Oproep: verleng looptijd aflossingsvrije hypotheek

19 juli, 2019 door NOS economie 0

Om oudere huiseigenaren te beschermen zou de maximale looptijd van aflossingsvrije hypotheken verlengd moeten worden. Die oproep doen de Hypotheekshop en Vereniging Eigen Huis aan hypotheekverstrekkers.

Het voorstel is om te verlengen van 30 naar 75 jaar, of helemaal geen einddatum meer. "Anders komen naar schatting honderdduizend woningbezitters onnodig in de problemen," zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis.

Wie aan het einde van de looptijd niet kan aflossen, heeft nu twee opties. Onderhandelen over een nieuwe hypotheek of het huis verkopen en de schuld met de opbrengst aflossen. Aan de eerste optie worden volgens Vereniging Eigen Huis vaak voorwaarden gesteld, bijvoorbeeld een flink bedrag aflossen.

Als dat dan niet kan, blijft de tweede optie over: verkopen en op zoek naar een huurhuis. "Absurd," zegt Hans André de la Porte. "Met een huurhuis ben je duurder uit en de meesten kunnen de maandelijkse lasten van hun aflossingsvrije hypotheek nu en in de toekomst vaak prima betalen."

Bescheiden hypotheken

Volgens Vereniging Eigen Huis gaat het om zo'n honderdduizend hypotheken van ongeveer een ton, op huizen met een flinke overwaarde. "Je hebt het hier over een groep met een bescheiden inkomen of pensioen, die in hun huis willen blijven wonen," zegt Hans André de la Porte.

Het probleem ontstaat volgens hem als de hypotheekverstrekker de klant opnieuw toetst, want inmiddels gelden strengere eisen. Terwijl er bij deze hypotheken uit de jaren negentig door de overwaarde geen risico is dat de hypotheek onder water komt.

'75 jaar is wel heel lang'

"Over het algemeen is dit een goed plan," vindt Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie aan de Tilburg University, maar 75 jaar is volgens hem wel erg lang. "Een verlenging van 30 naar 40 jaar is verstandiger. Op voorwaarde dat er een afspraak wordt gemaakt over hoe er in die 10 jaar wel wat wordt afgelost."

Er zijn momenteel twee hypotheekverstrekkers die aflopende aflossingsvrije hypotheken verlengen. Rabobank doet dit al jaren en ook ASR voerde het onlangs in.

online adverteren www.zanox.nl
Categories
Tags

Real-time - laatste nieuws ...

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën