Vegan bananenbrood – zonder melk of toegevoegde suiker
Heb je soms net te veel bananen gekocht en zijn ze nu al overrijp? Voordat je ze weggooit, heb ik een simpel en snel recept om overrijpe bananen om te toveren tot bananenbrood zonder suiker, zonder melk en zonder eieren.
Erg lekker en natuurlijk zoet, deze taart is ook iets voor kinderen. Het wordt geleverd zonder melk en kunstmatige suiker en kan daarom zonder aarzeling door de jongste worden geconsumeerd. De bereiding is heel eenvoudig en kan ook naar wens worden aangepast. Als je bijvoorbeeld niet van rozijnen houdt, kun je overstappen op dadels of zelfs kersen. De kaneel kan worden weggelaten of aangevuld met kerstkruiden. Je kunt ook experimenteren met appels of appelmoes. Bijna alles wat er nog van het huishouden over is, werkt hier. Het deeg mag niet te vloeibaar zijn.
Speltmeel kan ook gebruikt worden voor meel en de amandelen kunnen vervangen worden door haaknoten in bananenbrood. Persoonlijk vind ik de hier gepresenteerde variant het leukst. Vooral de kaneel geeft het een licht kerstig tintje. Ik heb ook met succes kokosvlokken als additief geprobeerd. De bananen hebben de neiging om de bananencake er een beetje grijs uit te laten zien, hier kan citroensap helpen.
Ingrediënten en bereideing
- 500 g rijpe gepelde bananen
- 50 g gemalen amandelen (of noten)
- 100 g rozijnen
- 75 g havermout
- 125 g volkoren meel (rogge, tarwe of spelt)
- 100 ml zonnebloemolie
- 1 theelepel kaneel
- 1 el citroensap
- 1 snufje zout
- Oven voorverwarmen.
- Prak de bananen.
- Mix alle ingrediënten tot een zacht beslag.
- Giet het beslag in een springvorm en bak.
- Af laten koelen en genieten.