Wonen

Voor elk seizoen de juiste sla

Sla kan het hele jaar door in de tuin worden geoogst. Er zijn vele mooie soorten en variëteiten voor elk seizoen. Hier leest u wanneer u welke sla moet telen in de lente, zomer, herfst en winter. Vroege voorgerechten en langlopende hits: varkensvlees en gesneden salades.

Voor elk seizoen zijn er de juiste salades: voor lente, zomer, herfst en winter. In het voorjaar ga ik enthousiast aan de slag met gesneden en geplukte salades. Afhankelijk van het weer zaai ik ze vanaf half maart in het verhoogde bed. Later koop ik het liefst jonge planten op de weekmarkt in Lüneburg. Het is sneller … en ik hoef me niet al te veel zorgen te maken over het nageslacht. Als de teelt voorspoedig verloopt, kan ik na zes tot zeven weken de rozetten van snij- en pluksalades oogsten. Het mooie is dat hun bladeren terug aangroeien als ik hun hartbladeren niet beschadig tijdens het oogsten. Ik sneed de buitenste bladeren van sla of slamengsels af zodra ze ongeveer drie tot vier centimeter lang zijn. De pluksalades zijn oa eikenbladsalades, maar ook Lollo Rosso of Lollo Bionda. Waarschijnlijk de bekendste variëteit van eikenbladsla is ‘Red Salad Bowl’ met opvallende roodbruine bladrozetten. Ook de geelgroene eikenbladsoorten ‘Salad Bowl’ en ‘Australian Yellow’ smaken erg lekker. Ze worden gezaaid tussen maart en mei – zoals bijna alle soorten geplukte en gesneden salades.

Maar er zijn ook rassen die tot en met juli gezaaid kunnen worden.; Onder andere de ‘Redbone’ sla. Het vormt dichte kroppen en kan daarom ook als sla worden geoogst. Salanova-salade wordt gekenmerkt door een dichte rozet van bladeren, waarvan de bladeren allemaal even groot zijn. Ik vind haar aardig! Ook omdat ze zo makkelijk te verwerken zijn na de oogst. Eén snede en de bladeren vallen hapklaar in de kom. Ook interessant zijn de meerbladige soorten gesneden salades en Aziatische salademixen waarvan de zaden verschillende bladeren laten ontkiemen. Ze zijn vaak verkrijgbaar als zaadband of als zaadtapijt. Snap, snap – je hebt een op elkaar afgestemde salademix op je bord.

Langs een plantkoord druk ik met een Tonkinstok een ondiepe groef in de losse grond. Daarna verdeel ik de slazaden in de groef. Om te voorkomen dat er te veel zaadjes tegelijk naar buiten vallen, buig ik de zak in de lengte doormidden. Als de groef bedekt is met slazaden, duw ik aarde over de zaden en druk ik de bodem licht aan. Daarna geef ik de zaden voorzichtig water.

Sla voor het volle voorjaar en het hele zomerseizoen

Veel slasoorten kunnen ook vroeg in het jaar worden gezaaid. Mijn favorieten zijn ‘Merveille des quatre saisons’, Slakool ‘en’ Larissa ‘. Na het groeien plant ik ze in het volle voorjaar in mijn verhoogde bedden. Omdat de bladeren bij gematigde temperaturen langzaam groeien, hoef ik de eerste weken niet al hun koppen snel te oogsten. Bovendien komt het niet bij hen op om hun bloeiwijzen in een handomdraai omhoog te duwen. Kies in de zomer voor rassen die bestand zijn tegen hoge temperaturen. Denk aan de kogelvrije variëteiten ‘Dynamite’, ‘May King’ of de prachtige historische sla Magnificent Neckar Giant’. Goede botersalades zijn Lidetta’ en ‘Mona’.

Tot de klassieke zomersalades behoren ook: ijssalade, bataviasalade en romainesalade. Als er iets is, kweek ik ijssla in de kas. Omdat het geen grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht verdraagt. Natuurlijk werd hij bij mij achtervolgd door slakken… die vinden hem gewoon heel leuk. Maar als je het “afschermt”, zal het daar groeien zonder te klagen. Bovendien kan het relatief lang op een koele plaats worden bewaard en “schiet” het niet, zelfs niet bij hoge temperaturen. Rassen als ‘Laibacher’, ‘Saladin’ en ‘Barcelona’ zijn succesvol gebleken.

De soorten Bataviasla hebben losse of stevige kroppen. Hun bladeren smaken stevig en zijn tegelijkertijd zacht en knapperig. Bataviasalades zijn niet zo gevoelig voor temperatuurschommelingen als ijssla. Er zijn ook rassen zoals ‘Leny’, die kogelvrij zijn en resistent tegen groene slabladluizen en valse meeldauw. Populair is de Batavia-sla Amerikaans bruin. Het wordt ook aangeboden als een pick- of babyleafsalade – zoiets irriteert me altijd … Romana sla (romaine sla), ook wel zomerandijvie genoemd, heeft dikkere bladeren dan sla. Het wordt gestoomd als groenten of geserveerd als salade. De smaakvolle, meestal langwerpige bladrozetten worden verkocht als “saladeharten” en zijn zeer bekend dankzij hun betrokkenheid bij de Caesarsalade! Een kleine tip: ‘Little Gem’ en de soort ‘Sucrine’ overtuigen met kleine, malse slaharten. Ze zijn ook perfect om in potten te kweken. Het is de moeite waard om de oude gespikkelde romaine slasoorten te herontdekken, omdat ze buitengewoon smakelijk en decoratief zijn. Ze hebben grappige namen als Kasseler Strünkchen ‘of Trout Closure’.