit dozen. Maar bij de VVD hadden ze, in de stijl van de partij, een driegangenmenu. "Met mandarijnenmousse als toetje." Ze weten ook waarom de VVD-fractie de langste leestijd nodig had. Dat lag aan de printer ter plaatse, die ongeveer één pagina per tien minuten uitprintte.

Verder in Formatievlog #28: VVD-leider Rutte is blij dat de radiostilte voorbij is, Pechtold lacht minzaam en de formatievloggers wonnen een hoofdprijs, en dat nog voordat deze zwaar journalistiek-inhoudelijke aflevering was verschenen.

..
lees verder

Minister Blok: geen tbs voor weigeraars ongewenst

Door: NOS politiek   / 13 oktober, 2017  
Het is onwenselijk dat rechters verdachten niet kunnen beoordelen op psychische stoornissen omdat deze weigeren mee te werken aan onderzoek. Dat antwoordt minister Blok van Veiligheid en Justitie op vragen van de Tweede Kamer over de zaak-Anne Faber. .....
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën