Condensdroger
Wonen

Condensdroger

Honden- en kattenbezitters, maar ook ouders van jonge kinderen, moeten veel wassen en hebben daarom een ​​manier nodig om de was snel weer droog te krijgen. De oplossing hiervoor – een condensdroger. Deze droogt bijzonder snel dankzij verwarmde lucht en blaast bovendien hardnekkige dierenharen met een luchtstroom uit textiel. Reden genoeg voor de redactie van het DE-brede populaire, gecertificeerde consumentenportaal ExpertTesten om productvergelijkingen, testresultaten en meningen van klanten te verzamelen en te evalueren. De resultaten zijn samengevat en gepubliceerd in een vergelijkingstabel van de beste condensdrogers.

Vooral bij een wasdroger aanbieding, moet je goed kijken om welk type wasdroger het gaat. Want soms goedkoop in aanschaf, maar duur in gebruik.

Wat is een condensdroger en hoe werkt het?

Condensdrogers zijn een soort wasdrogers. Hiermee wordt warme of verwarmde lucht door het wasgoed in de trommel geleid. De warmte zorgt ervoor dat het vocht uit het wasgoed verdampt en kan worden afgevoerd. De warme, vochtige lucht wordt in een bak geleid waarin het vocht condenseert. De afzonderlijke waterdruppels worden opgevangen in een tank of kunnen via een waterleiding worden afgevoerd. Om de vochtige lucht te laten condenseren, moet er een koelere ruimte in de condensdroger zijn. Dit kan worden gecreëerd door koelere buitenlucht aan te zuigen of door de lucht in het apparaat te koelen. Een soortgelijk principe wordt ook toegepast bij de warmtepompdrogers, waarvoor de condensdroger als model diende. In vergelijking met de warmtepompdrogers kunnen de condensdrogers het wasgoed echter sneller drogen.

Condensdroger in gebruik

Condensdrogers worden altijd gebruikt wanneer wasgoed bijzonder snel gedroogd moet worden of er weinig ruimte is om het gewassen wasgoed op te hangen – bijvoorbeeld in gezinnen met baby’s en kleine kinderen of in kleine appartementen. De condensdroger is ook een praktisch hulpmiddel in de herfst en winter wanneer de was buiten niet goed droogt. De condensdrogers zijn ook populair bij eigenaren van gezelschapsdieren. De vachtharen van honden en katten kunnen letterlijk “vastlopen” in kleding en ander textiel en zijn zelfs met pluizenrollers en ander keukengerei moeilijk te verwijderen.

Condensdroger met watertank

Bij dit type condensdroger wordt het gecondenseerde water in een tank gevoerd. Het voordeel hiervan is dat de droger overal geplaatst kan worden en er geen afvoer nodig is. Het nadeel is dat deze tank na elk gebruik van de condensdroger met de hand moet worden geleegd. Als gevolg hiervan is de inspanning die het kost om het te gebruiken in vergelijking iets hoger.

Condensdroger zonder watertank / met afvoerslang:

Bij deze condensdrogers wordt het condenswater via een slang afgevoerd. Het voordeel hiervan is dat er geen tank geleegd hoeft te worden. De inspanning is dan ook erg laag in vergelijking. Nadeel is dat de wasdroger in de buurt van een afvoer of aangesloten moet worden op een riool.

Luchtafvoerdroger

Luchtafvoerdrogers zijn onverslaanbaar goedkoop in aanschaf en kunnen de was in vergelijking het snelst drogen. De lucht wordt echter via een afvoerslang naar buiten geleid. De apparaten moeten daarom in de buurt van een raam worden geplaatst. In de regel zijn ze ook niet uitgerust met een watertank, zodat ook een afvalwaterslang in een afvoer moet worden geplaatst of aangesloten. De locatie is dus relatief vast. Bovendien verbruiken de luchtafvoerdrogers relatief veel energie en kunnen daarom bij frequenter gebruik hoge bedrijfskosten veroorzaken.