Winterswijk
Recreatie

Weekmarkt Winterswijk – winkelen, slenteren rond de Jacobskerk

Op zaterdag is er grote markt in Winterswijk Voor mij is een van de leukste winkelervaringen in Nederland de wekelijkse markt. Levendige bedrijvigheid, verse waren, een divers aanbod en een bijzondere flair maken van de marktdag altijd een gelegenheid voor een dagje uit. Bijna elke dag van de week is er een markt in de buurt van de Duitse grens. Winterswijk is bijzonder goedkoop omdat het pal over de grens ligt. Vanuit het Ruhrgebied en het Münsterland is het in ongeveer een uur te bereiken. Met marktdag op zaterdag is het ook ideaal voor een dagje shoppen voor het hele gezin. Comfortabele kennismaking met de marktdag: dagblad en croissant Vanmorgen was ik aan de beurt, om 10 uur al aangekomen in Winterswijk. Voordat ik me haast in de drukte van de markt, begin ik zaterdagochtend met het lezen van de krant en een tweede ontbijt. In de goed gesorteerde Kramer boekhandel aan de Wooldstraat vind ik een grote selectie tijdschriften en dagbladen, die ik helaas niet kan verlaten zonder mijn volgende luisterboek. Binnenkort hoor ik dus “Nooit meer slapen” van W.F. Hermans.

Voor het tweede ontbijt ga ik wat verder de stad uit, de winkelstraat in. De Wooldstraat heet in het verdere verloop Weurden. Op een pleintje zijn verschillende lunchcafés. Schuin aan de overkant van de straat vind ik een gezellig plekje in bakkerijcafé 3B Wenters. Daar blader ik onder het genot van een croissant en cappuccino door de zaterdageditie van de Volkskrant. Meer dan doorbladeren zal het echter niet zijn, want ik word straks verdreven om de markt te ontdekken.

… en tot slot in de drukte van de markt

Naast vers fruit, vis, vlees en een grote keuze aan kazen vind ik op de Winterswijkse weekmarkt ook wat producten die voor Duitse weekmarkten nogal ongebruikelijk zijn: kussens, lage behoeftes, dekbedden, decoratieve snuisterijen en zonnebrillen bijvoorbeeld . Maar deze marktkramen zijn niet ongewoon in Nederland. Ook huishoudelijke artikelen en lederwaren zijn hier te vinden. Ik had echter bloemen en bollen verwacht, evenals de heerlijke stroopwafels en vers gebakken poffertjes. De appelflappen zijn een bijzondere regionale specialiteit. Dit is een gebak dat vooral in het oosten en noorden van Nederland populair is: appelflappen gemaakt van bladerdeeg. Maar ik weersta de verleiding. Ik kan niet alle lekkernijen proeven die deze markt vandaag voor mijn neus houdt. Dus ik heb al een reden om uit te kijken naar mijn volgende bezoek hier.

Na twee rondjes om de kerktoren en een lange wandeling door de gangpaden tussen de kleurrijke kraampjes, zag ik alles. Ik koop fruit en noten, dat zou mijn marktaankoop voor vandaag moeten zijn. Meer dan alleen de wekelijkse markt… Winkelen is ook de moeite waard buiten het marktplein van Winterswijk, dat is gebouwd rond de centrale kerk, de Jacobskerk. In verschillende winkelstraten biedt de binnenstad van Winterswijk niet alleen de typische kleding-, schoenen- en drogisterijen maar ook losse boetiekjes en winkels met speciale aanbiedingen.

En voor mij altijd een aanrader: een bezoekje aan snackbar Plokker pal aan het kerkplein. De snack is vooral populair bij toeristen en de lokale bevolking op marktdagen. Hier is een langere wachttijd te verwachten. En dan ideaal om de hoek: daar staan ​​de twee populairste ijsbars van de stad, harmonieus naast elkaar. Diverse restaurants met hun gezellige Terressjes nodigen u uit voor een lunch of een middagbiertje. Ze zijn tegenwoordig erg populair bij warm herfstweer.

Niet ver van het kerkplein sla ik de Nieuwstraat in. Het is een smal steegje met mooie bakstenen huizen. Toen er nog geen auto’s op de opritten stonden, voelde het alsof je terug in de tijd werd getransporteerd. Deze straat is pittoresk in de ware zin van het woord, omdat Piet Mondriaan hem ooit heeft geschilderd. Zijn jeugd bracht hij door in Winterswijk. Het huis van zijn ouders is nu een museum, de Villa Mondriaan. Een bezoek daar is zeker aan te raden. U kunt er direct vanaf de kerk komen via de Ratumsestraat.

Meer bezienswaardigheden

Natuurlijk zijn er nog meer leuke dingen te doen in Winterswijk en in de rest van de Achterhoek.

Soms wel een beetjes duur, vooral de bezienswaardigheden waarvoor betaald moet worden. Kijk daarom vooraf eens naar de uitjes kortingskaart van NapPas, een kaart met heel veel kortingsmogelijkheden voor uitjes en evenementen.