Onderzoekers vinden methode om robots als zwerm te laten werken

13 september, 2017 door Nichal Joosse 0

Een nieuwe studie in Nature Communications laat zien dat we niet meer zo ver verwijderd zijn van robots die zich samen pakken om een groter geheel te vormen. Zo'n zwerm van robots zou een stuk flexibeler zijn dan één grote robot, want die moet aangepast worden als er een nieuwe taak of mogelijkheid is. Aan een zwerm robots hoef je alleen maar meer robots toe te voegen en dan kunnen ze samen meer.

Dat is de theorie, maar in de praktijk blijkt het moeilijk om autonome robots goed samen te laten werken. De parallel in de natuur is een kolonie mieren of termieten, maar daar weten de losse onderdelen van de zwerm wat ze moeten doen door te kijken wat er om hen heen gebeurt. Dat is lastig voor robots, maar je wil ook niet dat er één is die alles regelt, want als die er de brui aan geeft werken ze allemaal niet meer samen.

De onderzoekers hebben dat opgelost door de middenweg te kiezen: als er twee robots bij elkaar komen wordt één aangewezen als het brein en vanaf dat moment bepaalt die wat er gebeurt. Alle volgende robots die aansluiten schikken zich en zou er iets mis gaan met het brein, neemt een andere robot in de zwerm het over. Je kunt dat in de video zien: de (nu nog simpele) robots komen bij elkaar en degene met het witte licht wordt het brein.

online adverteren www.zanox.nl
Categories
Tags

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën