Infraroodverwarming
Wonen

Infrarood verwarming

Wanneer de oude verwarmingsinstallatie aan vervanging toe is of als het gaat om het kiezen van de juiste verwarmingsinstallatie voor een nieuw gebouw, rijst voor huiseigenaren de vraag welk type verwarming ze willen gebruiken. Een belangrijk criterium voor de beslissing is een blik op de aanschaf- en installatiekosten. Als u onderhoudskosten wilt besparen en niet veel geld wilt investeren in de aanschaf en installatie van de radiator, moet u eens kijken naar de infrarood verwarming. Elektrische verwarming verslaat alle andere verwarmingssystemen in termen van aanschafkosten. Infraroodverwarming kan echter hoge kosten met zich meebrengen voor het elektriciteitsverbruik. Voordat u een beslissing neemt, moet u daarom precies berekenen of de aanschafkosten in verhouding tot de exploitatiekosten echt de moeite waard zijn. In onze gids leest u wat infrarood verwarming kost, hoe u uw verwarmingsbehoefte en elektriciteitskosten kunt berekenen en met welke tips uw infrarood verwarmingssysteem u zal verrassen met aangename warmte in het hele huis in plaats van hoge elektriciteitsrekeningen.

Infrarood verwarming: zo hoog zijn de aanschafkosten

In vergelijking met andere verwarmingssystemen zijn de aanschafkosten voor infraroodverwarming aanzienlijk lager. Aangezien er voor de installatie van het hittegolfverwarmingssysteem geen kabels of verwarmingsbuizen gelegd hoeven te worden, zijn vooral kosten te verwachten voor de aanschaf van de infraroodverwarming. De belangrijkste factoren die de prijs van een infrarood verwarming bepalen, zijn de grootte van de verwarming, het vermogen en het type thermostaat. Gemiddeld kost de aanschaf tussen de 100 en 1.000 euro per kamer, afhankelijk van het model en de uitvoering. De kosten voor appartementen zijn meestal iets lager dan voor het huis, omdat hier door het lagere aantal vierkante meters minder verwarmingselementen nodig zijn. Ervan uitgaande dat je zes infrarood verwarming nodig hebt om 3 kamers in een appartement van 80 vierkante meter uit te rusten, bedragen de totale kosten ongeveer 3.000 euro. In vergelijking met het installeren van andere verwarmingssystemen zoals: B. een warmtepomp met aanschafkosten van ca. 20.000 euro of een conventionele kachel met plaatsing van de radiatoren voor minimaal 8.000 euro, de aanschaf van infrarood verwarming is erg goedkoop.

Hogere kosten voor speciale modellen

Er zijn verschillende uitvoeringen van infraroodverwarming, die ook qua prijs verschillen. Terwijl de kosten van infrarood vloerverwarming vrij laag zijn, zijn de kosten van aanschaf van een natuursteen verwarmingssysteem hoger dan die van standaard hittegolfverwarming. Verwarmingselementen met hoogwaardige stenen platen zijn aanzienlijk duurder dan bijvoorbeeld kwartskachels, die zelfs met een hoog vermogen van 1.000 tot 2.000 watt meestal niet meer dan 100 euro kosten. Maar niet alleen de materialen van de infraroodpanelen bepalen de kosten, maar ook de geplande installatievariant. De hittegolfverwarming kan z zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld ook worden gebruikt op muren die zijn gecamoufleerd als spiegel of afbeelding – voor deze speciale vormen van infrarood wandverwarming zijn de prijzen echter aanzienlijk hoger omdat de installatie ook wat complexer is.

De prijs van elektriciteit, de verwarmingsbehoefte en het type constructie bepalen de bedrijfskosten van infraroodverwarming Het niveau van de bedrijfskosten voor infraroodverwarming – d.w.z. de kosten van de gebruikte elektriciteit – is afhankelijk van verschillende factoren. De isolatie van de woning, de staat van de ramen en buitenmuren en de ligging spelen een grote rol. In nieuwbouw of passiefhuizen kan het gebruik van infrarood verwarming door de goede isolatie leiden tot enige besparing op de stookkosten. Want in een goed geïsoleerd gebouw is er niet alleen minder warmte nodig, maar wordt deze ook langer in huis opgeslagen. In een slecht geïsoleerd appartement in een oud gebouw daarentegen is de verwarmingsbehoefte erg hoog, wat de elektriciteitskosten bij infraroodverwarming opdrijft. Iedereen die overweegt om infraroodverwarming te installeren, moet daarom zeker zijn huis of appartement op deze factoren controleren. Hiervoor is het raadzaam om een ​​energieadviseur te raadplegen. Naast het controleren van de bouwkundige omstandigheden kan hij ook de warmtebehoefte berekenen om te berekenen hoe hoog de kosten per m² zouden zijn voor de geplande infrarood verwarming. Naast de verwarmingsbehoefte zijn de huidige elektriciteitsprijs per kilowattuur, het verwarmingstarief en de grootte van de te verwarmen ruimten belangrijke kengetallen. Zo kunt u berekenen of de aanschaf van infrarood verwarming de moeite waard is.