Tosti-IJzer
Het leven

Hoe bedient u een Tostij-Ijzer?

Warme en krokante toastjes van de Tostij-Ijzer zijn gewoon heerlijk! Voor mij zijn ze al jaren een perfecte snack voor tussendoor of een heerlijke maaltijd voor momenten dat het handig of snel moet. Om ervoor te zorgen dat jouw boterhammen net zo goed uitkomen als de mijne, heb ik je instructies geschreven voor het gebruik van een Tostij-Ijzer.

Bedek de toastjes naar hartenlust en vet de buitenkant in met een beetje boter of margarine. Schakel vervolgens de Tostij-Ijzer in en wacht ongeveer 5 minuten totdat deze goed is voorverwarmd en het controlelampje groen gaat branden (indien aanwezig). Leg de sandwich erin en sluit het deksel van het apparaat. Controleer na ongeveer 2 tot 4 minuten of de toastjes goudbruin zijn. Verwijder voorzichtig de afgewerkte sandwiches en verdeel de driehoeken met een mes.

Zoals je ziet is toasten in de Tostij-Ijzer heel eenvoudig. Toch wil ik mijn tips en trucs voor het bedienen van Tostij-Ijzern, die ik in de loop van de tijd heb opgedaan, niet achterhouden. Misschien werkt het ene of het andere punt uit mijn stapsgewijze instructies ook voor jou of vind je zelfs een verrassing.

Probeer de grootte van de toast

Er zijn toastbrood met grote en kleine sneetjes toast. Het is het beste om voor je begint uit te proberen welke toastmaat in je Tostij-Ijzer past. Zelf gebruik ik altijd de grote sneetjes toast (American toast). Hiermee is er voldoende ruimte voor de topping en kun je wat ruimte aan de randen laten zodat ze goed afgesloten worden en er dus geen kaas of andere inhoud uitloopt. Als je Tostij-Ijzer alleen kleine sneetjes toast past of je de korst van de toast gewoon niet lekker vindt, snij dan de buitenste randen af. Zonder de korst zijn de broodjes ook erg lekker. Als je geen toastbroat in huis hebt, werkt gewoon brood prima. Dit kan eigenlijk altijd zolang de plakjes een mooie consistentie hebben en bijvoorbeeld niet geperforeerd of kruimelig zijn. Als de plakken te groot zijn of niet de juiste vorm hebben voor de Tostij-Ijzer, snijd ze dan in de vorm van de pannen. Ik heb trouwens tot nu toe de meest verrassende en lekkere sandwichcreaties gemaakt met ingrediënten die ik thuis in de koelkast vond.

Top de toast zoals je wilt

Over het algemeen kun je op de Tostij-Ijzer toast alles doen wat lekker is en op dit moment in de koelkast staat. Het enige dat u moet doen, is de plakjes niet te dik bedekken, anders kunnen de broodjes lekken of papperig worden in het apparaat. Snijd de ingrediënten zo dat de topping zoveel mogelijk binnen de randen van de toast blijft. Als je bijvoorbeeld kaas op je toast doet, snijd de kaasplakken dan zo dat ze kleiner zijn dan de oppervlakte van de toast. Zo is de sandwich altijd goed afgesloten aan de randen. Echte professionals vullen de toast met de meegeleverde driehoekjes, zodat hoger uitstekende vullingen, zoals tomaten, champignons, courgette of andere groenten, perfect worden omsloten aan de respectieve toastdriehoekzijde. Eerlijk gezegd werkt dat maar af en toe.

Vet naar eigen smaak in

Vet zorgt ervoor dat de broodjes een heerlijk krokant oppervlak krijgen en niet aanbakken. Veel fabrikanten adviseren om te smeren, ook in verband met een langere levensduur van de Tostij-Ijzer. Over het algemeen kun je dit vergelijken met een conventionele braadpan die je moet gebruiken bij het frituren met vet. Vooral bij Tostij-Ijzern zijn er twee varianten: Smeer boter of margarine aan de buitenkant van de toast (je hoeft de binnenkant niet in te vetten) of vet de pannen van het apparaat aan beide kanten licht in. Probeer gewoon zelf uit wat de betere resultaten voor u zal opleveren. Als u calorieën wilt besparen en de Tostij-Ijzer vervolgens wilt reinigen, kunt u als alternatief voor invetten traditioneel bakpapier gebruiken. Leg hiervoor aan weerszijden van de sandwich bakpapier en span deze in de Tostij-Ijzer. Zo heb je minder of geen vet nodig, maar smaakt het broodje achteraf minder hartig, maar is het beduidend gezonder en caloriearm. Overigens werkt de combinatie van bakpapier met beboterde toastoppervlakken prima en uit eigen ervaring. Het broodje wordt knapperig en de Tostij-Ijzer blijft schoon. Het kan zijn dat je wat langer moet wachten tot de toast klaar en krokant is. Voor mij is dit een echte Tostij-Ijzer hack. – Ik heb ook getuigenissen gelezen van mensen die boterhammen zonder vet op de met teflon beklede platen van hun apparaat plaatsen en daar enthousiast over zijn. Het werkte niet voor mij omdat de broodjes waren verbrand. Persoonlijk raad ik het daarom af om Tostij-Ijzer zonder vet of bakpapier te gebruiken.

Sluit de Tostij-Ijzer aan en verwarm voor

Nu wordt het eindelijk warm. Steek de Tostij-Ijzer in het stopcontact en zet hem aan. Wacht ongeveer 5 minuten tot het heet is of het controlelampje groen brandt (indien aanwezig). Zorg ervoor dat ofwel de sandwich ofwel de Tostij-Ijzer is ingevet volgens de vorige stap. Als je geen idee hebt of je Tostij-Ijzer op de juiste temperatuur is, doe dan een kleine test. Open de voorverwarmde Tostij-Ijzer en doe wat boter in een van de driehoekige pannen. Wanneer dit smelt en begint te sissen, is je apparaat klaar voor gebruik. Ook heb ik vaak de vraag gekregen of Tostij-Ijzer voorverwarmd moet worden. Vanuit mijn oogpunt hangt het af van het apparaat en persoonlijke voorkeur. Enerzijds werken alleen voorverwarmde apparaten goed in termen van het concept van de fabrikant en de bakresultaten. Daarentegen zijn sandwiches lekker en krokant, ook als ze niet voorverwarmd zijn, maar kunnen daardoor minder krokant zijn. De laatste variant bespaart tijd en energie. Hoewel ik altijd zelf de eerste toast maak als het apparaat niet is voorverwarmd, raad ik aan om de Tostij-Ijzer voor normaal gebruik voor te verwarmen.

Leg de toastjes in de Tostij-Ijzer

Leg het broodje in de voorverwarmde Tostij-Ijzer en sluit deze voorzichtig. Let op: de Tostij-Ijzer is heet. Persoonlijk combineer ik vooral de voorgaande stappen freestyle. Ik doe bijvoorbeeld een ingevette boterham in de Tostij-Ijzer en begin dan met vullen. Leg vervolgens de tweede snee toast erop, boter en dek af. Dit is voor mij de snelste manier, maar ik zorg ervoor dat ik me niet verbrand aan het hete apparaat.

Sluit het apparaat en wacht

Ik wacht meestal 2-4 minuten voordat ik de Tostij-Ijzer open en kijk of het broodje klaar is.