Draagzak
Baby

5 goede redenen om je baby te dragen

Het zou geen geheim meer moeten zijn: wij mensen worden, net als apen, baby’s gedragen. Helaas was het al lang in de hoofden van de mensen dat we waren genesteld. De redenen hiervoor zijn de overeenkomsten tussen nestjongen en draagzakken en het lange tijd ontbreken van een categorie “draagzak” als jongenstype. Wat beide soorten jongens gemeen hebben, is hulpeloosheid en onvolwassenheid na de geboorte. Ze hebben allebei ouderlijke hulp nodig om te overleven.

Dat onze baby’s niet in huis genesteld worden, wordt uiterlijk duidelijk als je kijkt naar het grootste verschil tussen deze twee soorten. Nesters, zoals veel soorten vogels of kittens, zijn gewend om uren alleen te zijn en te wachten tot hun ouders het eten brengen gedurende deze tijd. Dit is bijvoorbeeld te zien aan het feit dat kittens pas gaan miauwen als ze uit hun nest worden gehaald. Als je ze laat rondslingeren, blijven ze stil om geen vijanden aan te trekken. Bij ons mensen is het tegenovergestelde het geval. Een baby huilt juist als hij alleen wordt gelaten, als hij wordt neergezet of als hij te lang alleen in de kinderwagen heeft gezeten.

Als het wordt opgepakt, gedragen, gewiegd en gewiegd, kalmeert een baby meestal snel en voelt hij zich goed. Pas in 1970 werd het jongenstype “Tragling” geïntroduceerd door de bioloog B. Hassenstein. Sindsdien is het besef dat baby’s in de eerste plaats gedragen moeten worden, langzaam geaccepteerd in onze westerse wereld. Om dit proces wat te versnellen wil ik graag tien voordelen van het dragen voor jou en je baby opsommen. Deze tien voordelen zijn slechts een kleine, duidelijke greep uit een veelvoud aan positieve effecten die het dragen ervan op u en uw kind heeft. Dragen is zo natuurlijk en natuurlijk voor een baby dat het dragen ervan je strikt genomen niet gezond maakt, maar het niet dragen ervan kan schadelijk zijn.

Dus laten we het bij het positieve houden en kijken naar de tien voordelen die ik voor je heb uitgezocht. Nog een opmerking: ik gebruik de term “moeder en kind” heel vaak, de moeder staat in ieder geval voor de eerste verzorger of voor de persoon die het kind vaak draagt. Om de leesstroom niet te verstoren, noem ik niet alle mogelijke varianten (vader, opa, tante, …), maar vermeld ik natuurlijk ook alle andere mogelijke sterrenbeelden.

Het dragen ervan maakt het dagelijks leven gemakkelijker

Voor veel moeders is het een belangrijke reden om de baby te dragen en voor mij was het altijd een enorme opluchting om mijn handen vrij te hebben bij het dragen. Of het nu op mijn buik of op mijn rug werd gedragen, mijn baby sliep altijd vredig in de draagzak en ik kon in alle rust mijn huishouden doen of koken. Ik was altijd erg dankbaar voor mijn Manduca als ik ging winkelen. Vooraan het kind en achteraan de rugzak. Dus ik ben vaak naar de supermarkt, naar de postdoctorale opleiding of door de stad gelopen. Zodra het tweede kind komt, is het dubbel zo de moeite waard. Met de kleine op de brancard is het snel naar de speeltuin. Daar heeft u uw handen vrij en kunt u zich wijden aan uw oudste kind terwijl de kleine slaapt of ontspant en de omgeving observeert. Het feit dat baby’s vaak heel snel in slaap vallen in de draagzak, maakt het dagelijks leven ook veel gemakkelijker en laat meer tijd en vrijheid over voor andere dingen.

Dragen spaart de kinderwagen

Niet alleen het feit dat je je handen vrij hebt is een groot voordeel, maar ook dat je de kinderwagen niet altijd nodig hebt, heeft me er altijd van overtuigd om hem te dragen. Geen in- en uitladen van de kinderwagen in de auto, geen traplopen met een kinderwagen, geen hinderlijk manoeuvreren door smalle winkeltjes of een verlaagde stoeprand zoeken. Dat en nog veel meer wordt u bespaard als u uw kind draagt. Daarnaast zijn er onderzoeken die hebben uitgewezen dat kinderen die gedragen worden intelligenter zijn dan kinderen die veel in kinderwagens liggen. De redenen zijn een beter zicht rondom en de daarmee gepaard gaande betere stimulatie van de hersenen. In de kinderwagen zien de kinderen nauwelijks iets van hun omgeving en kunnen ze er niet actief aan deelnemen.

Ook op reis is de draagzak een echte verademing. Reizen met de trein, tram, taxi of bus is met een brancard veel gemakkelijker te beheersen dan met een kinderwagen. Elke kinderwagen bereikt zijn grenzen bij het wandelen in de bergen of door het bos. Met de brancard heb je alle vrijheid van een voetganger.

Dragen geeft zekerheid

Je kind bij je dragen geeft je geborgenheid en vertrouwen. Als moeder of vader ervaar je door het dragen dat je het vermogen hebt om je kind te kalmeren, geborgenheid te geven en in slaap te dragen. Dit vergroot je zelfvertrouwen en vertrouwen in je opvoedingsvaardigheden. Bovendien is een gedragen baby eigenlijk “veilig”. Het kind kan heel dicht bij de moeder of vader optimaal worden gevolgd en verzorgd. Moeders die hun kind veel dragen, zijn ook gevoeliger in de omgang met hun kind. Dicht bij het lichaam dragen leidt tot een betere coördinatie tussen moeder en kind en de gevoeligheid van de moeder voor de behoeften van het kind neemt toe.

Dragen verlicht buikpijn

Baby’s hebben vaak last van gasvorming en buikpijn, vooral in de eerste paar maanden. Het spijsverteringskanaal moet na de geboorte eerst wennen aan de nieuwe voeding en het kind moet eerst leren drinken aan de borst of uit de fles. Vaak komt er veel lucht in de maag, wat kan leiden tot onaangenaam gas. De darmflora wordt slechts geleidelijk opgebouwd en niet alles kan meteen worden verteerd. Als een baby geen moedermelk krijgt, kan de vervangende melk ook de oorzaak zijn van verschillende buikklachten, omdat niet alle baby’s alle vervangende melk goed kunnen verdragen. Ook het type fles kan bijdragen aan het inzakken (anti-collapse fles). Het dragen ervan kan dit helpen en verlichten. De nabijheid van het andere lichaam verwarmt het buikje en de beweging masseert ook de maag en darmen van je baby. Beide bevorderen de doorbloeding en hebben een positief effect op de spijsvertering. Bovendien wordt boeren vergemakkelijkt en bevorderd door de rechtopstaande houding, wat een verademing kan zijn voor de kleine dwerg. Een ander positief punt is de gehurkte houding. Het is aangetoond dat dit de spijsvertering bevordert, omdat het overeenkomt met de natuurlijke eliminatiepositie. Een geweldige kans om een ​​hechte band op te bouwen en tegelijkertijd het buikpijn van de baby te verlichten.

Dragen bevordert borstvoeding

Als jij een van die moeders bent die borstvoeding kan en wil geven, dan kan ik je aanraden om je baby te dragen om borstvoeding te ondersteunen en te bevorderen. De afscheiding van het knuffelhormoon oxytocine (zie ook punt 8) is nodig voor de aanmaak van moedermelk. Dit hormoon komt vrij wanneer de moeder veel tijd doorbrengt met de baby, bij voorkeur naakt, dicht bij het lichaam. Het hormoon heeft een stressverlichtend, ontspannend en melkvormend effect. Deze bevindingen hebben zich al in de meeste ziekenhuizen gevestigd, wat ertoe heeft geleid dat baby’s idealiter één tot twee uur na de geboorte op hun moeder mogen rusten.