Koolhydraatarm
Het leven

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor je. In een uitgebalanceerd dieet vormen ze 50% van het totaal. Een koolhydraatarm dieet wordt gekenmerkt door het verminderen van koolhydraten. In de regel is deze beperkt tot maximaal 26%. Koolhydraatarme diëten, ook wel bekend als het koolhydraatarme dieet, worden vaak gevolgd om gewicht te verliezen. De hoeveelheid geconsumeerde koolhydraten wordt zodanig verminderd dat er een calorietekort ontstaat.

Wat heel belangrijk is: Het vermijden van koolhydraten leidt niet automatisch tot gewichtsverlies. Om af te vallen heb je een matig calorietekort nodig van 300 tot 500 calorieën. Om af te vallen maakt het niet uit welke macronutriënten je spaart. Weet je niet wat je caloriebehoefte is? Bereken zelf je caloriebehoefte en kom erachter hoeveel calorieën je moet consumeren in het tekort. Wil je nog meer ondersteuning op je fitnessreis? Start onze gratis bodycheck en ontvang voedingstips en productaanbevelingen – individueel afgestemd op uw voedingsdoelen.

Koolhydraatarm voedsel

Klassieke koolhydraatarme voedingsmiddelen zijn melk en zuivelproducten, vlees, vis en eieren. Brood, rijst, pasta en dergelijke worden vaak vermeden in een koolhydraatarm dieet. Kun je je niet voorstellen om brood op te geven? Wij ook niet! Daarom bakken we ons vegan eiwitbrood – met een extra portie eiwit en 30 procent minder koolhydraten. Hoe vers uit de oven van de bakker zonder een schuldig geweten! Of het nu hoog in koolhydraten is of niet je kunt meestal niet naar groenten en fruit kijken. Plantaardige voedingsmiddelen kunnen bijna niet zonder koolhydraten. Je kunt natuurlijk niet zeggen hoeveel koolhydraten bepaalde groenten en fruit bevatten. Een goede richtlijn is het watergehalte. Hoe meer water het bevat, hoe minder koolhydraten het bevat.

Gedroogd fruit

In hun productieproces wordt hun vloeistof volledig onttrokken. Hierdoor bevatten gedroogde vruchten de geconcentreerde vorm van koolhydraten. Een portie gedroogde appel (ongeveer 30 gram) levert bijvoorbeeld 20 gram koolhydraten op.

Ingeblikt fruit

Ingeblikt fruit wordt vaak ook gesuikerd. Zorg ervoor dat het blikvoer echt alleen bevat wat er op de verpakking staat. Je hebt geen onnodige suikers nodig.

Vruchtsappen

Vruchtensappen bevatten ook geconcentreerde koolhydraten. Wees vooral voorzichtig met de dosering: de voedingswaarde-informatie is verkleind tot 100 ml, maar een glas sap heeft meestal een veel grotere inhoud. Een ander nadeel is dat bij de productie van vruchtensappen de vezels, die super belangrijk zijn voor je lichaam, eruit worden gehaald.