Neon – structuur en werkwijze
Elektrodeaansluiting van een neonbuis De “neonbuis” is een gasontladingslichtbron. Omdat in het begin alleen het edelgas neon werd gebruikt, is de naam “neonbuis” ingeburgerd en wordt deze tot op de dag van vandaag gebruikt.
De componenten van een buis zijn:
- glazen buis
- elektroden
- vulgas
Kleur glazen buis, blauwe ontlading met fluorescerend materiaal Wanneer een hoge spanning op de elektroden wordt aangelegd, wordt het edelgas geëxciteerd om te oscilleren, er ontstaat een ontlading die zichtbaar en UV-licht uitstraalt.
Als vulgas wordt tegenwoordig vooral een mengsel van neon en argon met toevoeging van kwik gebruikt. Deze gasontlading gloeit blauw op. Er zijn ook buizen die heel intens rood oplichten. In deze buizen zit puur neongas.
De verschillende lichtkleuren worden geproduceerd door lichtgevende stoffen die aan de binnenkant van het glas worden aangebracht. Door de UV-component van de gasontlading worden de fosforen gestimuleerd om te gloeien en een zeer fel licht uit te zenden. Een andere manier om felgekleurd licht te creëren, is door gekleurd glas te gebruiken. Beide methoden (fluorescerend materiaal en gekleurd glas worden ook gecombineerd.
de verschillende elektrodeposities
De elektroden bevinden zich aan de uiteinden van de buis. Ze zijn komvormig en gemaakt van puur ijzer. De spanningsaansluiting voor de ballast bevindt zich op de elektrode.
Voor het opwekken van een gasontlading is een relatief hoge spanning nodig. Daarom worden neonbuizen uitsluitend met voorschakeltransformatoren gebruikt, die uit de netspanning de benodigde hoogspanning genereren.
Glasblazerij
De buizen worden met de hand gemaakt in glasblaasateliers. Deze speciale bedrijven maken bijna uitsluitend individuele neonsystemen op basis van een 1:1 tekening. Staafvormige buizen worden verwarmd door een vlam totdat ze in de gewenste vorm kunnen worden gebogen. Nadat de elektroden zijn bevestigd, wordt er een zeer hoog vacuüm gecreëerd om alle onzuiverheden te verwijderen. Vervolgens wordt de buis gevuld met inert gas en ingebrand.
TL-buizen worden vervaardigd in een lengte tot ca. 2,5 meter en met een diameter van 10 mm tot 22 mm. Ook voor speciale toepassingen worden grotere of kleinere afmetingen vervaardigd.