Slechte wifi via provider? Kabinet wil klant router laten kiezen

13 december, 2017 door NOS politiek 0

Het kabinet wil dat een klant straks zelf kan bepalen of hij de wifi-router neemt die standaard door een provider wordt geleverd. Providers kiezen namelijk niet altijd de beste of meest uitgebreide router.

Dat staat in een voorstel van de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer. "Zie het als een telefoonabonnement: je zou een telefoon kunnen nemen die door de provider wordt uitgekozen of kunnen zeggen dat je zelf liever een iPhone of Samsung wilt", zegt een woordvoerder.

Nu is er wel verschil tussen smartphones en routers: een telefoon gebruik je dagelijks intensief, en naar de wifi-router kijk je vaak niet meer om na installatie. Tegelijkertijd is goed internet in huis steeds belangrijker. Providers hebben dat de afgelopen jaren ook wel erkend door betere routers te leveren.

Verschillende abonnementen

Volgens de woordvoerder kan het voorstel ertoe leiden dat je verschillende abonnementen krijgt: één waar een door de provider uitgekozen router bij zit, een variant waarbij je uit verschillende routers kunt kiezen, of een vorm waarbij je zelf een router koopt en het abonnement dus bijvoorbeeld goedkoper wordt. Het ministerie hoopt dat de verandering meer concurrentie en daarmee een beter aanbod uitlokt.

Het idee van Keijzer is mede het gevolg van Europese wetgeving, die stelt dat modems, routers en tv-ontvangers onderdeel zijn van privénetwerken zodat huishoudens dus zelf moeten kunnen bepalen wat ze in huis halen.

Het plan is nog niet definitief. Het ministerie is vandaag een consultatie gestart, die tot 15 februari volgend jaar loopt.

Mogelijke zorgen

De NOS heeft KPN en Ziggo, die beide een eigen vast netwerk hebben, om een reactie gevraagd. De kans bestaat dat zij zorgen hebben over de voorgenomen verandering. Het betekent namelijk dat ze minder controle hebben over welke apparatuur wordt aangesloten.

online adverteren www.zanox.nl
Categories
Tags

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën