Uitgelicht

​Welke impact hebben plastic tasjes op het milieu?

Door: Redactie Dutchcowboys   / 19 augustus, 2017  

Een schoenendoos onder een arm meenemen of met een pak melk door de winkelstraat wandelen. Je ziet het steeds vaker gebeuren. Plastic tasjes verdwijnen langzaamaan of maken plaats voor herbruikbare, zoals bijvoorbeeld katoenen, tassen. Dit heeft te maken met een nieuwe regelgeving: sinds januari 2016 is het verboden om gratis plastic tasjes uit te delen in Nederland. Waarom? Vanwege de grote impact op het milieu die deze tasjes veroorzaken. Hieronder een aantal voorbeelden:

1. Uitputting van grondstoffen

Plastic tasjes worden gemaakt met fossiele energieën, zoals olie, en heel veel water. Hierdoor wordt gigantisch veel carbondioxide uitgestoten en afval geproduceerd. En dat is nog niet alles: er wordt niet gekeken naar de vervuiling die komt kijken bij transport en distributie. De productie van tasjes zorgt niet alleen voor uitputting van de grondstoffen van deze planeet, maar draagt ook bij aan de opwarming van de aarde. En dat alles voor een plastic tas? Is dat het werkelijk waard?

2. De vervuiling van de natuur

Er wordt geschat dat er per dag tussen één biljoen en vijfhonderd biljoen plastic tasjes ter wereld worden gebruikt. Met een gemiddelde gebruiksduur van 12(!) minuten. Maar wat gebeurt er als deze tasjes niet meer nodig zijn? Dan belanden ze regelrecht op een stortplaats. Dit komt doordat de tasjes te licht zijn om efficiënt gerecycled te worden, de recycling niet winstgevend is en het meer grondstoffen consumeert dan dat het daadwerkelijk kost om tasjes te produceren.

Is het echt zo erg als ze op een stortplaats belanden? Ja, en als ze in de natuur worden weggegooid, duurt het honderden jaren voordat ze worden afgebroken. Soms zelfs wel 400 jaar!

3. Gevaarlijk voor dieren

Niet alleen de flora lijdt dus onder deze vervuiling, maar ook de fauna. Jaarlijks komen honderdduizend dieren, zoals dolfijnen, walvissen, schildpadden, vissen of vogels vast te zitten in plastic tasjes die in de natuur zijn weggegooid. Dit resulteert in ernstige verwondingen. Of erger: de dieren gaan dood omdat ze de plastic resten verwarren met voedsel en plastic niet kunnen verteren. Dit heeft een aanzienlijke impact op de hele voedselketen en de biodiversiteit. Op dit moment ligt er zelfs meer plastic in de oceaan dan plankton. Blijkt uit de laatste schattingen.

4. Gevaarlijk voor mensen

Het heeft niet alleen gevolgen voor dieren, maar ook voor mensen. De chemische vervuiling die wordt veroorzaakt door plastic tasjes heeft uiteindelijk invloed op de kwaliteit van ons voedsel. En dat niet alleen. In veel overstromingsgevallen waren pijpleidingen en evacuatiepijpen verstopt met plastic tassen, waardoor het water sneller steeg.

plastic-afval
..
lees verder

Dit is HEXA: een spin-robot die je zelf kunt programmeren

Door: Marloes de Hooge   / 19 augustus, 2017  
Robots duiken steeds vaker op. Zo wordt bijvoorbeeld verwacht dat zij in de toekomst een hoop banen gaan overnemen. In Dubai loopt zelfs al een politierobot rond die bepaalde taken van mensen overneemt en nog even en dan wordt het eten dat je via .....
lees verder

Wat als bedrijven zich als consumenten gaan gedragen…

Door: Redactie Dutchcowboys   / 19 augustus, 2017  

Een mock-facebook post van Burger King Nederland gaat viral. In de post trekt de fastfoodketen van leer tegen Bert Kooijman, “een volwassen man uit Doetinchem met een baan en een huis”, die eerst zegt dat hij geen mayo bij zijn patat wil, en vijf minuten later toch om mayo komt vragen. “Natuurlijk hebben we meteen een klacht ingediend bij Bert thuis,” aldus BKN. Grappig, die omgekeerde wereld. Natuurlijk gaat dat viral.

omgekeerde wereld
Omgekeerde wereld
..
lees verder

De DC Daily van 18 augustus 2017

Door: Redactie Dutchcowboys   / 18 augustus, 2017  
In de DC Daily vind je nieuwe, opvallende, interessante en niet te missen weetjes van de dag! Plus alle dingen die wij gewoon kwijt willen. Dit zijn ze van vandaag, vrijdag 18 augustus 2017. Barcelona herdenkt de Ramblas Voor de zevende keer in h.....
lees verder

Maradona: remake van een legendarische video

Door: Redactie Dutchcowboys   / 18 augustus, 2017  
Diego Armando Maradona, deze legendarische voetballer kent iedereen. En als je dan "live is life" begint te zingen weet iedereen ook gelijk over welke video je het hebt. Maradona die tijdens de warming up bij zijn club Napoli heerlijk nonchalant e.....
lees verder

Zonsverduistering ook live te zien op Twitter

Door: Redactie Dutchcowboys   / 18 augustus, 2017  
Twitter is een samenwerking aangegaan met The Weather Channel om de zonsverduistering van aanstaande maandag live te gaan streamen via het sociale netwerk. De stream zal hier in Nederland op maandag 21 augustus starten rond 19.00 uur, en er zijn .....
lees verder

iPhone 8: dit is wat we tot nu toe weten!

Door: Redactie Dutchcowboys   / 18 augustus, 2017  
Het is bijna september, en dus ook weer bijna tijd voor een nieuwe iPhone. Althans, we gaan er vanuit dat deze in september ergens gepresenteerd zal worden. Het lijkt alsof het dit jaar extra spannend is voor Apple, zeker nu ze toch een beetje ac.....
lees verder

Apple gaat 1 miljard dollar investeren in eigen content

Door: Redactie Dutchcowboys   / 18 augustus, 2017  

Apple heeft een budget van 1 miljard dollar gereserveerd voor de ontwikkeling van eigen videocontent. Zo weet de WSJ te melden.

Door het gaan creëren van eigen televisieseries wil Apple onder meer de concurrentie aangaan met bedrijven als Netflix, HBO en natuurlijk ook Amazon.

Geducht

In combinatie met de marketing-kracht en het wereldwijde bereik, wordt Apple met deze investering wel gezien als een geduchte concurrent op de streamingmarkt, waar vele nieuwe partijen en traditionele mediagroepen (o.a. Disney) een positie proberen te veroveren.

Series

De schatting die men maakt is dat Apple met een budget van 1 miljard dollar ongeveer tien televisieshows kan maken. HBO had vorig jaar een budget van 2 miljard dollar, Netflix ruim 7 miljard dollar, maar daar vallen ook uitgaven onder voor al bestaande programma’s.

iTunes

Met dit initiatief wil Apple volgens de krant een alternatief vinden voor het bestaande videoplatform op iTunes. Door de opkomst van Netflix en andere streamingdiensten is dat een beetje onder gesneeuwd. Het aandeel van iTunes in de verhuur en verkoop van films is in 5 jaar tijd van 50% naar minder dan 35% teruggevallen.

Uitdaging

Maar het is wel een flinke uitdaging voor Apple, dat goed moet letten op een aantal belangrijke punten. "Concurrenten als Amazon en Netflix kunnen terugvallen op een aanzienlijke voorsprong, het zal niet eenvoudig zijn die weg te werken,” aldus de Amerikaanse zakenkrant.

En tevens moet Apple zien te vermijden dat de inkomsten vanuit de App Store, voor diensten van partijen als Netflix of HBO, in gevaar worden gebracht.

En ook andere grote spelers, zoals Facebook en Google, kijken met veel interesse naar de streamingmarkt.

[Afbeelding © Jag_cz - Adobe Stock]
..
lees verder

De DC Daily van 17 augustus 2017

Door: Redactie Dutchcowboys   / 17 augustus, 2017  
In de DC Daily vind je nieuwe, leuke, opvallende, interessante en niet te missen weetjes van de dag! Plus alle dingen die wij gewoon kwijt willen. Dit zijn ze van vandaag, donderdag 17 augustus 2017. iOS 11 krijgt een '112 knop' Apple heeft een .....
lees verder

​Hyundai FCEV SUV​: eerste beelden van deze nieuwe waterstofauto

Door: Redactie Carrepublic   / 17 augustus, 2017  

Hyundai heeft de eerste beelden vrijgegeven van een nieuwe waterstofauto, dat is gedaan tijdens een speciaal event in Seoul. In de Hyundai FCEV SUV zijn een aantal designkenmerken terug te vinden van de begin dit jaar in Genève onthulde Hyundai FE (Future Eco) Fuel Cell Concept.

De naam van het nieuwe model zal tijdens de CES in Las Vegas in januari 2018 bekendgemaakt worden. De marktintroductie staat gepland voor begin 2018 in Korea en later dat jaar ook in de Verenigde Staten en Europa.

Waterstoftechnologie

Hyundai is sinds 2013 al toonaangevend op het gebied van auto’s met waterstoftechnologie, onder meer met de in serie gebouwde ix35 Fuel Cell, uiteraard zetten ze hier ook voor de toekomst vol op in, met als ultieme doel een volledig emissievrije Hydrogen Energy Society.

De FCEV SUV borduurt voort op Hyundai’s toewijding aan het introduceren van 14 nieuwe eco-voertuigen vóór 2020. Het gaat hier om 5 hybridemodellen, 4 plug-in hybrides, 4 elektrisch aangedreven auto’s en 1 brandstofcelauto. Ook de Hyundai IONIQ maakt deel uit van dit duurzame modellenoffensief.

Hyundai-Motors-Next-Gen-Fuel-Cell-SUV-2
..
lees verder

De nieuwe Nokia 8: aan twee kanten tegelijkertijd foto’s maken

Door: Marloes de Hooge   / 17 augustus, 2017  

Nieuws uit Scandinavië: Nokia presenteert een nieuw toestel, de Nokia 8. Wat vooral meteen opvalt is de camera, een 'dubbele camera' zoals ze zelf zeggen, zodat je beide kanten van het verhaal kan laten zien. Je kunt namelijk de camera's aan de voor- en achterkant tegelijkertijd foto's laten maken, en volgens mij zijn ze daar de eerste mee. Ze hebben er ook meteen een hashtag bij bedacht: #bothie. De Nokia 8 wordt het vlaggeschip van HMD Global en moet de strijd aangaan met onder andere de toppers van Samsung en Apple.

In de basis zijn alle nieuwe smartphones die nu uitkomen prima toestellen en is het vooral de vraag, waar blinkt deze echt in uit, of wat is het meest opvallende. Bij de Nokia 8 wordt vooral ingezet op de camera en op het schieten van beelden, dat is wel duidelijk. Dit toestel heeft bijvoorbeeld ook één knop waarmee je meteen live kunt streamen op Facebook op YouTube.

Specs Nokia 8

De Nokia 8 is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 835-processo, volgens kenners is dat de snelste chip van dit moment. Het scherm is 5,3 inch en heeft Corning Gorilla Glass 5. Besturen doe je met Android 7.1.1 Nougat. Met je vingerafdruk kun je het scherm ontgrendelen en dit toestel heeft nog wel een poort voor de koptelefoon (waar die bij andere toptoestellen inmiddels al sneuvelden...).

Terug naar de camera, want het lijkt erop dat die het moet gaan doen voor Nokia. Met de Dual-Sight modus kun je dus de camera's aan de voor- en achterkant gelijktijdig gebruiken. Beide camera's hebben ZEISS-lenzen; die aan de achterkant is een 13 MP dual image-fusion camera met sensoren in kleur en monochroom en die aan de voorkant is een 13 MP groothoeklens met automatische scène detectie. Zowel de camera's voor- en achteraan zijn uitgerust met ZEISS-lenzen.

Nog iets waar Nokia trots op is: de Nokia 8 heeft ingebouwde Nokia OZO spatial 360° audio. Een stukje technologie dat blijkbaar gebruikt wordt in Hollywood: je kunt een 4K video maken en met de audiofocus het omgevingsgeluid dempen zodat de kwaliteit van de video omhoog gaat.

Vanaf september is 'ie verkrijgbaar voor 599 euro. Je kunt dan kiezen uit de kleuren Polished Blue, Tempered Blue, Steel, Polished Copper.

..
lees verder

Huawei Y6 Pro 2017 vanaf 21 augustus beschikbaar

Door: Redactie Dutchcowboys   / 17 augustus, 2017  

Huawei gaat het portfolio verder uitbreiden met dit nieuwe model in de Y-serie. De Huawei Y6 Pro 2017 is vanaf aanstaande maandag, 21 augustus, verkrijgbaar. Het is de opvolger van de eerder deze zomer gelanceerde Huawei Y6 2017 en Huawei Y7.

Multitasker

De Y6 Pro 2017 is een toestel voor de multitasker die opzoek is naar een stijlvolle, betaalbare en tegelijkertijd krachtige telefoon. Langdurig muziek luisteren, whatsappen en tegelijkertijd gamen is geen probleem.

Vingerafdruksensor

Op de achterkant zit de vingerafdruksensor waarmee je het toestel eenvoudig kan ontgrendelen en ook heel makkelijk een selfie mee maakt. De smartphone heeft een 5 inch display en een resolutie van 1280x720, prima dus voor het kijken van jouw favoriete video’s of series. En je hoeft ook niet bang te zijn dat de batterij snel leegloopt; de accucapaciteit van 3020 mAh zorgt ervoor dat je de dag makkelijk doorkomt. Verder beschikt het toestel over een QualcommTM MSM8917 Quad-Core processor en Android 7.0 besturingssysteem.

Camera

Zoals alle Huawei toestellen heeft ook de Huawei Y6 Pro 2017 een uitstekende camera voor smartphonefotografie. Het toestel heeft aan de achterzijde een 13 megapixelcamera met flitser en een 5 megapixel selfiecamera aan de voorkant.

Prijs en beschikbaarheid

De Huawei Y6 Pro 2017 is verkrijgbaar in de kleuren zwart, goud en zilvergrijs. Het toestel komt op 21 augustus beschikbaar (voor zo'n €179 euro) via alle bekende verkooppunten in Nederland.

..
lees verder

NASA gaat de zonsverduistering in Amerika live streamen

Door: Redactie Dutchcowboys   / 17 augustus, 2017  
Op 21 augustus vindt een bijzonder fenomeen plaats: een totale zonsverduistering oftewel eclips. Het jammere voor ons is echter dat je een retourtje Verenigde Staten moet boeken om het zelf te kunnen zien, want alleen daar zal het zichtbaar zijn. .....
lees verder

Weerbericht: Het regent bananen op vrijdag 18 augustus

Door: Redactie Dutchcowboys   / 16 augustus, 2017  

Op vrijdag 18 augustus zijn er in verschillende steden in Nederland, duizenden bananen te vinden. Deze vormen het tegengeluid van de zwartgallige wijze van doom-denken die de maatschappij en social media al maandenlang in zijn greep heeft. De bananen met diverse aanstekelijke lachmondjes versiert en sporen met een positieve boodschap passanten aan om hun lach te delen met de rest van de wereld.

Een beetje positiviteit

De wereld slipt de laatste tijd steeds verder terug in een staat van constante melancholiek en angst. Niet gek ook met de roerige verkiezing van Trump achter ons, het geo-politieke getouwtrek dat hier uit voort is gekomen, pittige discussies op social media over geloof, politiek en discriminatie in vele vormen en aanslagen zoals bijvoorbeeld in Parijs.

"De eindeloos pessimistische stroom aan berichten die dagelijks op social media en in de media voorbij komen drukt je continu met de neus op de feiten en maakt het leven er voor ons als maatschappij niet leuker op," aldus een woordvoerdster van de nog anonieme organisatie verantwoordelijk voor dit initiatief.

Ze vervolgt: "We zijn het beu dat we omringt worden met negativiteit. Natuurlijk moeten we ons bewust zijn van de problemen in de wereld, maar er mag ook wel eens een keer gewoon weer gelachen worden en een ander iets gegund. Daarom zijn we deze actie begonnen met als uitgangspunt dat we iedereen op social media kunnen aansporen om al die negatieve berichten één dag te laten voor wat het is.

Om dit idee uit te voeren hebben we gekozen voor een banaan, een stuk fruit die van nature al de vorm van een smile heeft."

Boodschap

Op de bananen staat de inspirerende boodschap:

"Today I share a smile, because the world seems to have forgotten about those for a while…

Tag your 3 best friends and ask them to make a #Bananafy selfie to share, to make other people happy again, smile and care! Let’s make happiness go bananas and make joy go viral together."

[Afbeelding © luismolinero - Adobe Stock]
..
lees verder

Volg ons

Rss Feed
  • GAUW-IT

    Web solutions &
    IT infrastructuur

  • STFG Productions
Lippenverzorging

Meer van Nieuwsmash

 

Artbroker International - Official agent of Herman Brood since 1989

Schrijf je eigen Column

Nieuwsmash.nl  is hèt aangewezen platform voor ‘publicisten’ die een goed thema, artikel of ander nieuws hebben en deze informatie willen delen met anderen. Klik hier en meld je aan als schrijver!

Ben je zelf geen goede schrijver maar weet je een pakkend onderwerp dat je graag terug wilt zien op Nieuwsmash.nl, laat het ons weten en we doen ons best ... E-mail naar Nieuwsmash.nl

Meer Comics

Categorieën